Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: SERBEST RADİKALLER VE SİGARA  (Okunma sayısı 3725 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Eylül 27, 2011, 11:40:11 öö
  • Ziyaretçi

SERBEST RADİKALLER VE SİGARA

Serbest radikaller: Doğada serbest halde bulunan, eksik elektronlu oksijenlerdir. Tabiattaki oksijenin doğal olarak tam olması gerekir. Oysa çevre kirliliği atmosferdeki oksijende elektron eksikliğine neden olmaktadır. Soluduğumuz havadaki eksik elektrotlu oksijen ise, elektron açlığını gidermek için, hücrelerimizle bir dizi reaksiyona girerek, hücrelerimizden elektron almaktadır. Eksik elektronlu hücrelerimizin doğal beslenme sistemi bozulduğundan, erken ölmekte ve erken yaşlanmaya neden olmaktadır. Serbest radikaller ayrıca bağışıklık zayıflığı, kanser ve birçok hastalığa da neden olmaktadır.

Serbest radikalleri oluşturan başlıca sebepler:-   
-               Çevre ve atmosfer kirliliği,
-   Tarımda kimyasal maddeler,
-   İşlenmiş besin maddeler ve çok doymamış yağlar,
-   Aşırı güneş altında kalmak,
-   Elektromanyetik radyasyon,
-   Stres,
-   Uzun süreli, bilinçsiz, aşırı sportif çalışmalar ve vücuda yüklenmeler vs.

Serbest radikallerden koruyanlar:-   
-              C, E ve B2 vitaminleri,
-   Beta karotenler,
-   Düzenli ve uygun dozda sporlar,
-   Zeytinyağı, Ayurvedik beslenme ve hormonsuz yiyecekler,
-   Temiz hava,
-   Stres giderici teknikler.

Çevre koşuları ve kirliliği:
Vücudu çevre koşullarına uyduran, çevre koşullarını da kendine en iyi uydurmayı başaran insandır. Ancak çevre kirliliği asrımızın baş problemidir. Ölüm sebepleri, kanser ve birçok hastalıklar bu yüzden hızla artıyor. Sportif çalışmalar bu uyuma yönelik direnci arttırmaktadır.

   Buna rağmen çoğu kendi irademizle de kötü alışkanlıklar edinerek vücudumuza zararlı maddeler sokmaktayız. Bunların en önde gelenleri ise sigara ve alkoldür. Kitabımda bu zararlı alışkanlıkları olanlara karşı ders verme saygısızlığına düşmek istemem. Ancak zararlarını spot noktalar halinde belirtmekte yarar görmekteyim.

Sigara ve zararları:
Sigaranın neden olduğu zararlar sayılamayacak kadar çoktur. Bu alışkanlığın süresine, günlük içilen sigara sayısına, her kişiye ayrı etkinlikte zarar vermesine, içerdiği katran, nikotin ve diğer zararlı maddelere ve dumanın ulaştığı dokulara bağlıdır. Sigara ayrıca bağımlılığı oluşturan bir ruhsal sorundur.

Bir keyif uğruna ciğerlere çekilen dumanın en önemli zararlara kısaca göz atarsak:[/b
]-   Sigarayla doğrudan etkilenen akciğer, ağız boşluğu, yemek borusu, gırtlakta çeşitli hastalıklar ve kanser riski. Akciğer kanserinin %90’ı, gırtlak kanserinin %84’ü sigaradan kaynaklanmaktadır.
-   İdrar kesesi hastalıkları ve kanser riski,
-   Kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları: Kan damarlarının büzüşmesine ve kan basıncının artmasına neden olan hormonların salgılanmasını körükleyen nikotinin kalp ve damar üzerindeki zararlı etkileriyle; damar sertliği, damar tıkanmaları, nefes darlığı, kalp krizleri vs.
-   Sigara dumanında 4000 den fazla zararlı madde (zehir) bulunmaktadır.
-   Nikotin bağımlılık yapmakta, ayrıca kanın pıhtılaşmasını arttırdığından enfarktüse neden olmaktadır.
-   Sigara içenlerin kanındaki karbon monoksit düzeyi içmeyenlere oranla daha yüksektir. Bunun sonucunda oksijenin dokulara geçişi azalır.
-   Kaliforniya Üniversitesinde yapılan bir araştırmada; nikotinin beyne korkunç zararlar verdiği, beyindeki sinir sistemi ve özellikle REM uyku ve cinsel uyarı bölgelerine zararlı etki yaptığı, ayrıca kanser ve kalp krizi riskini arttırdığı tespit edilmiştir.
-   Yapılan çeşitli araştırmalarda kansere bağlı ölümlerde ölümlerin 1/3 ünün sigaradan kaynaklandığı görülmüştür. Sigarayı bırakanlarda ise bu oran azalmıştır.
-   Sigara içenlerin en az %25 inde ortaya çıkan koroner bronşitte; akciğer dokusunun gaz alışverişi yapan bölümünde, tekrar düzelmesi mümkün olmayan değişimler meydana gelerek, içeri giren hava, içeride kapalı kalarak akciğeri şişiriyor. Amfizem adı verilen bu hastalık, hastayı kalp ve solunum yetmezliğine sokuyor.
-   Konsantrasyon süresini kısaltıyor. Sigara içenlerin içmeyenlere oranla üç misli daha fazla yoğunlaşma bozukluklarına uğradıkları, hatta ayni nispette daha fazla trafik kazası yaptıkları tespit edilmiş.
-   ABD’de yılda yaklaşık 5000 civarında kişi, pasif içiciliğin oluşturduğu akciğer kanserinden ölmektedir.
-   Sigara bağışıklık sistemini de bozmaktadır.
-   Amerikan Ulusal Kanser Kurumu Dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre; özellikle günde 20 ve fazlası sigara içenlerde, kolon tümörü vakalarının %21 nispetinde daha fazla risk oluşturduğu, sigaraya erken başlama ve içme süresinin bu nispeti daha da arttırdığı açıklanmaktadır.
-   Gene ayni kurumun araştırmalarında, sigara içenlerin akciğer kanserine yakalanma riskinin içmeyenlere nazaran 10 misli daha fazla olduğu, bırakanlarda ise bu riskin %90 daha azaldığı açıklanmakta.
-   Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, kalp ve kanser hastalıkları ve bunlardan ölümlerin %50 civarı sigaradan kaynaklanmakta, gerek sigara ve gerekse meydana getirdiği hastalıkların tedavisi için yapılan harcamalar korkunç rakamlara ulaşmaktadır.
-   Mayo Clinic’den yapılan bir açıklamaya göre; başkasının içtiği sigaranın dumanı, kendi içtiğiniz sigaranın içerdiği katran ve nikotinin iki, benzpyrene (kansere neden olan bir ajan) olarak adlandırılan bileşiğin üç, karbon monoksitin beş ve amonyağın ise yaklaşık elli kat fazlasını içermektedir. Sigara tiryakilerinin yanındaki çocukların idrarında, günde altı sigara içen erişkine eş miktarda nikotin bulunmuştur. Bu da pasif içicilerin de ne hak yere büyük risk altında olduğunu göstermektedir.

Kemoterapi seanslarına girdiğimiz salonda rastladığım akciğer kanserli bir yaşlı, sigara içtiğine binlerce kere lanetler ediyordu. Kendisi gençken, yaşlı bir bey ona “İçme oğlum, sigara çok zararlı, bir gün çok pişman olursun” demiş. O da “Sen ne karışıyorsun” diye cevap vermiş. Şimdi o ayni şekilde bir genci ikaz edeyim demiş, daha ağır cevap almış. Sigara içtiğine pişmanlıkla, yana yakıla bunu anlatıyordu.

İNSANLAR KENDİ İRADELERİYLE BAŞLADIKLARI BİRÇOK ŞEYİN, ZAMAN İÇİNDE KÖLESİ OLURLAR!.

Sevgi ve Saygılarımla,
HERKÜL


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
2 Yanıt
8083 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 12, 2013, 07:22:12 öö
Gönderen: Genius Loci
0 Yanıt
2288 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 26, 2007, 01:52:36 öö
Gönderen: shemuel
8 Yanıt
7549 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 13, 2017, 05:23:38 ös
Gönderen: RANA
69 Yanıt
19187 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 04, 2012, 04:41:14 ös
Gönderen: Tij
0 Yanıt
3059 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 22, 2013, 09:22:13 öö
Gönderen: Etimolog
2 Yanıt
2252 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 24, 2013, 06:56:38 ös
Gönderen: Alşah