Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Masonluk ile ilgili Sorular ve Cevaplar => Konuyu başlatan: ADAM - Ocak 08, 2010, 06:25:00 ös

Başlık: Türkiye’deki masonların sayısı neden pek azdır?
Gönderen: ADAM - Ocak 08, 2010, 06:25:00 ös



Kuşkusuz bu soru Türkiye’nin nüfusunun 70 Milyon dolayında olup, toplasan toplasan ancak 20 bin kadar (hatta o kadar bile değil) mason bulunuşundan, bu oranın birçok ülkede çok daha yüksek oluşundan ileri geliyor.

Acaba Türkiye’deki masonların sayısı daha fazla olamaz mıydı?

Olurdu belki ama ülkemizde Masonluk tam gelişmekteyken, tüm localar 13 yıl gibi oldukça uzun bir süre resmen kapalı kalmıştır. (1935 – 1948 tarihleri arasında) Bu arada yine localar kurulmuş ve masonik çalışmalar yapılmıştır ama resmen değil ve kısıtlı olanaklar çerçevesinde. Nicelik bakımından herhangi bir ilerleme olmamıştır. Localar yeniden resmen açıldığında ise önceki masonlardan birçoğu ortalıkta görünmemiştir; ya öldükleri ve sağlıkları artık elvermediği için ya da bu geçen dönem içinde Masonluğu unuttuklarından, ilgilerini yitirmiş olduklarından. Ardından, örgütsel yapılanma biçiminin yerli yerine oturtulması da gecikmeye uğramıştır. Bir diğer deyişle Türkiye’de Masonluğun geçirdiği kriz dönemi 1957 yılına kadar sürmüştür.

Bundan sonra masonlar, localarına yeni üye adayları önermekte oldukça tutuk davranmışlardır. Mason olması için önerileceklerin, üstün bir düzeyde eğitim görmüş, kültürlü, çevrelerinde saygın tanınan, kendini iyice yetiştirmiş, toplum içinde kendine bir yer edinmiş hatta ün sahibi, işini yoluna koymuş, ekonomik bakımdan hiçbir gelecek güvencesi kaygısı kalmamış, erdemli, olgun kişiler olmaları öngörülmüştür. Ancak Masonluğa girmek üzere önerilen kişilere, bu kurum hakkında hemen “hiç” denilebilecek bir ölçüde pek az bilgi verilmesine de özen gösterilmiştir.

Bu nedenlerle, Masonluğa girmek isteyen ya da girmeyi kabullenen kişilerden birçoğu, bu konuda yeterince bilgili ve bilinçli olmadıklarından, Masonluğu kendilerine göre tasarlamış, girdikten sonra ise Masonluğun umdukları ve beklediklerinden çok farklı olduğunu görmüş, çeşitli olumsuzluklarla karşılaşmış, umutları kırılmıştır. Bunun üzerine ya ilgilerini yitirmiş, ya kendiliklerinden ayrılmış (istifa etmiş) ya da düzensiz (gayri muntazam) ilân edilmişler, localarıyla ilişikleri kesilmiştir.

Dolayısıyla, localarda üyelerin sayısı bir yandan artarken diğer yandan azalmıştır. Bu açıdan bakıldığında, Türkiye’de günümüzdeki Masonluğun ancak 1960’lı yıllarda başladığı öngörülebilir. Günümüzde bile, bir zamanlar Masonluğa girmiş ve sonradan ayrılmış, belki de “mason” niteliğini almış olduğunu bile unutmuş bulunan insanların sayısı, bir mason locasında “üye” olarak kayıtlı olanların sayısından az değildir. Öte yandan, masonların sayısının artması, Masonluğa karşı ilgisini sürdüren, etkin çalışmalarda bulunanların sayısının çokluğuna da bağlıdır.

Bugün için Türkiye’de sadece bir locada kayıtlı olmaktan öte doğru dürüst herhangi bir masonik etkinlik göstermeyenlerin sayısı neredeyse tümünün yarısını bulur. Bu durumda aslında Türkiye’de toplamda ancak on bin kadar mason bulunduğunu söylemek yanlış sayılmaz.

Bu on bin masondan kaçı bir yıl içinde Masonluğa yeni bir aday önerir? Türkiye’deki tüm localar göz önüne alındığında, bu sayı taş çatlasa bini geçmez. Bu önerilerin hepsinin olumlu sonuçlandığını düşünsek, mason sayısının artış oranı %10 dolayındadır. Bu arada çeşitli nedenlerle ayrılanlar yine olacaktır; o da ayrı.

Üstelik masonlukta sadece niceliği yani sayıya değil niteliğe de önem verilir. Hatta nitelik, nicelikten daha önemli ve öncelikli tutulur. Günümüzde birçok nitelikli insan, Masonluğa girmeye yaraşır olsa, kendilerine bu bağlamda bir öneri götürülse bile buna pek yanaşmamaktadır.

Öte yandan TC Dernekler Yasası’nın getirmiş olduğu birtakım kısıtlamalar vardır: Nitelikli mason adaylarının daha yoğun olduğu kamu sektörü ve yüksek öğrenim kurumlarında çalışanlar istedikleri her derneğe üye olamamaktadır. Bu da Masonluğun gerek niteliksel gerek niceliksel gelişimini büyük ölçüde kösteklemektedir.

Yukarıda ettiğim bir söz üzerine şöyle bir soru da sorulabilir: «Masonlukta ne gibi olumsuzluklar görülür?»

Yer yer ve zaman zaman kimi masonların birer “mason” olduklarını ve Masonluğa girerken verdikleri sözleri unuttuğu, kendilerine yakışmayacak işler yaptıkları, davranışlarının Masonluk ile bağdaşmadığı görülebilir. Yıllardan beri “mason” sıfatını taşısalar bile, Masonluğun ne olduğunu gerektiğince anlayamamış olanlar da çıkar. Bu gibi kimseler, kendilerini oyalamakla kalmaz, Masonluğun onur ve saygınlığını zedeleyip adına leke düşürücü davranışlarda bulunabilirler. Örneğin bir masonun kesinlikle doğru ve dürüst bir insan olması gerekir. Fakat bir bakarsınız ki, “mason” olduğunu bildiğiniz bir kişinin yalancılıkta üstüne yoktur; çevresinde dolandırmadığı kimse kalmamıştır. Böyle bir durum, Masonluğu salt “olması gerektiği gibi” sanıp yücelten bir kişi için oldukça üzücü, hatta umut kırıcıdır.

Elbette «Peki ama masonlar böyle kişileri aralarında tutar mı?» diye de soracaksınız.

Hayır ama bir kez Masonluğa girmiş olan kişi, zaten öyle olduğu halde masonları yanıltıp girebildiyse ya da sonradan Masonluktan hiçbir şey edinmeksizin karakteri değişip kötü yönlere saptıysa, üstelik bir de kendisini “mason” olarak tanıtıyorsa, bu kuruma çok zarar verir. Nitekim mason olabilecek birçok kimse bu olumsuz örneklere bakarak onların birer “istisna” olduğunu düşünmeksizin Masonluğa girmektense girmemeyi yeğlemektedir.



Başlık: Ynt: Türkiye’deki masonların sayısı neden pek azdır?
Gönderen: GTurk - Ocak 08, 2010, 10:16:16 ös
çevrelerinde saygın tanınan, kendini iyice yetiştirmiş, toplum içinde kendine bir yer edinmiş hatta ün sahibi)  cevap budur bence...
Başlık: Ynt: Türkiye’deki masonların sayısı neden pek azdır?
Gönderen: erdal - Ocak 09, 2010, 08:27:46 öö
sayın ADAM, masonlugun neden sayılarının neden bu kadar az oldugunu , derli toplu olarak açıklıkla yazdıgınız için teşekkür ederim . evrensel mosonlukla ulusal masonluk arasındaki  uzlaşmalarla , uzlaşmazlıklara güzel bir vurgu yapmışsınız. kafamdaki birçok  soruların cevabını sizden almış oldum  sağolun.
Başlık: Ynt: Türkiye’deki masonların sayısı neden pek azdır?
Gönderen: ceycet - Ocak 10, 2010, 11:19:07 öö
Ancak Masonluğa girmek üzere önerilen kişilere, bu kurum hakkında hemen “hiç” denilebilecek bir ölçüde pek az bilgi verilmesine de özen gösterilmiştir.



Bu cümle,sayın ADAM tarafından tam da yerinde kullanılmış.Yerleşik bir paradoksun açılımı bunun üzerinden yapılabilir,belki de muammalara yanıt bulunabilinir.

Madem ki,aklıbaşında,eğitimli,ekonomik durumu düzgün,çevresince iyi tanınan kişiler masonluğa devet ediliyor,böyle insanların,haklarında hiçbirşey bilmedikleri bir kuruma girmeleri nasıl beklenebiliyor?

Hatta bu insanlar hiçbir sorgulama yapmaya gerek duymadan böyle bir teklifi nasıl kabul edebiliyorlar?...Bu bir çelişki değilmidir.Her yönüyle yeterli olduğu düşünülen bir kimse,nasıl rastgele bir muammaya gönüllü olabilir.

Bu sorulanın cevabı,yaşanmadan verilemeyeceği için,yaşayanlardan veya tanık olanlardan beklenebilir,umarım birileri bizi aydınlatır.



Saygılarımla
Başlık: Ynt: Türkiye’deki masonların sayısı neden pek azdır?
Gönderen: ADAM - Ocak 10, 2010, 12:19:52 ös

Sayın Ceycet sorusunun yanıtını benden beklemiyor gerçi ama belki de be bu konuya çok objektif bir tarzda bakabildiğimi öngörerek yanıtlamya çalışayım. Aslında masonlar gerek bireysel gerek kurumsal boyutta özeleştirilerini açıkça yapabilir ve bunları ortaya sarmekten çekinmezlerse, diyeceklerimi onlar da rahatça söyleyebilir. Fakat tutum ve sözlerinde yeterince özgür olamadıkları, birtakım kısıtlamalar altında tutuldukları için bunu pek yapamıyorlar.

Mason olmak isteyen ya da bu bağlamda gerekli işlemlere başlamış bir kişi, Masonluğun geneli hakkında önceden ne kadar çok şey bilirse, bu gerek masonlar gerekse örgütleri için bir avantajdır. Bırakın kişinin Masonluğa bilerek, anlayarak, gerçekten gönüllü olarak girmek isteyişini, o bir dolu genel bilgiyi sonradan kendisine aktarmakla zaman ve enerji yitirilmemiş olur; o zaman ve enerji, localardaki çalışmalarda çok daha verimli bir biçimde değerlendirilebilir.

Ancak sorun orada değil; sorun masonların bireysel doyum arayışlarında...

Onların indinde hiçbir zaman mason olmayacak bir kişinin Masonluğa ilişkin bilgi edinmesi sorun değil de bir gün mason olabilecek, hele mason olmaya hazırlanan kişinin bu bilgileri edinmiş olması sorun. Edinmemeli... Bunları Masonluğa girdikten sonra öğrenmeli. Bunlar ona Masonlukta gösterilmeli. Masonlar kendileri bu bakımdan ondan daha üstün, daha bilgili olduklarını Masonlukta birtakım sırlar (!) bulunduğunu, bunları ancak mason olduğunda öğrenebileceğini belirtmeli. Onun da ancak masonluğa girdikten sonra kendileri gibi olabileceğini duyumsattırmalı.

İşte yanlışlık burada... Bu belki eski çağlarda yani Masonluğun o dönemlerdeki ezoterik olgusu çerçevesinde geçerli olabilirdi ama bugün artık değil. Nitekim dünyanın hiçbir yerinde hiçbir mason kuruluşu artık böyle bir tutum takınmıyor; ender çıkabilecek birkaç istisna dışında Türkiye'de de durum böyle. Fakat bundan 50 yıl kadar önce böyle değildi. O da gerek Masonluğun niceliksel gelişimini, gerekse masonların niteliksel geleşimini sekteye uğrattı. Masonların niteliksel gelişimini geciktermesi de, birçok masonun Masonluğa ilişkin genel bilgileri ancak bu kuruma girdikten sonra öğrenmek için zaman harcaması nedeniyle oluştu. Öğrenebilip öğrenemedikledi de ayrıca sorgulanabilir.

Gerçi hariçten gazel okumak gibi olacak ama bence Masonluğa alınacak kişilerin bireysel nitelikleri araştırılırken, Masonluğa ilişkin genel bilgileri yeterince bilip bilmediğine de bakılmalı. Bilmeyenlere öğrenmeleri için zaman tanınmalı. Nasıl Masonluğun kendi bünyesinde ilerlemek bakımından birtakım çalışmalar yapılıyor, masonlar sınavlardan geçiriliyorsa, bunların ilki daha Masonluğa girmeden önce uygulanmalı.

Sevgiler.



 



 

Başlık: Ynt: Türkiye’deki masonların sayısı neden pek azdır?
Gönderen: Genius Loci - Ocak 10, 2010, 12:47:02 ös
Sn. ADAM'ın hiçten kastı nedir bilemeyeceğim.

Ama hiç de öyle hiçe yakın bilgi verilmiyor. Kisiye Masonluk için teklif götüren zaten onu bir süredir tanimaktadir. Teklifte de sadece Mason olmak ister mısın diye sorulmaz kisiye Maaonluk hakkında bilgiler verilir. Bu sitede o bilgileri zaten okudunuz. Tekliften sonrada hop diye tekris olmaz. Çoğunlukla Locanin sosyal toplantılarına davet edilirsiniz, mesela bir aksam yemeğine. Sonra size Masonlugu araştırmanız onerilir. Kimi kitapları okuyabileceginiz söylenir. Aklınıza takılan her soruyu size teklif getirene sorabilir ve sinirlar icinde cevap alirsiniz . Nihayetinde "hür" iradenizle kendiniz bu teklifi olumlu olarak yanitlatsaniz o zaman resmi süreç baslatilabilir. Size kurumun üyesi olmakla yuleneceginiz yukumlulukler de yeteri kadar aciklanir. Kisi bunlar üstünde muhakeme eder ve bir karara varır.

dolayısıyla bu uzun sayılabilecek süreçte hem teklif götürülen Masonluk hakkında Temel bir bilgi ediniyor hem de  teklif edilen Locadaki Masonlar onun hakkında bilgi ediniyor. Her iki tarafta sonuçta olumlu yaklaşırsa Mason olunuyor. 

Başlık: Ynt: Türkiye’deki masonların sayısı neden pek azdır?
Gönderen: Genius Loci - Ocak 10, 2010, 01:34:20 ös
Bir itirazım daha olacak. O da ülkedeki Mason sayısının 70miyona göre az olduğunun iddia edimesi. Bence burdaki hata tüm nufusla kıyaslama da. Halbuki zaten o nüfusun büyük cogunlugu Mason olma şartlarını tasimamakta. Bunun böyle olmasında da Masonlarin bir sucu olmasa gerektir. Eğer bir nüfus kıyaslaması bir demografik calışma yapılacaksa önce Mason olabilme koşullarını taşıyan nüfusun bulunması gerek. Sonra Mason sayısına onu bölüp diğer ülkeler icinde bunu yaptıktan sonra daha sağlıklı hor karşılaştırma yapılabilir.
Başlık: Ynt: Türkiye’deki masonların sayısı neden pek azdır?
Gönderen: ADAM - Ocak 10, 2010, 01:38:24 ös
Sayın SkullG'nin dediklerine bir diyeceğim yok. (Aslında birazcık var ama onu geçebiliriz.)

Benim dediğim bu işin geçmişte böyle yapılmadığı... Acaba anlatımlarımdan öyle çıkmıyor mu? Ben iskiden böyle değildi diyorum. Eskiden bilgi verilmezdi diyorum. Hatta birçok kişiye emrivaki bile yapılırmış. Bunun pek az istisnası var.

Bakınız, bir zamanlar kitapevi bölümünde bir kitap tanıtımı yapmıştım. Sonra da o kitaptan bazı bölümler aktarmıştım. Bunun bir nedeni vardı. Forumdaki üyelerden kimilerinin ilgisini çekeceğini beklemiştim. Fakat Sayın Isabell (yeni adı Isabella) dışında pek ilgi gösteren çıkmamıştı. O kitapta bir masonun Masonluğa nasıl girdiğine ilişkin anıları da var. Birdenbire aklıma geldi. Oradan bir aktarma yapayım. Ancak bunu merak edenler lütfen Edebiyat bölümünde izlesin. Çünkü o kitap da ne de olsa bir kurgusal yapıttır.

Sevgiler.
  
Başlık: Ynt: Türkiye’deki masonların sayısı neden pek azdır?
Gönderen: ADAM - Ocak 10, 2010, 01:51:44 ös

Sayın SkullG'ye ikinci yanıt:

Elbette böyle bir değerlendirme yapılırken bunun demografik olması gerek. Ancak dünya çapında böyle bir şey hiç yapıldı mı acaba? Genellikle yapılan, ilgili ülkedeki mason nüfusunun toplam nüfusa oranı ile ülkeler arasında Masonluğun niceliksel durumu üzerine bir karşılaştırma yapılması biçiminde. Dünya genelinde bu oranın on binde 15 dolayında olduğu, Türkiye'de ise on binde 3 kadar olduğu söylenir. Dünya genelinde öyle olunca, demek ki bazı ülkeler de 20-25 dolayında rakamlar söz konusu. Türkiye'de 3 rakamını alırsak, 0,0003 x 70 Milyon = 21 bin eder. O kadar mason olmadığına göre demek ki oran daha düşük.

Demografik bir karşılaştırma yapılsa da göreli oranların pek değişeceğini sanmam çünkü çok gelişmiş ve gerek kültür gerek yaşam standartları bakımınından halktaki farkların çok daha az olduğu ülkelerde bile mason olabilecek kişilerin toplam nüfusa oranla sayısı öyle pek yüksek değildir.

Bu oranın Türkiye'den daha düşük olduğu gelişmiş ülkeler de var. Örneğin İsveç. Ancak bu, orada Masonluğa alınacak kişilerin pek bir özellikle seçiminden, o ülkede Masonluğun çok farklı nitelikler taşımasından ileri geliyor.

Sevgiler.

Başlık: Ynt: Türkiye’deki masonların sayısı neden pek azdır?
Gönderen: ruzber - Ekim 11, 2011, 04:19:33 öö
az olmasının bir sebebi de herkes borçlu,
zenginlerde şimdi cami yaptırma derdinde....
Başlık: Ynt: Türkiye’deki masonların sayısı neden pek azdır?
Gönderen: b12 - Mayıs 10, 2012, 02:00:21 ös
şahsi kanaatim ;

1 -  müslüman toplum.. muhafazakar bir düşünce yapıları var. muhafazakarlığı islamcılık olarak algılamayın lütfen.. yani gelenekselliğe fazlasıyla bağlı, genel halk yaşayış tarzına alışmış ve ezoterik ritüellere uyum sağlaması zor olabilir vs.. daha net ifade etmek gerekirse luciferian gelişimi zordur türk milletinin.

2 -  fakir bir halk.. aşırı aileci, toplumcu, kahvehaneci, okeyci ve geveze.. sır diye anlattığın şeyleri basit bir kahvehane sohbetinde ortaya dökebilir. ayıkla pirincin taşını ondan sonra.

3 - yaratılış olarak fazlasıyla ortadoğulu.. tipi, yaşam tarzı, hareketleri, sofrası kısacası her şeyi ortadoğu halklarına benziyor. bir ingilizden çok bir suriyeliye benziyor.

4 - ilk maddede değindiğim konu aslında.. batı inançları ve ritüellerine fazlasıyla uzak.

5 - aşırı maddeci ve eyvallahçı olduğu için masonluğa fedakarlıktan çok kişisel beklentileri açısından yaklaşabilir.. yani mason oldum hadi kollayın beni, polisim olsun, savcım olsun, iş bağlantılarım olsun vs.. masonluğunu suistimal edebilir..

benim şahsi görüşlerim böyledir efendim.. saygılar en klasiğinden.
Başlık: Ynt: Türkiye’deki masonların sayısı neden pek azdır?
Gönderen: b12 - Mayıs 10, 2012, 05:02:43 ös
sn kerberos

elbette ki bir haricinin masonluk hakkında bildiği tek şey hiçbir şey bilmediğidir. açıkcası türkiye'deki mason sayısının diğer ülkelere nazaran daha düşük seviyede tutulmasının sebepleri ne olabilir? sorusuna yalnızca kişisel tahminlerimle cevap verebiliyorum.. sıraladığım maddeler tamamen şahsi tahminlerimdir, hepsi tutabilir, hiçbiri tutmayabilir, bir iki tanesi doğru olabilir vs.. bu açıdan sizin düşüncelerinize ve aynı soruya vereceğiniz cevaplara gayet saygı duyuyorum. itirazım olamaz..

türklerin tipik bir ortadoğulu olduğu konusunda ise ısrarım devam ediyor.. türk milletinin medeniliği doğuya göre yukarıda batıya göre aşşağıdadır. evet türkler, araplara göre daha medeni bir görüntü içinde olabilirler ama yaşam tarzları, düşünce yapıları, tipleri araplarla aşırı benzerlik gösterir. bu açında türklerin avrupa birliğine alınması çok sakıncalı buluyorum ki bunu ayrı bir başlıkta tartışmak lazım.
Başlık: Ynt: Türkiye’deki masonların sayısı neden pek azdır?
Gönderen: ADAM - Mayıs 10, 2012, 05:18:10 ös

Bu bir zamanlar benim açtığım bir başlık, üzerinde o zamanki tkatılcılar ile bir düzeye kadar tartışmş bulunduğumuz bir konu olduğundan, şu yeni katkı ve düşünüleri sadece izlemekle yetiniyordum.

Ancak Sayın b12 son iletisinin ortasında  "açıkcası türkiye'deki mason sayısının diğer ülkelere nazaran daha düşük seviyede tutulmasının sebepleri ne olabilir?" diye bir soruyu ortaya koyunca ben de karşılığında şunu sorma gereğini duydum: Burada "daha düşük seviyede tutulması" ne demek? "Birisi ya da birileri buna bir sınır koyuyor; bunun daha fazla olmasını istelmiyor." mu demek? Öyleyse yani öyle birileri varsa, kim onlar?   
Başlık: Ynt: Türkiye’deki masonların sayısı neden pek azdır?
Gönderen: b12 - Mayıs 10, 2012, 05:23:06 ös
sn adam

" Burada "daha düşük seviyede tutulması" ne demek? "Birisi ya da birileri buna bir sınır koyuyor; bunun daha fazla olmasını istelmiyor." mu demek? Öyleyse yani öyle birileri varsa, kim onlar? "

kim olduklarını bilemiyorum. türkiye'deki büyük üstadlar olabilir.. Yurt dışında yapılan toplantılarda daha etkili localar tarafından verilmiş bir karar olabilir. ama şunu net olarak söyleyebilirim ki evet bir sınır var, kalabalık istenmiyor.. bu ortadoğu insanlarında görülen "kendini sürekli özel hissetme" ihtiyacından da kaynaklanıyor olabilir. neticede ortadoğu zihniyeti masonlara da yansımış durumda.. sayı ne kadar artarsa statünün cazibesi o kadar azalabilir. kim bunlar? kim bu kararları verenler? sorusunu ise en iyi remzi sanver cevaplar herhalde.. ona sormanız gerekiyor.
Başlık: Ynt: Türkiye’deki masonların sayısı neden pek azdır?
Gönderen: ADAM - Mayıs 10, 2012, 06:35:28 ös

Bu sözün niçin edildiği anlaşıldı.

Yanıtım hayli sert olacak. Bu nedenle lütfen kızmayınız. Kimse hedefim değildir. Lütfen gocunmayınız. Yanlış sözler, yanlış kaynaklardan edinilen yanlış bilgilerden ileri gelmektedir. Biz bunun öyle olduğunu biliyoruz. Fakat yine de şunları söylemekten kendimizi alamıyoruz:

Türkiye'de mason localarının nasıl ve kaç üye alacağına, toplamının ne olacağına  hiç kimse karışamaz. Hele yabancı ülkelerdeki masonlar ve mason örgütleri hiç karışamaz. Türkiyedeki mason dernekleri tümüyle bağımsız ve ulusal örgütlerdir. Hiç kimseden, hiçbir kurumdan, hiçbir devletten, hiçbir merciden, diğer hiçbir mason örgütünden herhangi bir yönerge hatta bir öneri bile almadan çalışırlar. Böyle bir işe kalkışacak olanın vay olur haline!

Bu birincisiydi.

Gelelim ikincisine...

Mason localarının üyelerinin sayısı öteden beri Türkiye'deki masonlar açısından yetersiz görülmekte ve bunun artırılabilmesi için elden gelen hiçbir çaba esirgenmemektedir. Bu nedenle de Türkiye'deki masonların sayısının sınırlandırılması düşünüsü diye bir şey hiçbir zaman olmamıştır; şimdi de yoktur. Sadece bir loca üyelerinin sayısının çok artması ya da birtakım başka gerekçelerle üye alımını durdurma kararı alabilir. Öte yandan bir başka loca da iki yıl içinde üye sayısını ikiye katlamak gibi bir hedef belirlemiş olabilir. Masonlanın sayısının yetersizliği ve bunun artırılabilmesi için neler yapmak gerektiği sık sık gerek özelde locaların gerek genelde büyük locaların gündemine getirilmiş bir konudur. Bunun böyle olduğu, bu konuya çok önem ve ağırlık verildiği, Mason Dergisi, Mimar Sinan, Tesviye gibi dergilerde yayınlanan yazılarda da ara sıra görülür.

Dolayısıyla Türkiye'deki masonların sayısı yetersiz ise, bunun çeşitli nedenleri olabilir ve bu başlık altındaki paylaşımların bazılarında o nedenlere değinilmektedir. Bunların arasında asıl çok etkili olan fakat pek kimsenin değinmediği bir neden ise, bir yandan doldurulan havuzun diğer yandan boşaltılması gibi, bir yandan Masonluğu yeni girenler varken diğer yandan ayrılanların oluşudur.

Bunun tam olarak ortaya konulabilmesi için ise büyük locaların matrikül numaralarının şu andaki durumuna bakmak gerekir. (Ben şu andaki rakamları bilmediğim için bu konuda kesin bir şey söyleyemiyorum.)  Bunun ne anlama geldiğini bilmeyen ve soran olursa, yanıtını verebilirim. (Ancak bu konuya gerçekten meraklı olanlar kendileri de bulabilir; çok kolay.)

Ötesi Türkiye'de masonların sayısındaki gelişim belli iki dönem dışında hiçbir zaman kesintiye uğramamıştır. (İstenirse o belli iki dönem üzerinde de görüşebiliriz.) Bugün Türkiye'de Masonluk pozitif bir ivmeyle yani giderek artan bir hızla gelişim içindedir. Bazı Batı ülkelerinde Masonluğun kan yitirdiği, Masonluğa gösterilen ilginin azaldığı görülebilmektedir. Bunun da nedenleri vardır; gerekirse üzerinde ayrıca durulabilir. Fakat Türkiye'de böyle bir durum söz konusu değildir. Bu forum bile Masonluğun Türkiye'de ilgi çektiğinin göstergelerinden biridir. Ancak bu forum, Masonluğun Türkiye'de niçin yeterli ölçüde ge niteliksel gerek niceliksel gelişme gösteremediğini de göstermektedir.
 
   
Başlık: Ynt: Türkiye’deki masonların sayısı neden pek azdır?
Gönderen: ADAM - Mayıs 10, 2012, 07:09:14 ös

Sayın b12'nin gündeme getirdiği bu asparagasın kesinlikle düzmece, sahte bir belge yaratılarak yapılmış olduğu o tarihte kanıtlanmıştı.

Üstüne üstlük, belgenin sahte oluşunun yanı sıra, bunu ortaya atanlar Masonluğun genel örgütlenme ve birbirleriyle ilişki kurma biçimini de iyice öğrenmek zahmetine katlanmamış oldukları için bir de o bakımdan yanlış yapmışlardı.

Ne olurdu ki yanlış yapılsa?... Ne olabilir ki?... Kamu oyu bu ayrıntıları bilmez ve bununla ilgilenmez ki!... Ne Fransa Süprem Konseyi'nin ne olduğunu bilir, ne İsrail'daki mason büyük locasının niteliğini ve durumunu... Sen ne yazarsan yaz. İşin içinde bir sansasyon oldu mu nasıl olsa kolayca kandırılır ön yargılar edinmeye hazır hale getirilmiş bilgisiz bir topluluk...

Bu forumda Masonluktan yana olanlar kadar Masonluğa karşı olanlar da bulunabilir ve bunun tartışması yapılır. Fakat bir forum üyeleri, bizimle paylaşımda bulunanların doğru bilgileri ve gerçekleri öncelikli tutmalarını, bunların peşinde koşmalarını bekleriz.

Dolayısıyla yineleyelim.

Türkiye'deki masonların sayısının yetersizliği doğrudur.

Bunun gerekçelerinden birinin yabancı mason örgütlerinden alınan herhangi bir yönerge oluşu yanlıştır çünkü böyle bir şey Türk Masonluğu'nun tarihinde hiçbir zaman olmamıştır.
Umarım gelecekte de olmaz.

Olmuştur diyen buyursun, belgesini ortaya koysun. İnceleyelim, inceletelim. (Doğruluğunda çok ısrarlı olunuyorsa, sözü edilen o asparagasın niçin sahte olduğunu kanıtlama olanağımız vardır.)


   
Başlık: Ynt: Türkiye’deki masonların sayısı neden pek azdır?
Gönderen: ADAM - Mayıs 10, 2012, 07:19:15 ös

Pardon...

Sayın b12'nin benim iki yazımın arasında yazdıkları ne oldu, nereye gitti? Böyle olunca bu başlık altında benim en son yazdııklarım anlamsız bir duruma düşüyor.
Başlık: Ynt: Türkiye’deki masonların sayısı neden pek azdır?
Gönderen: karahan - Mayıs 10, 2012, 07:31:43 ös
Bu soruya verilebilecek en önemli gerekçeyi Atatürk aslında söylemiş kökü dışarıda olan bir kurum diye.Atatürk bu sözü söylerken neye dayandı bilemem,kıyası nedir neye göre söyledi bilmem ama tipik bir osmanlı paşasının tipik bir görüşü,Bir dönem imamlarda camilerde hopörler kullanarak ezan okuyup vaaz verirken teknoloji için gavur icadı derlerdi,matbaa avrupadan en az 200 sen sonra girmiştir önce devletin faydasını anlaması sonra halka kullanışlı bir alet olduğunun anlatılması bayağı uzun oldu.
Buraya kadar bir bakış açısı verdim İşte masonluğunda kaderi budur kökü dışarıdan islam icadı değil,ana fikiri hiç önemli değil gavur icadı olması yeterli üstelik masonluk uzunca bir nekahat dönemide yaşayınca köklenen bir ağacın kuruması gibi tekrar canlandırılmaya çalışılmış ama bu seferde masonlar bünyelerindeki ketumiyet esasından ötürü masonluğu anlatmaya çalışmamışlar.

Masonluk sadece belli bir süre farklılık arayan aydınlık kesimin ilgi alanında olmuş türkiyedeki okuryaszar ve okumaya araştırmaya soru sdormaya olan ilgiyide düşünürdsek halıkn büyük çoğunluğu bugün bile hala masonluğu hala harun efendinin anlatımları ile bir ortaçağ örgütü gibi görüyor.

Halk yanlış bilgilendirilen bir sisteme neden inanıp güvensinki ilgi olmayınca alakada olmuyor,Masonluğu yukarıdaki bir takım sorulara bakınca yeni gelenleri tenzih ediyorum bu ülkede bir tür spor klübü yada dernek gibi görenler var hala.

Masonların neden sayıca az olduğu soruluyor ama mesela benzeri şekilde işlevi olan bir dergahın mürid sayısı ile kıyaslamak belki bizi başka bir bakış açısı ile sonuca götürü mesdela oralarda dahamı çok yada orada olanlarda işi öğrenmiş layığı ile yapıyorlarmı.Zaten mason olmanın ne demek olduğunun cevabını bilemeyen bulamayan yada bir sufi olmanın derviş olmanın yada daha kısa bir yunus gibi olmanın manasını kavramayan bir insanın beklentisi ne olabilirki.

Masonluk bir sivil toplum kuruluşu değildir,bir olma okuludur bir ömür boyu olmak için öğrenim görürsdün bir ömür boyu aynı dervişler gibi olmaya çalışırsın çok zor bir yol olduğu için ben başta sn.mason sn.skllg gibi mason arkadaşlarımı ve dergahlarda bu yollarda yürüyen insanları açıkça hem imrendim hem kıskandım hemde saygı duydum.

saygılarımla
Başlık: Ynt: Türkiye’deki masonların sayısı neden pek azdır?
Gönderen: VforVictory - Mayıs 10, 2012, 11:14:07 ös
Bu başlıkta Türkiye'de neden az sayıda mason olduğu incelenmiş.

Keşke bütün insanlık masonluğun evrensel değerlerini taşısa da böyle ayrı bir kuruma gerek olmasa.Bu da maalesef mümkün değil.

Masonlar her önüne geleni aralarına almadıklarına göre, nitelik nicelikten çok daha ön planda olmalıdır. Bu yüzden sırf bazı rakamların Avrupa seviyesine gelmesi için uğraşmak bana abes geliyor. Ne dersiniz?

Hele Sayın ADAM'ın verdiği rakamlara göre Türkiye'de masonların sadece %50'sinin aktif olduğu düşünülürse!  :)
Başlık: Ynt: Türkiye’deki masonların sayısı neden pek azdır?
Gönderen: ADAM - Mayıs 11, 2012, 07:50:14 öö

Sayın Karahan'ın dediklerine genelde pek bir diyeceğim yok.

Ancak bir yanlışı düzeltmek gerek.

Atatürk, hiçbir zaman hiçbir yerde Masonluğun kökünün dışarıda olduğuna ilişkin bir söz etmemiştir. Bu söz başkalarının yakıştırmasıdır; Atatürk'e empoze edilmesine de çalışılmıştır. Ne gam! Atatürk'ün Masonlukla bağlantılı sözlerinin tümü, çeşitli anılarda yansıtılmış, belgelerde yer almıştır. Hepsinin bir araya getirilmiş olduğu "Atatürk ve Masonluk" adll bir kitap bie vardır; piyasada bulunmaktadır. Bu forumda da bu konu hayli geniş bir çapta irdelenmiştir.   
Başlık: Ynt: Türkiye’deki masonların sayısı neden pek azdır?
Gönderen: karahan - Mayıs 11, 2012, 07:17:37 ös
Sn.Adam bu yazınızı okumadan aynı konuya bir başka konuda yine aynı şekilde cevap verdim aslında orada atatürkün söylediği şeklinde denilen bir söz diyecektim uzun geldi keşke dese imişim bu yakıoştırmas çok ilginçtir doğruluğu hakkında benimde kuşkularım hep vardı aydınlattığınız için teşekkürler
Başlık: Ynt: Türkiyedeki masonların sayısı neden pek azdır?
Gönderen: ruzber - Nisan 17, 2013, 02:25:28 öö
az olması sonucunu görüyoruz, kürtlerle barış süreci yapılıyor altında yatan sinsi gerçek laikliği yok etmek. Bakın tutturulmuş bir kutlu doğum haftası, tarihi nedense ulusal egemenlik bayramını hiçe saymak.
Başlık: Ynt: Türkiye’deki masonların sayısı neden pek azdır?
Gönderen: ADAM - Nisan 17, 2013, 07:33:57 öö

Sayın Ruzber'in dediklerine diyecek yok ama bunun Türkiye'deki masonların sayısının azlığı ile doğrudan bağlantısı da yok.

Şöyle bir şey deseydi, bağlantı kurulabilirdi belki: "Bu durumda mason olabilecek çok kimse Masonluğa girmeye yanaşmaz."

Peki ama bu yeni, şöyle birkaç yıllık bir olgu... Ya öncesi?

Ona da şöyle diyebilirdi: "Öncesi sanki çok mu farklıydı?... Bu ülke 1960'lı yıllardan bu yana aynı çalkantı içinde sürüklenip duruyor."
 

Başlık: Ynt: Türkiye’deki masonların sayısı neden pek azdır?
Gönderen: Caliper - Nisan 17, 2013, 11:43:42 öö
Günümüzde insanların bir bölümü, siyasi kimliğini gizlemeyi, her görüşe eşit mesafede olduğunu göstermeye çalışır. Türk toplumunun büyük bir kısmına d Masonluğu siyasi bir duruş olarak gördükleri için uzak durmaktadırlar.
İnsanların bir bölümü de zaten Masonluk için gereken özellikleri taşımamaktadır.
Saygılarımla
Başlık: Ynt: Türkiye’deki masonların sayısı neden pek azdır?
Gönderen: Spock - Nisan 17, 2013, 12:11:15 ös
Buradaki yazışmalar beni şaşırtıyor. Duyan da sanır ki sanki Mason olmak isteyenlerin önünde hiç bir engel yok, insanlar bu arzularını dillendirdiklerinde hemen değerlendirilmeye alınıyorlar ama gelin görün ki aslında kendileri istemedikleri için Masonluktan uzak duruyorlar.  :D

Türkiye'de Mason sayısının az olmasının sebebi diğer konu başlıkları altında defalarca verildi. Türkiye'deki Mason olma mekanizması ve süreci yeterli Mason sayısına ulaşma fikrinin önündeki en büyük engel.
Başlık: Ynt: Türkiye’deki masonların sayısı neden pek azdır?
Gönderen: Noah - Nisan 17, 2013, 03:49:55 ös
Konu basligi cok guzel ve elle tutulur katkilar da olmus. Turkiye'deki Masonlarin sayisinin az olmasindan Buyuk Locanin duydugu bir rahatsizligin olduguna eminim, ancak bu sayiyi arttirmaya calismanin onlarin en buyuk hedefi oldugunu da sanmiyorum. Sayi'dan ziyade nitelikli uye her seyden daha onemlidir.

Sn. Spock uye alim surecinin uzunlugundan ve katiligindan sikayet etmis ve bunu uye sayisini arttirmanin onundeki en buyuk engel olarak gormus. Ben de derim ki keske dunyanin her yerindeki Buyuk Localar HKEMBL kadar ince eleyip sik dokusa. Iste o zaman dunyadaki Mason profilindeki degisimi cok cabuk fark edersiniz.

Sevgi ve saygilarimla
Başlık: Ynt: Türkiye
Gönderen: ruzber - Nisan 17, 2013, 03:51:36 ös
insanlar iki yüzlü, şu an eminim ki mason kimse olmak istemiyor. Bir araştırın umre ve hac başvurularında nasıl artış var.
Başlık: Ynt: Türkiye’deki masonların sayısı neden pek azdır?
Gönderen: ADAM - Nisan 18, 2013, 02:43:02 ös

Sayın Noah'ın dediğine ek: HKEMBL keşke daha çok eleyip daha sık dokusa...
Başlık: Ynt: Türkiyedeki masonların sayısı neden pek azdır?
Gönderen: ruzber - Nisan 20, 2013, 08:01:36 öö
kadınların eğitimi bence bu konuda da önemli. Şu an kuran kursları, dini sohbetlerle kadınlar kandırılıyor. Bu kadınların yetiştirdiği nesil masonluğa nasıl bakar?
Başlık: Ynt: Türkiye’deki masonların sayısı neden pek azdır?
Gönderen: evvah - Nisan 20, 2013, 10:34:04 öö
Bana göre bunun en ciddi nedenlerinden bir ki bu biraz -utanç verici bir durum-;masonluk İslam teolojisine ters ''düşürülmüştür''.
Başlık: Ynt: Türkiye
Gönderen: Felix Steiner - Nisan 21, 2013, 11:02:18 öö
kadınların eğitimi bence bu konuda da önemli. Şu an kuran kursları, dini sohbetlerle kadınlar kandırılıyor. Bu kadınların yetiştirdiği nesil masonluğa nasıl bakar?

"İnşallah-Maşallah Hoca"nın anti-masonik yazılarının, arama motorlarında baş sayfada olması ülkemizde Masonluk açısından olumsuz bir durum.