Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Mason Sözlüğü => Terimler ve Kavramlar => Konuyu başlatan: ADAM - Mart 17, 2014, 05:04:22 ös

Başlık: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: ADAM - Mart 17, 2014, 05:04:22 ös


Masonlukta “üçgen” çok önemli bir konu…

Bunu çeşitli yönlerinden ele alabiliriz.

Alırız da, bu ele alışımızda Forum kurallarının 17. maddesini çiğnememeye de özen göstermemiz gerekir.

Örneğin, başlangıç olarak Mason Sözlüğü’nde belirtildiği üzere, üç noktayı birleştiren, üç açı ile üç kenardan oluşan yüzey geometrik şekilden söz edebiliriz. Bunun türlerini belirtebiliriz. Her birinin simgesel olarak nasıl değerlendirildiğine, ritüelik açıklamalara girmeden (17. madde gereği) bakabiliriz.

Üçgeni bir masonik örgütsel terim olarak da inceleyebiliriz.

Üçgen ile birlikte kullanılan diğer geometrik şekil ve simgelere de şöyle bir göz atabiliriz.

Dolayısıyla bunun üzerinde çok çok söz edebiliriz.

Fakat tüm sözleri ben etmeyeyim; gelin paylaşalım. Forum üyelerinden ilgilenenler bir yerlerinden tutsun ve bildiklerini aktarsın isterlerse…

Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: evvah - Mart 17, 2014, 06:58:27 ös
Üç tip genel üçgen vardır.

Eşkenar,Dik kenar ve İç bükey üçgen.

Mason sözlüğünde üçgenin simgesel tanımında da üç özellik bulunuyor : ''Sağlamlık,değişmezlik ve dayanıklılık''...

Sayın ADAM rica etsem üçgen ile bu üç kavram arasında ne gibi bir bağ var açıklar mısınız? Ben pek anlayamadım.

Diğer bir alaka ise Üçgen içindeki ''göz'' dür. O zaman benim aklıma hemen şu geliyor. Göz herhangi bir geometrik şeklin içine değilde ''özellikle'' üçgenin içinde yer almıştır. O halde üçgen gerçekten önemli...


Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: Tij - Mart 17, 2014, 10:19:56 ös
Ben ozellikle ist uste konulan iki ucgenin anlamini merak ediyorum.
Birinin asagiyi gostermesi, birinin yukariyi gostermesinin bir anlami varmi?
Bununla bereber sormak istedigim, ucgenin tanri veya tanrisallikla bir ilgisi varmi?

Simdiden cevaplar icin tesekkurler ve saygilarimla.
Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: ADAM - Mart 18, 2014, 08:02:13 öö
Sayın evvah'ın Mason Sözlüğü'nden alıntılayarak dediği, Masonluğun ilgi alanı bakımından doğıru ama genele yayarsak yanlış.  Çünkü geometride genel olarak bakılınca, -trigonometri değerlendirmesi hariç- ayrıca ikiz kenar üçgen ve dış bükey üçgen ile bunların kombinasyonlarından da söz edebilme olanağı var.

Fakat burada konu Masonlukta üçgen olduğuna göre, Sayın evvah'ın aktarımı yerinde.  Ancak bir simgesel değerlendirme bakımından  ''sağlamlık,değişmezlik ve dayanıklılık'' denilince bu hatalı oluyor. Bunu  ''sağlamlık" veya "değişmezlik" veya "dayanıklılık" biçiminde belirtirsek daha doğru olur. Çünkü bir yüzey geometrik biçim olarak üçgen (hangi türü olursa olsun), tüm yüzey geometrik biçimler arasında tek statik olandır. Bir kez kuruldu mu, her hangi bir yanından uyguladığınız kuvvet ile biçimini değiştiremezsiniz; sadece güücü bölerek aktarırsınız. Ancak aşırı güçle onu bozabilir ya da kırabilirsiniz. Nitekim bu nedenle de bir iç bükey ya da dış bükey üçgen trigonometrik nitelikli değildir.

Masonluktaki üçgen ve göz simgelerini buluşturan bileşik simge, başlangıç yazımda belirtmiş olduğum üzere salt üçgen ile işimizi bitirince inceleme konusu yapabileceğimiz sonraki bir aşama olabilir. Bunu bekletelim.

Nitekim, Sayın Tij'in sözünü ettiği, üst üste konulan ya da iç içe geçirilen üçgenler de aynı durumda olmalı. Gerçi bu konu üzerine Forum'da çizimli bir ileti var; aranırsa bulunur ama bulunamıyorsa yine üzerinde durabiliriz.

 
 
Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: ABCDEF - Mart 18, 2014, 12:01:38 ös
İç içe geçmiş iki üçgenin birinin gökyüzünü, diğerinin de yeryüzünü temsil ettiğini, altı köşeli yıldızın ise göğün ve yerin bir bütün oluşturduğunu ve yaşamın bu bütün içerisinde var olduğunu bir yerde okumuştum. Doğadaki geometrik şekillerden en fazla dikkati çeken ve en fazla bulunan da üçgendir. Dikkat edilirse eğer insan elinden çıkmış birçok geometrik cisim üçgendir ya da ona benzer.

Saygılar.
Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: ADAM - Mart 18, 2014, 04:22:32 ös

Daha önce de değinmiş olduğum üzere, iki üçgenden oluşan düzenleme konusunda Forum'da bazı anlatımlar bulunmasının ötesinde, sonra gerekirse bu konuya gelecek hatta gerekirse bir de üçüncüyü katacağız. Daha sonra gerekirse yüzeyden uzaya da geçeriz. Bu aşamada üçgen tek... Hele bunu bir irdeleyelim. Sonrakilere geçmek isteyenler öncekileri yeterince biliyor mu?

Sayın ABCDEF,   doğada en fazla bulunan geometrik biçimin üçgen olduğunu söylüyor. Olabilir ama olmayabilir de... Böyle bir yargıya varırken acaba bunun bir bilimsel dayanağı var mı? Varsa, bu nerede yayınlanmış ve ne ölçüde güvenilir bir bilimsel bilgi?
Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: ruzber - Mart 18, 2014, 11:55:52 ös
Daha önceden açılmış başlıkta inceledim üçgeni. Aklımda türlü türlü  düşünceler oluştu, bunları  nasıl toparlayacağım?
Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: ADAM - Mart 19, 2014, 07:07:45 öö
Oluşmuş türlü türlü düşüncelerden hizç olmazsa birini burada alalım da devam edelim.

Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: ABCDEF - Mart 19, 2014, 12:43:12 ös
Sayın "ADAM" size daha kapsamlı vermek isterdim ama şimdilik şu linke bir bakın:

http://gizliilimler.tr.gg/K.oe.%26%23351%3Beli-Y%26%23305%3Bld%26%23305%3Bzlar%26%23305%3Bn-Sembolizmi.htm (http://gizliilimler.tr.gg/K.oe.%26%23351%3Beli-Y%26%23305%3Bld%26%23305%3Bzlar%26%23305%3Bn-Sembolizmi.htm)

Saygılar.
Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: ADAM - Mart 19, 2014, 02:56:27 ös

Verilen linkteki inceleme ilgi çekici. Üsstelik öyle "gizli ilimler" denilen şeylerle falan da ilgisi yok.

İlgi çekici olduğu için burada konuyla doğrudan bağlantısı olmayan iletiyi kaldırmayıp koruyoruz. Ancak bir kez daha anlaşılmasını sağlamaya çalışalım: Konumuz üçgen. Masonluktaki üçgen. Üçgenlerle yapılan kombinasyonlara sonra geleceğiz.

Üçgen üzerine bir diyesi olmayanlar, konu başlığını kendi platformlarına çekmeye girişmemeli.
Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: NOSAM33 - Mart 19, 2014, 06:53:01 ös
•Üçgen   "örgütsel terim"

Masonlarca oluşturulan, ancak ritüelik çalışmalar yapmayan bir küçük mason topluluğu ya da birimi.

Bu anlamdaki üçgen, bir "loca" ya da benzeri türden bir masonik birim değildir. Çalışmalarını yaptığı bir mabet, resmen bağlı olduğu bir obediyans, düzenli oturumları, tüzükleri, seçimleri, yönetsel işlemleri yoktur. Bu bakımdan "henüz olgunlaşmamış ve düzen edinmemiş bir locanın çekirdeği" olarak da nitelenebilir.


ALINTI: öZGÜR MASONLAR SİTESİ MASON  SÖZLÜĞÜ
Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: ruzber - Mart 20, 2014, 03:36:29 öö
Örneğin üçgenin  kenarlarına ve açılarına göre sınıflandırılması. Sonrasında ise haç gibi bir çok nesneye benzetilmesi, euklid ve Pisagor bağlantıları... Kafam karıştı. Hepsi de derin düşünülünce kendimce felsefe oluştururum ama ne derece doğru olur?
Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: ADAM - Mart 20, 2014, 08:30:50 öö

Sayın NOSAM33 Masonluktaki üçgen kavramının bir başka anlamını vermiş bir aktarma ile. Doğru, masonlar, bir loca kurma hazırlığındaki örgütlenmeye üçgen diyor. Bu da "üçgen" sözcüğüne verilen önemi bir kez daha pekiştiriyor. Ancak niçin öyle diyorlar? Bunun bir simgesel anlamı da olabiulir mi? Acaba bu bakımdan da bir şey diyebiliyor mu Sayın NOSAM33.

Sayın Ruzber'in dediği sınıflandırma da doğrudur. Eş kenar üçgen, Masonlukta en çok kullanılandır. Dik kenar üçgen de çok kullanılır çünkü bunun gönye ile de bağlantısı kurulur. Oysa Masonlukta ikiz kenar üçgen yoktur. (Pardon, belki vardır, ben literatürde hiç göremedim.)

Şimdi bunların birinden başlasak... Bu konuya ilgi duyan katılımcılarımızdan biri  Eş Kenar Üçgen'i  anlatmakla başlasa...
   
Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: resurrected - Mart 20, 2014, 06:15:01 ös
Masonluktaki üçgen kavramının simgesel anlamlarından biri olarak, bir şeyin ayakta durabilmesi için (mesela masa) en az üç ayağa ihtiyacı olması olabilir mi acaba? Belki bu nedenle Sayın NOSAM'ın tarifindeki topluluğa üçgen deniyordur. Belli bir minimum seviyeyle ayakta durabilmek. Loca çekirdeği dendiği için böyle düşünebiliriz belki.

Buna benzer biçimde, üç ayaklı tasarımların dört ayaklılara nazaran daha sağlam durması, daha basit ve daha devrilmez olmaları (tabure, sandalye, vs) bu anlamı pekiştirir mi?
Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: ADAM - Mart 20, 2014, 06:35:51 ös

İyli gidiyor Sayın resurrected üçgen'in bir açıdan değerlendirilmesinde.

Biraz daha... Haydi biraz daha...
Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: resurrected - Mart 20, 2014, 06:48:15 ös
Eşkenar üçgen dediğimiz zaman, birbirinden bağımsız varlığı anlamlı olmayan, biri olmazsa olmaz diyebileceğimiz ve hatta birbirine eşit kabul edebileceğimiz üç değerin temsili olabilir mi? Ben örnek olarak eşitlik, kardeşlik, özgürlük desem belki hafif kalır, ama örnek olarak yanlış olmaz sanırım.
Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: NOSAM33 - Mart 20, 2014, 07:17:27 ös
Üçgen, ezoterizmde artık sınırlanmış olan enerjiyi sembolize eder. O artık sonsuz dünyadan çıkmıyordur. Üçgen âlemin yaratımını mümkün kılan enerjinin bölünme sürecini temsil eder. Tepe noktasından çıkan 2 çizgi, aynı noktadan çıkan ve maddeye inen 2 enerjinin arasıda büyüyen uzaklığı temsil eder. Üçgenin tabanı düalite içindeki 2 enerjinin zıtlığını sembolize eder. 2 çizgi bir çokkenarın zirvesinde birleşince, bir tezahür noktası oluşturur. Bu tezahür noktası tepe noktasının işaret ettiği yönde bir ışını uyandırır. Açı ne kadar keskinse, ışın o kadar güçlü olur, bu yüzden bir üçgenin tepe noktasının ışıması, bir dörtgenin tepe noktasının ışımasından daha güçlüdür.[4]

3 sayısı, ezoterizmde "Triad" olarak adlandırılır. Monad ile diyad’ın birleşmesinden oluşur. Yani erkekle dişi enerjinin birleşiminden oluşan eser, çocuğu anlatır. Eski Mısır’da Osiris ve İsis’in çocukları olan Horus ile temsil edilir. Bunu akıldan çıkan, fikirle oluşan eser olarak da görebiliriz. 3 sayısı ve üçgen bu nedenle en çok kullanılan ve çok kutsal sayılan bir sembolizmadır. Yaratılışın temelinde birin üçe, üçün bire yansıması yatmaktadır. Birin sembolü olan nokta(Göz de aynı anlama gelmektedir) ve üçün sembolü olan üçgenin iç içe kullanıldığı birleşik sembolde de bu anlatılmaktadır. 3 sembolü ayrıca insanın oluşumundaki ateş, su ve toprak ile tanrının oluşumundaki ruh, can, bedeni anlatır. Ruh ateşten, can sudan ve beden topraktan üretilmiştir. Üçgen aynı zamanda evreni de temsil eder.[5] Tepesi aşağıda olan üçgen ise, eterik olanın maddeye dönüşmesini gösterir.


ALINTI
Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: ruzber - Mart 20, 2014, 11:15:44 ös
Herkes eşittir, her kenar sağlamlığı pekiştirmek için eşit yük yüklenir.
Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: ADAM - Mart 21, 2014, 07:22:46 öö

Felsefe parçalamaya, birtakım mistik düşüncelerle yorum ve açıklamalar yapmaya girişmek yerine, şu işi basite indirgesek de gerisini okuyanların değerlendirmesine bıraksak, çok daha iyi olacak bence...

Örneğin eş kenar üçgeni alalım.

Yapılmış bazı yorumlar geçerli. Ek olarak şunları da belirtebiliriz:

Masonlukta, her açısı 60 derece ve her kenarı birbirine eşit olan bu üçgen, önemli bir simge olarak nitelenir. Delta olarak da anılır. Sadece Masonluğa özgü bir simge değildir. Diğer birçok kurum, bunu değerli bir simge olarak benimsemiştir.

Zaten bu nedenle ki getirilen yorum ve değerlendirmelerin çoğu aslında Masonluk ile bağlantısız anlatımlar oluyor. (Bazılarını bu yüzden silmek zorunda kaldık çünkü konumuz Masonlukta Üçgen)

Bu üçgen geleneksel yapıcılık mesleğinde olduğu gibi, günümüzün yapı tekniğinde de sık sık kullanılmaktadır. Ansikloperdik Mason sözlüğü'nde de belirtilmiş olduğu üzere, yapısal özelliği nedeniyle en tutarlı geometrik şekildir.
 
Bu üçgen, kimi masonik yorumcuların değerylendirmesine göre Tanrı’nın ya da “tanrısallık” kavramının simgesi olarak benimsenmişse de, kimisi bu yaklaşımın tamamen tersine, eş kenar üçgenin, “akıl ve mantık” kavramını simgelediğini belirtir.

Denmiş olduğu üzere, eş kenar üçgenin kenarları Masonluğun bir üçleme tarzında dile getirilen temel ilkelerini temsil edebilir. Ancak bu bağlamda salt “özgürlük”, “eşitlik” ve “kardeşlik” kavramlarının karşılığı olduğunu söylemek doğru olmayabilir. Kimileri bunu "bilimsellik", "laiklik" ve "insancılık" olarak alabilir. Kimileriyse “din”, “bilim” ve “bilgelik” kavramlarını öne çıkarabilir hatta bu bağlamda tarih boyunca birbirinden ayrılmış ve birbiriyle karşıt duruma düşmüş olan din ile bilimin, ancak bilgelik ile yeniden bağdaştırılabileceğini, Masonlukta bunun yapılabildiğini belirtir.

Bunlara eklenecektler vardır hiç kuşkusuz.  Aynı şekilde sonra da dik kenar üçgene geçebiliriz.


Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: ADAM - Mart 22, 2014, 06:40:54 ös
Eş Kenar Üçgen üzerine neden kimse bir şey dememiş acaba? Tek denilecekler benim demiş olduklarım mı? Hiç öyle şey olur mu?

Bileşik simgelerde yani bir üçgenin yanı sıra başka öğelerin de kullanılarak oluşturulduğu simgelerde, Masonluk çerçevesinde özellikle Eş Kenar Üçgen söz konusu olacak.  Bu nedenle o üçgen üzerinde (salt üçgen olarak bir diyeceği, bilgisi, bulgusu olan varsa belirtsin lütfen.

Örneğin görünümü bakımından üçgenin bir ucunun yukarıya ya da aşağıya (ayrıca sağa ya da sola) bakar olması bir şey değiştirir mi?

Bir diyeaceği olan çıkmazsa, konunun bu aaşamasını bitti sayarak  ben Dik kenar Üçgen ile devam edeceğim.

Dediğimce, kombinasyonları sonra bakacağız. (Kimileri de onu bekliyor zaten.)
Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: ruzber - Mart 24, 2014, 05:29:02 öö
Hayat bir düzen dahilinde akar, manevi hisler, maddi hisler belli bağıntılarla birleşir ve ruh en yukarı gitmeye hazırlanır.
Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: ADAM - Mart 24, 2014, 08:18:11 öö

Sayın Ruzber şu son yazdığının Masonlukta Üçgen konusuyla ne gibi bir bağlantısı olduğunu da yazmalı; anlatmalı. Yoksa konuyla bağlantısız olduğu için gerek o gerekse bu yazı silinecektir.

Elbette isterse bu tümcelerini bir başka başlık altında yeri geldiği için kullanabilir.  Özgürlüğe engel yok. Düzenli bir konu kapsamı bulundurmaya gerek var.
Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: ruzber - Mart 24, 2014, 02:02:42 ös
insanın maddi ve manevi dünyasının birleşimi sonrası bunun bitmesi. Masonlukla ilgisini bulamadım. Ölümü anlattığını düşündüm.
Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: ADAM - Mart 24, 2014, 03:23:09 ös

Bunun yanıtı korkarım "Hayır, Masonlukta üçgen böyle bir düşünüyü simgelemez."

Belki bir başka kültürde böyle bir değerlendirme yapılabilir ama Masbodnlukta böyle bir değerlendirme bugüne dek literaütürde yok.

Ancak, bakınız, belki vardır da ben görememiş olabilirim. Hem bugüne dek yoksa, bundan sonra eklenemeyeceği anlamına da gelmez.

Buna karşın bildiğimiz kadarıyla Masonlukta üçgen, -özellikle bu aşamaya kadar irdelemiş olduğumuz eş kenar üçgen- çok daha somut kavramların bir simgesi olarak değerlendiriliyor. Masonluk dünyevi bir kurumdur; ölüm ile bağlantılı kavramların üzerinde pek az durur.

Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: ADAM - Mart 25, 2014, 10:52:16 öö


Masonlukta Dik Kenar Üçgen de Eş Kenar Üçgen kadar önemli…

Bu önem, dik kenar üçgenin “dik açı” oluşturmasından ileri gelir. Dik açı oluşturulması “gönyeleme” olarak da anılabilir. Dolayısıyla dik kenar üçgen, Masonluğun diğer önemli simgelerinden Gönye ile buluşur hatta özdeşleşir.

Dik açılı üçgenin Masonluktaki uygulamasında, en kısa kenarı üç, buna dik olan kenarı dört, dolayısıyla hipotenüs olarak anılan en uzun kenarı beş birim olarak anılır. Gerçi bu üçgeni oluşturan başka ölçüler de vardır; 5/12/13 gibi…

Bu üçgenin birbirinden farklı simgesel yorumları da yapılır. Bunlardan en önde gelenleri Ansiklopedik Mason Sözlüğü’nde verilmiş olduğu için ben burada onları tekrarlamayacağım. Ancak bir başka şeye dikkat çekeceğim:

Dik Kenar Üçgen, biliyorsunuz, Pisagor Kuramı diye de anılan hesap ya da çözüm ilişkisinde a2 + b2 = c2 olarak verilir. Bu ilişki bizi Pisagor’un yanı sıra Öklit’e götürür. Dolayısıyla Dik Kenar Üçgen’den söz edildiğinde, Masonlukta da önemli bir yeri olan “Öklit’in 47. Problemi”nden de söz etmek kaçınılmaz olur.

Bu problem asıl nasıl soruluyor ve çözümü nasıl veriliyor?

Yukarıda bu çözümlerden birini vermiştik.

Konumuzla ilgilenen katılımcılarımızdan bu problemdeki soruyu ve öncekilerin katı olmayan diğer çözümleri belirtecek olan var mı?

Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: proxima - Mart 27, 2014, 02:24:23 öö
Bu konuya daha önce girmeyi isterdim ancak bir türlü fırsat bulamadım.

Mackey’in ansiklopedisinde neler yazmış bir bakalım.

Belki de hiçbir sembol masondaki kullanım çeşitliliği ve yerleri bakımından üçgen kadar önemli değildir. Birçok antik medeniyette eşkenar üçgen tanrısallığın sembolü olarak kabul edilmektedir.  Ayrıca eşkenar üçgen: “Yaydığı ışık ile geçmişin ve geleceğin, bütün canlı ve cansız formların yaratıcısını simgelemektedir.” “Eşkenar üçgenin her bir kenarı yaradılışın 3 evresi olarak kabul edilen hayvan (sanırım burada tüm canlılardan bahsediyor), bitkiler ve mineralleri (sanırım elementler) temsil etmektedir.

Dik üçgen konusu ise Mısır'a dayanıyor. Dik üçgen Mısır tarihinde evrensel doğanın sembolü olarak tanımlanıyor. Peki nasıl ? Dik üçgenin yatay olan kenarı “Osiris yani erkekliği temsil eder.” Dik olan kenarı “ISIS yani dişiliği simgeler” hipotenüs ise “Horus yani birleşme sonrası meydana gelecek çocuğu simgeler.”

Eğer benim gibi mısır tarihine meraklı iseniz özellikle yabancı kaynaklarda araştırdığınızda paganizm de tanrıya ulaşmanın (aslında kutsallığa ulaşmanın yolu) cinsel birleşimden ve üremekten geçmekte olduğunu görebilirsiniz. İnsan türünün devamlılığın sağlanması bereket ve kutsal olarak kabul edilmiş.

Buraya kadar benim katacaklarım bu kadar eğer yazdıklarım üzerine bir yorum yapılmaz ise "Öklit'in 47. Problemi" konusuna geleceğim.

İyi geceler dilerim,
Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: ADAM - Mart 27, 2014, 08:18:25 öö
Sayın Proxima güzel açzıklamalar yaparken, bu yorumları Mackey'den aldığını belirttiğine göre, bir de bunun üzerine Mackey'in kim olduğunu da açıklamak gerekiyor.

Ünlü bir masondur Albert G. Mackey. 19. yüzyıl ortalarının Amerikalı ünlü masonlarından. (Masonluğa girmiş olan ünlü kişilerden değil; Masonlukta ünlü. Bu ünü, yapıtlarından ileri gelir.)

19. yüzyıl, Amerikalı. Demek ki yaptığı açıklamayı hem Masonluğun Amerikan kültürüne hem 19. yüzyıla bağlamalı. Acaba aynı üçgen günümüzde yani Mackey'in döneminden 1,5 yüzyıl kadar sonra ve ülkemizin kültürüne uygun olarak nasıl değerlendirilebilir. Mackey'in bu açıklamasını ünlü bir masondur diye olduğu gibi kabul etmek zorunda mıyız? Masonlar kabul etmek zorunda mı? Öyle denirse, bu açıklama dogmalaşmaz mı? O üçgen bir simge olmaktan çıkıp ambleme dönüşmez mi?

Örneğin karayollarında trafik işaretleri var eş kenar üçgen biçiminde.  Bunlar ne anlama geliyor, neyi gösteriyor genel olarak? Mackey'in zamanında trafik işareti yoktu. Kaldı ki Amerika'daki trafik işaretleri üçgen biçiminde olmadığına göre, arada çok önemli bir kültür farkı var. Bunun Masonluğu da yansıdığını sakın göz ardı etmeyelim.

Acaba masonlar Eş Kenar Üçgen'i Türk masonluğu'nda bağlayıcı olmamak koşuluyla fakat çağımızda genellikle (başka seçenekler geçerli olmak koşuluyla) nasıl değerlendiriyor?

Bunu belki Türk mason örgütlerinin internetteki sitelerinde bulamayız. Fakat Ansiklopedik Mason Sözlüğü'ne, ondan daha iyisi yayınlanmış dergilerdeki makalelelere bakma olarnağımız vardır.

Bu konuda gerektiğince araştırma yaparak bulgularını getirecek Forum üyeleri bulunduğundan kuşkum yok.   

 
Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: smyrnali - Mart 28, 2014, 01:11:22 öö
Üçgeni iredelerken konu geometri olduğndan, gözüme çarpan yerden giriş yapmayı seçiyorum.

"Kutsal Geometri" kavramı, kutsal mimarinin temeli olduğundan mı  kutsiyet kavramı karşımıza çıkıyor? ..

Geometrinin klasik aletlerini, pergeli , gönyeyi Masonlukta görüyoruz.

Tapınak ve inşa aletlerini de  Masonlukta görüyoruz. Her şey sembolik. Semboller sadece somut olarak mı kullanılıyor?

Bu kutsiyetin içeriğini biraz karıştırmaya kalktığımda Masonlukla hiç mi alakası yok?

Sayın ADAM ısrarla   '' Masonluk dünyevi bir kurumdur'' demesine karşılık bunca sembolün içinde ben sağ lob gıden biri olarak, Masonlukla bağlanır bağlanmaz bilemem,kendimden kendime irdeledim.
 
Eşkenar üçgen, kenar uzunluklarının ve açıların eşit olduğu, üçgenin en mükemmel şeklidir.

Eşkenar üçgeni ortadan kesersek ,birbirine dayanmış iki dik üçgen ortaya cıkar.

Birin ikiye ayrılması... Birbirinin kutbunun  oluşması, negatif, pozitif......dişil, eril  gibi , teklikten çokluğa, iniş modeli.

Ya da iki dik üçgenin birlenerek bir eş kenar üçgen oluşturarak, nötür alan oluşturması, ikilikten
Bir'lığe yukselış modeli... Ruha ulaşmak azizlik ,cinselliğin ötesi. ..

Üçgenin tepe noktası iniş yada çıkış istikametini gösterır.

Üçgenleri kullanarak yapı modeline girdigimizde; tepeleri ortak bir noktada birleşen yapı olarak karsımıza piramit ve koni çıkar.

Daire ise, en genel anlamıyla evrensel var oluşu ve bir­liği temsil eder; bu ruhsal yükselişe karşılık gelir.

Piramitler mabetlerin yapısı olarak Mısır'a götürür bizi.

Kare tabana oturan üçgenler, kare maddesel alemin varoluşunu temsil eder, üçgenler de yukarıyı işaret eder.
 
Üçgen aynı zamanda  kozmik hiyerarşinin sembolüdür.

Bu mabet (piramit) maddi alemden çıkışı, yükselişi, kozmik bilince gecişi  anlatır.

Temeli daire olan asıl form, kare ile kendisini somutlaştırır.

Zaten piramidin MABEDİN içinde gerçekleştirilen inisiyatik çalışmalarda hedeflenen, somuttan soyuta geciştir. İsis mabedi eğıtileri ve Osırıs eğıtıleri içsel yolculuktan (yersel öğretiden) göksel yolculuğa geçış öğretılerıdır.

Yukardan aşağıya bakarsak, piramit üst tepe noktasından aşağıya doğru kozmik veya spiritüel bir kaynaktan tesirin aşağıya inişini (kozmik hiyerarşiyi) sembolize eder.  Aşagıdan yukarıya bakarsak piramidin tabandan tepeye doğru olan çıkışı ise, varlığın kozmosa yükselişini, evrimini ve ruhsallığa doğru olan ilerleyişini, geldiği kaynağa geri dönüşünü ifade eder.

Tasavvufta da yine tepe noktası yukarıya bakan üçgen göğü, aşağıya bakan üçgen ise yerin sembolü konumundadır. Bunların iç içe geç­mesi tasavvufta "Vuslat" olarak ifade edilir.

Hani Masonlukta da İNSAN OLMAK kavramı vardır ya, Hiram ustanın mabedi de bence bu kozmık bilince ulaşma yolculuğu,varlığın burada Ademliği devirip dinlerin ötesıne gecişi, kutsal mabet yada tapınağı kendı bedenınde oluşturması, içindeki tanrısal bılınce kavuşmasıdır.

Nasıl bağladım Masonluğa işi.   :)
Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: ADAM - Mart 28, 2014, 06:43:07 ös

Sayın smyrnali kendi ilgi alanı açısından pek ilginç bir değerlendirme yapmış ama geometrik bakımdan bazı yanlışları var. Sadece onlara işaret edeceğim.


Eşkenar üçgeni ortadan kesersek ,birbirine dayanmış iki dik üçgen ortaya cıkar.

Hayır: O pek özel bir durumdur. Bunu yapabilmek için hayli uğraşmak gerekir. Gelişigüzel bir kesim sonucu genellikle .bir çeşitkenar üçgen ile bir çeşitkenar dörtgen biçiminde sonuçlanır. Bunun da hiçbir değerlendirmesi yoktur.

Ya da iki dik üçgenin birlenerek bir eş kenar üçgen oluşturarak

İki dik üçgenin birleştiğinde bir eş kenar üçgen oluşturması da pek ender bir durumdur. Birbirine tıpatıp iki dik kenar üçgen birleştirildiğinde, genellikle bir ikizkenar üçgen çıkar.

Üçgenleri kullanarak yapı modeline girdigimizde; tepeleri ortak bir noktada birleşen yapı olarak karsımıza piramit ve koni çıkar.

Bir kere koni hiç çıkmaz. Piramitten önce de tetrahedron denilen uzay geometrik biçim çıkar.

Piramitler mabetlerin yapısı olarak Mısır'a götürür bizi.

Piramitler Mısır’a özgü değildir. Dünyanın çok yerinde görülürler. Mısır’da da Gize’deki o piramitlerden çok daha önemli antik yapılar vardır.

Bunların hepsi Masonlukta ilgi alanıdır, adı geçse de geçmese de…


Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: blackfriairs - Mart 28, 2014, 08:46:47 ös
Piramitte bir üçgen degilmidir. Neden kare degil ucgen ?
Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: ADAM - Mart 29, 2014, 06:38:33 öö

Üçgen, bir yüzey geometrik şekildir.

Piramit, tabanı kare, yüzeyleri üçgenlerden oluşan bir uzay geometrik biçimdir. (Taban da üçgen olursa, ona tetrahedron denir.)

Gerek bir yüzey geometrik şekil olarak kare, gerekse bir uzay geometrik şekil olan piramit hatta birçok yüzey ve uzay geometrik şekil ve bunların kombinasyonları, Masonlukta simgesel olarak değerlendirilir.

Bu başlık altındaki konumuz sadece üçgendir.

Üçgen kombinasyonlarına daha sonra bakacağız.

Daha sonra gerekirse diğer yüzey ve uzay geometrik şekillerin Masonluktaki yerine de bakabiliriz.

 
Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: ADAM - Nisan 03, 2014, 12:25:21 ös

Bu konuyu yarıda bırakmak olmaz.

Eşkenar üçgen ve dik kenar üçgenden sonra, salt olarak belirtilmesi gereken bir diğer üçgen, daha önce bir paylaşımcımızın belirtmiş olduğu “iş bükey üçgen” idi. Masonlardan birçoğu, özel bir merakı yok da araştırmamışsa bunu bilmez çünkü yüksek derecelerden birinde geçiyor. Buna karşılık masonlukta bir dış bükey üçgen yok. Ancak sgesel olarak bir değerlendirme yapılacak olursa iç bükey üçgen ile dış bükey üçgen diyalektik birer karşıt olarak değerlendirilebilir ve bildiğimiz olağan üçgen (iç açılarının toplamı 180 derece olan) bunların sentezini oluşturabilir.

Bileşik ya da karmaşık simgelere girmeden önce, daha önce sözünü ettiğimiz Öklit’in 47. Problemi’ne de değinmeliyiz. Bu da Masonlukta çok önemli simgelerden biridir. Üstelik 3-4-5 birim kenarlı bir dik üçgenin  Öklit’in Problemiyle bağdaştırılan bir çizimine da masonlukta bir simge olarak rastlanabilmektedir.

Sanırım bu konuya bir başka katılımcımız girmek istiyor. O nedenle ben durup, onun katkısını bekleyeceğim.

Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: ADAM - Nisan 07, 2014, 06:56:11 ös
Öklit’in Kırk Yedinci Problemi


Bir katılımcımız şundan söz etsin diye bekledim… Ses çıkmadı.

Peki ben değineyim o zaman.

Hani Pisagor Kuramı “Dik kenar bir üçgenin dik kenarlarının karelerinin toplamı, hipotenüsün karesine eşittir.” diyor ya…

Öklit (Euklidies) de 47. Probleminde şunu soruyor: “Kısa ve dik kenarların uzunlukları hangi tam sayılar olmalıdır ki, hipotenüs de bir tam sayı olsun?”

3 ve 4 ile 5 ve 12 sayılarının katları, aranılan ilişkiyi sağlıyor. Bundan sonra, öncekilerin katı olmaksızın aynı sonucu veren sayılar hangileri acaba? Bulabilir misiniz?

Ansiklopedik Mason Sözlüğü, bir dik üçgende 3 birimlik kısa kenarın “çırak” derecesindeki bir masonu, buna dik olan uzun kenarın “kalfa” derecesindeki bir masonu, hipotenüsün ise “üstat” derecesindeki bir masonu simgelediğinin benimsendiği belirtilmiş.

Bu üçgenin geometrik yöntemle çözümünü gösteren yukarıdaki şekil, birçok obediyansta bir önceki ya da eski üstad-ı muhteremin alameti olarak kullanılıyor. Nitekim bir diğer simgesel yoruma göre de Öklt’in bu probleminin çözümündeki hipotenüs  karesi üstad-ı muhteremin, orta kare birinci nazırın, küçük kare de ikinci nazırın karşılığı olarak düşünülüyor. Bu nedenle bu görevlilerin yönetimsel yetkileri arasında işte o oranda bir fark var.

Bu konuda başka daha birçok şey söylenebilir Onlar da diğer paylaşımcılara kalsın.


Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: ADAM - Nisan 11, 2014, 06:55:52 ös
Ses çıkmıyor; sanırım tek başına üçgeni bitirdik. (Bitirmediysek, devam etmek isteyenler devam edebilir. Zaten son sorumuza yanıt veren de çıkmadı; belki çıkar.)

Sıra üçgenin önce gene üçgen(ler) ve sonra başka geometrik şekiller (örneğin kare), daha sonra başka figürler (örneğin G harfi) ile bir arada bileşik ya da kombine denilen simgesel düzenlemelerine geldi.

Nitekim bu başlığı açtığımızda Forum üyelerinden bunlara pek meraklı olanlar bulunduğunu görmüştük. Bu nedenrle de ben meydanı onlara bırakayım; isteyen istediği konbinasyonu anlatsın. Ancak bu anlatımların hepsinin Masonlukta da yer bulmuş olmayabileceğini de bilelim. 
Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: ruzber - Nisan 12, 2014, 01:35:20 öö
Ben Öklid'in 47. problemini bekliyorum ama... Araştırdım bulamadım
Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: resurrected - Nisan 13, 2014, 12:56:54 öö
Sayın ADAM, bahsettiğiniz iç bükey üçgenin Crowley'nin farklı bir yoruma sahip olan altı köşeli yıldızını oluşturan üçgenlerle bir ilgisi var mıdır? Konunun dışına çıkmış oldum affınıza sığınarak ama var ise konunun dışına çıkmış olmuyorum :)
Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: Gezdirici - Eylül 03, 2014, 09:19:40 ös
Bir noktadan sonsuz sayıda doğru geçer.
İki noktadan birtek doğru geçer ama doğrunun kendisi de uzayda sonsuzdur.
Üç noktadan tamamlanmış bir üçgen geçer. Üç doğrudan oluşur ve sonu başı bellidir.

Uzayda tamamlanmış birinci köşegen üçgendir.
Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: ADAM - Eylül 03, 2014, 10:00:39 ös
Forumun yepyeni üyelerinden Sayın Gezdirici'nin dediklerine Öklt geometrisi çerçevesinde bir diyecek yok.

Ancak daha önce bu başlık altında demiş olduğumuzu özetle anımsatalım:

Masonlukta o üçgenin iki özel hali gündeme geliyor: Eş kenar ve dik kenar üçgenler.

Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: Gezdirici - Eylül 03, 2014, 10:23:10 ös
Üçgen dediğin dengeli olmalı. Ağırlık merkezinin yeri mesela. Oraya pergeli saplayıp köşeye kadar açıp bir çember çizince çember üçgenin üç köşesinden de geçmeli.
Bu da olsa olsa kenar uzunlukları eşit olan iç açıları 60 ar olan eşkenar üçgen olmalı. Diye düşünüyorum. :)
Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: ADAM - Eylül 04, 2014, 10:09:47 öö

Anlatılan eş kenar üçgenin geometrik çiziminin tersi olan uygulamadır ve elbette öyledir.

Fakat burada biz masonluktaki üçgenden söediyoruz; geometrideki değil.

Bu da bir yüzey geometrik biçim olarak simgesel anlam taşır.

Nitekim bu nedenle dik kenar üçgen de değerlendirilir.

Üçgen zaten dengelidir, zaten statiktir ve zaten bu nedenle masonlukta bir simgedir ama bunun ağırlık merkeziyle bağlantısı yoktur.

 
Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: davut - Eylül 04, 2014, 07:39:44 ös


üçgenin manasını anladım fakat üçgen içerisindeki göz neyi ifade eder, açıklarsanız sevinirim

Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: Gezdirici - Eylül 04, 2014, 09:06:50 ös
Eş kenar üçgenin masonik simge olarak daha bilindik bir şey olduğunu sanırdım. Dik üçgenler şimdiye kadar hiç dikkatimi çekmedi.

Eş kenar Üçgenin içine her defasında kenarların orta noktasını köşe kabul ederek daha küçük üçgenler çizip sonsuz küçük, benzer  şekilde dışına çizerekte sonsuz büyük üçgenler oluşturmak mümkün ama sanırım dik üçgenler için bu geçerli değil.
Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: ADAM - Eylül 04, 2014, 09:29:23 ös
Masonlukta eş kenar üçgen de dik kenar üçgen de ayrı ayrı birer simgedir.

Bu Forumda dik kenar üçgen ile bağlantılı konular üzerinde ayrıca durulmuştur. Aranırsa bulunur. Özellikle Öklit'in 47. Problemi çok önemlidir.

Masonlukta çoklu eş kenar üçgen kombinasyonları da vardır. Fakat bu kadarının bile zor anlaşıldığı bir ortamda, felsefesel açılımlar gerektiren o ayrıntılara girmenin bir yararı olmaz.

İçinde "göz" olduğu söylenen bir figür ile birlikte olan eş kenar üçgen, bir "bileşik simge" düzenlemesidir. Bu düzenleme salt Masonluğa özgü değildir. Her farklı kurum ve kültürde farklı yorumlarla değerlendirilebilmektedir.
Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: Kajmeran - Kasım 05, 2014, 03:12:50 ös
Bence eş kenar üçgen adındanda anlaşılacağı gibi eşitliği sembolize ediyor olabilir.
En az 3 doğru parçası ile kapalı bir geometrik şekil oluşturulabiliyor bununda masonlukta bir önemi olabilir. ( içine kapalı ) manada.

Eşkenar üçgene nereden bakarsak bakalım bir değişiklik göstermiyor yani kenarları a-b-c olarak isimlerdirsek bakış açısına bağlı olarak her kenar taban olabilme özelliğinde buda hangi açıdan bakarsak bakalım sabit bir duruşun olduğunu sembolize ediyor olabilir.

Eş kenar üçgenin kenarları birbirinden ayrı düşünülmez 3 kuralı,tanımı veya anlamı ifade ediyor olabilir mesela güç denge irade gibi.

Basit bir üçgen üzerinden düşünüldüğünden binlerce yorum ve mantık zinciri yapılabiliyor aslında.

Saygılar
Başlık: Ynt: Masonlukta “Üçgen”
Gönderen: ADAM - Kasım 05, 2014, 03:50:30 ös

Sayın Kajmeran'ın bu başlık altındaki yorum ve değerlendirmeleri çok güzel; bence.

Kuşkusuz masonların da yıllar, yüzyıllar boyu bu konuda yapmış oldukları yorum ve değerlendirmeler var. O yorum ve değerlendirmeler, gerek zamanın (dönemin) gerekse kültürün etkisiyle öyle. Günümüzde kültürler iç içe girmeye başladı; zaman da çok hızlı akıyor.  Dolayısıyla artık simgelerin yorum ve değerlendirilmesinde de evrensel uyuma daha çok yaklaşılıyor.

Masonların Sayın Kajmeran'ın buradaki yorumlarına da göz atmasını dilerdim. Onun mason olmayışı, bu konudaki düşüncelerinin değerini düşürmez.