Kanadali bilim adamlari, kalp ve damar hastaliklari basta olmak uzere bircok hastaliga neden oldugu one surulen tereyagini temize cikardi. Kalp krizine iyi geliyor, seker hastaligini onluyor.
Yeni bir arastirmadan elde edilen sonuclara gore, tereyagi ve sigir eti kalp krizi riskini ve kolesterolu dusuruyor, seker hastaligi ve obeziteyi tedaviye yardimci oluyor.
Alberta Universitesi profesoru Spencer Proctor ve asistani Flora Wang tarafindan yapilan arastirma sirasinda, 16 hafta boyunca deney farelerine tereyagi ve inek etinde bolca bulunan vaksenik asit bakimindan zenginlestirilmis diyet uygulandi.
Vaksenik asidin vucutta kolesterol basta olmak uzere bircok rahatsizliga sebep olan silomikronlarin olusmasini yavaslattigi gozlemlenirken, deney sonunda kotu kolesterol olarak bilinen LDL basta olmak uzere, toplam kolesterol ve trigliseritte dusus goruldu.
Flora Wang, "Tereyagi, sigir eti ve turevlerinde vaksenik asid orani en az yuzde 70'tir. Arastirmanin bizi en cok sevindiren sonuclarindan biri, metabolizmada bircok hasara sebep olan silomikronlarin olusmasinin bu yolla yavaslatilabilecegi olmustur. Bugune kadar zararli etkilerinden korktugumuz dogal yaglar, aslinda sagligimiz
icin son derece faydali. Tereyagi ve sigir etinin kalp krizi riskini dusurmesi, seker hastaligi ve obezite tedavisine yardimci olmasi ve kolestrole iyi gelmesi, artik bir realite" diye konustu.
Bu arada, doktora ogrencisi olan Flora Wang, arastirma sonuclarini sundugu, Alberta'da duzenlenen "Uluslararasi Silomikronlarin Zararlari Sempozyumu"nda "genc arastirmaci" odulunu aldi.