Masonlar.org - Harici Forumu

Masonluk Bilgidir. Bilimdir. Ilimdir. => Astronomi - Gökbilim => Konuyu başlatan: shemuel - Haziran 17, 2007, 07:37:44 ös

Başlık: Işık hızı
Gönderen: shemuel - Haziran 17, 2007, 07:37:44 ös
Sizce insanoğlu ışık hızına ulaşabilecekmi?
Işık hızında yolculuk yapmamız mümkünmü?
Başlık: Ynt: Işık hızı
Gönderen: MYSTICPROVOCATEUR - Haziran 17, 2007, 07:51:48 ös
Sizce insanoğlu ışık hızına ulaşabilecekmi?
Işık hızında yolculuk yapmamız mümkünmü?

Işık hızı saniyede 300.000 km dir.İnsan işik hızına ulaşabilirse bu dünya zamanı aşılır.Fizik alemde saate 300.000km nin üzerine çıkmak mümkün değildir çünkü maddi bir cisim işik hızına ulaşınca fotonlaşır.(ışık ise dalgacık ve foton tanelerinden oluşan bir yapıdır.)

Sonsuz Yüce Yol isimli kitaptan alıntıdır.

Saygılarımla,
Başlık: Re: Işık hızı
Gönderen: Obi-Wan Kenobi - Ağustos 13, 2007, 08:24:20 ös
Işık hızına ulaşılamaz.

Rölativistik kütle artışı denkleminde

c2/c-v li denklemde c=v olunca c/0 belirsizliği olur. Yani c=v iken m=sonsuz olur. Dolayısıyla kütle ışık hızına çıkamaz.
Başlık: Ynt: Işık hızı
Gönderen: Barbaros - Şubat 14, 2009, 11:30:05 ös
Sizce insanoğlu ışık hızına ulaşabilecekmi?
Işık hızında yolculuk yapmamız mümkünmü?
Düşünce gücüyle bunlar zaten mümkündür. bkz. Parapsikoloji
Başlık: Ynt: Işık hızı
Gönderen: propulsion - Temmuz 01, 2014, 03:11:03 öö
İzninizle az önce ışık hızı aşıldı mı? isimli başlık için yazdıklarımı burada da paylaşmak isterim:

Işık hızının aşılması başlığı esas itibarı ile vurucu ilgi çekici bir başlık. Fakat bu konuda bir kaç noktanın altını çizmem gerekir.

- İlk olarak böyle bir deneyde kullanılacak aletlerin tasarımı mevcut bilgi (ışık hızının aşılamaması prensibi) ile  yapıldığından bu tarz bir bir ölçüm nasıl yapılabilir. Yapılamaz.

- İzafiyet teorisinin (bu arada tarihte bu gün 1905 yılında Einstein izafiyet teorisini formulize ettiği "Hareket eden cisimlerin elektrodinamiği üzerine" isimli makalesini Fizik Yıllıklları dergisinin yayın kuruluna göndermesinin yıl dönümü) postulalarından biri derki ulaşılabiliecek maksimum hızın değeri ışığın boşluktaki hızı c= 300bin km/s (bu değer yaklaşık bir değer olup Michelson ve Morley tarafından 1890'lı yıllarda ölçüldü ve kendilerine 1907 yılında Nobel fizik ödülü kazandırdı) olup bu değere ulaşmak imkansızdır. Aşılması durumunda ise kütle enerjiye dönüşecektir (E=mc^2).

- ilk iki maddeden hareket ile nasıl ölçüm yapılabilir.

-  Işık her ortamda "maksimum bilgi taşıma hızı" ile (ışık hızı olan c ile ) gitmez daha yavaş da gidebilir (örneğin su içinde daha yavaş gider). işığın yavaş gittiği durumlarda bazı parçacıklar ışığı geçebilir. Örneğin bazı süpernovalardan yayılan nötrinolar (kütlesi 0 a yakın ışık hızının %99.99 u ile giden parçacıklar) süpernovanın ışığından daha önce dünyaya varabilir. Çünkü süpernovadan çıkan ışıklar yıldız bulutsularının içerisinde yavaşlar fakat madde ile etkişleşmeyen nötrinolar yavaşlamaz. Kimi gazete duyduğumuz ışık hızı geçildi tarzı haberlerin temel esprisi de budur (zaten yavaşlamış olan ışığın hızı geçilmiştir.).

- Bir önceki açıklama ile bağlantılı olarak fizikte faz ve grup hızları vardır. Faz hızı fiziksel bir bilgi taşımaz. Grup hızı ise bilgi taşır. Bazı hesaplarda faz hızı c'den büyük çıkabilir. ama grup hızı asla çıkamaz.

Saygılarımla
Başlık: Ynt: Işık hızı
Gönderen: asimov - Temmuz 01, 2014, 09:22:48 öö
Işık hızı aşılabilir mi?
Bildiğimiz yasalar uyarınca "Hayır"...

Peki bilim insanları neden bununla uğraşıyor?
Çünlü teorinin yanlışlanmasına çalışıyorlar.

Bundan kısa bir süre önce forumda açılan "Bilim Nedir?"  başlığının altında da yazmıştım. Bu teori 100 yıldır sürekli test ediliyor ve henüz yanlışlanamadı. Bazen gazetelerde ışık hızının aşıldığına dair haberler çıksa da bunun ölçüm aletlerinden kaynaklandığı anlaşıldı.

 İzafiyet teorisi evrenin yapısı ile ilgili çok ilgin çıkarımlarda bulunmamızı sağlar. Günümüzde evrenin pozitif veya negatif eğriliğe mi sahip olduğunun anlaşılması için ilginç deneyler tasarlanmış ancak maliyet sorunu ve teknolojik yetersizlikler nedeniyle yapılamamıştır.

Işık hızının aşılmasının yaratacağı heyecan belki de evrenin uzak köşelerine yapılabilecek seyahat arzusu ile ilgilidir. Ayrıca bilginin ışık hızından hızlı transferi zaman yolculuğu olasılığını doğurmasından kaynaklanmaktadır. Zaman yolculuğu da bir çok paradoksu beraberinde getirir.

Başlık: Ynt: Işık hızı
Gönderen: Gezdirici - Kasım 17, 2014, 11:19:37 ös
Işık hızına ulaşan her madde ışığa/enerjye dönüşür. Eğer maddenin titreşimi bu hıza ulaştıktan sonra tekrar aynı formuna dönüşebilirse ışık hızını aşmak mümkündür.

Ölüm için bazı sözler vardır: "Kefenin cebi yok" derler. Birde "Giderken yanımızda hiç bir şey götüremeyeceğimiz" den söz edilir.
Işık hızına ulaşmak bir nev i ölüm gibidir. Öldüğümüz de eğer bir yere gidiyor isek, yanımızda bırakın malı, mülkü, parayı bir tek parçalanmamış atom bile götüremeyiz ve öldükten sonra eski formumuza dönemeyiz, yani canlanamayız.
Bilim ve teknolojinin bu gün geldiği noktada da henüz ışık hızına ulaşmış bir cisim tekrar eski formuna ulaşamıyor. Yani ışık hızını aşamıyor.

Yanan bir cisim kütle kaybeder, külleri ve yanarken çıkarttığı gazlar dışındaki kısmı enerjiye, ışığa dönüşür.
"Sen yanmazsan, ben yanmazsam, biz yanmazsak nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa?"  derken şair bunu mu kastediyor du acaba?...

"Ölmeden önce ölün." ( Egoizminizi (nefsinizi) yenin, kontrol altına alın, maddeye düşkünlüğünüzü azaltın ) diyenler; acaba bize ölmeden önce ışığa ulaşmanın yolunu gösteriyor olabilir mi?
Başlık: Ynt: Işık hızı
Gönderen: Anzagot - Kasım 18, 2014, 12:49:04 öö
Bilemiyorum doğru mudur ancak bana göre ise "ışık hızını aşan, karanlıkta kalır" Bu yolla acaba aydınlanmış kişi çok önde giderse yalnız mı kalır?

Saygılarımla,
Anzagot
Başlık: Ynt: Işık hızı
Gönderen: Alşah - Kasım 18, 2014, 01:24:25 öö
        Bilime inanılıyorsa, bir gün bunun da olabileceğine inanmak gerekir. Ama bu ne zaman gerçekleşir, bunu bilmek zor.
        Çok basit düşünün. İnsanlık sekiz -on bin yılda alamadığı yolu , üç -dört yüz içinde alabilmiştir. Bu günkü akıllı telefonları yüz  sene önce birisi anlatsa  her halde deli denirdi.
       Bunun için bence olmaz, olmaz.
       Saygılar-sevgiler.
Başlık: Ynt: Işık hızı
Gönderen: MysticMind - Kasım 18, 2014, 06:07:41 öö
Ulaşılabilir diye düşünüyorum. Şuan ki teknolojiyle mümkün olmayabilir. Ancak ileri yüzyıllarda elbet sağlanacaktır. Tabi nükleer silahlarla birbirimizi yemezsek.
Başlık: Ynt: Işık hızı
Gönderen: ADAM - Kasım 18, 2014, 03:07:28 ös

Işık hızı olarak nitelenen hız, bildiğimce (yanlışsa düzeltilsin), günümüzde bilimin doğada saptayabilmiş olduğu en yüksek hızdır.

Buna belki foton hızı da denilebilir.

Doğada foton benzeri başka maddeler bulunduğu da saptanmıştır. Onların da şimdilik ışık hızıyla hareket ettiği varsayılmaktadır. Ola ki belki hızları daha da yüksektir. Bilim bir gün bunu da saptayacaktır.

Aslında bunlara hiç gerek olmayabilir de... Çünkü zaten kitapta hepsi yazılıdır.
 
Başlık: Ynt: Işık hızı
Gönderen: Spock - Kasım 18, 2014, 09:30:41 ös
Sn. Propolsion'a açık ve net bir soru sormak istiyorum.

Bir nesnenin klasik anlamda kendi içinde bulunduğu lokal referans çerçevesinde ışık hızına ulaşması şeklinde değil de, varsayımsal Alcubierre Drive (Star Trek'deki adıyla Warp Drive) (bkz. http://en.wikipedia.org/wiki/Alcubierre_drive (http://en.wikipedia.org/wiki/Alcubierre_drive) ) tekniğinde teorik olarak öngörüldüğü üzere, kendi önünde bulunan uzayı daraltması ve arkasında bulunan uzayı genişletmesi şeklinde ışık hızına ulaşmayı başarması durumunda, kütle yine enerjiye dönüşür mü dönüşmez mi? Çünkü Alcubierre Drive ile eğer yanlış anlamıyorsam, aslında ışık hızına klasik anlamda ulaşmıyorsunuz ama ulaşıyorsunuz!  :)  Video: Warp Theory in 2 minutes (http://www.youtube.com/watch?v=_fPmCKt48Zw#ws)

Şu anda NASA'da Dr. Harold White ve ekibi düşük bütçeli bir proje ile bu konunun teorik yönünü araştırmaktalar. Bunu yaparken de kendilerince yıldızlararası yolculuk yapabilecek olası bir gemiye ait tasarım çıkarmışlar. Üç boyutlu çizimlerini burada görebilirsiniz: http://sploid.gizmodo.com/holy-crap-nasas-interplanetary-spaceship-concept-is-fr-1589001939 (http://sploid.gizmodo.com/holy-crap-nasas-interplanetary-spaceship-concept-is-fr-1589001939) Adına da IXS Enterprise demişler. Gemi tasarımının Star Trek gemilerine ne kadar benzediğini söylememe gerek yoktur herhalde. Adının Enterprise olması da ayrı...

Bu çalışma tabi ki sadece teorik... Çünkü bunu teorik olarak kanıtlasalar bile, gerçekleştirmek için bir madde-antimadde reaktörüne ihtiyaç olacak, fakat anti-maddenin reaksiyona sokulmasını geçtim, yakalanıp depolanması bile günümüzde mümkün değil.

Ama ben yine de başta sormuş olduğum sorunun cevabını merak ediyorum. Varsayımsal Alcubierre Drive ile ışık hızına ulaşan bir geminin kütlesi, Einstein'ın klasik analizinde öngördüğü üzere enerjiye mi dönüşür, yoksa böyle bir şey olmaz mı? Eğer bu sorunun cevabı "geminin bütünlüğünün korunabileceği" şeklinde ise, o zaman en azından bir umut ışığı var demektir.
Başlık: Ynt: Işık hızı
Gönderen: Gezdirici - Kasım 18, 2014, 09:47:32 ös
Burada ışık hızına ulaşılmasından daha ziyade bir cisminn ışık hızına ulaştıktan sonra yeniden ilk formuna dönüşebilmesi konuyu ilgi çekici kılıyor olmalı.
Çünkü ışık hızına her madde enerji dönüşümüyle ışık üretildiğinde ulaşılıyor demektir zaten. Isı vererek ve ışıyarak madde kütle kaybediyor. E=mC2 kütlesi olan her şeyin enerjisini veriyor.
Burada mesele ışık hızına ulaşan madde ışığa dönüşüyor, peki daha sonra tekrar aynı maddeye dönüşebilir mi? Hatta bu madde bilinci olan canlı bir varlık olarak ışık hızını aşıp sonra tekrar aynı bilinci ile aynı canlıya dönüşebilir mi? Böylece zaman kavramının aşıldığı bir ortama bilincli olarak gidilip dönülebilir mi?
Sanırım ışık hızı ile ilgili asıl merak konuları bunlar olsa gerek.
Uç bir örnek verirsek Örneğin bir uçak ışık hızına ulaşmadan epey önce sürtünme ile ısınır ve tutuşmaya sonra korlaşmaya sıvı metale, metalin kaynama noktası gibi yüksek sıcaklıklara ulaşır. Daha ötesi halen hareket edebiliyor ise ışık yayarak kütlesini kaybeder.  Bu arada yolcularda çoktan buharlaşmış olur.
Peki bu uçak sürtünmesiz bir ortamda (vakumda) hareket etse bu kadar çok ısınmadan ışık hızına ulaşabilirmiydi?  diyerek bitireyim...

Başlık: Ynt: Işık hızı
Gönderen: Spock - Kasım 18, 2014, 09:52:38 ös
Peki bu uçak sürtünmesiz bir ortamda (vakumda) hareket etse bu kadar çok ısınmadan ışık hızına ulaşabilirmiydi?  diyerek bitireyim...

Sanırım Sn. Gezdirici'nin vakum dediği şey, benim Warp Bubble dediğim şeye tekabül ediyor, yanılıyor muyum? Yukarıdaki video aynen Sn. Gezdirici'nin parmak bastığı noktayı açıklamaya çalışıyor.
Başlık: Ynt: Işık hızı
Gönderen: Gezdirici - Kasım 18, 2014, 10:23:26 ös
Aynı anda yazmmışız sanırım.  :)  Vakumda sürtünme olmaması örneğin atmosfer dışında bir aracın formunu kaybetmeden ışık hızında hareket edebilmesine olanak tanıyabilir. Tabii bu durumda yakıt ve aracın nasıl bir şey olacağı konuları var.
Birde Heisenberg belirsizlik prensibi var. Işık hızında hareket eden bir cismin yerini belirlemek istediğinizde hızını; hızını belirlemek istediğinizde yerini belirleyemezsiniz. Cismin aynı anda birden fazla yerde olması yada aynı anda bir yerde birden fazla adet olması gibi açıklanması zor durumlarla karşılaşırız. Zaman ve Mekan kavramı ortadan kalkar.
Başlık: Ynt: Işık hızı
Gönderen: Spock - Kasım 18, 2014, 10:35:01 ös
Birde Heisenberg belirsizlik prensibi var. Işık hızında hareket eden bir cismin yerini belirlemek istediğinizde hızını; hızını belirlemek istediğinizde yerini belirleyemezsiniz. Cismin aynı anda birden fazla yerde olması yada aynı anda bir yerde birden fazla adet olması gibi açıklanması zor durumlarla karşılaşırız. Zaman ve Mekan kavramı ortadan kalkar.


Star Trek'de bu sorun yine günümüz için varsayımsal olan Heisenberg Dengeleyicileri ile çözülmekte ama bu cihaz Warp hızında giden gemiyi dengelemek için değil, ışınlama ünitesini dengelemek için kullanılmakta... Aksi takdirde ışınlanan bir kişi birkaç kopya olarak ortaya çıkabilir ki bir veya iki bölümde spesifik olarak bu konu işlenmişti. Bkz. http://en.memory-alpha.org/wiki/Heisenberg_compensator (http://en.memory-alpha.org/wiki/Heisenberg_compensator)
Başlık: Ynt: Işık hızı
Gönderen: Gezdirici - Kasım 18, 2014, 11:03:05 ös
Sayın Spock paylaştığınız videoları daha önce izlememiştim ve henüz tamamını da izleyemedim. Ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğim. Doğrusal bir yolda ışık hızı ile hareket etmek olası ve akla yakın geliyor. Ancak bir cismin eksenel veya yörüngesel bir yolda ışık hızıyla hareket etmesi bazı paradoksları doğuruyor. Helezonik bir yolda, örneğin galaksinin yada güneş sisteminin ekseninde ve  dönüş yönünün tersine bir hareket ile geçmişe  yada   tam tersi sistemin dönüş yönünde hareket ile geleceğe gitmek de olası...Peki geçmişe giderse cisim kendisi ile karşılaşır mı? Yahut Geleceğe giderse kendisini bulabilir mi? Bunlarda ayrı paradokslar. Ayrıca Vakum ortamda da olsa  ışık hızında hareket eden bir cismin başına neler geleceğini de tam olarak henüz bilemiyoruz.
Başlık: Ynt: Işık hızı
Gönderen: propulsion - Kasım 19, 2014, 01:35:27 öö
Işık hızına ulaşılabilir mi? Veya geçilebilir mi?  Günümüz bilgisiyle bunların imkansız olduğunu söylemek yanlış olmaz. Hatta Sayın Spock’un paylaşımında da bahsi geçen ve birazdan kısaca anlatmaya çalışacağım Miguel Alcubierrie’nin modelinde de söylendiği gibi şu an için günümüz bilgisiyle ışık hızına ulaşma ve geçme konusu kurgusal/varsayımsal ön kabulden ibarettir. O halde söyleyeceklerimiz için varsayımsal ve kurguya dayalı tasarımlardır demek yanlış olmaz
 
Sayın Spock’un paylaşımında da belirtildiği gibi “Alcubierre drive” konusu kurgusal bir tasarım (http://www.princeton.edu/~achaney/tmve/wiki100k/docs/Alcubierre_drive.html (http://www.princeton.edu/~achaney/tmve/wiki100k/docs/Alcubierre_drive.html)). 

Nedir peki “Alcubierre drive”? 

1994 yılında Miguel Alcubierrie tarafından önerilen bu modelde, öncelikle bir metric tanımlamış ve bu metric ile yardımıyla oluşturulan bu kurgusal modelin teorisi ışıktan daha hızlı gidilebileceği üzerine oturtulmuş ve devamında acaba ne olabilirdi sorusu üzerinde durulmuştur.

Model, Sayın Spock’un sunduğu videoda da gösterildiği gibi uzayda hareket eden uzay aracının ön kısmında uzayın büzülebileceğini arka tarafta ise genişleyeceğini söyler. 

Bu sayede sanki uzay aracıyla hareket eden biraz asimetrik bir kabacık oluşur.

Bu kabarcıkla beraber hareket eden gemi aslında lokal olarak o bölgedeki ışıktan daha hızlı hareket etmez der bu kurgusal teori (yada ışık o bölgede gemiden hızlı hareket der).

Kabarcığın dışına (hemen büzülmenin dışına) kıyasla bakıldığında ise uzay aracı ışıktan daha hızlı hareket eder der.


O halde bu kurgusal/varsayımsal teoride lokal olarak Sayın Spock’un vardığı sonuca varılabileceği söylenebilir.

Paylaşımımın başında da söylediğim gibi ışık hızından daha yüksek hızla da gidilebileceği varsayımı üzerine oturtulmuş bu kurgusal/teorik modeller elbette ki sadece hipotetiktirler. İnsan beyninin sınırlarını zorlayan bu tip düşünüşler/modeller/kurgular dimağını da açmaktadırlar. Ve bence kesinlikle bu tip teorilerin üretilmesinin sürmesi/durmaması gerekmektedir. 


Başlık: Ynt: Işık hızı
Gönderen: Perseus - Kasım 21, 2014, 11:17:01 ös
Şuan gezegenlerin çekim alanlarını kullanarak saatte 800,000 km hıza ulaşabileceğimiz biliniyor.fakat asıl soru şu.neden ışık hızı eğer amaç seyahatse bu kadar hızın dünyada gezinmek için çok çok fazla olduğu tartışılmaz,evrende gezinmek içinse çok basit bir mantıkla şunu söyleyebilirim güneşten sonraki en yakın yıldız binlerce ışık yılı uzakta ise zaten o yıldızın orada olup olmadığını bile idea edemeyiz belki yüzlerce yıl önce yok oldu bizim gördüğümüz sadece yansıması.yok ama ışık hızı zamanda yolculuk içinse,makul bir fikirdir,fakat bizim teknolojimiz bunun için çok çok geridedir.fakat dünya üzerinde bunu gerçekleştirmiş 2 şahsiyet vardır.yaklaşık 3 aydır bu konuyu araştırıyorum ayrı bir konu olarak kısa bir süre sonra sizlerle de tüm bildiklerimi paylaşacağım.saygılarımla.
Başlık: Ynt: Işık hızı
Gönderen: Alşah - Şubat 21, 2016, 10:26:05 ös
      Sayın Perseus, hiç bir şeyi merak etmedim de "bu işi başaran 2 şahsiyeti " gerçekten merak ettim. Paylaşırsan sevinirim.
       Saygılar-sevgiler.
Başlık: Ynt: Işık hızı
Gönderen: Tık-Tik-Tak - Mart 31, 2016, 07:12:12 ös
      Sayın Perseus, hiç bir şeyi merak etmedim de "bu işi başaran 2 şahsiyeti " gerçekten merak ettim. Paylaşırsan sevinirim.
       Saygılar-sevgiler.

Sayın @Alşah;
Sanırım Sayın @Perseus,rezonans ile alakalı bir eylem ile, geleceğe projeksiyon yapmaktan söz ediyor.
Hz hızır, Hz Süleyman ve bir kaç kişinin daha bu yöntemle, geleceğe göz attığı var sayılabilir.Hatta Atatürk'ün Mu kıtasına takıntılığı olduğu zaman dilimlerin de; Gramofon ile, denemelerinin olduğunu tahmin ediyorum.

Sevgiler
Başlık: Ynt: Işık hızı
Gönderen: Perseus - Nisan 02, 2016, 10:41:30 öö
Merhabalar;
Sayın @Alşah,Sayın @Zig-Zag nokta atışı yapmış.Bu konu ile ilgili en yakın mitler Hızır (a.s) ve Zülkarneyn (a.s) işaret eder burada yazmak isterdim fakat  o kadar uzun ki,ayrı bir konu açılabilir bunun ile ilgili.

Başlık: Ynt: Işık hızı
Gönderen: propulsion - Nisan 02, 2016, 12:02:13 ös
Başlık ışık hızı, başlığın açıldığı yer en kadim müspet bilimlerden Astronomi-Gökbilim olunca sayın @Perseus 'un bahsettiği mevzular pek uygun düşmüyor zannımca.
Başlık: Ynt: Işık hızı
Gönderen: Perseus - Nisan 02, 2016, 12:07:32 ös
İşte tam olarak da bu yüzden bu ayrı bir konu diye not düştüm sayın @propulsion
Başlık: Ynt: Işık hızı
Gönderen: Tık-Tik-Tak - Nisan 02, 2016, 09:45:52 ös
Kütlenin sonsuz daralması; Yada sonsuz büyümesi ışık hızının kurallarını değiştire biliyor. Merak ettiğim:Bilgi kaybolmadan ve ya karışmadan bu hız kontrol edilebilirmi?
Rölativistik evren anlayışı, bizi daha ne kadar tatmin edebilir?

Başlık: Ynt: Işık hızı
Gönderen: Oguz - Temmuz 07, 2017, 05:32:10 ös
Insanın sadece fiziki bir varlık olarak kabullenilmesi hayal gücümüze sınırlar çizer ve sınırlara dayalı bir yaşam döngüsünün doğamızla ters düştüğü aşikardır. Bilimin asli amacı doğanın matematikle yorumlanması olsada geçmişten günümüze gelişimi incelendiğinde kanun hükmü verilen kuralların silbaştan yazıldığı doğru bilinenlerin yanlışlandığı çok defa görülmüştür. Bilim ilhamının en güzel noktası budur ve birbirlerini yalanlayan insanlığa sunulan en büyük adalet terazisidir. Basamaklarla ilerleyen bilimin sonraki basamağının bilinmeyen oluşu hem heyecan vericidir hem de öngörülerle saptanamaz. Şahsi fikrim bu basamakların birer akvaryum oluşu ve bir diğerine geçişimiz gerçekleşmeden kendi doğamıza ve bilgi birikimimize sınır koyulamayacağıdır. Saygılarımla...
Başlık: Ynt: Işık hızı
Gönderen: Farmakoloji - Temmuz 07, 2017, 09:38:21 ös
Sayin Perseus,Bu konuyla ilgili başlığı ayri bir baslik altinda toplayip bilgilerinizi bizimle paylasirsaniz mutlu olacağım.İlgili konuyu  bende ilgi alanima girdigi icin araştırıyorum.Saygilarimla.
Başlık: Ynt: Işık hızı
Gönderen: Fason - Temmuz 08, 2017, 02:17:12 öö
Sayın Oğuz, "Bilimin asli amacı matematikle yorumlanması" demişsiniz ama ben burada size katılmadığımı belirtmek isterim. Matematik bilimin asli amacı değil asli aracıdır. Bilimin amacı özünde sadece bilmektir. Bu yolda insan tabii ki belirttiğiniz üzere şimdiki yanlışları doğru olarak kabul etmiş olabilir, ve zamanla bilimsel olarak ilerledikçe yanlışlarını görüp daha doğrusunu (mutlak doğru/gerçeklik olmadığının bilincinde, ileride yine yanlışlanabileceği ihtimaliyle) keşfedibilir. Burada ben değerli üyelere basit bir soru sormak isterim. Matematik bir bilim midir? Belki konu başlığıyla alakalı değil ama yine de yorumumu kapsaması bağlamında sormak istedim.
Başlık: Ynt: Işık hızı
Gönderen: Tık-Tik-Tak - Temmuz 08, 2017, 11:50:42 ös
Sayın Oğuz, "Bilimin asli amacı matematikle yorumlanması" demişsiniz ama ben burada size katılmadığımı belirtmek isterim. Matematik bilimin asli amacı değil asli aracıdır. Bilimin amacı özünde sadece bilmektir. Bu yolda insan tabii ki belirttiğiniz üzere şimdiki yanlışları doğru olarak kabul etmiş olabilir, ve zamanla bilimsel olarak ilerledikçe yanlışlarını görüp daha doğrusunu (mutlak doğru/gerçeklik olmadığının bilincinde, ileride yine yanlışlanabileceği ihtimaliyle) keşfedibilir. Burada ben değerli üyelere basit bir soru sormak isterim. Matematik bir bilim midir? Belki konu başlığıyla alakalı değil ama yine de yorumumu kapsaması bağlamında sormak istedim.

Sayın .ason,cok güzel bir noktaya değindiniz.

Matematik dendiğinde değişmezmiş gibi gözüken değerleri tabulaştırıyoruz. Benim kanım, bu durum problemin değil, zihnimizin ihtiyacı.

Matematik ile bulunan bir denklem evrensel bir cevabı çözer ise buna bilimsel gerçeklik diyoruz ardından sonuç fizik ile ilintili bir hal alıyor.Lakin,matematik soyut; ve somut bilimlerde bu şekilde bir kabul yoktur.hemen hemen tüm aksiyomların somut bilimde kabul görmesi imkansızdır.

Matematik bir dil olarak tanımlanamaz; yanlız, somut ve değişmez ilkeler üzerine inşa edilmediği için olguları sayılar ile acıklayabildiği için, dil özellikleride taşır.Eski deterministik basit anlayış, şimdiki stokastik anlayışa geçtiğinde, matematik bilim ve ya dil olma sorgularından ziyade, sadece yetersizliğini sorgulayacak kavramları açık hale getirdi.

En baştaki yazımı yeniden tekrarlıyorum:

"Matematik dendiğinde değişmezmiş gibi gözüken değerleri tabulaştırıyoruz. Benim kanım, bu durum problemin değil, zihnimizin ihtiyacı."

Sevgiler
Başlık: Ynt: Işık hızı
Gönderen: Gezdirici - Temmuz 11, 2017, 10:02:35 öö
Matematiğin amacı bilginin sayılarla yorumlanabilmesidir.  Bir saniye ve Üç yüz bin kilometre , ışığın hızının sayısal yorumudur.
Atom altı tanecikler; Atomlar ve Moleküllerden oluşan bir boyutta ancak bu şekilde yorumlanabilir.