Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: FRANSA’DAKİ İSKOÇ LOCALARI (EKEİR – 25)  (Okunma sayısı 4635 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ocak 15, 2010, 02:26:55 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay




1729 yılında Fransa’daki İskoç localarının giderek arttığı ve güçlendikleri görülür.

Önceleri bu durumu endişeyle izleyen İngiltere Büyük Locası’nın, Masonluğun Stuartist emeller doğrultusunda kullanılıp yönlendirilişinden kaygı duyarak etkinliğe geçtiği, Fransa’da doğrudan kendine bağlı localar kurmaya giriştiği gözden kaçmaz.

Böylece Fransa’da bir yandan İskoç Masonluğu diğer yandan da İngiliz Masonluğu’nun gelişme gösterdiği bir dönem başlar.

1730’lu yıllara girilmiş olmasına, Fransa’daki locaların sayısının hayli artış göstermiş bulunmasına karşın, bu ülkede henüz düzenli bir büyük loca oluşturulamamıştı. Belki de İngiltere’deki modeli taklit eden bir büyük loca kurulmasından özellikle kaçınılıyordu.

Kurulacak olan masonik örgütün bambaşka bir yapıda olması öngörülüyordu. Bu örgütsel yapı, İngiltere Büyük Locası gibi tüm üyelerin temsil edildiği “federatif” bir nitelik taşımamalıydı. Bir egemen grubun yönettiği “otokratik” bir yapısı olmalıydı.

Bununla birlikte, İngiltere Büyük Locası’na karşıt olmak üzere “Paris Büyük Locası” adı kullanıma sokulmuştu. Ancak tüm bunların Fransa’da oluşuna karşın, henüz ufukta “Fransız Masonluğu” diye bir şey yoktu.

İngiltere Büyük Locası, kendi benimsediği türdeki Masonluğu dünya çapında geliştirmek ve kendi denetimi hatta doğrudan egemenliği altında tutmak eğilimindeydi. Almanya’da birçok loca kurmuş olmasına karşın, Fransa’da gelişen İskoç Masonluğu bu gelişimi köstekliyordu. Üstelik İskoç Masonluğu’nun açıkça politik bir niteliği de vardı. Bu politik eğilim Stuartların emelleriyle bağdaştığı için, İngiltere bakımından, hele Kraliçe Anne öldükten sonra İngiltere tahtına konmuş olan Hanover hanedanının çıkarları açısından çok tehlikeliydi.

O tarihlerde henüz “Masonluğun her ülkede bir ulusal nitelik edinmesi” diye bir düşünce yoktu. İngiltere’deki masonlara göre Masonluk İngilizlerin egemenliği altındaki bir örgüttü; Fransa’daki masonlar ise bunu İskoçların lehine çevirmeye çalışıyordu.

Jacobites

18. yüzyıldaki Stuartistler İngilizce ve Fransızca’da “Jacobites” olarak da anılır.

Bu terimin Türkçedeki sözlük karşılığını “Yakupçular” olarak verebiliriz. Bunun nedeni, Stuart hanedanından gelme çoğu İskoç krallarının birbiri ardınca “James” adını taşımış olmalarıdır. İngilizce’deki “James” adı, Türkçe’de “Yakup” dediğimiz “Jacob”un karşılığıdır.

Daha önce de değinmiş olduğum üzere, Charles Radclyffe 1736 yılında resmen Paris Büyük Locası’nın Büyük Üstadı oldu. Fakat bu görevde pek uzun süre kalmadı. 1737 yılında kimi çağrılı kimselere de açık olarak yapılan büyük loca genel kurulu toplantısında Ramsay’ın verdiği söylev beklenen etkiyi göstermemiş, özellikle Fransa’nın o sıralardaki en güçlü adamı durumunda olan Kardinal André Hercule Fleury üzerinde ters bir etki yaratmıştı. Dahası Roma Katolik Kilisesi’nin dehşetli tepkisine yol açmıştı.

Bu durumda Charles Radclyffe, gerek Fransızların sempatisini yitirmemek gerekse büyük üstadı olduğu Prieuré de Sion’u açık düşürmemek için, görünüşte bile olsa bu görevden ayrılmalıydı. Bu nedenle de Paris Büyük Locası’nın büyük üstatlığına “zararsız” sayılabilecek bir Fransız aristokratı, Antin Dükü Louis de Pardaillon getirildi.

Antin dükü, kişiliği bakımından zayıf bir adamdı. Charles Radclyffe onu kolaylıkla parmağında oynatıyordu. Fakat Antin dükü 1743 yılında öldü.

Fransa’daki İskoç Masonluğu’nun politikasında bir değişiklik yoktu. Stuartistler, İngiltere’ye güçlü bir darbe indirme hazırlığı içindeydiler. Bunun için de Fransa’nın desteğini kazanmaya çok önem veriyorlardı. Bu amaçla da Fransa’daki mason localarının başına büyük üstat olarak Clermont Kontu Louis de Bourbon-Condé’yi getirdiler. Clermont kontu ile Fransa kralının bir aile bağı bulunuşundan da yararlanmayı tasarlıyorlardı.

Ancak bu düşünce suya düştü.

Ne Stuartistler ne de İskoç Masonluğu Clermont kontunun umurundaydı. O, Masonluğa Fransa adına sahip çıkıp, bundan kendine bir pay çıkarmak düşüncesindeydi. Sonraki yıllarda Masonluğun Fransa’daki gelişimi, bunun böyle olduğunu kanıtladı.

Charles Radclyffe’in Fransa’da Masonluğa ekmiş olduğu fide hayli kısa sayılabilecek bir sürede yeşermiş, meyva veren bir ağaca dönüşmüştü.

Stuartların Son Atılımı:

Charles Edward Stuart, daha önce yaşı tutmadığı için ancak 1740 yılında Masonluğa alınabilmişti. İskoç Riti’nin derecelerinde hızla yükseltilmişti.1745 yılında İrlandalı Stuartist mason Dominic O’Haguerty’nin sağladığı gemilerle İskoçya’ya çıktı.

İskoçlar, İngiltere’ye pek aldırmaksızın kendi kralları olarak benimseyip “Bonnie Prince Charlie” dedikleri genç Stuartı büyük bir coşkuyla karşıladı. Onu hemen İskoçya’daki Tampliye örgütüne aldılar. Bununla da kalmayıp “büyük üstat” niteliğiyle İskoçya Büyük Locası’nın başına getirdiler. İskoç ordusunu da onun komutasına verdiler.

İskoç ordusu, bir kez daha İngiltere karşısında yenilgiye uğradı. Bu arada Charles Radclyffe, İrlandalı Stuartistlerden Anthony Vincent Walsh tarafından sağlanan savaş gemileriyle, Fransa’daki İskoç askerî birliklerini güneyden İngiltere’ye çıkarma girişiminde bulundu. Bu da püskürtüldü. Charles Radclyffe bir kez daha yakalandı. Ertesi yıl da idam edildi.

Charles Edward Stuart süklüm püklüm Fransa’ya dönmek zorunda kaldı. İskoç masonları yine çevresinde topladı. 1747 yılında Arras’da, daha sonra “Önde Gelen Arras Şapitri” (Chapitre Primatial d’Arras) adını alacak olan bir masonik örgüt kurdu.

Ramsay’ın kurmuş olduğu İskoç Riti, bu şapitrde daha da geliştirildi. Özellikle Rozikrusiyenlerin ilkele ve öğretilerinden esinlenilerek, yeni ve ilk İskoç riti’nin ötesinde daha yüksek dereceler oluşturuldu. Tüm bu derecelerin öğretimi, Stuartların politik emelleriyle bağdaştırıldı.

Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti’ndeki “Rozkrua Şövalyesi” (Chevalier de Rose-croix) derecesinin ilk kez bu şapitrde verildiği söylenir.

Fransa’daki Stuartistlerden kimileri de Sir Samuel Lockhart’ın önderliğinde bir araya gelerek “Vielle-Bru” adını verdikleri bir diğer İskoç Riti kurdular. Kendilerine “Sadık İskoç Masonları” diyorlardı. Kurdukları ritin adıyla, Stuartların gürleyerek haklarını elde edeceklerini vurgulamaya çalışıyorlardı. Bu ritin birbirini izleyen 9 derecesi vardı; ama öğretiminin kapsamı Arras Şapitri’nde uygulanandan pek de farklı değildi.

Artık Charles Radclyffe yoktu ama her iki ritin derecelerinin öğretim kapsamının oluşturulmasında mutlaka Prieuré de Sion’un etkisi vardı. Yalnızca o günlerde kullanılmış ritüeller değil, Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti’nin günümüzdeki yüksek derece ritüelleri bile bu etkiyi yansıtır.

Fransa’da Stuartist Masonluk 40 yıl kadar daha yaşadı. Ancak bu arada Charles Edward Stuart artık İngiltere tahtını yeniden elde etme umudunu yitirerek İtalya’ya göçmüştü. Fransa’daki İskoçlardan çoğu da bu ülkeyi terk ederek başka yerlere, özellikle Amerika’ya göçmüştü.

Charles Edward Stuart İtalya’da “Masonluk” ile hiçbir ilişkisi olmadığını savunmuştu. Nitekim ölümünden sonra kişisel belgeleri derlenip toparlanırken, bunların arasında “Masonluk” ile ilgili hiçbir şey bulunamamıştı. Kuşkusuz, bunları çok daha önceden ortadan kaldırmış olabilir. Buna karşın, Charles Edward Sutart’ın yaşamı boyunca Stuartist Masonluk da varlığını korudu. Fakat 1788 yılında ölünce, bu salt politik nitelikli Masonluk da tarihten silinmiş oldu.
Charles Edward Stuart’ın kardeşi York Dükü Henry ise bu işlerle hiç ilgilenmedi. Her ikisinin de oğlu olmadığından, 19. yüzyıl başlarında Stuart hanedanının bu kolu sona erdi.



ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
1 Yanıt
6494 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 12, 2018, 12:50:21 ös
Gönderen: Mandıra Filozofu
1 Yanıt
8403 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 21, 2009, 02:20:05 ös
Gönderen: Waldow
0 Yanıt
8136 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 22, 2009, 11:00:38 öö
Gönderen: ADAM
2 Yanıt
7652 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 26, 2009, 09:21:45 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
5570 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 31, 2009, 09:04:51 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
6342 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 08, 2010, 02:23:19 ös
Gönderen: ADAM
2 Yanıt
7688 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 10, 2010, 03:49:38 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
4484 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 12, 2010, 09:07:40 öö
Gönderen: ADAM
2 Yanıt
5770 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 10, 2014, 08:32:07 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
7548 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 30, 2010, 08:47:15 öö
Gönderen: ADAM