Mason ve Masonluk Nedir? > Turkiye`de Masonluk

Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu

(1/14) > >>

ADAM:


Forumun önceki dönemlerde bazı başlıkları altında Masonluktaki ödenti konusu bir “sorun” olarak dile getirildi. Bundan ötürü Masonluğun uygulamalarında bir paradoks olduğu bile söylendi.

Her dernek üyesi, az ya da çok bir ödenti vermekle yükümlüdür. Bazı derneklerde sadece periyodik (genellikle yıllık) ödenti vardır. Bazı derneklerde ayrıca bir de giriş ödentisi vardır. Bunlar yasal olarak zorunludur. Bunun anlamı, üyelerin ödenti yükümlülüklerini yerine getirmesinden görevdeki yöneticiler de sorumludur.

Masonlukta buna ek olarak bir de derece yükselmesi ödentisi vardır ama onu bir yana bırakalım.

Birçok forum üyesi bu ödentilerin yüksekliğinden yakınmıştı. Özellikle giriş ödentisinin çok yüksek olduğu ileri sürülmüştü. Hatta kimi üyeler şöyle demeyle getirmişti: “Ben Masonluğa girmek, mason olmak istiyorum. Hiçbir engelim de yok. Tüm gerekliliklere uygunum. Bir başvursam niteliklerim bakımından kabul edilirim ama şu giriş ödentisini veremeyeceğim için giremiyorum.”

Bu konuyu bir irdeleyelim bakalım.

Acaba Forumda şu an bulunanlar arasında Masonluktaki bu giriş ödentisini yüksek bulanlar var mı? (Bu bağlamda başka derneklerle karşılaştırma yapmayalım. Birçok dernekte bu giriş ödentisinin çok çok yüksek olduğunu, birçok dernekte ise hiç olmadığını biliyoruz.)

Soruyu öyle değil de öteki türlü de soralım: Siz tüm gerekliliklerin sizde olduğuna inanıyor ve Masonluğa girmek istiyorsanız, (bu olmasa bile bu konuyla ilgileniyorsanız) size göre hangi tutarda bir giriş ödentisi uygundur?

Bu soruların yanıtlarını aldıktan sonra, Türkiye’deki mason derneklerinin (HKEMBL, BMM yani ÖMBL, KMBL) şu andaki giriş ödentilerinin ortalamasını alıp, gerçekten de yüksek olup olmadığının yeniden irdelemesine geçebiliriz.

Yıllık ödenti konusu ayrı… Önce bunu bitirelim, sonra ona da geliriz.

asimov:
Bir masonun gelişimi açısından yıllık alıp okuyacağı kitapların ücreti bile ayrıca katılacağı sosyal faaliyetler, geziler, toplantılar, yemekler vs. giriş ücretinden fazladır.

Giriş ödentisini sorun eden nasıl mason olacak?

Ödentisiz bir çok dernek var oralara üye olunabilir.

Tij:
Sayin asimov arkadas guzel soylemis ama bahsi gecen faaliyetler genelde kendisininde dedigi gibi sosyal faaliyetler ve katilimida genelde istege bagli olan seylerdir.

Hatta bu listeye bagli olunan Locanin yillik hazirlamis oldugu ve satisasundugu seyleride ekleyebiliriz.

Spock:

--- Alıntı yapılan: ADAM - Mayıs 04, 2014, 02:03:56 ös ---

Soruyu öyle değil de öteki türlü de soralım: Siz tüm gerekliliklerin sizde olduğuna inanıyor ve Masonluğa girmek istiyorsanız, (bu olmasa bile bu konuyla ilgileniyorsanız) size göre hangi tutarda bir giriş ödentisi uygundur?



--- Alıntı sonu ---

Öncelikle şunu belirtelim. İlk etapta ödenen giriş ödentisinin tahsilatı sırasında 1 yıllık aidat da beraber alınmaktadır (hem büyük loca aidatı hem de loca aidatı). Yanılıyor muyum? Eğer yanılıyorsam lütfen uyarınız ki yanlış matematik yapmayalım. Yani kişinin cebinden bir seferde çıkacak para = giriş ödentisi + ilk 1 yıllık aidatlar toplamıdır.

Giriş ödentisinin hangi miktarda olması gerektiği konusuna gelirsek de, şöyle bir senaryo çizmek doğru olabilir? Kişinin zora girmeden giriş ödentisini ödemesi için 3 yol vardır:

1. Kişinin aylık geliri, giriş ödentisinin en az 2 kat üzerindedir. Bu nedenle o ödentiyi ödemek için gerekli olan miktar, o kişinin dişinin kovuğunu doldurmaz.

2. Kişinin aylık geliri, giriş ödentisi ile aynı tutarda veya daha azdır. Bu durumda kişinin belli bir parasal birikimi olması gerekir ki, o kişi bankadan para çekerek giriş ödentisini ödeyebilsin.

3. Kişinin birikimi de yoktur ve kişi sırf bu tutarı ödemek için kendisi para biriktirir.

Benim kişisel fikrime göre giriş ödentisinin en az 2 kat üzerinde aylık geliri olan kişiler ülkemizde azınlıkta kalmaktadır. Bu nedenle çoğunluk için en iyisi yukarıdaki 2 veya 3 no.lu yollardan birine başvurmak olacaktır. Yani o ödentiyi biriktirmek gerekir. Biriktirirken de eşinin çocuğunun rızkından kesmeden ve eşin de onayıyla bunu yapmak gerekir.

Bana göre makul bir giriş ödentisini en iyi hesaplama yöntemi, Batılı ülkelerdeki ortalama aylık gelir ile o ülkelerdeki giriş ödentisi oranına bakılarak ve bundan yola çıkarak Türkiye için de mantıklı bir rakama ulaşılarak yapılabilir. Ama biz bu forumda bunu analiz edemeyiz çünkü o ülkelerdeki giriş ödentilerini bilmiyoruz.

Bu işe gönül vermiş kişi eğer yukarıdaki 1 no.lu sınıflandırma altına düşmüyorsa, allem edip kallem edip o parayı biriktirmelidir. Eğer biriktiremiyorsa, Masonluğa girişin şartlarından birini sağlayamıyor demektir.

asimov:

Yıllık ödentinin büyük bir kısmı zaten yine mason için harcanır. Yani yıl içğndeki harcamaların peşin olarak (taksit te olur) alınmasıdır. Bir kısmı loca dışında Büyük Locaya gider.

Giriş ödentisi de Büyük Loca tarafından gerekli yerlere harcanır. Binaların bakımı, onarımı, yapımı, kirası vb. Ayrıca çeşitli orgaizasyonlar, dergi ve kitap basımı vb işler için harcanır. Her şeyin bir gerekçesi ve maliyeti vardır.

Mason olmak isteyen kişiler bunu göze almak zorundadırlar. Masonluğun gelişimi ve örgütlenmesi için bunlar gereklidir.

Konu başlığı bir ödenti sorunundan bahsediyor. Ben hangi sorun olduğunu anlayamadım.

Masonlar ve olacak kişiler böyle şeyleri sorun yapmaz, yapmamalı.

Bana göre giriş ödentisinin yüksek olup olmaması göreceli bir konu. Ayrıca ne kadar olduğu açık olarak buaya yazılmadan nasıl tartışıacak o da ayrı bir konu.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git