Tüm bunlara karşın, elbette bir mason ister tekris denilen törende ister sonraki aşamalarda olsun, ant içer ya da yemin ederken neyin üzerine el basıyor?
İşte bence bunun üzerinde durulmalı. Çünkü o üzerine el basılan nesne kutsal kitap değil bildiğimce.
Ancak bana bundan ötesini sormayın. Bilemem.
Evet sayin Arais, siz tasi attiniz ama tas nereye gitti, kafamizami geldi, bosami gitti, suyami düstü, suyu inekmi icti, inek dagami cikti, koooooocaman dag nasil yandi bitti kül oldu?
??
Bahsi gecen pergel ve gönyeyi bende biliyorum ve bunlara kitabinda dahil oldugunu. Ama ben sayin ADAM"in cümlü kurus tarzinda bir gizemlilik hissine kapildigim icin bu soruyu sordum. Arti dikkat ederseniz sayin ADAM cümlesinde nesne kelimesini tekil kullanmis nesneler dememis ama gönye ve pergel dedigimizde cogul oluyor.
Sordugunuz sorularinda cevabi forumda verilmis sanirim
Ama bir sorunuza ben buradan kendimce bir aciklama getirmek istiyorum "hattim olmayarak" bakalim isin erbabi olan arkadaslar ne diyecekler?
Sorunuzda siz
Peki, Neden gönye ve pergel, kutsal kitapların üzerinde acaba ?
diye soruyorsunuz.
Benim buna cevabim söyle; Gönye ve pergel Mason"lugu kuran insanlarin yani duvar ustalarinin kullandiklari en önemli ( ki bildigim kadariyla ozamanlar insaat mühendisligi gibi bir meslek yoktu yani isin cizimlerini yapan ve hepsini bu ustalar yaparlardi) ve bu isi tanimlayan iki aletti. Buyüzden bu iki alet, icinde farkli inanctan insanlarin bulundugu bir locadaki tek ve enönemli ortak noktalaridir ve bu nesnelerin temsil ettikleri gelenek ve töreler orda bulunan farkli inanctan insanlar icin kardeslari ile bütünlesmelerini saglayan seylerdir.
Bu gelenek ve törelerdirki bugün butün inanclardan bagimsiz Masonlugu hala ayakta tutan degerlerdir ve kisilerin kisisel dini inanclarindan önce gelirler.
Aslinda bu biraz ikinci sorunuzada cevap oldu sanirim.
Saygilarimla