Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonluktaki Kardeşlik Anlayışı Üzerine Görüşler … 2  (Okunma sayısı 6986 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Haziran 07, 2013, 05:02:36 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Burası masonlar sitesi olduğuna göre, arada bir şu dışarıda olup biteni kısa bir süre için de olsa bırakıp, Masonluğa da bir baksak derim… Değişiklik olur.

Bakın, Sayın enelsır’ın Masonluktaki kardeşlik anlayışı üzerine aktarımının ikinci bölümünün başında Masonluktaki “kardeşlik” anlayışının nasıl olduğuna ilişkin bir kısa irdeleme vardı. Bunu Sayın enelsır değil de kaynakçasının yazarı özetlemiş.

“Masonluktaki kardeşliğin temelinin ülkü birliği olduğu söylenebilir” demiş.

İyi demiş demesine ama bu deyiş bizim bir de “ülkü birliği” kavramını irdelememizi gerektirmez mi? Yoksa böyle bir irdeleme bizim forumun kurlarının 17. maddesine aykırı mı düşer?

O 17. maddeye aykırı düşmeksizin şöyle bir değerlendirme yapamaz mıyız: Masonluğun bir ülküsü var. Bu bir bakıma Masonluğun amacı ile özdeşleşir. Masonluğun amacı gizli saklı bir şey değildir ve bu Forumda çok kez incelenmiş, üzerinde ayrıntılı anlatımlar yapılmıştır.  Burada, işte o ülkü üzerinde birleşmekten söz ediliyor. Bir diğer deyişle masonlar belki farklı eğilimlerde olabilir ama dönüp dolaşıp belli bir ülküde birleşiyor ve işte bu da Masonlukta kardeşlik denilen olgunun temelini oluşturuyor.

Nasıl memleket kardeşi, ulus kardeşi, din kardeşi gibi kavramlar varsa ülkü kardeşi de var. Bir başka ülküyü benimseyen toplulukların üyeleri de bu birleşimleri nedeniyle birbirlerini kardeş olarak niteliyor. Dolayısıyla bu türden bir “kardeşlik anlayışı” aslında Masonluğa özgü de değil.

Deniyor ki; işte bu ülkü birliğinin oluşturduğu sevgi, saygı, güven, anlayış ve dayanışma, masonlar arasındaki kardeşlik bağlarını pekiştirir.

İyi deniyor denmesine de, olay bir kez daha karmaşıklaşıyor bana göre… Burada geçen her bir terimin bir göreli tanımı olabilir. Hele iş anlayış ve dayanışma kavramlarına gelince, bunlar ile ne denilmek istendiğinin de açıklanması gerekebilir.

Burada Sayın enelsır’ı zorlayamayız. O sadece aktarımda bulunmakla yetiniyor. Fakat diğer katılımcılardan (isterse elbette sayın enelsır’dan da) katılımlarını bekleyebiliriz. Sanırım anlayış konusu tolerans ile bağlantılı tutulur; dayanışma konusu üzerinde de bu Forumda bir yerlerde daha önce bazı irdelemeler yapılmıştı yanlış anımsamıyorsam…

Bir şey daha eklemiş yazar: Bu tür kardeşliğin bir genetik bağlantı ya da duygusal temel üzerine değil, bireysel buyrultu ve akıl üzerine kurulu olduğunu belirtmiş. İşte bu çok önemli: bireysel buyrultuyla, doğaldan değil isteyerek oluşturulan bir kardeşlik. Salt insana özgü bir kardeşlik….

Ardından yazar bu kardeşliğin tanıma, yakınlaşma, alışma ve uyuşma yoluyla sağlandığını da eklemiş, ki bence bu belki de tüm bu anlatımın en önemli noktası. Biz sanıyoruz ki bir harici, bir aday, tüm işlemlerden geçtikten sonra o tekris ya da inisiyasyon denilen törenle Masonluğa girince, diğer tüm masonlarla kardeş oluveriyor. Buradaki açıklamaya bakarsak, o kardeşlik ancak kağıt üzerinde öyle… İşin gerçeğine bakacak olursak, her ne kadar bir mason diğer tüm masonları kardeşi bilir ve tanırsa da, aslında gerçek kardeşliğin oluşumu çok sonra, birliktelik ortamında gerçekleşiyor.

Ben böyle anladım. Yanılıyor muyum acaba? Siz ne dersiniz?

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Haziran 07, 2013, 07:31:18 ös
Yanıtla #1
  • Forum ve Uye Yoneticisi
  • Aktif Uye
  • *****
  • İleti: 860
  • Cinsiyet: Bay

Ümmetçilik anlayaşına benzer mi ? demiştim kardeşliğin 1 konu konu başlığın da, sayın ADAM din kardeşliğine benzer demiş.

Sayın ceycet benim bu fikrime pek katılmamıştı. sayın ceycet'ten niçin katılmadığı konusun da biraz daha açmasını rica etsem.


Saygılarımla
2050 de Türkiye çöl olacak ! Ağaç dikin, ağaç diktirin....
Sayğıdeğer üyeler, forumla ilgili her türlü soru ve sorun için lütfen tarafıma başvurunuz.


Haziran 08, 2013, 07:14:26 öö
Yanıtla #2
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Hayır... Kesinlikle hayır.

Masonluktaki kardeşlik anlayışı hiçbir şekilde ümmetçilik anlayışına benzemez.

Ümmetçilik anlayışı sırf İslam dinine özgü ve bu dinin temeli üzerine oturtulmuş, üstelik teokratik nitelikli bir kardeşlik anlayışıdır. Masonluk, böyle ayırımcı bir tutum ile bağdaşamaz. Çünkü Masonlukta bırakın herhangi bir dinin bir diğerine oranla önceliği ya da üstünlüğünün  söz konusu olmadığını, Masonluk dinsel nitelikli bir kurum değildir.

Benn yazımı kapsamında Masonluktaki kardeşliğin din kardeşliğine benzetilmesi de söz konusu değil. Ancak nasıl "din kardeşliği" diye bir kavramdan söz edilebiliyorsa, "ülkü kardeşliği", "mason kardeşliği" gibi kavramlardan da söz edilir. Yazında benzer kavramların bulunması, olguların benzerliği değildir.

     
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Haziran 08, 2013, 07:55:54 öö
Yanıtla #3
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 498
  • Cinsiyet: Bay

Sayın ADAM'ın değinmiş olduğu ve önemli olduğunu vurguladığı bir nokta var: Masonluktaki kardeşlik olgusunun "bireysel buyrultu ve akıl" üzerine kurulu olduğunun belirtilmesi.

Bu çok önemli bir nokta diye düşünürüm. Öylesine önemli ki Masonluğu anlamakta ve öğrenmekte bile çok önemli bir bakış açısı getirebilir.

Şöyleki:

Masonluktaki kardeşlik, hem mason olmayı isteyen kişi, hem de onu aralarına alacak masonlar tarafından bir seçme seçilme durumunu içinde barındırır.

Bir kişi mason olmayı ister, bu onun kendi tercihidir. Masonlar da bu kişinin aralarına alınıp alınmayacağına karar verirler. Yani Masonluk isteyerek ve bilerek girilen bir kurum olduğu gibi, yine isteyerek ve bilerek alındığınız bir kurumdur.

Hal böyle olunca hem girmeye istekli kişinin, hem de onu aralarına alacak olan masonların sürecin her aşamasında bilgilenmeleri, bu bilgileri akıl süzgecinden geçirmeleri  kaçınılmaz gibi duruyor.

Bireysel buyrultu ve akıl işin içine girince, sadece bu olgular bile mason kardeşliğini diğer bir çok kardeşlik olgusundan ayırdığı gibi, "Ümmetçilik" olgusunun da tam zıttı yapar diye düşünürüm.
enelsır


Haziran 08, 2013, 09:14:13 öö
Yanıtla #4
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 730
  • Cinsiyet: Bay

Masonlukta kardeşlik önemlide bu masonluğa giren kişinin masonluğu ne kadar benimsediğine de bağlıdır.

Masonluğa girmek yani mason sıfatını almak başka, masonluğu benimsemek başka bir şeydir.

Masonluğa giren kişi sayısı kadar masonluktan ayrılan veya  ilgisini yitirenlerde vardır.

O zaman masonluğu benimseyiş yani gerçek mason olabilenler arasında, kardeşlik ilişkisinin daha güçlü olması beklenir.

Ben iki şeyi daha merak ederim.

1. Masonlar arasında masonluğa girişi yani kıdeme-yaşa göre gruplaşma ve kardeşlik anlayışı arasında farklılıklar var mıdır?

2- Farklı obediyanslar arasında kardeşlik ilişkileri nasıldır? Birbirlerini kardeşçe kucaklayabiliyorlar mı?
Özgürlük zeka demektir, sevgi demektir. Özgürlük sömürmeme, yetkeye boyun eğmeme demektir. Özgürlük olağanüstü erdem demektir.
Jiddu Krishnamurti


Haziran 08, 2013, 01:20:17 ös
Yanıtla #5
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 718
  • Cinsiyet: Bay


1. Masonlar arasında masonluğa girişi yani kıdeme-yaşa göre gruplaşma ve kardeşlik anlayışı arasında farklılıklar var mıdır?

2- Farklı obediyanslar arasında kardeşlik ilişkileri nasıldır? Birbirlerini kardeşçe kucaklayabiliyorlar mı?

Ben de üçüncü bir soru ekleyim:

3. Farklı okul mezunları arasında gruplaşma var mıdır?

Diğer yandan Sn. Asimov'un ilk sorusunun ikinci kısmı yani "kardeşlik anlayışı arasında farklılıklar" önemli bir husus. Masonluğu direk olarak etkileyebilecek, hatta belki mevzuatta değişiklik yapılmasına bile yol açabilecek bir husus (eğer var ise).
Live long and prosper.


Haziran 08, 2013, 02:12:34 ös
Yanıtla #6
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 498
  • Cinsiyet: Bay

Gerek Sayın asimow'un, gerekse Sayın Spock'ın sorularının bir kısmına cevap vermek için mason olmaya gerek yok diye düşünüyorum.

Anladığımıza göre Masonluk bu dünyaya ait bir şey. Kimilerinin dediği gibi uhrevi bir şey değil. Bu yönüyle de Masonluk insana ve insanlığa dair ve ait bir şey.

Durum böyle olunca insanlar arasında oluşmuş her toplulukta gruplaşmanın olması kaçınılmaz. Hangi amaçla bir araya gelmiş olurlarsa olsunlar, insanlar arasında gruplaşma mutlaka olur. Bunun sebebe kimi zaman tutum ve davranışlar olabileceği gibi kimi zaman üstünde durulan konuya bakış açısı ve eğilimler de olabilir.

Eğer bu gruplaşma, grubun dışında kalanları "ötekileştirmek" boyutuna varmıyorsa zararlı da değildir. Olmasa iyidir ama. Olur.

Öte yandan kardeşlik anlayışı konuşunda bir farklılık olduğunu düşünmem. Biz bile Masonluğun "Kardeşlik" derken ne demek istediğini anladık. Masonların bunu anlayamamış olması düşünülemez. Masonluğun kardeşlik tanımı açık ve nettir. Başka konularda ayrılıklar yaşanabilir ama kardeşliğin tanımı konusunda tüm dünya Masonluğunun hemfikir olduğunu düşünürüm. Benin bu durumu anlamaya çalışırken en beğendiğim tanımlama " Ülkü kardeşliği"dir. Bu üstünde durulası bir konudur.

Diğer bir soru da "Farklı obediyanslar arasındaki kardeşlik ilişkileri nasıldır? Birbirilerini kardeşce kucaklayabiliyorlar mı? sorusu. Ben kendimce bu soruya kesinlikle evet diyebilirim. Zira Masonluk bırakın farklı obediyansları, tüm insanların barış ve mutluluğunu istemiyor mu? "Önlüksüz mason" diye bir terim üretmiş Masonluk, nasıl olurda önlük takmış insanları yadsıyabilir? Bence kucaklıyorlardır. Hem de tüm kalpleriyle inanarak.

Ben böyle derim, böyle düşünürüm de... Doğrusunu masonlar bilir kuşkusuz.
enelsır


Haziran 08, 2013, 05:00:08 ös
Yanıtla #7
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1731
  • Cinsiyet: Bay

Ümmetçilik anlayaşına benzer mi ? demiştim kardeşliğin 1 konu konu başlığın da, sayın ADAM din kardeşliğine benzer demiş.

Sayın ceycet benim bu fikrime pek katılmamıştı. sayın ceycet'ten niçin katılmadığı konusun da biraz daha açmasını rica etsem.


Saygılarımla



Sayın Arais;

sorunuzu sayın ADAM açıklamış;bana birkaç ekleme yapmak düşer,elbette farklı bir pencereden...

Ben özünde din kardeşliği algısının samimiyetine inanmıyorum.

İnsanoğlu, geçmişte ve günümüzde herhangi bir dine mensup olarak dünyaya geliyor.Hal böyle olunca inanç konusunda ortaya çıkan samimiyetsizlik,doğrudan o toplumu oluşturan bireylere yansıyor.

O dini ifşa eden kimseye peygamberlik payesi verilirken,o inancı paylaştığı daha doğumundan önce belirlenen kimseye seçim hakkı verilmeden o dine inandığı ve o topluma ait olduğu öngörüsü dayatılıyor.

Mensubu olduğumuz dinin efradı,daha biz tanımadan kardeşimiz oluveriyor.Burada bir mantık hatası var.Dini dayattınız,ama kardeşliği dayatamazsınız.Nitekim bizler,İslam ve cihad adına teröristlik yapanlara,kendi halkına zulm edenlere nasıl kardeşimiz diyebiliriz.

Şahsen ben,müslüman olduğunu savunan kabukçulara,istismarcılara,soytarılara,yalancılara,aldatanlara,soyanlara,din adına fetva verenlere,kardeşim diyemem.

Aslında,kardeşlik in nasıl vucuda geldiği konusunu sayın ADAM detaylandırmış.Bence bu kardeşlik anlayışıda ümmetçilik dogmasına nufuz etmelidir.

Masonluk'ta tekris(Yeniden doğuş)in kardeşlik için yeterli görünmeyip,kardeşlik kabulünün yolda pekişeceği benimsenmişse,ümmet kabulününde bu şekilde oluşması halinde samimiyet teşkil edeceği kabul edilmelidir.

Peki bu mümkün mü ?

Hayır;çünkü,ümmet kavramının içi başından doldurulmuş,ve değişebileceği olasılığı işin başından yadsınmıştır.Bu anlayış,ümmet olgusunu dogmaya çevirmiştir.Çünkü,kitleleri sorgusuz cihada sürükleyebilmenin yegane seçeneği budur.

İşte buyüzden üzerimize giydirilen kardeşimizin gömleği bedenimize uymaz.

Benim düşüncelerim,şimdilik bundan ibaret sayın Arais.Farklı düşünen üyelerimiz varsa onları da duymak isterim.


Saygılarımla
Ben"O"yum,"O"ben değil...


Haziran 08, 2013, 05:36:31 ös
Yanıtla #8
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Farklı düşünen olarak değilde farklı bir soru sormak isterim;
Neden kardeşlik?
Dünyada yaşayan tüm insanlar zaten kardeş değilmiydi?
Neden ve ısrarla gerek masonlukta gerekse farklı ezoterik sistemlerde kardeşlik vurgusu hep yapılır?
Neyin/yada birşeylerin ihtiyacımıdır?
Kardeşli söylemindeki vurgu bize neyi işaret etmektedir?
Aslı sizce nedir bu kardeşlik söylemini?
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
1 Yanıt
5349 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 26, 2010, 11:19:02 öö
Gönderen: ceycet
3 Yanıt
6466 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 28, 2010, 10:30:52 öö
Gönderen: ADAM
9 Yanıt
13114 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 03, 2015, 12:22:31 öö
Gönderen: İNSAN
6 Yanıt
6059 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 03, 2013, 10:30:57 öö
Gönderen: ADAM
1 Yanıt
3605 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 29, 2013, 12:52:36 öö
Gönderen: onur
0 Yanıt
2925 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 03, 2013, 04:54:16 ös
Gönderen: ADAM
8 Yanıt
5878 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 16, 2013, 06:09:23 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
2903 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 16, 2013, 01:42:28 ös
Gönderen: ADAM
1 Yanıt
3262 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 17, 2013, 02:23:26 ös
Gönderen: asimov
0 Yanıt
2686 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 19, 2013, 11:35:53 öö
Gönderen: ADAM