Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Maji üzerine 1  (Okunma sayısı 6882 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Eylül 12, 2011, 05:46:45 ös
  • Ziyaretçi

Öncelikle Maji kelimesini köken olarak inceleyelim;

Maji kelimesi genel olarak Zerdüştlüğe dayandırılır.Zerdüşt rahiplere Magi denilirdi.Magiler astroloji,okült bilgiler,ilahiyatla ilgili olan bilge insanlardı.

''İncil'de üç Maginin İsa'nın doğumunu önceden bildikleri ve Betelam yıldızını takip ederek bir ahırda yeni doğan İsa'yı kutlayarak hediyeler getirdiklerini yazar... Daha sonra Zerdüştlük, Magilerden dolayı Araplar tarafından Mecüsilik olarak adlandırıldı. Günümüzdeki Maji kelimesi bu kökendendir.''(hermetics.org)

Şimdi anlam açısından bakalım,büyük majisyenler nasıl tanımlamışlar:

"Maji irade doğrultusunda değişiklik yaratmanın Sanatı ve Bilimidir." Aleister Crowley

"Maji tek bir bilim altında felsefede en kesin ve dinde en mutlak ve yanılmaz şeyleri birleştirir. İlk bakışta birbirine tamamen zıt gözüken - inanç ve mantığı, bilim ve imanı, yetki ve özgürlüğü mükemmel bir uyum ve ahenkle bağdaştırır" Eliphas Levi

"Maji en yüce, en mutlak ve en ilahi doğa felsefesinin bilgisidir. Uygulama ve harika çalışmalarında ilerleyerek, her şeyin içsel ve okült erdemlerinin üzerine doğru bir anlayışla gidilir, uygun nesnelere doğru araçlar uygulanır, böylece olağanüstü ve hayret verici sonuçlar elde edilir. Dolayısıyla, Majisyenler doğa sırlarını inceleyen engin ve azimli araştırmacılardır ve yeteneklerinden dolayı basit insanların mucize gözüyle baktığı etkenleri önceden belirleme gücüne sahiptirler."  Kral Süleyman'ın Legemeton kitabının Goetia bölümü  (her ne kadar bu kitabın Süleyman'a ai olduğuna inanmasam da)

"Maji, o Büyük Sanat, sadece bütün sanatların değil, aynı zamanda bütün dinlerin, bütün asaletin ve bütün bilimlerin hem özü, hem de bütünüdür." Lewis Spence

Tanımlamalar bu şekildedir.
       
          Maji'nin türkçedeki karşılığı büyü ve dilimize yer etmiş olan arapça karşılığı sihirdir.Ancak günümüzde büyü kelimesi bırakılmış ülkemizde de maji kelimesi kullanılıyor ve gerekçe olarak aynı şey olmadığı söylenmektedir,ikisine farklı açıklamalar getirilir;ancak durum pek de bu değildir.Maji kelimesinin kullanılmasının nedeni,büyü kelimesinin medyada çok fazla dile dolanması,kötü bir imaja büründürülmesi ve çok fazla sahtekar ve dolandırıcının bu işi sahiplenmesidir.Ancak yine de maji kelimesi ve büyü kelimesi algılanış açısından farklıdır.

''Majiyi genel anlamda büyüden ayıran şey, majisyenin uygulamalarını kozmik bütünlüğün bilinci ve kozmik yasalara uyumluluk içinde yürütmesi. Kozmos (akılcı bir düzene sahip evren) insanın kişisel, ruhsal, bütünsel gelişmesini ön görür ve bu amaç uğruna başkalarının hak ve özgürlüklerine dokunulmadığı sürece ona her türlü hakkı tanır''.(hermetics.org)

Ancak buradaki maji kelimesine eşit olarak şamanizmdeki ''büyü'' eş gelmektedir.Günümüzde büyü dediğimizde insanların kendi menfaatleri için yaptığı(eşi bağlama,celp ile bağlamak,ayırmak,davranış değişikliği için vs.) ''bütünün hayrına'' olmayan bilgece olmayan nefsani uygulamalar vardır genelde.Ancak maji dediğimizde yukarıdaki açıklamadaki gibi daha çok insanın varolan potansiyel gücünü ortaya çıkarmak,kozmik yasalar ile uyum içerisinde gücün ve enerjinin gelişimini sağlamak gibi bir anlayışı düşünürüz.Bir çeşit ruhsal yolculuk,kendini başka bir açıdan insanı tanımak,kontrolü ele almaktır.Doğu'da bu yolda bir gelişim daha çok içe kapanmak,teslim olmak,maddeden kopmak ve tamamen ruhu baz almaktadır.Ancak Batı köklü maji,ruh'u madde'den koparmadan,doğayı reddetmeden,madde ve ruh un birlikte gelişimini ve bilgelikte ikisinin birlekteliğini temel alır.

Maji'yle ilgili tanımın daha da açılması ve maji denilen kavramın çerçevesinin ne kadar geniş olduğunu bize Aleister Crowley söylüyor:

''Majinin, günümüzde gerek pratisyenler, gerekse de teoriysenler arasında en popüler tanımı, Aleister Crowley tarafından verilmiştir: "Maji, irade doğrultusunda değişiklik yaratmanın Sanatı ve Bilimidir (1) (Magick is the Art and Science of creating change in confomity with will)." Bu tanım dışında "Her bilinçli fiil, majikal bir fiildir (Every intentional act is a magical act)" ifadesini eklemiştir. Yani bilinçli olarak özgür irademizle belirli bir amaca yönelik bütün faaliyetlerimiz majikal faaliyetlerdir. Bu, örneğin kendimize bir çay hazırlamak bile olabilir (Crowley'nin verdiği örnek). Bilinçsiz ve alışkanlıkla yapılan fiillerin "gerçek irademizden (true will)" kaynaklanmamaktadır. Değişiklik yaratmak insana özgüdür, örneğin şekilsiz bir taşı yontup bir sanat eseri yaratmak, tarihin akışını değiştirecek kararlar almak, zararlı bir alışkanlığa son vermek, yine bir yetenek kazanmak, her türlü engeli aşıp başarılı olmak vs. gibi. Ancak, insanlar çoğu kez yaşamlarını kendi haline bırakıyorlar, otomatik bir varlık gibi yaşayarak, hiç bir gelişme kaydetmiyorlar, Gurdjieff'in deyimi ile "uyku" halindeler. İşte majinin amacı insanda farklı bir cevher yaratmak ve ona değişiklik yapmanın ve değişime uğramanın teknolojisini ve yollarını sunmaktır''(hermetics.org)

İşte maji budur demek isterdim.Ama majiyi anlatılması ve anlaşılması o kadar kolay olmayan birşey olarak düşünüyorum.Ama en azından hiçbir fikri olmayanlara bir fikir vermiştir,kıyıdan köşeden eksik ve söylenti bilgiye sahip olanlara da bir temel sağlamıştır umarım.

Saygılar


   "İsimlerle ve İmajlarla bütün Güçler uyandırılır ve yeniden uyandırılır."
                                                   Hermetic Order of the Golden Dawn, Neophyte (ilk dereceye giriş) İnisiyason Ritüelinden(1)


Not:Yaptığım alıntıları tırnak içerisinde ve parantez içerisinde kaynak göstererek yaptım.




Ekim 03, 2011, 02:21:16 öö
Yanıtla #1
  • Ziyaretçi

Çok güzel bir yazı. Gerçekten de "maji sigaranın dumanını üflediğinde onun senden uzaklaşacağını ve nefesini içeriye cektiğinde dumanın ağzına dolacağını bilme biligisidir" (Bunu ben söyledim).  Dinin kendisi değil dinin var olma sebebiridir. Bilimin var olmasının kaynağıdır. DÜnyaca kabul edilmiş metotları vardır ama rutueli sabit değil felsefesi bakidir.


Nisan 08, 2012, 03:42:39 ös
Yanıtla #2
  • Ziyaretçi

Magular Mezepotamya ve Zagroslarin "Adarbajan" Azerbaycan "Atesin Dolleri/cocuklarinin yasadigi topraklardan fiskiran Aydinligin Bilgeleridirler.Iki zit kutbun arabuluculugunu ustlenen Kadim Bilme geleneginin onculeridirler. Medya genisliginde bir alanda "Ahura Mazda" nin ( Aura Mazda ) nin Kutsal altilisini hayatlarimiza tasiyan bilgelerdir.Daha genis anlatilabilir ancak insanlar kendi cabalari ile arastirmali ve tanimalilar diye dusunuyorum;


Aralık 24, 2018, 02:18:48 öö
Yanıtla #3
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 84
  • Cinsiyet: Bayan

Bu konu ile ilgili okumuş olduğum ve yararlı bulduğum Hermes yayınlarının " Maji Anlamı, Amacı, Gücü " yazar W.E. Butler'ın kitabını tavsiye edebilirim. Siz de çok güzel açıklamışsınız emeğinize sağlık.

Saygılarımla.
🌿🌞🌿 Sit Lux Et Lux Fuit 🌿🌞🌿


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
3 Yanıt
4832 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 26, 2007, 03:01:14 öö
Gönderen: Ittihatci
1 Yanıt
4131 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 16, 2017, 09:52:25 öö
Gönderen: RANA
1 Yanıt
3392 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 19, 2008, 01:27:12 öö
Gönderen: seteney
Komünizm Üzerine

Başlatan Daemon « 1 2 » Diger Konular

14 Yanıt
9332 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 26, 2013, 05:17:49 ös
Gönderen: NOSAM33
Maji Nedir?

Başlatan bugfree « 1 2 » Inanc Uzerine

10 Yanıt
13203 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 20, 2009, 12:45:47 ös
Gönderen: baris
Maji Nedir ?

Başlatan Khunrath Parapsikoloji

0 Yanıt
4490 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 30, 2009, 05:59:11 ös
Gönderen: Khunrath
2 Yanıt
12350 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 16, 2011, 01:06:28 ös
Gönderen: BULGARIA
0 Yanıt
15509 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 04, 2011, 10:56:09 ös
Gönderen: sundance
62 Yanıt
60397 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 11, 2017, 10:13:13 öö
Gönderen: Spock
1 Yanıt
4180 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 18, 2015, 10:09:38 ös
Gönderen: ragnarr