Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Teke Tek programından aklıma takılanlar...  (Okunma sayısı 9170 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kasım 17, 2010, 09:38:29 ös
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 199
  • Cinsiyet: Bay

   Bildiğimiz üzere Büyük Üstat Prof. Remzi Sanver geçtiğimiz zamanlarda Fatih Altaylı'nın sunduğu Teke Tek programına katıldı. Öncelikle programın üzerinden fazla denilebilecek bir zaman dilimi geçtiği ve benim bu konuyu bu zaman diliminden sonra dile getirdiğim için özür dilerim. Sorularım şunlar olacaktı:
   1. Prof. Remzi Sanver masonluğa 19-20 yaşında giriş yaptığını söyledi. Bu nasıl mümkündür? Masonluğa giriş yaşı 21 değil miydi? Yoksa 20 yıl kadar önce bu sınır farklı mıydı?
   2. Bu site aracılığıyla öğrendiğim bilgiler doğrultusunda çoğu sorunun cevabını önceden tahmin edebildim. Bir tanesi hariç. O da masonluğa giriş ücreti oldu. Cevap vermeyeceğini düşünmüştüm büyüy üstadın. Öyle olmadı. Hiç çekinmeden ve büyük bir soğukkanlılıkla soruya cevap verdi. Ama bu ücretin açıklanmasında bizim site üyesi ve yöneticisi masonlarımız neden bu kadar çekiniyorlar. Bunu anlamış değilim? (Fiyatı site forumunda söylemekten açıkçası çekiniyorum. Bilemiyorum sitede bu ücret mevcut mu? Ama benim okuduğum kadarıyla masonlara yöneltilen "masonluğa giriş ücreti ne kadar" sorusu genelde yanıtsız kalıyor ve ustaca savuşturuluyor. Bilmiyorum gözden kaçırmış olabilir miyim. Eğer öyle bir durum söz konusuysa özür dilerim.)
   3. Yine masonluğa giriş ücretiyle ilgili bir sorum var. Sitede mevcut olan Emin Çölaşan'ın eski büyük üstat Prof. Dr. Orhan Alsaç ile röportajını okumuştum ve orada masonluğa giriş ücretinin 450 lira olduğunu söylemişti Sn. Orhan Alsaç. Tabi bu röportaj 2006 yılında yapılmış bir röportajdır. Bugünki giriş ücretine baktım bir de... Neredeyse %450 kadar bir artış var bu fiyatta. Bunun sebebi masonluğa finansal durumu daha yüksek olan kişileri almak olabilir mi? (Ben öyle olduğunu sanmıyorum ama yine de konuya her yönünden değinmek lazım diye düşünüyorum.)
   4. Ve son sorum: Prof. Remzi Sanver sanki "Özgür Masonlar Büyük Locası 1965 olaylarından sonra kurulmuştur." gibi bir söz söyledi diye hatırlıyorum. Bu sözünü yanlış anlamış olabilirim. Tam olarak emin değilim ama Türkiye'de H.K.E.M.B.L'dan başka ikinci bir mason örgütlenmesi çok daha önce kurulmuştu diye hatırlıyorum. Acaba yanlış mı biliyorum? (Bu bilgi sitede mevcuttu ama o bilgiye nedense ulaşamadım. Site içerisinde bir cevabı olan bir soruyu sorduğum için özür dilerim.)
   Bu sorularıma cevap verirseniz beni gerçekten çok memnun edersiniz.
   Saygılar...
   
Size ne yapacağınızı söyleyebilirler ama ne düşüneceğinizi asla!


Kasım 17, 2010, 10:07:30 ös
Yanıtla #1
  • Administrator
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 9553
  • Cinsiyet: Bay
    • Masonluk, Masonlardan Öğrenilmelidir

Sayin MMT,

1- Turkiyede, Babaniz Mason ise 18 yasinda Masonluga basvuruda bulunabilirsiniz.
2- Haklisiniz. Bu sorudan ve bu soruya cevap verilmesinden hosnut degiliz. Aciklamalar genellikle "Yuksek bir ucret degil" "Normal ekonomik duzeydeki bir kisinin karsilayacagi seviyede" gibi sekillenmekte. Bu tarz cevaplardan sonra Mason olmak isteyen bir kisinin tam fiyati istemesi ve tam miktara bakmasi bizler tarafindan "acaba basvurunun icinde paranin bir rolumu var?" suphesini uyandirmakta. Suphenin oldugu yerde guven yeterince saglanamayacagi icin para unsurunu olabildigince uzak tutmaktan yanayiz. Masonluktan alacaklarinizin, vereceginiz paraya degip degmeyecegi gibi fikirler uyeyi Masonluktan, bizleride o uyeden sogutur.
3- Bunun nedenleri bircoktur. Ulkenin 2006 dan bu yana gelisen ekonomisi ve artan basvuru sayisi baslica nedenler olarak gosterilebilir.
4- HKEMBL icindeki ayrilmalardan once Turkiye Buyuk Locasi olarak aniliyordu. Turkiye Buyuk Locasindan baska kendisini Masonik olarak tanimlayan bir kurum yoktu.

Saygilarimla
- Sahsima ozel mesaj atmadan once Yonetim Hiyerarsisini izleyerek ilgili yoneticiler ile gorusunuz.
- Masonluk hakkinda ozel mesaj ile bilgi, yardim ve destek sunulmamaktadir.
- Sorunuz ve mesajiniz hangi konuda ise o konudan sorumlu gorevli yada yonetici ile gorusunuz. Sahsim, butun cabalarinizdan sonra gorusmeniz gereken en son kisi olmalidir.
- Sadece hicbir yoneticinin cozemedigi yada forumda asla yazamayacaginiz cok ozel ve onemli konularda sahsima basvurmalisiniz.
- Masonluk ve Masonlar hakkinda bilgi almak ve en onemlisi kisisel yardim konularinda tarafima dogrudan ozel mesaj gonderenler cezalandirilacaktir. Bu konular hakkinda gerekli aciklama forum kurallari ve uyelik sozlesmesinde yeterince acik belirtilmsitir.


Kasım 17, 2010, 10:58:21 ös
Yanıtla #2
  • Skoç Riti Masonu
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 3734
  • Cinsiyet: Bay

Sayın MMT,

En Muhterem Orhan Alsac ile yapılan röportajın yılı 1989'dur. Sizin 2006 diye hatirladigniz 2005 yılında bir başka Buyuk Ustad olan Kaya Pasakay ile yapılan roportajdir. 2005 röportajında aidat ile ilgili bir açıklama yok. 89 Alsac röportajında giris aidati ve yıllık aidat soylenmistir. Yani yukarıda verdiginiz rakam 22 yil oncesine aittir.

OMBL(eski ismi T. Buyuk MasonMahfili) 66 yılında kurulmuştur. Forumda ilgili başlıklara bakabilirsiniz. 66 oncesi yurdumuzda simgesel derecelerde bir Buyuk Loca, skoc ritinde çalışan bir Yuksek Sura bulunmaktaydı. Bugun Hur ve Kabul Edilmis Masonlar Buyuk Locasi, Turkiye Buyuk Locasi olarak da anilmaktadir.

Ayrıca Masonluk bir emtia, alınıp satılan bir mal olmadıgı icin onun bir fiyatı, ederi ya da ücreti veya hediyesi bulunmamaktadır. Biliyorum ki fiyat, ücret ifadesini ardniyetle kullanmamaktasiniz. Ama genelde Derneklerin ve daha da özel olarak özelde Masonlugun bir fiyatı, ücreti yoktur, olamaz. Masonlukta giris ve yıllık aidatlar ve üyelerin mali yükümlülükleri vardır. Masonluga giris fiyatı/ücreti yoktur. HKEMBL Dernegi Giris Aidati vardır. Yıllık fiyat yoktur, yıllık aidat vardır.

Sevgi ve Saygilarimla.
« Son Düzenleme: Kasım 17, 2010, 11:03:32 ös Gönderen: skullG »


Kasım 18, 2010, 12:24:33 öö
Yanıtla #3
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 199
  • Cinsiyet: Bay

   Sn. MASON ve Sn. skullG
   Verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim.
   Sn. skullG
   Verdiğiniz cevapta röportajın 1989 tarihine ait olduğunu belirtmişsiniz. Sanıyorum beni yanıltan röportajın üzerindeki tarih oldu. Şimdi tekrar baktım da o tarih siteye eklenme tarihiymiş. Bu soruyu sorarkan yaptığım hatayı lütfen mazur görünüz. Benim hatam. Böylelikle 3. sorumu direk silebiliriz.
   Yine sizin değindiğiniz bir nokta: Masonluğa giriş ücreti/fiyatı... Sizinde düşünceniz doğrultusunda kesinlikle bir kasıt yok burada. Yanlış anlaşılmaya meydan verdiğim için özür dilerim. Haklısınız  masonluğa giriş ücreti/fiyatı yoktur, HKEMBL Derneği giriş aidatı vardır.
   Sn MASON
   Mason çocuklarına yapılan bu ayrıcalığı da anlayamadım. Bu konuya biraz değinebilir misiniz?
   Anlaşılan sorularımı biraz daha dikkatli sormam gerekecek.
   Saygılar...
Size ne yapacağınızı söyleyebilirler ama ne düşüneceğinizi asla!


Kasım 18, 2010, 03:16:31 ös
Yanıtla #4
  • Ziyaretçi

Sayın MMT yorumlarınızı okurken "Mason çocuklarına yapılan bu ayrıcalığı da anlayamadım" demişsiniz.
Bu ayrıcalık birçok yerde mevcut. Eğer yanlış bilmiyorsam Danıştay, askeri liseler, astsubay hazırlama okullarına öğrenci alımında subay ve astsubay çocukları ve öz kardeşlere tanınan ayrıcalığı Anayasa’ nın eşitlik ilkesine aykırı gerekçesi ile Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’ na gitti. Kurul ise buna karşılık ilgili yönetmelik ve yönergelerdeki şehit ve malul çocuklarına bu sınavlarda getirilen ek puanı ise Anayasa’ ya aykırı bulmadı.
Burada verdiğim örnekte de olduğu gibi  mevzu 'ayrıcalık' ise bu birçok yerde yapılmakta. Zihnimde düşündüğüm vakit, aile fertlerinden birinin Mason olması, Masonluk talebinde bulunan kişiye artı kazandırır diye düşünüyorum.





Kasım 18, 2010, 08:15:37 ös
Yanıtla #5
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 199
  • Cinsiyet: Bay

   Sn. mio_eroe
   Güzel bir yorum katmışsınız işin içine. Düşünüyorum ki bu ayrıcalık masonluğun ilkelerine (bu sitede öğrendiğim kadarıyla) ters düşer. Evet, bazı kurumlarda şehit çocuğu, astsubay çocuğu gibi ayrımlar yapılmaktadır. Ama Türkiye'de işleyen sistem ne kadar doğru ki? Veya yapılan işler? (Bunun yeri burası değil fakat yeri geldi söylemek lazım) Masonluğun bundan farklı olması gerekir. Bu kadar "iyi insan olma yolunda yürüyen kişi"yi barındıran bir derneğin (en azından masonlar bunu bu şekilde dile getiriyor) sistemindeki bariz yanlışlıklar kabul edilemez. En azından benim açımdan bariz bir yanlıştır.
   Bu konuya umarım Sn. MASON açıklık getirecektir.
   Saygılarımla...
Size ne yapacağınızı söyleyebilirler ama ne düşüneceğinizi asla!


Kasım 18, 2010, 09:19:19 ös
Yanıtla #6
  • Skoç Riti Masonu
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 3734
  • Cinsiyet: Bay

Eşitlik 'mutlak' anlamıyla herkesin esitligidit. Ama bir de eşitliğin 'nispi' anlamı vardır ki bu eşitlerin esitligidir. Yani aynı hukuksal statüde olanlara eşit işlem yapılması. Bu Yuksek mahkemelerin yerleşik içtihadında da bu sekilde açıklanır. Nitekim Anayasa m.10da bazı kisiler icin pozitif ayrımcılık da kabul edilmiştir ve bunlara yönelik uygulamalar eşitlik ilkesine aykırı değildir. Ornegin engelli bir yurttaş Engelsiz bir yurttaşa göre çok daha az vergi vererek araç satın alabilir.

Bu isin hukuk yönü. Gelelim Masonlukla ilgili soruya...

Bir Masonun cocuğu 18 yasını doldurmuşsa Mason olabilmenin yas şartını sağlamıştır. Ama babası Mason olmayan biri icin bu sinir 21dir. Bu esitliksizlik mıdır? 18, 21 diye bakınca evet diyebilirsiniz. Ama hayır değildir. Neden? Bir Masonun oğlu zaten Masonlukla ve onun yapısıyla yıllardır tanışiktir. Pek çok sosyal ortamda babasının Kardesleri ve aileleriyle bir arada olmuştur. Babasının edindiklerinden gelişiminden sonuc olarak o da payını almıştır. Dolayısıyla onun Masonlugun beklediği olgunluğa daha erken bir yasta erisebilmesi mümkündür. O halde Masonun oğlu icin 21 degil de 18 yas şartının aranması 'nispi' anlamıyla eşitliğe aykırı olamaz.

Bu böyledir demek her Masonun 18ini doldurmuş oğullarına Masonlugun Kapisi ardına kadar acilacaktir şartı bulunmamaktadır. Nitekim pek çok babası Mason olan kisi ya Mason olmamış ya da daha geç bir yasta katılmıştır.  Zaten 18ini doldurur doldurmaz teklif edilen bir Masonun oğlu hakkında da kabul oncesi tüm aşamalar (oylamalar, soruşturmalar vs) yapılır ve eğer Mason olabilirliği kabul edilirse Tekris edilerek Mason olur ve 21'ini doldurana dek de bir üst dereceye geçemez.

Ayrıca Masonlugun tüm insanlık icin bir sevgi/ulku mabedi olarak sembollesen ideali acısından da esitsiz bir durum oluşmaz. Çünkü bu ideal nesilden nesile aktarilarak gerceklesebilme ihtimalini korur. Bir insan ömrüne sığmayacak bir hedefi bu aktarimla gelistirip devam ettirebilir. Bu yüzden mabedin unsasi icin ise yarar yeni taslar aranır, bu taslar da magripde ya da masrikta arananilecegi gibi en yakınından da aranmaya baslanabilir ki bu en dogal durumdur.

Sevgi ve Saygilarimla


Kasım 18, 2010, 09:58:26 ös
Yanıtla #7
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 199
  • Cinsiyet: Bay

   Sn. skullG
   Bir harici olarak konuşuyorum. Bu 3 yıl içerisinde (18-21) insanın olgunluk mertebesinde çok önemli adımlar atabileceğini düşünmüyorum açıkçası. Gerek bir mason çocuğu olsun, gerek bir harici çocuğu... Mason çocuklarının da harici sınıfında tutulması gerektiği kanısındayım. Belki siz de kendi fikirleriniz de haklısınız ve hatta ben bunu bir harici olarak anlayamıyorum.
   Bu 3 yıl mason çocuklarına yapılan bir ayrımdır. Bir mason çocuğu (ki bence bir harici) 3 yıl daha bekleyebilir. Veya babası mason olmayan birisi 3 yıl daha erken derneğe alınabilir. Kanaatimce bu bir sıkıntı oluşturmaz. H.K.E.M.B.L'nin yaptığı burada sırf ayrıcalık olsun diye verilen bir ayrıcalıktan başka bir şey değildir.
   Sn. skullG sizin görüşünüze zıt bir fikre diretmek gayesinde değilim. Sizin ne demek istediğinizi anladım. Sadece mantığıma yatıramadım o kadar.
   Önemli olan şu ki mantığıma yatsın ya da yatmasın mason çocuklarına böyle bir ayrıcalık sunulmakta.
   Saygılarımla...
Size ne yapacağınızı söyleyebilirler ama ne düşüneceğinizi asla!


Kasım 19, 2010, 09:02:23 öö
Yanıtla #8
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Ben bu konuyu şöyle ele almak istiyorum:

Her kurumun kendine özgü birtakım kuralları vardır. Kimileri bunları beğenir, kimileri beğenmez. Kimileri kurallardan birçoğuna ses çıkarmaz ama kendine dokunan bir kural olunca (bunu Sayın MMT için söylemiyorum; çok genel) ona şiddetle karşı çıkar.

Masonluk gibi bir kurumun çalışma tarzı dünya yüzünde tekbeden olmayıp, en azından büyük localara ayrılmış örgütlenmeler (aslında çok daha geniş) biçiminde olunca, bu kurallar her büyük locanın kimilerinde "iç tüzük" kimilerinde  "genel tüzükler" gibi adlarla anılan kendilerine özgü kural ve yöntemler bütününe aktarılır. Herhangi bir büyük locayı ele aldığımızda, böyle bir tüzükte yer alan kural ve yöntemlerin bazısı Masonluğun dünya capında genel geçerli kural ve yöntemleriyle örtüşür; bazısı çelişkilidir; bazısının ilgisi olmayıp, o büyük locaya özgüdür.

Masonluğun dünya çapındaki genel geçerli kuralları çerçevesinde, Masonluğa alınacak bir kişinin en az 21 yaşında olması, şayet babası mason ise bunun 18'e indirilebiliceğine ilişkin bir kural yoktur. Olamaz da. Masonluğa alınacak kişilerin "ergin yaşta" olması gerektiği belirtilir, o kadar.

Kimilerine göre ergin yaş 18, kimilerine göre 21, kimilerine göre 25 olabilir. Bunun nasıl benimsendiği, ilgili büyük locanın tüzüklerinde belirtilir.

Şu halde Sayın MMT'nin burada Masonluğun genel kurallarına ilişkin olmak üzere bu konuda mantığına uygun düşmediği ve bir ayrıcalık yaratıldığı görüşüyle ortaya koyduğu eleştiri aslında bir büyük locanın tüzüklerinin kapsamındaki bir  maddenin eleştirisi.

Böyle alacak olursak, herhangi bir büyük locanın tüzüklerinin kapsamında eleştirecek, uygunsuz görecek daha o kadar çok kural ve yöntem buluruz ki... Masonluğa alınacak kimseler ile bağlantılı olmak üzere böyle bir özel uygulama konmuş olması tüm eleştirilebilecek olanların yanında pek önemsiz bir ayrıntı olarak kalır.

Masonluğa 21 yaşında girmiş olan kaç kişi vardır acaba?... Bırakın tek bir büyük locayı,  bunun dünya çapında bir araştırmasını yapsanız, sayının pek az olduğunu görürsünüz, hiç kuşkum yok. Sadece daha eski tarihleri, özellikle 18. yüzyıl ortamını göz önüne alırsanız, bu rakam büyük artış gösterir. Hatta Masonluğun ilk örgütü olan Londra Büyük Locası'nın 6. büyük üstadı Wharton Dükü Philip'in, büyük üstat olduğunda 27 yışında olduğunu biliyoruz. Ötesi Masonluğa daha iki yıl önce girmiş olduğunu da biliyoruz.  Çağımızda ise, bırakın 21'i, 25 yaş dolayında Masonluğa girmekte olanların sayısı bile pek azdır. Keşke daha çok olsa ama pek az işte.

Babası mason olduğu için bırakın 18'i, 25 yaşından önce Masonluğa girmiş olanların sayısı bile pek azdır.

Öte yandan babası mason olup da Masonluğa girmek istemeyen, girmemiş olan kişilerin sayısı, gene babası mason olduğu için kendisi de mason olanlara oranla pek çoktur. Bir diğer deyişle masonların çocuklarının pek azı mason olan babasının yolundan gitmektedir. Doğrusu da bu; isterlmerse mason olurlar istemezlerse olmazlar. Anrcak özellikle ülkemizde birçok masonun oğluna onun da mason olması için baskı yaptığını da biliyoruz. Sonra da o masondan hiç hayır gelmediğini de...

Oysa masonlar, masonların çocuklarının da Masonluğa girmesini, yalnızca çocuklarının mı, kardeşlerinin, yeğenlerinin, kuzenlerinin, diğer akrabalarının da mason olmasını ister. Niçin? Masonluğun amaçları doğrultusunda yapılacak çalışmaların birey ötesinde bir aile çekirdeği edinmesini sağlamak için. Onlar öyle ister de, berikilerin de istemesi gerek.

Böyle bir istem çerçevesinde mason çocuklarına bir özellik (ayrıcalık değil) tanınması pek doğaldır.

Elbette burada Sayın SkullG'nin bir ara değinmiş olduğu bir başka varsayım var. O da bir mason çocuğunun Masonluğu, sıradan herhangi başka birisinden çok daha genç yaşta ve çok daha yakından solumaya başladığı....

Bu kimi zaman doğru olabilir ama her zaman ve her ailede değil. Birçok ailede yetişkin çocuklar babalarının mason olduğunu bilmez bile... Çünkü o masonun tutumu uyarınca aile içinde Masonluk ile ilgili hiçbir şey konuşulmaz, aileden hiç kimse onun Masonluk ile bağlantılı kitaplarına falan erişemez. Masonluğun amaçları doğrultusunda çok yanlış bir tutum bu ama böyle bir tutum edinmiş masonlar da yok değil.

Sonuç: Bu tartışmanın büyütülecek bir yanı yok. Masonlukta mason olacak kişiler arasında ayırım yapılması, kimilerine ayrıcalık gösterilmesi, bir de tersine kimilerinin kapı dışında bırakılması üzerinde durulacak ise, -nitekim öyle- yaş konusu, tüm bunların arasında devede kulak kalır.     
 
 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Kasım 19, 2010, 01:28:04 ös
Yanıtla #9
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 199
  • Cinsiyet: Bay

   Teşekkürler Sn ADAM. Konuya çok güzel bir şekilde değinmişsiniz.
   Elbetteki konunun büyütülecek ve uzatılacak bir tarafı yok. Ancak bu konuya "devede kulak" deyip de geçmez hiç olmaz. Bunların da konuşulması, tartışılması gerekir.
   Nitekim, ben Sn ADAM'ın ve Sn skullG'nin ne demek istediklerini anladım. Onların da benim ne demek istediğimi anladıklarını düşünüyorum. Bundan sonrası bizlerin bakış açısına kalmakta.
   Tekrar teşekkürler. Saygılar...
Size ne yapacağınızı söyleyebilirler ama ne düşüneceğinizi asla!


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
24 Yanıt
17048 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 04, 2015, 05:37:26 ös
Gönderen: _SplendouR_
7 Yanıt
5952 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 01, 2007, 01:20:49 ös
Gönderen: MASON
5 Yanıt
5629 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 08, 2009, 02:54:44 ös
Gönderen: Universal
6 Yanıt
4548 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 03, 2010, 04:08:01 ös
Gönderen: cardiffmonster
18 Yanıt
15865 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 06, 2011, 02:45:02 öö
Gönderen: poyraz06
3 Yanıt
3761 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 28, 2012, 05:28:07 ös
Gönderen: ADAM
43 Yanıt
15099 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 16, 2015, 03:27:44 öö
Gönderen: Risus