Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Hümanizm ve Masonluk  (Okunma sayısı 4935 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mart 18, 2014, 02:14:33 öö

Elimden geldiği kadar forumu inceledim. Yapmakta olduğum bir çalışma için sormam gereken soruları sormaya başlamam gerektiğini düşündüm.

Gerek aydınlanma gerekse de hümanizm ile ilgili okuduğum kitaplarda olsun, 18.yy politikacıları ve hümanist aydınlanmacıların Mason olduğunu farkettim, yalnış hatırlıyor olabilirim. Robespierre, Marat, Saint-Just masonlar. Aynı şekilde, Rousseau sonrası Hümanist aydınlanmacılardan da bir kısmı Mason. Fakat daha ayrıntılı sormak istiyorum: Fontenelle, Montesquieu, Volteire, Le Mettrie, Condillac, D'Alembert, Diderot, D'Holbach ve Condercet' gibi insanlar mason mu? Bu saydığım insanların hepsi Fransız aydınlanmasının köşe taşları olduğu malumunuz. Rousseau sonrası siyasi ve düşünsel alanda yer alan bu insanların siyasi çizgisi ile sahip oldukları seküler hümanist aydınlanmacı fikirler ile aralarında zorunlu bir bağ var.   Yani sahip oldukları hümanist aydınlanmacı fikirler (o zamana göre çok radikal) siyasi eylemlerini zorunlu kılıyordu.

1. Peki, hümanizm ile masonluk arasındaki bağ zorunlu mudur? Yoksa rastlantısal mıdır?
2. Yukarıda saydığım siyasetçi ve düşün adamlarının Mason olup olmadıkları, Hümanizm ile olan zorunlu ya da rastlantısal ilişkilerine dair bir ipucu verir mi?

Eğer rastlantısal ise, Hümanizm için Masonluk olsa da olur olmasa da olur. Yani hümanizmden bahsederken Masonluktan bahsetmek zorunda kalmayız.Fakat aralarında zorunlu bir bağ varsa, Hümanizm çalışırken Masonluğa değinmek zorunda kalırız. Mesele Server Tanilli bazı kitaplarında açıkça Masonluk noktasına değiniyor. Yani aradaki bağı zorunlu kılıyor, böylece bilim icra ederken buna değiniyor. Eğer hümanizm ve Masonluk bağı zorunlu bir bağ ise bilimle uğraşan biri insan buna değinmek zorunda. Server Hoca'nın böyle bir fikre sahip olduğunu düşünüyorum.

 
Hümanizm: Artık insanların kendilerine aşkın bir tanrı buyruğu ile ahlaki olmaları durumu ortadan kalkıyor. İnsan Tanrı buyruğu olmadan da ahlaki olabilir. İnsan akıllı bir varlıktır, kendi kendini geliştirerek daha iyi bir gelecek kurabilir. İnsanların önünde engel teşkil eden dogmaları kaldırabiliriz, bilimselliği eğitim-öğretimin temel unsuru yaparız. Buna uygun sosyal-siyasal sistemler kurabiliriz. Kendi aramızda anlaşıp aklın bize buyurduğu yasalarla kendimizi yönetebiliriz. Her insan kendinde bir değerdir. Doğal, doğuştan gelen, kimsenin, hiçbir maddi ve manevi mecranın bizden alamayacağı haklarımız vardır. En genel anlamda İnsanın Kurtuluşu kendi elindedir.

Geç Rönenans döneminden tutun da, erken dönem Marx'a kadar, -anarşist olan Proudhon dahil- neredeyse bir çağın paradigmasıdır Hümanizm. İşte tarihi tam bu uğrağında Masonluk ile Hümanizm arasında zorunlu bir bağ var mıdır? Yoksa rastlantı eseri mi bir araya gelmiş gibi gözükmektedirler? Bir diğer anlamda, Masonluğun kendi iç felsefi Hümanizmi ne dereceye kadar kaale almaktadır ya da mümkün kılmaktadır?

Saygılarımla
 
« Son Düzenleme: Mart 18, 2014, 02:21:11 öö Gönderen: ThomasReid »


Mart 20, 2014, 08:21:18 öö
Yanıtla #1
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Burada ciddi ve önemli bir konu var.

Sayın ThomasReid, sorusuna bir yanıt almayı hak ediyor ve bunu bekliyor.
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mart 20, 2014, 09:02:19 öö
Yanıtla #2
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 718
  • Cinsiyet: Bay


1. Peki, hümanizm ile masonluk arasındaki bağ zorunlu mudur? Yoksa rastlantısal mıdır?
2. Yukarıda saydığım siyasetçi ve düşün adamlarının Mason olup olmadıkları, Hümanizm ile olan zorunlu ya da rastlantısal ilişkilerine dair bir ipucu verir mi?

Eğer rastlantısal ise, Hümanizm için Masonluk olsa da olur olmasa da olur. Yani hümanizmden bahsederken Masonluktan bahsetmek zorunda kalmayız.Fakat aralarında zorunlu bir bağ varsa, Hümanizm çalışırken Masonluğa değinmek zorunda kalırız.
 

Sn. Thomas Reid,

Hümanizm için Masonluk olsa da olur olmasa da olur. Fakat Masonluk için Hümanizm olmazsa olmaz. Hümanizmden bahsederken Masonluktan bahsetmek zorunda değiliz. Ancak Masonluktan bahsederken Hümanizmden bahsetmek zorundayız.

Kişi ve/veya toplumların Hümanist bir gelecek yaratmaları için mutlaka Masonluğa girmiş olmaları gerekmez. Kendi kişisel yapı ve karakterlerinin Hümanizme uygun olması bir ön şarttır. Karakterlerinin uygun olması da yetmez, bunun ötesinde bu uğurda çalışmaları ve bir şeylerle katkıda bulunmaları gerekir. Eğer yaptıkları meslek somut değerler (Hümanist buluşlar, insanlığın ilerleyişine katkıda bulunacak teknolojik gelişmeler) yaratmalarına uygun değil ise, o zaman da en azından fikirleriyle kendi yakın çevrelerinde Hümanist bir farkındalık yaratmayı deneyebilirler. Fakat bunu Masonluğa girmeden de yapabilirler.

Fakat Masonluğa girmiş bir kişi, bu dediklerimi yapmazsa olmaz. Yapmalıdır, yapmama lüksü yoktur. Yapmıyorsa sadece bir derneğe üye olmuştur, o kadar.

Adlarını vermiş olduğunuz Fransız aydınlardan Jean-Jacques Rousseau ve Voltaire'in (gerçek adı François-Marie Arouet) birer Mason oldukları bilinir (diğerleri değildir demiyorum, sadece araştırmadığım için bilmiyorum). Fakat bakınız, Voltaire insanlığa yaptığı katkıları Mason kimliğiyle yapmamıştır. Çünkü ölümünden sadece 1 ay önce inisiye edilerek Masonluğa girmiştir.

İşe günümüz Masonluğu açısından baktığımızda, asıl önemli olan Masonluğun bir müessese olarak Hümanist bir gelecek yaratılmasında nasıl bir rol aldığı/alacağıdır. Sadece Masonun kendini geliştirmesi yeterli midir, yoksa hümanist bir gelecek için ortak somut projeler hayata geçirilmeli midir?
« Son Düzenleme: Mart 20, 2014, 09:08:05 öö Gönderen: Spock »
Live long and prosper.


Mart 21, 2014, 12:14:11 ös
Yanıtla #3

İlgisi için Sn. ADAM'a  ve yanıtı için sayın Spock'a teşekkür ederim.

İnternetten biri İngilizce diğeri Türkçe olmak üzere güvenli iki kaynak buldum sanırım. Daha da araştırdıkça ulaştıklarımı buraya da yazarım.


1.http://www.freemasons-freemasonry.com/freemasonry_humanism.html

2.http://www.mason-mahfili.org.tr/sozluk/kelime/insancilik-humanizm-humanistlik.html

Saygılarımla,


Eylül 11, 2017, 03:34:57 ös
Yanıtla #4
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 201
  • Cinsiyet: Bay

Bir soruya Sayın Spock cevap vermiş, diğerine de ben vereyim.

Bu kaynakta Diderot, Condorcet ve D'Alembert'in mason olduğunu okumuştum:
http://www.freemasons-freemasonry.com/freemasonry_enlightenment.html

d'Holbach de öyle. Hatta La loge des Neuf Sœurs'de tekris edilmiş:
"Les rites maçonniques anglo-saxons, Paris, Presses universitaires de France, 2011, p. 50"

Diğerlerini bilmiyorum.
Serius est quam cogitas.


Kasım 23, 2017, 04:12:43 ös
Yanıtla #5
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 174
  • Cinsiyet: Bay

    Hümanizm ile masonluk arasındaki bağ "zorunlu" mudur "rastlantısal" mıdır sorusunu cevaplarken, operatif ve spekülatif masonluk arasında bir ayrım yapıp, masonluk 18.yy'da İngiltere'de ortaya çıkmış/başlamış bir "Aydınlanma Çağı" kurumu mudur yoksa masonluğun öncesi de var mıdır sorusuna net bir cevap vermek gerekir diye düşünüyorum.
no one


Kasım 23, 2017, 10:24:32 ös
Yanıtla #6

 
  Bu Dünya içinde ayni gemide yolculuk eden seyyahlar gibiyiz, ve öyle görünüyorki bu gemi "Turbo Kapitalizm" sayesinde yavaş yavaş batıyor.Gemiyi kurtarmak için bir çok su pompası gerekli ve ne ironiktir ki su pompasının dizaynını kimi zümreler kendine saklıyor.

Ekvator çizgisinden yukarıda yaşayan halklar konakcıyı öldürdüğünde kendininde öleceğini bilmeyen bir virüs gibi dünya'yı tüketiyor.

Ekvator çizgisinden aşağıda yaşayanlar ise, eko sisteme uyumlu ama yetersiz bir bakteri gibi hareket ediyor.

Bence Dünya'nın dengesi bu ikilemde birleşen ekolojik sisteme uyumlu gelişimi sağlayabilmekte gizli.

 Geçmişimizden ders alıp bu "Ütopik" gözüken geleceği yaratamaz isek, bence sonsuz döngüde "Distopik" bir tekrara mahkum kalırız.

"Hümanizm ve Masonluk" belkide o zaman gercekten bizi kurtarıcak olanın birlikte bu gemiyi kurtarabileceğimizi kavradıklarında bütünleşicek.

Saygılar-Sevgiler
Sen Özelsin


Kasım 23, 2017, 10:44:04 ös
Yanıtla #7

 Masonluk; İnsancıl, felsefî hümanist bir kurumdur.Gerceğin araştırılması, insan davranışının, bilimlerin ve sanatın felsefi çalışılması ve insanın sosyal ve ahlaki gelişmesinin teşvik edilmesi, onu kişisel gelişimine yönlendirmesi gibi objektif bir şekilde varlığını onaylar niteliktedir. Toplumsal ilerlemeye götürür ve onun öğretilerini masonluğun veya daha doğrusu Yapının Gerçek Sanatı'ndan,yapılarından alınan semboller ve geleneksel felsefi alegorilerle örnekler.. Saygılarımla.

 
« Son Düzenleme: Kasım 23, 2017, 10:46:54 ös Gönderen: Farmakoloji »
Üyeliğimin iptalini talep ediyorum!Aksi taktirde dava edecem! Formda zorla kayıtlı tutuluyorum.Defalarca üyelik iptali talep ettim..Formda kayitli üye olarak bulunmak istemiyorum.Bu form zaman kaybı!


Kasım 23, 2017, 11:04:58 ös
Yanıtla #8

Masonluk; İnsancıl, felsefî hümanist bir kurumdur.Gerceğin araştırılması, insan davranışının, bilimlerin ve sanatın felsefi çalışılması ve insanın sosyal ve ahlaki gelişmesinin teşvik edilmesi, onu kişisel gelişimine yönlendirmesi gibi objektif bir şekilde varlığını onaylar niteliktedir. Toplumsal ilerlemeye götürür ve onun öğretilerini masonluğun veya daha doğrusu Yapının Gerçek Sanatı'ndan,yapılarından alınan semboller ve geleneksel felsefi alegorilerle örnekler.. Saygılarımla.

 Bir kaç yazınızda da olduğu gibi "Türkiye ve Dünyada Masonluk ve Masonlar" isimli bir eserde de kelime kelimesine böyle yazıyor; değerli bir aktarım.

Sevgiler
« Son Düzenleme: Kasım 23, 2017, 11:09:55 ös Gönderen: Tık-Tik-Tak »
Sen Özelsin


Kasım 24, 2017, 07:35:13 öö
Yanıtla #9

Sayın Tık-Tik-Tak,Operatif Masonluğun felsefesi.Bende ordan okuyup,paylasmak istedim.Saygilarimla.
Üyeliğimin iptalini talep ediyorum!Aksi taktirde dava edecem! Formda zorla kayıtlı tutuluyorum.Defalarca üyelik iptali talep ettim..Formda kayitli üye olarak bulunmak istemiyorum.Bu form zaman kaybı!


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
157 Yanıt
325084 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 04, 2021, 07:03:53 öö
Gönderen: Özgürefe
1 Yanıt
10100 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 10, 2012, 05:25:36 ös
Gönderen: park10
8 Yanıt
18520 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 17, 2016, 06:51:04 ös
Gönderen: Tesla
1 Yanıt
9743 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 27, 2008, 02:54:49 ös
Gönderen: Isis
MASONLUK VE GUL

Başlatan bilmeliyimgalilei Evrensel Masonluk

2 Yanıt
9163 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 15, 2008, 01:22:06 ös
Gönderen: bilmeliyimgalilei
29 Yanıt
28306 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 16, 2011, 04:18:47 öö
Gönderen: Waldow
28 Yanıt
15151 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 13, 2010, 01:29:47 ös
Gönderen: popperist
3 Yanıt
10544 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 20, 2011, 09:51:07 ös
Gönderen: Cin Ruhi
25 Yanıt
21745 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 20, 2012, 09:52:24 öö
Gönderen: peacewings
36 Yanıt
15694 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 15, 2012, 11:37:58 öö
Gönderen: ceycet