Masonlar.org - Harici Forumu

Masonluk Bilgidir. Bilimdir. Ilimdir. => İktisat - Ekonomi - Tutum bilimi - Geçim bilimi => Konuyu başlatan: Risus - Eylül 20, 2015, 04:27:24 ös

Başlık: Muhasebenin Temel Kavramları
Gönderen: Risus - Eylül 20, 2015, 04:27:24 ös
Muhasebenin Temel Kavramları

1) Sosyal Sorumluluk Kavramı

Muhasebe mali tabloların düzenlemesi ve sunmasında belli kişi veya grubu değil tüm toplumun çıkarlarını gözetir. Bu yüzden muhasebecinin dürüst ve objektif olması gerekmektedir.


2) Kişilik

İşletmenin sahip ve personelinden ayrı bir kişiliğe sahip olan, o işletmenin muhasebe işlerini sadece bu tüzel kişi adına yürütendir. ( Tüzel Kişi: Şirket, oluşum, inşaat, firma vs. )


3) İşletmenin Sürekliliği Kavramı

İşletmenin faaliyetlerini bir süreye bağlı olmaksızın sürekliliğini varsayıp muhasebe kayıtlarını tutmaktır.


4) Dönemsellik kavramı

İşletmenin sürekliliği uyarınca sınırsız kabul edilen ömrün belirli dönemlere bölünmesi ve her dönemin faaliyet sonuçlarının diğer dönemlerden bağımsız olarak sunulmasıdır. Örneğin otellerdeki yaz/kış dönemi gibi.


5) Parayla Ölçme

Parayla ölçülebilen iktisadi olay ve işlemlerin muhasebeleştirilmesidir.


6) Maliyet Esası

Maliyetin belirlenmesi mümkün olmayan olaylar hariiç işletme tarafından elde edilen varlık ve hizmetlerin muhasebeleştirilmesinde bunların elde edilme maliyetlerinin esas alınmasıdır.


7) Tarafsız Değerlendirme

Muhasebecenin objektif ve dürüst olmasıdır.


8 ) Tutarlılık

Muhasebe uygulamaları için düzene oturtulan uygulamanın devamlılığıdır.


9) Tam Açıklama Kavramı

Mali tabloların, bu tablolardan yararlanacak kişi ve kurumların, doğru karar vermelerine yardımcı olmak için açık, yeterli ve anlaşılır yazmasıdır.


10) İhtiyatlılık

Muhasebenin temkinli davranması, analizler doğrultusunda öngörülen gider ve zararları için karşılık ayırmasıdır. Ancak! Ayrılan gider, öngörülen kar, zarar ve analizler gerçekleşmeden kayıtlara geçmez!


11) Önemlilik Kavramı

Bir mali olayın nisbi ağırlık ve değerinin alınacak kararları etkileyecek durumda olduğu zaman, üzerinde önemle durulmasıdır.


12) Özün Önceliği

Muhasebeci öz ve biçim arasında muaallakta kaldığı zaman işlemlerin ve şirketin özünü esas alır.


Risus