Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Asaf Halet "Mistik Şair" Çelebi  (Okunma sayısı 1790 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ocak 10, 2019, 09:38:21 ös
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 312
  • Cinsiyet: Bay


Alıntılanan Tanıtım
27 Aralık 1907'de İstanbul'da doğdu. 15 Ekim 1958'de yine İstanbul'da öldü. Dahiliye Nezareti memurlarından Mehmet Sait Halet Bey'in oğlu. Galatasaray Lisesi'nde 8 yıl eğitim gördü. Kısa bir süre Sanayi-i Nefise Mektebi'nde öğrenim gördü. Adliye Meslek Mektebi'nden mezun oldu.

Üsküdar Adliyesi Ceza Mahkemesi zabıt katipliği yaptı. Osmanlı Bankası, Devlet Deniz Yolları İşletmesi'nde çalıştı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü kitaplığında görevliyken yaşamını yitirdi.

Gençlik yıllarında divan edebiyatından etkilendi. Gazeller ve rubailer yazdı.

"Karanlığı geçelim

ne uyku
ne ölüm
hem uyku
hem ölüm"

1937'den sonra serbest ölçü kullanmaya ve Batı şiirinin tekniklerine yönelmeye başladı.

Şiirlerinde dinlerden, ideolojilerden, toplumsal olaylardan çok Anadolu-İran-Hindistan çizgisi üzerinde uzanan bir yaşamın görünümlerini sesler aracılığıyla dile getirdi.
Âsaf Hâlet Çelebi'nin Eserleri
Şiir:

He (1942)
Lâmelif (1945)
Om Mani Padme Hum (1953, ölümünden sonra 1983)
Araştırme-İnceleme:

Mevlâna (1940)
Molla Câmi (1940)
Eşrefoğlu Divanı (1944)
Naima (monografi, 1953)
Ömer Hayyam (1954)
Divan Şiirinde İstanbul (antoloji, 1953)
Çeşitli dergilerde yayınlanan düz yazılarıyla, Hint edebiyatı üzerine makalelerini de Semih Güngör, Asaf Halet Çelebi incelemesiyle birlikte yayınladı. [1]

"düş içime uyu
ve sonsuz büyü
unut renkleri
ve şekilleri
hepi
ve hiçi"

Kendi Gözlemim
Asaf Halet Çelebi, kendi çağının nadir mistik insanlarından birisidir. Osmanlı kültürüyle büyümüş, Aruz ölçüsü gibi şiirin dilimizdeki ustaca kullanılan, en zor ölçüleri kullanarak şiirler yazmıştır. Zamanla Batıyla tanışan Asaf Halet Çelebi kimi zaman peygamber İbrahime seslenirken kimi zaman günümüzde bile hakkında çok nadir bilgi bulunan Kunâlaya kimi zaman coşkun ruhunu Siddharta'ya anlatırken karşımıza çıkar şiirleriyle. Siyasetten uzak duran Asaf Halet Çelebi, siyasi konular için kullanılan Serbest Nazımı farklı bir şekilde kullanır. Kendisi beni çok etkilemiş şiirlerini büyüleyici bulduğum karşıma çıkan nadir mistik şiir yazarlarındandır.

"beni
ve seni
ve geceyi yuttu
nirvana"

Kaynak [1]: https://www.turkedebiyati.org/asaf_halet_celebi.html