Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Dinler Tarihi--Roma ve Roma İtalyasının Dini--1  (Okunma sayısı 1276 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Şubat 05, 2016, 05:01:09 ös
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 631
  • Cinsiyet: Bay

Kutsal metin olarak elimizde "Arva Türküleri" ile "Salius Türküleri"nin eski parçaları vardır. Ayrıca elimizde "Sibylle Kehanetleri" de vardır, ama bunların Mağrur Tarquinius'un Cumae'li Sibylle'den satın aldığı söylenen "Sibylle Kitapları" ile bir ilgisi yoktur.

Sibbyle Kitapları, M.Ö. 82. yılında, Roma yangını sırasında yanmıştır ; bunların yerine Yunan tapınışını benimsemiş putatapar Yahudiler tarafından yapılan sahteleri geçirildi. Salomon Reinach'a göre, elimizde bulunan sahte nüshalar "Yahudiler tarafından yapılan sahte nüshaların Yahudi - Hristiyan taklitleridir"

Sırası gelmişken Sibylle'lerin Apollon'un hizmetinde cezbeli falcı kadınlar olduklarını söyleyelim. Bunların yaptıkları kehanetler Yunanlılar ve Romalılar tarafından olduğu kadar Doğulular ve İsrailliler tarafından da iyi karşılanıyordu. Bunların Sibylle olan adları, İbranice'de "Tanrının Mahpusu" anlamına gelen "Şebonel" sözünden gelmedir.

Roma dini hakkındaki bilgilerimizi özellikle Latin edebiyatı yazarlarına ve bu arada bilgin Varro'ya; ki kendisi "Tanrısal Nesneler Üzerine" adlı bir kitap yazmıştır.

Bu dinde birtakım Totemik kalıntılar vardır ki, bunlar en başta kutsal bitkilere ve bazı kutsal hayvanlara beslenen inançtır ve sonraki efsaneler de ayrı sebeplerle bunların üstünlüklerini ispat etmektedir.

Bazı aileler hâlâ Totemik adlarını muhafaza etmektedirler. Domuz anlamına gelen "porcus"tan gelme Porcii'ler ile bakla anlamına gelen "faba"dan gelme Faba'lar buna örnek verilebilir. Lejyonların bayrakları üzerinde kurt, yabandomuzu, kartal tasvirleri vardır.

Hem kutsal hem kirli anlamına Latince "sacer" sözü, tabu sözünün tam karşılığıdır. Bazı uğursuz günler vardır ki, bunlarda tapınışla ilgili kutsal sözleri katiyen söylememek gerektir. Ayrıca uğurlu günler de vardır. Bazı Tanrıların adını söylemek, savaş sırasında ganimetlere dokunmak yasaktır.

Roma Animizmine göre, insanın çevresinde çok büyük sayıda ruhlar vardır. Fakat muhayyilesi zengin olmayan bu Animizm, bu ruhların hayatlarına hiçbir şiir ilave etmemektedir.  Sadece dakik birtakım tapınışların tıpatıp uygulanmasıyla bunları hoşnut ederek kullanma çarelerini araştırmaktadır.

...