KURULUS -1948'den 1956'ya-
Subat 1945'te Türkiye Almanya'ya karsi savas ilan etti. Bunun sebebi Türkiye'nin yeni düzen içerisinde liberal demokrasi safinda yer almak istemesidir. Ancak bu savas ilani tek basina yeterli olmayacagindan 19 Mayis 1945'te Ismet Inönü yaptigi konusmada siyasetin liberallesmesi geregi üzerine vurgu yapti. Türkiye artik çok partili bir hayata geçiyordu. Ocak 1946'da DP kuruldu ve ülkemizde çok partili seçimler 1946 yilinda gerçeklestirildi. Demokratik bir ülkede yalnizca çok partili bir hayat degil, örgütlenme özgürlükleri de güvencelenmek zorundadir. Bunun sonucu olarak Dernekler Yasasinda degisiklik yapildi.
Ismet Inönü'nün özel doktoru da olan Hakim Büyük Amir Mim Kemal Öke'nin tesvikiyle 5 Subat 1948'de 'Türkiye Mason Dernegi' adiyla bir dernek kurulmasi için resmi basvuru yapildi. Dernegin tüm kuruculari 33o Masonlardan olusmakta idi. Dernegin amaci 'Üyelerinin fikri, felsefi, ahlaki tekamüllerine, Hürriyet, Müsavat ve Kardeslik prensiplerinin Türkiye Hudutlari içinde gelismesine çalismak ve hayir isleriyle mesgul olmak' olarak belirtilmistir. Aralik 1948'de dernegin Izmir subesi ve Ocak 1949'da dernegin Ankara subesi açilmistir.
Yüksek Sura 1-33 derecelerin tümüne hakimdi, fakat muntazam bir obediyans olarak taninma isteminde olanlardan 1-3. Derecelerin baglanacagi bir Büyük Locanin kurulmasina yönelik talepler Yüksek Suraya geliyordu.
Dünyada mevcut tüm obediyanslarda oldugu gibi mavi localarin özgür bir büyük locaya baglanmasi istemleri sonucunda Yüksek Sura, kendisine bagli bir Büyük Mahfil kurma karari aldi ve bir tüzük hazirlatti.
30 Eylül 1950 tarihinde gerçeklesen Yüksek Sura toplantisinda 'Türkiye Yüksek Surasina Tabi Büyük Mahfil Nizamnamesi' kabul edilerek mavi localar için ayri bir kurulus kurulmasi kabul edildi. Buna göre Istanbul, Ankara ve Izmir Localarinin delegelerinden olusacak ve Istanbul merkezli bir Gran Loj (Büyük Mahfil) kurulacakti. Bu kurulus, localar arasindaki iliskileri yönetecek ve yalniz ilk üç derece ile ilgili olacakti. 28 Ocak 1951 tarihinde Büyük Mahfil tesis edilmistir. Bu toplantida Büyük Üstadliga M. Hakki Nalçaci seçilmistir.
Türkiye Gran Loju 1954'e degin çalismaya devam etti. Ankara ve Izmirdeki Localarin Büyük Mahfille yazismalari islemleri gecikmeli olarak isliyordu. Buna bir çare üretmeye çalisan Yüksek Sura dünyada esi benzeri görülmemis bir uygulamayla, Ankara ve Izmirde kendine bagli birer ünite kurma karari aldi ve 1 Mayis 1954'te Ünite Talimatnamesini yürürlüge koyarak Ankara ve Izmir'de Gran Loj yetkilerine sahip birer Ünite tesis etti. Üniteler, Yüksek Sura temsilcisinin baskanliginda 5-7 üyeden olusmakta idi.
Ünitelerin olusmasiyla Ankara ve Izmirdeki Localarin Istanbuldaki Büyük Mahfille olan baglari kopmus ve her iki ildeki Localarin idaresi Üniteler tarafindan üstlenilmistir. Dolayisiyla Istanbuldaki Türkiye Gran Loju ünite durumuna indirgenmis ve kisa süre sonrada ismi Istanbul Gran Loju olarak degistirilmistir. Bu durum son derece ilginç bir yapilanmayi da ortaya çikarmistir. Istanbulda bir Büyük Mahfil ve diger illerde Üniteler' bu durum, Ankara ve Izmirde de Büyük Mahfillerin kurulmasi ve 3 Büyük Mahfilin birleserek Türkiye Birlesik Gran Lojunu olusturmasi tartisilmaya baslandi. Nisan 1955'te Yüksek Sura Ünite yapilanmasinda yeni bir düzenlemeye girme karari aldi. Buna göre Ankara ve Izmir bölgelerinde, Istanbul'daki gibi dogrudan Süprem Konseye bagli ayri birer Büyük Loca kurulmasi kabul edildi. Üç Gran Lojun birleserek bir Türkiye Büyük Locasi kurmasi hazirliklarina baslandi.
Ancak bu birlesme konusunda farkli görüsler mevcuttu. Üç Gran Lojun Bölge Büyük Locasi olarak devam edip etmemeleri bunlarin baslicasini olusturuyordu. Bu süreçte huzursuzluklar olusmaya baslamisti.
Yaz tatilinde olunan zamanda Ankara ve Istanbul Gran Metrleri arasinda görüsmeler yapilmis ve ortak zemin aranmaya çalisilmistir.
Ankara Localarinin Üstadi Muhterem ve delegelerine göre; Süprem Konseyin yayimladigi bildiri ile görüsünü belirtmisti. Süprem Konsey çözümü mavi localara birakiyordu. Tüm dünyada bir Büyük Loca var idi ve bu ülkenin baskentindeydi. Dolayisiyla var olan boslugun bir an evvel doldurulmasi gerekliydi ve bunun için uzun tartismalar ve akademik müzakereler ile isi uzatmaya gerek yoktu. Vakit kaybetmeden, bölgesel yapilanmadan vazgeçilmeli ve Ankara'da bir 'Türkiye Büyük Locasi' kurulmaliydi.
12 Agustos 1955 günü Ankara Localari delgelerinin imzaladiklari Türkiye Büyük Locasinin Kurulusuna ait Beyanname ile Ankara'da Türkiye Büyük Locasinin kuruldugu ilan edilerek Istanbul ve Izmir Localari bu olusuma katilmaya davet edildi. Bunun için Süprem Konsey'in ardimi istendi. Bu toplantida, Ahmet Salih Korur Büyük Üstad olarak seçilmistir. Bu Büyük Loca yalnizca Ankara Delegeleri tarafindan kuruldugundan aslinda Istanbul ve Izmir'e bir anlamda emri vaki uygulanmasi söz konusu idi. Istanbul ve Izmir Localari tüm ülke tarafindan seçilmemis ve bagimsiz bir yapida olmadigi için bu kurulusu tanimadilar. Istanbul ve Izmirden hiçbir Loca Ankaradaki bu yapilanmaya katilmadi.
4 Eylül 1955te Istanbul Büyük Mahfili Konvan düzenlenmesi ve Konvanin Istanbulda yapilmasi karari aldi. 6 Kasim Konvaninda Ankara Localarinin talebi üzerine erteleme karari verildi ve 3 ay sonra 5 Subat 1956'da Konvan toplandi. Görüsmeler sonucu merkezi istanbulda olmak üzere bir Türkiye Gran Lojunun kurulmasi kabul edilerek Ekrem Tok Gran Metr olarak seçildi.
16 Aralik 1956 Konvaninda Türkiye'de var olan tüm sembolik localari kapsayan ve merkezi Ankara olan Türkiye Büyük Locasinin kurulmasi karari alindi. Ahmet Salih Korur büyük üstad olarak seçildi. Toplantida ad olarak HÜR VE KABUL EDILMIS TÜRK MASONLARININ TÜRKIYE BÜYÜK LOCASI adi kabul edildi.