Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: BİR LOCANIN DÜZENSİZLİĞE YÖNELMESİ - 2  (Okunma sayısı 2460 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Nisan 12, 2010, 07:34:21 öö
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay






Bir locanın düzensiz duruma düşmesinin nedenlerinden biri, çalışmalarının sürdürebilmesi için yeterli sayıda üyesinin kalmamasıdır.

Bu yeterli sayının ne olduğu büyük locaların tüzüklerinde de belirtilmiştir ama belirtilmiş olmasa bile bunun dünyanın hemen her yerinde geçerli bir temel kuralı vardır: Bir locanın kurulabilmesi için hangi nitelikleri taşıyan kaç mason gerekliyse, çalışmalarını sürdürebilmesi için en azından o sayıda ve o nitelikte masonların loca üyesi olarak bulunması gerekir. Hatta bu kadarı da yetmez aslında; o masonların locanın her toplantısına katılmakta olmaları da gereklidir.

Çalışabilme, kurallar uyarınca toplantı yapabilme olanağını yitiren bir locanın kapanması gerekir. Fakat büyük loca, kuşkusuz sağlam bir gerekçeyle o locanın kapanmamasını da isteyebilir. Bu amaçla büyük loca yetkilileri, başka localardan o locaya üye desteği/katılımı/transferi sağlayarak locanın düzensizliğe düşmeden varlığını sürdürmesine çalışabilir.

Bir locanın bu nedenle kapanması, kuşkusuz birtakım masonların kusurundan kaynaklanır; locasının çalışmalarına gerekli önemi vermeyen masonların. Ancak böyle bir nedenle kapanan bir locanın üyelerinin birçoğu çoktan kendi bireysel düzenlerini yitirmiştir.

Öte yanda bir loca, Masonluğun amaçları ve ilkeleriyle hiç de uyumlu olmayan ya da yasalara ve büyük locada benimsenmiş geleneklere aykırı birtakım girişimlerde bulunup etkinlikler gösterir, bu yüzden düzensizliğe yönelecek olursa; böyle bir locayı kurtarmak çok zor olur. Büyük locanın, en azından kendi örgütsel düzenini koruyabilmek bakımından, bu locayı kapatması gerekebilir.

Bir locanın şu sözünü etmiş olduğum nedenlerden birinin sonucunda düzensizliğe yönelmesinin yanı sıra, kurumsal boyutta “disiplinsizlik” olarak nitelenebilecek bir tutum takınması da söz konusu olabilir. Bu tür tutumların en belli başlıları arasında şunlar sayılabilir:

   Tüzüklere, büyük locanın ve büyük görevlilerden oluşan yönetim kurulunun kararlarına, yetkili organların bildirge ve yönergelerine aldırış etmeyerek kendi başına buyruk olmaya kalkışması; bu konuda yapılan uyarılar üzerine de tutumunu değiştirmemekte, istenilenleri gereğince yapmamakta diretmesi;

   Üyelerinden büyük loca için toplamış olması gereken ödentileri toplamaması ya da topladığı halde bunu kendi üstünde tutarak büyük locaya aktarmaması;

   Kendiliğinden yabancı obediyanslara bağlı localarla ilişkiler kurması ya da kurmaya girişmesi;

   Büyük locanın bilgisi ve izni olmaksızın, oturumlarını düzenlemesi gereken belirli yerin dışında Masonlukta böyle bir yere genellikle “geometrik nokta” deniyor) ya da büyük locanın bilgisi dışındaki gün ve saatlerde “resmi oturum” niteliği taşıyan toplantılar yapması;

   Toplantılarında büyük locanın izin vermediği ve uygun görmediği konularda çalışmalar ve konuşmalar yapılmasına göz yumması; istenilmesine karşın bir “çalışma programı” düzenlememesi, toplantılarını gelişigüzel gündemlerle yapması ya da tüzükler uyarınca yapması gereken oturumları yapmaması;

   Locasına yeni üye önerileri yapılmasını önleyip üye sayısını dondurması; üyelerinin derece artırımlarını göz ardı edip zamanında uygulamaması;

   Oturumlarında büyük locanın çalışma yöntemlerine ve ritüellere uymayıp, tolerans sınırlarını aşar ölçüde ve bilerek bunların dışına çıkması;

   Protokol gereklerine uymaması ve aldırış da etmemesi; uyarılara karşın tutumunda diretmesi.

Bu saymış olduklarım ve bunların benzerleri bir locanın kapatılması için geçerli ve yeterli nedenlerdir. Fakat bu durumlarda bile kesin ve katı bir tutumla bir locanın hemen kapatılmasına girişilmesinden önce, bu tür disiplinsizlik örneklerinin giderilmesine çalışılır.

Bu arada aklıma bir başka soru geliyor: «Düzensizliğe yönelmiş bir locanın kapatılması tek çare midir? Madem loca özerk (bir bakıma tüzel kişiliği olan) bir birimdir; hemen kapatılmasına girişilmeyip bir başka biçimde cezalandırılması söz konusu olamaz mı?»

Doğrusu bilmiyorum. Bir locanın nasıl cezalandırılabileceğini de düşünemiyorum. Loca, iç politika sahnesindeki bir parti gibi bir örgüt değil ki… Locanın düzensizliğe yönelmesine neden olan masonlar hakkında soruşturma açılarak cezalandırılmaları yönüne gidilebilir. Fakat bir locaya kapatmaktan başka nasıl bir ceza verilebileceğini bilmiyorum, düşünemiyorum. Benden bu kadar.

Daha önce de değinmiş olduğum üzere; bir locanın kapatılması, düzensizlik ya da disiplinsizliğin yaratılmasında hiçbir kusuru olmayan birçok masonun boşuna üzülmesine, sıkılmasına, huzursuz olmasına ve bireysel masonik çalışmalarının aksamaya uğramasına neden olur. Hatta o masonlar, localarının haklı ve kusursuz, büyük locanın tutumunu ise haksız görebilir. En iyimser görüşle, bireysel düzenlerini sürdürebilmek için başka localara geçmek zorunda kalacaklardır. Buna karşın birtakım kırgınlıklar, Masonluktan soğumalar, Masonluğa küsmeler, Masonluğa karşı duyulan güven yitirmeler, Masonluğun geleceğinden umut kesmeler, dolayısıyla Masonluktan kopmalar da beklenmedik sonuçlar değildir. Bu nedenle bir locayı kapatmadan önce çok düşünmek, tüm bu olasılıkları göz önüne almak, locayı kurtarmaya çalışmak, sanırım en doğru, en iyi, en güzel, özetle asıl “masonik” tutumdur.



ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
0 Yanıt
2357 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 11, 2010, 02:56:38 ös
Gönderen: ADAM
16 Yanıt
11012 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 14, 2019, 12:26:51 öö
Gönderen: Fırat