Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: masonlar gelenekçilik konusunda tutarsız mı?  (Okunma sayısı 4061 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Aralık 19, 2008, 08:12:51 öö
  • Ziyaretçi

masonların taş ustalarının oluşturduğu ve kadınların dönemde kadın taş ustası olmadığı için alınmadığı bir toplum olduğunu söylüyorsunuz şimdiki masonların da geleneklerine çok bağlı olduğunu bu durumda masonlar niye taş ustalığı harici alanlarda da çalışıyor çağın gereklerine ayak uydurmak içinse niye kadınlar alınmıyor


Aralık 19, 2008, 02:40:11 ös
Yanıtla #1

masonların taş ustalarının oluşturduğu ve kadınların dönemde kadın taş ustası olmadığı için alınmadığı bir toplum olduğunu söylüyorsunuz şimdiki masonların da geleneklerine çok bağlı olduğunu bu durumda masonlar niye taş ustalığı harici alanlarda da çalışıyor çağın gereklerine ayak uydurmak içinse niye kadınlar alınmıyor

Sn Saskın,

Sorduğunuz soru harici alemin hep kafasını meşgul eden ve mantığa bir türlü oturtulamayan bir konudur.Cevabını net olarak vereyim;

Masonluğun Landmarklar olarak geçen kuralları vardır.Bu kurallar çok eski tarihten gelen kurallardır aynı anayasa gibidir.Bu kurallara günümüzde çok sıkça duyulan "değiştirilmesi mümkün olmayan ve değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen" cümlesinin kapsamındadır.Landmarklardaki kurallardan bir taneside kadınların Mason olamayacağıdır.Bu kural çiğnenirse o kurum düzensiz ilan edilir.Kuralı çağdaşlık adına çiğneyen ve düzensiz ilan edilenlerin halleri ortadadır.Bu kuralllar cemiyetin sonsuza kadar varlığını gösterebilmesi için son derece zeki ,aydın gününün çok ilerisinde kardeşlerimiz tarafından üzerinde çok düşünülerek konulmuştur.

Olay sadece bayanların alınması değildir bu sadece simgedir.Simgelerle onanmak istenilen oyunları günümüzde görmekteyiz. 1 landmark çiğnenirse diğerleride çiğnenebilir veya sorgulanabilir hale gelirki bu durumda Türkiye gibi bir ülkede 3,5 sene sonra içeride ilim irfan öğrenmeye gelen aklı başında 1 tane insan kalmaz; Dernek Tekke oluverir içeridekilerde Mürid.

Saygılarımla,
Omnia mors aequat


Aralık 19, 2008, 04:03:00 ös
Yanıtla #2
  • Skoç Riti Masonu
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 3734
  • Cinsiyet: Bay

masonların taş ustalarının oluşturduğu ve kadınların dönemde kadın taş ustası olmadığı için alınmadığı bir toplum olduğunu söylüyorsunuz şimdiki masonların da geleneklerine çok bağlı olduğunu bu durumda masonlar niye taş ustalığı harici alanlarda da çalışıyor çağın gereklerine ayak uydurmak içinse niye kadınlar alınmıyor

sn. saskin,

operatif dönemden kalma bir gelenek olmasıyla birlikte kadınların mason olamaması sn. Mystic'in de ifade ettiği gibi değiştirilemez landmarklarda ve düzenli kabul edilme şarrtlarında bir kural olarak kabul edilmiştir. Ayrıca operatif masonluk döneminde de mesleği duvarcılık / taş ustalığı olmayan erkekler Masonluğa alınmışlardır ve onlara "kabul edilmiş" denmiştir. Bu "çağın gereklerine ayak uydurma" ile çok ilişkili değildir diye düşünmekteyim, çünkü Operatif dönemde de Masonluğun -her zaman olduğu gibi- Spekülatif bir yönü mevcuttu.

Saygılarımla.


Şubat 14, 2011, 01:29:37 ös
Yanıtla #3
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Bu forumun başlıkları altında kimi zaman temcit pilavı gibi aynı lâfları söyleyip duruyoruz...

Gerçi bu başlık 2008 yılının sonundan kalma vce işte dediğim gibi forumda birçok kez gündeme getirilmiş bir konuyu içeriyor ama arşivde bence yanıtsız kalmamalı.

Her şeyden önce şunu belirtmeliyim: Bir gelenek hiçbir zaman değiştirilmez ve değiştirilemez değildir. Masonlukta da bu böyledir. Aksi takdirde Masoluk kendi kendisiyle çelişkişe düşer; bir yandan dogmalara karşı iuken kendi dogmalarını yaratır. Bir gelenek, toplumda akla yatkın ve çağın koşullarıyla uyumlu olduğu sürece geçerliğini korur. Öyle değilse zaman içinde terk edilir; gerekli yaü da yararlı görülüyorsa yenileri oluşturulur.

Bu Masonlukta da böyledir ama kimi mason kuruluşları gelenek de gelenek diye tutturmuşlardır.

Bir gelenek, insanın yaşam süresine oranla öyle koısacık bir zaman içinde pat diye terk edilmez ve değişmez. Nasıol toplumsal değişimler çok daha uzun zaman alıyorsa, gelenekler de bireysel değil toplumsal nitelik taşıdıkları için uzun süre içinde değişime uğrar. Nitekim masonlukta geleneklere en çok bağlı olduğunu savunan mason kuruluşlarının geçimişi şöyle bir incelenirse, zaman içinde birtakım geleneklerin nasıl terk edilmiş olduğu, rnasıl değiştirildiği, yerlerine nasıl yenilerinin getirildiği izlenebilir. Bunun için yüzlerce yıllık bir süreyi incelemek gereklidir.

Nitekim kimileri Spekülatif Masoluk olarak da anılan günümüzdeki Masonluğun, Operatif Masonluk olarak da anılan eski bina inşaatı meslek ve zanaatının geleneklerini olduğu gibi koruduğunu ileri sürer. Ne kadar yanlış ve boş bir iddia... O gelenekler, Masonluğun ilk oberdiyansı olan Londra Büyük Locası'nın kuruluşuyla birlikte değiştirilmeye başlanmıştır. İsterseniz sayayım neleri değitirmişler daha o tarihte ve sonra daüha neler değiştirilmiş günümüze gelene dek... Hem de eski geleneklerin hiç değiştirilmeden  korunduğunu savunmakta olan mason kuruluşlarının bünyesinde.

Sayın Mysticprovecateur, tüm bunların arasına bir de şu "Landmark" kavramını oturtuyor... Bu kavram Masonlukta öteden beri kullanılıp durur ama neyin Landmark olduğu, neyin olmadığı ya da olamayacağı üzerine masonlar yüzyıllarca asgari müşterekte bile birleşememiş. Hele 19. yüzyıl ortalarında düzenlenmiş birtakım Landmark Listeleri var ki, hiç sormayın. Bu konu üzerine başlı başına bir yazı serisi yazmış olduğum için burada ayrıntılara girmiyorum.  Ancak bu öyle bir konu ki, belki Masonlukta aslında hiçbir Landmark olmadığı bile söylenebilir. NRitekim bunu söyleyen ünlü masonlar da olmamış değil.

Derken yine aynı örnek konuyor ortaya; kadınlar mason olamaz diye... Niçin olamazlarmış efendim? İleri sürülen gerekçelerden hiçbiri Masonluğıun temel düşünsel ilkelerinden biri olan "akıl" ile uyuşmuyor. İngilmizvari toplumsal (sosyal) örgütlenme tarzının bir gereği, kardınların ayrı erkeklerin ayrı etkinliklerde bulunmasıdır. Masonluğa bunun sokuluşunun asıl gerekçesi de işte o İngilizvari yaşam tarzının gereğinden kaynaklanır. Nitekim kadınların Masonluğa girişinin ve mason oluşlarının benimsenişinin ilk kez Fransa'da belirişi de bundan ileri gelir.

Kadınlar çok zamandan beri mason olabiliyor. Kendi büyük locaları bile var. Yurdumuzda bile var. Bunu yadsıyabilmek olanklı değil. Ha, kimi mason obediyansları onlarla ilişki kurmazmış, onları "düzenli" saymazmış, o ayrı ve kendi bilecekleri bir iş.  Zaman içinde onlar da değişecek; şimdi, bugün, hemen değil ama toplumsal değişime, çağın gereklerine ayak uydurmak zorunda kalacaklar.

ABD Başkanı siyah ırktan... Buna karın o ülkedeki beyaz mason örgütleri hâlâ tutturuyor siyah ırktan olanlar mason olamaz diye... Bu da mı gelenek?... Bir de Masonlukta ırk ayırımı yokmuş diyorlar. Bunun Masonluğun evrensel amaçlarına aykırı olduğunu bile bile ırkçılık güdüyorlar. Sihah ırktan olan masonlar da kendi localarında çalışıyor çaresiz. Bereket günümüzde böyle bir tutumu olmayan mason örgütleri de var.

Benzer bir olğu bir dönem Avrupa'da Yahudiler için de görüldü. Günümüzde bile bazı localar zinhar bir Yahudiyi üyeliğine kabul etmiyor. Bu da mı gelenek?... Bu da mı Landmark?

İşi biraz demagojiye sürükledim galiba. Keseyim.

Masonlukta gelenekler çok önemlidir. Gelenekler kadar görenekler de önemlidir. Ancak eskiden kalma bir gelenek ya da göreneğin hiç deiştirilmeden sürdürülmesi gerektiğinde diretmek, bağnazlık demek olur ki Masonluk bağnazlığa da şiddetle karşıdır.

Peki bu işi nasıl yumuşatabiliriz? Nasıl bir uzlaşma sağlayabiliriz?

Bu bağlamda dünya yüzündeki tüm mason kuruluşlarının bir ortak altın anahtarı var: TOLERANS... Bu belki de tüm mason kuruluşlarının benimsediği tüm ilkelerin en başta geleni ve hepsi için geçerli olanı.

Dolayısıyla konuyu şöyle bağlarsak sanırım rahatlarız:

Her mason kuruluşunun kendi anlayışına, kendi eğilimine, kendi tutumuna göre benimseyip uygulamakta olduğu birtakım kuralları, yöntemleri ve gelenekleri vardır. O mason kuruluşu varlığını bunlarla sürdürür. Birbirinden farklı olabilen bu öznel ya da yerel gelenekler Masonluğun evrenselliğini zedelemez; aksine ona zenginlik katar.   


ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
1 Yanıt
3141 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 05, 2013, 09:44:33 ös
Gönderen: Melina
11 Yanıt
6361 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 09, 2007, 10:48:35 öö
Gönderen: Sebnem
13 Yanıt
9203 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 23, 2017, 06:19:28 ös
Gönderen: Tık-Tik-Tak
0 Yanıt
2404 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 21, 2008, 01:11:05 ös
Gönderen: bugfree
0 Yanıt
2599 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 21, 2008, 01:12:04 ös
Gönderen: bugfree
0 Yanıt
2228 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 21, 2008, 01:12:52 ös
Gönderen: bugfree
1 Yanıt
3583 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 16, 2012, 04:10:38 öö
Gönderen: NOSAM33
masonlar.org üyelik

Başlatan angelus Sorular

1 Yanıt
5226 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 26, 2013, 01:23:03 ös
Gönderen: Samuray
6 Yanıt
6304 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 11, 2008, 05:58:00 ös
Gönderen: karakan
25 Yanıt
27946 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 11, 2014, 04:51:48 ös
Gönderen: camilleri