Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Sürü Psikolojisi  (Okunma sayısı 6288 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Aralık 09, 2010, 11:54:01 ös
  • Ziyaretçi

Sürü psikolojisi, insanın hayatını kolaylaştıran bir davranış çeşidi midir? Yoksa kafamızı yormadan, nasıl olsa herkes
aynı şekilde davranıyor diyerek işin kolayına kaçmak mıdır?
İnsan doğası ve yaradılışı gereği düşünebilen bir hayvandır.Her ne kadar geçirdiğimiz evrim süreci bizi bizden daha
ilkel canlılardan  duyusal ve bilgisel olarak ayırsa da hala en temel yönelimlerden arınmamızı sağlayamamıştır.
Sürü psikolojisi ile ilgili en temel örnekler.Işıkta beklerken önümüzde ki kişiler ilerleyince,ışık sanki
yeşilmiş gibi bizim de ilerlememiz.Stadlar da yapılan tezahüratlar veya edilen küfürler,mitinglerde yapılan yuhalamalardır.
Nietzsche, insanı 3 türe ayırır."sürü insanı,özgür insan ve üst insan" olarak.
"Sürü insanı , nihilistik yapı gösteren bir yaşam tarzı ile yaşar.Umudunu öte dünyaya göçürmüş, gerçek hayatı yadsımış ,
din adamlarının ve devlet yöneticilerin güdümünde bir hayatları vardır.Çoğunluktadırlar ve sürü psikolojisi ile hareket ederler".
"Özgür insan , yaşadığı toplumun geleneklerinden sıyrılmış , kendince düşünebilen , ama hala kendini bulamamış insan tipidir.
Sürünün egemenliği altında yaşasa da , sessiz başkaldırışları sebebiyle sürüden ayrılmıştır.
Ne kadar kendimizi geliştirsekte,kişisel gelişimimize önem versekte.Sürü-psikolojisi hayatımızın büyük bir bölümde
aldığımız kararlar da etkin rol oynamaktadır".
"Üst-insan ise , artık tamamen özgürleşmiş , "kendinden yuvarlanan bir tekerlek"tir.Nietzsche'nin deyimiyle "yıldızları
kendi etrafında döndürmek" istercesine hayatla oynar.Ona hükmeder".
Modern çağ da büyük çoğunluğumuz,.Kişisel ilişkilerimiz de olsun iş hayatımız da olsun,karşımızdakilere diğer insanlardan farklı olduğumuzu ispat etmeye çalışıyoruz.
Yani bireyselleşiyoruz.Bireyselliğimizi vurguluyoruz.Ama ne kadar yapabiliyoruz?
Üst beyin pek çok konuda evrim geçirmiş olsa bile alt beynimiz hala ilkel güdülerimizle mi hareket ediyor acaba.
Herkes yapıyorsa doğrudur,herkes gidiyorsa doğru yöndür mü acaba doğru olan. Yoksa diğer insanların kınamalarından
bizi dışlamalarından korktuğumuz için mi aynı şeyleri yapıyoruz.
İlkokul yıllarından itibaren düşünmek, yorumlamak yerine, öğretilen-aşılanan ezbere dayalı eğitimin mi bir sonucu
sürü psikolojisi?
Sürü psikolojojisi bir hastalık mıdır? Yoksa hayatımızı kolaylaştıran ve doğruluğu kanıtlanmış davranışların toplamımıdır?

Saygılarımla


Aralık 10, 2010, 10:00:14 ös
Yanıtla #1
  • Ziyaretçi

Sayın sundance ,

Ben buna bir de  ''en üst insan'' diye bir kavram eklemek isterim. Bu insan modeli , o kadar zeki ve beceriklidir ki ,kendisine dayatılanlardan  ve öğretilenlerden hep şüphe duyar , dikkat çekmemek için gıgıkını çıkarmaz ,güçlenir ,etrafındakilerin güvenini kazanır ; yönlendiricidir ,etkileyicidir ,hatiptir...
Toplumdaki sorunları hemen farkeder ,yanlışın ne olduğunu ve nasıl çözüleceğini gayet iyi bilir. Bazen doğru yoldaki tek insandır ancak yılmaz , çok çalışır ,çok okur ,elinden geleni yapar...

 En  üst insan topluma önder olur ,onları tuttukları yanlış yoldan tatlılıkla ,kendi istekleriyle vazgeçirebilir ; devrim yapabilir...Yani üst insandan farkı ,tek başına yolunda ilerlerken , diğer insanlar da onu takip etmeye başlar :telkinleri kuvvetlidir , bana ne deyip geçmez ; kötü giden herşeyi düzeltmeye çalışır ve düzeltir . ''Deha '' dediğimiz , sayısı az olan guruptur :)

Sürü psikolojisine gelince , bu insanın takliti sevmesinden ve bebekliğinden itibaren herşeyi taklit ederek öğrenmesinden kaynaklanır; yani anne babasını papağan gibi taklit eden  1 yaşındaki bebek konuşmayı öğrenir , anne babası dişini fırçalıyorsa düzenli olarak ,o da ağlar ben de yapıcam der ve dişleri az da olsa annesiyle beraber dişini fırçalar ...Elbetteki 1 yaşındaki bir bebiş bunu neden yaptığını bilmez ,farkedemez , neden yapıyoruz  diye soramaz bile :)  Televizyonda oryantel dansını gördüğünde yapmaya çalışır, ninesi namaz kılarken o da tülbent başına örtüp secde eder...Kısaca gördüğü  her hareketi taklit eder ve yapması engellenirse ağlar... Yapılan hareketin doğru veya yanlış olmasını değerlendiremez ,sadece çevresindekiler yaptığı için yapar....

Bu taklitler  kişinin zeka kapasitesine ve eğitim derecesine ve yaptığı şeyden keyif alıp almamasına göre ya ömür boyu sürer , ya da 2-3 yaşlarında sonlanır :)


Saygılarımla




Aralık 10, 2010, 10:50:17 ös
Yanıtla #2
  • Ziyaretçi

Sayın ozak1977,

Güzel bir şekilde tanımladığınız "en üst insan" maalesef 100 yılda bir gelebilen bir insan çeşididir,tabi ki bu benim öznel fikrim. Diğer insanların ne diyeceklerini düşünmeden,kendi doğruların da hareket edebilen,önyargılardan çekinmeden konuşan.Karşı fikirlerden çekinmeyen korkmayan tam tersi karşıt fikirlere saygı duyabilen lider insan, dediğim gibi belki yüz yılda bir gelir.
Ben sürü psikolojisini eğitime bağlayamıyorum maalesef veya zeka kapasitesine.Tabi ki bunlar da önemli ama bence önemli olan kendine güvendir.Kendine güven sadece okul veya zeka kapasitesiyle sınırlı olamaz.Aldığımız eğitim maalesef düşünmeyi yorumlamayı değil ezberlemeyi öğretiyor.
Ne kadar iyi eğitim alınmış olunursa olunsun, insiyatif alabilen veya aldığı kararları yetkisi dahilinde bir üst makama danışmadan,onay almadan kullanabilen pek fazla idareci yok.Herkesin yaptığını yaparım, ay sonu maaşımı alırım,ne şiş yansın ne kebap :)
Sonuçta sürü psikolojisinin temelinde korku var.İnsanlar ne derler, ne düşünürler korkusu.Ya başarısız olursam ? Başarısız olduğumda benimle alay ederler mi? Bana gülerler mi? korkusu; Kişinin aldığı eğitimin önüne geçiyor bu düşünceler.Bu korkular ve düşünceler açıkçası bende de bolca mevcut.Pek çok konuda verdiğim kararların önüne geçiyor.
Zaten kendi doğrularında yaşayabilen insanları  kitaplarda "vay be, nasıl yapmış,helal olsun" diyerek okuyoruz.

Saygılarımla


Ağustos 01, 2011, 02:30:44 öö
Yanıtla #3

sayın ozak1977 konuyu çok güzel özetlemiş aslında sürü piskolojisi insanın taklit içgudusunden geliyor bencede ,bazen işleri kolaylaştıran surü piskolojisi hayatı kolaylaştırırken bazende bizdende çok şey alıp goturuyo diye düşunenlerdenim kişiliklerimiz örnegin toplumla,çevreyle doğru orantıda degismiyor diyen yalan söyler bundan dolayı kendi gibi olamayan kendini bulamayan çok insan var çogu konuda faydası olurken kişilik kazanamama gibi negatif etkisi en onemli sorun bence suruyu takip edenlerde ,dusunce bakımından tbi .saygılarımla.


Ocak 01, 2013, 10:17:13 ös
Yanıtla #4
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 856
  • Cinsiyet: Bayan

Sürü psikolojisinin olmadığı bir toplum yoktur; Bazı toplumlarda hafif görülürken, bazılarında ise ( içinde yaşadığımız toplum gibi) hayatın her alanında görüldüğü bir gerçektir. Ben sürü psikolojisini, toplumu oluşturan bireyler arasında yalnızlık veya dışlanmaktan çekindiği ve buna eklenen ' onaylanma ' isteği dolayısı ile giderek yaygınlaşan bir toplum biçimi olarak görüyorum. Sürü psikolojisine uyan bireyler, ' kendine özgü bir yaşam kurma özgürlüğüne ancak düşlerinde sahip olabilirler. '
Adequatio intellectus et rei


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
21 Yanıt
10969 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 11, 2007, 11:02:07 ös
Gönderen: alpacino
7 Yanıt
5618 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 16, 2008, 11:15:04 ös
Gönderen: engin_kenan_yücel
0 Yanıt
5680 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 17, 2011, 12:11:25 öö
Gönderen: scherif
0 Yanıt
1827 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 30, 2015, 03:02:48 ös
Gönderen: Ömercan