Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Tanrı , İnsan ve Özgür İrade ?  (Okunma sayısı 12570 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Temmuz 14, 2013, 12:32:58 öö
  • Ziyaretçi

Bilimsel bir makalenin konusu olan bir soruyu sormak istiyorum.

Tanrının geleceği bilmesiyle insanların Özgür iradeye sahip olması arasında bir çelişki varmıdır ?


Temmuz 14, 2013, 12:37:54 öö
Yanıtla #1
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 57
  • Cinsiyet: Bay

Hayır. Pek çok şekilde anlatılabilir bu konu ama doğru sonuca varmak dikkatli düşünmeyi gerektirir. Ben örnekleme yaparak başlangıcı yapayım.
Sayı doğrusu gibi düşünebiliriz.
http://img171.imageshack.us/img171/2180/saydogrusu1.jpg
0 ve 1i düşünelim. Başı ve sonu belli. Başı 0 ama sonu 1. Ancak o 0 ve 1 arasında sonsuz sayı vardır.
Fikirlerinizden nefret ediyorum. Ama onları savunabilmeniz için hayatımı feda etmeye hazırım. -Voltaire


Temmuz 14, 2013, 02:38:10 öö
Yanıtla #2
  • Forum ve Uye Yoneticisi
  • Aktif Uye
  • *****
  • İleti: 860
  • Cinsiyet: Bay

Benim felsefe dersi araştırmamdı lise yıllarında.Tanrı olarak değil, daha özel İslam bilginlerinin görüşlerini araştırmıştım. islam alimlerinin Kadere bakışlarına dair iki kitap okumuştum. İslam alimlerinin farklı,  fakat birbirine yakın görüşleri var.Benim en benimsediğim görüş Eflatunun görüşüydü yanlış hatırlamıyorsam şu şekilde idi;

' ALLAH C.C. İnsanları doğumlarını belirlemiş, bundan sonrasında insanları özgür bırakmıştır.İnsanoğlu her şeye kendi karar verir.''

Bir çok islam alimi bu görüşe o zamanlar karşı çıkmakta ve hayırın da, şerrin de ALLAH C.C. den geldiğini söylemekte idi.Eflatunu görüşü Sokrates'in görüşü ile benzerlik göstermekte idi. Bu bilgiler 17 yıl öncesine ait bilgilerim, yanlışım varsa, bilgi sahibi değerli forum üyelerimiz, lütfen bu konu da düzeltsinler beni.

Sürcü lisan ettiysek af ola...

Saygılarımla
« Son Düzenleme: Temmuz 14, 2013, 02:40:49 öö Gönderen: Arais »
2050 de Türkiye çöl olacak ! Ağaç dikin, ağaç diktirin....
Sayğıdeğer üyeler, forumla ilgili her türlü soru ve sorun için lütfen tarafıma başvurunuz.


Mart 23, 2014, 10:08:05 ös
Yanıtla #3

Tanrı başlangıç ve sondur (Evvel ve Ahir) O tanımı gereği her şeyi bilen olduğu için tüm zamanların bilgisine de sahiptir. Onun için geçmiş, şimdi ve gelecek aynı şeydir. İnsan Tanrıdan bir parçadır.İnsan izafi varlığı sonludur. (Ama sonsuzluğa ait parçası sebebi ile bir yönü ile sonsuzdur da) İnsan Tanrıdan bir parça taşıdığı için özgürdür. Özgür iradeye sahiptir. İyiyi ve kötüyü seçme yeteneği vardır. İnsan seçimlerinin her sonucu evrenin tüm kurallarını yaratan Tanrı tarafından bilinir, ama seçim insana aittir. Evrenin yüksek iradesi ile insanın görece sınırlı iradesi birlikte vardır. Resmin tümüne bakabilir ve sezgilerimizle hissedersek hiçbir çelişki yoktur. Saygılarımla


Mart 24, 2014, 12:55:22 öö
Yanıtla #4
  • Ziyaretçi

Tanrı insanı yaratıp bıraksaydı tanrılık vasfını taşımazdı, çok saçma geldi bu görüş... Bence Tanrıyı, Tanrı yapan asıl özellik sonsuzluk kavramı diye bir şeyin olmaması bizim için sonsuzluk, Tanrı için ufak bir zaman dilimi gelebilir, buna göre de hayır ve şer yalnız Tanrıdan geleceği görüşünü doğru buluyorum.

İnsan ile dini özgürlük ile birleştirmeye kalkarsan dinden çıkarsın, çünkü bana göre Tanrı insanı gözettiği için insandaki özgürlük iradesi sadece dünya için geçerlidir. Eğer bilgilerimde eksiklik varsa affınıza sığınırım

Saygılarımla,


Mart 24, 2014, 08:11:07 öö
Yanıtla #5
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın ordoabchaüo'nun, kullanmış olduğu şu Forum adının anlamını da göz önünde tutarak, ileri sürüşlerini teker teker alıp, soralım:

Tanrı başlangıç ve sondur (Evvel ve Ahir) O tanımı gereği her şeyi bilen olduğu için tüm zamanların bilgisine de sahiptir.

Siz bunu nereden biliyorsunuz?

Onun için geçmiş, şimdi ve gelecek aynı şeydir.


Bunu nereden çıkarıyorsunuz?


İnsan Tanrıdan bir parçadır.


Bunu hangi bilimsel bulgu destekliyor?


İnsan izafi varlığı sonludur. (Ama sonsuzluğa ait parçası sebebi ile bir yönü ile sonsuzdur da) İnsan Tanrıdan bir parça taşıdığı için özgürdür. Özgür iradeye sahiptir.


Özgürlük kavramını Tanrı mı oluşturmuş? Hangi Sosyoloji kitabında öyle yazıyor?


İyiyi ve kötüyü seçme yeteneği vardır. İnsan seçimlerinin her sonucu evrenin tüm kurallarını yaratan Tanrı tarafından bilinir, ama seçim insana aittir.


Bunların Tanrı tarafından bilindiğini siz nereden biliyorsunuz? Tanrının bildiklerini bilmek gibi bir iddianız mı var yoksa?

Evrenin yüksek iradesi ile insanın görece sınırlı iradesi birlikte vardır. Resmin tümüne bakabilir ve sezgilerimizle hissedersek hiçbir çelişki yoktur.


Elbette bunu diyalektik oluşum gerektiyor, değil mi?


ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mart 24, 2014, 02:15:22 ös
Yanıtla #6

Sn. Adam,
 
İnsanlar arası iletişimde iyiniyeti bir karine olarak kabul etmemiz sağlıklı iletişim kurmamız için gereklidir kanısındayım. Yazım çeşitli okumalarım, düşünsel çıkarımlarıma ilişkindir. Pek tabiki felsefi önermeler düzeyinde olup tartışılabilir niteliktedir. Uslubumda keskin bir ifade tarzı varsa mazur görülmesini rica ederim. Tüm Kişisel kanım odur ki; dogmaya yol açmayacak özgür düşüncenin korunduğu bir platformda düşünceler daha da gelişir ve ilerler.
 
Sorularınızın karşılıklarını her sorunun altında bulabilirsiniz.
 
Ben:Tanrı başlangıç ve sondur (Evvel ve Ahir) O tanımı gereği her şeyi bilen olduğu için tüm zamanların bilgisine de sahiptir.
 
Sn.Adam:Siz bunu nereden biliyorsunuz?
 
Ben: Sorunuzu iyiniyeti karine alarak (kişiselleştirmediğinizi varsayıyorum) epistemelojik olarak yorumlamak istiyorum.
 
Bana göre doğru soru; Neyi bilebiliriz? Bir başka ifade ile insan neyi bilebilir? İnsan Tanrıyı bilebilir mi? İnsan Tanrıya ait neyi bilebilir; neyi bilemez? Neyi bilebileceğimizin ya da bilemeyeceğimizin ölçütü nedir?
 
Yukarıdaki önerme (Tanrı başlangıç ve sondur. O tanımı gereği her şeyi bilen olduğu için tüm zamanların bilgisine de sahiptir. )Tanrı tanımına ilişkindir. Yani a-priori olarak varlığını varsaydığımız metafizik bir kavramdan bahsediyoruz. Tanrı kavramı mükemmel olan/eksiksiz olan unsur ve özelliklerle tanımlanagelmiştir. Tanrı mutlaktır. Dolayısıyla öncesiz ve sonrasız (sonsuz), tüm bilgileri kendisinde bulunduran ve her şeyi yaratan olmalıdır Tanrı.
 
Tanrı kavramına vereceğiniz anlam “mutlak” çerçevesinde ise yukarıdaki ilk çıkarıma varmanızda kavramsal bir çelişki olmayacaktır. (Tanrı başlangıç ve sondur. O tanımı gereği her şeyi bilen olduğu için tüm zamanların bilgisine de sahiptir.)
 
Ben: Onun için geçmiş, şimdi ve gelecek aynı şeydir.
 
Sn. Adam: Bunu nereden çıkarıyorsunuz?
 
Tanrı kavramına verilen “Her şeyi yaratan” tanımı kabul edildiğinde; Tanrı zamanı da yaratmış olmalıdır. Zamanı yaratan için geçmiş, şimdi ve gelecek tüm bilgiye sahip olması da kaçınılmaz olacaktır kanısındayım.
 
Ben: İnsan Tanrıdan bir parçadır.
 
Sn.Adam: Bunu hangi bilimsel bulgu destekliyor?
 
Ben: “Tanrı” bilimin konusu olabilir mi? Bilimin yöntemlerine bakıldığında (gözlem, deney, ölçme, matematik kuramsallaştırma gibi) bu zor olmalıdır. Bu konuya sadece bilim cephesinden bakılması doyurucu cevaplar sunamaz kanısındayım.
 
Ancak kişisel görüşümü verebilirim:
 
Bana göre insanın bilgi kaynakları “akıl”, “bilim”, “sezgi” dir. Modern fizikteki gelişmeler (özellikle sicim kuramı, kuantum mekaniği, holografik evren kuramı vs.) evrenin tekil bir yapıda olduğunu ve tüm mikro yapının iletişim halinde olduğunu belirtmektedir. Evrende etkileşimli bir yapı ve düzene doğru bir eğilim gözlenmektedir. Evrendeki komplex yapıdaki bu düzen heyecan vericidir. Teoloji ve metafizik alanda ise Tanrı ile evrenin bir bütün olduğu ileri sürülmüştür. (Panteist görüşler vb.) Benim kişisel görüşüm de her şey Tanrıdan zuhur etmiştir ve tanrısal özellikler taşımaktadır. İnsan da bu anlamda O’ndan bir parçadır. Parça ise bütüne ait bazı özellikleri taşır görüşündeyim.
 
Ben: İnsan izafi varlığı sonludur. (Ama sonsuzluğa ait parçası sebebi ile bir yönü ile sonsuzdur da) İnsan Tanrıdan bir parça taşıdığı için özgürdür. Özgür iradeye sahiptir.
 
Sn. Adam: Özgürlük kavramını Tanrı mı oluşturmuş? Hangi Sosyoloji kitabında öyle yazıyor?
 
Ben: Özgürlük kavramı sadece sosyolojinin mi konusudur?
 
Felsefe, teoloji, dinler, psikoloji ve sosyoloji gibi her disiplinin konusu olmamış mıdır?
 
Özgürlük nedir? İnsan özgür müdür? Özgür değil midir?
 
Tanrı kavramı ile Özgürlük kavramı bağdaştırılabilir mi?Gibi.

Bana göre sorulması gereken sorular bu olmalıdır.
 
Ben: İyiyi ve kötüyü seçme yeteneği vardır. İnsan seçimlerinin her sonucu evrenin tüm kurallarını yaratan Tanrı tarafından bilinir, ama seçim insana aittir.
 
Sn.Adam: Bunların Tanrı tarafından bilindiğini siz nereden biliyorsunuz? Tanrının bildiklerini bilmek gibi bir iddianız mı var yoksa?
 
Ben: Bu soruların yanıtları “Tanrı” kavramına yüklenecek anlama göre değişir. Tanrı “Her şeyi Bilen”se “Her şeyi Yaratan” sa bunların Tanrı tarafından bilinmesi gerekmez mi? Tanrının neyip bilip neyi bilmediğine ilişkin sizin bir öneri ya da bilginiz var mı? Naçizane sorularınız arasında tutarlı bir korelasyon beklemekteyim.
 
Ben: Evrenin yüksek iradesi ile insanın görece sınırlı iradesi birlikte vardır. Resmin tümüne bakabilir ve sezgilerimizle hissedersek hiçbir çelişki yoktur.
 
Sn. Adam: Elbette bunu diyalektik oluşum gerektiyor, değil mi?
 
Ben: Sizin cevabınız bu ise saygı duyarım. Karşıtların açıklanmasında diyalektik mantık yararlıdır.
 
Saygı ve sevgilerimle,


Mart 24, 2014, 02:31:30 ös
Yanıtla #7
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Soru ve cevaplar karşıtlıkları ile mükemmel gidiyor ,sn.adam'ı merakla bekliyor olacağım.

karahan
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Mart 24, 2014, 03:34:37 ös
Yanıtla #8
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Bu konuda verilebilecek bir yanıt yok.

Bilimsel ve diyalektik yaklaşımlı sorulara inaçsal ve metafizik yaklaşımlarla yanıt verilirse,  bizim buna karşı yanıtımız ancak kişileri kendi uygun buldukları inaçlarıyla başbaşa bırakmak olur.

Ne yazık ki insanlık tarihi o inançların temeline yerleştirilen dogmaların zaman içinde birer ikişer yıkıldığını gösteriyor. Yerlerine yenilerini oluşturan insan, ne yazık ki kendi yarattığı o "Tanrı" kavramını bir türlü tanımlayamıyor. Ne kadar tanımlamaya çalışırsa o kadar çok bocalamaya uğruyor. Bu bakımdan Deizm'in de ötesine geçen Doğu dinleri çok daha şanslı; hiç olmazsa olur olmaz Tanrı kavramları yaratıp insanları ona bağlamaya uğraşmıyorlar. Böylece insan, özgür iradesini sahiplenebiliyor, kullanmakta serbest kalabiliyor.

 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mart 24, 2014, 04:49:01 ös
Yanıtla #9

Sn. Adam,

Bilimsel diyalektik sorgulamanın nesnesi/konusu  ne olabilir?

Analiz alanımız Tanrı tanımına ilişkinse pek tabiki (Ki konu başlığı öyledir) mantıksal olarak argümanlar ileri sürülüp tartışılabilir. Hiç kimsenin soruların bilimsel; cevapların metafizik deme hakkı bulunmamaktadır düşüncesindeyim. Herkes istediğine inanır fikrinize katılmamak mümkün değil herkes dilediğine tabiki inanır.

Doğu dinleri Tanrı ve özgür irade kavramlarını size göre nasıl uzlaştırmıştır?

Sayg.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
Tanrı ve Şeytan

Başlatan blossom « 1 2 3 4 5 » Inanc Uzerine

49 Yanıt
24397 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 11, 2015, 01:16:58 öö
Gönderen: muratmazman
İmam ve Tanrı

Başlatan amurdad Mizah

2 Yanıt
2977 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 25, 2014, 05:49:11 ös
Gönderen: Alşah
0 Yanıt
5144 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 19, 2009, 03:58:18 ös
Gönderen: degas
Tanrı Nedir?

Başlatan Nova « 1 2 3 » Kavramlar

23 Yanıt
10463 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 18, 2009, 08:38:02 ös
Gönderen: Prenses Isabella
4 Yanıt
3543 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 26, 2009, 04:13:10 ös
Gönderen: Maledictum
1 Yanıt
3484 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 06, 2011, 08:48:40 ös
Gönderen: neumann
5 Yanıt
4265 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 09, 2013, 06:27:48 ös
Gönderen: karahan
8 Yanıt
4587 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 01, 2013, 07:22:14 öö
Gönderen: ceycet
0 Yanıt
2207 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 13, 2013, 03:51:01 ös
Gönderen: Melina
4 Yanıt
4675 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 24, 2016, 12:22:12 öö
Gönderen: Ve-nice