Masonlar.org - Harici Forumu

Masonluk Bilgidir. Bilimdir. Ilimdir. => Hukuk => Konuyu başlatan: Etimolog - Aralık 16, 2014, 10:51:56 ös

Başlık: Adalet
Gönderen: Etimolog - Aralık 16, 2014, 10:51:56 ös
Sayın üyeler ,
Sizce adalet - adaletsizlik var mı ? Varsa kaynağı nedir ? Sağlanması mümkün müdür ? Nasıl ?
Şahsi fikrime göre adalet varsa bile insan doğası gereği  mümkün olmasının nasıl olabileceğini yeterli düşünemiyorum. Şu soruyu da eklemek isterim hangi rejimde mümkündür ? Örneğin insanların karşılıklı çıkarlarının söz konusu olduğu demokratik rejimlerde adalet mümkün müdür ? Adalet ancak totaliter rejimlerde mi mümkündür ki öyleyse bu kaderin cilvesi olsa gerek.
Başlık: Ynt: Adalet
Gönderen: MysticMind - Aralık 16, 2014, 11:56:26 ös
Sayın üyeler ,
Sizce adalet - adaletsizlik var mı ? Varsa kaynağı nedir ? Sağlanması mümkün müdür ? Nasıl ?
Şahsi fikrime göre adalet varsa bile insan doğası gereği  mümkün olmasının nasıl olabileceğini yeterli düşünemiyorum. Şu soruyu da eklemek isterim hangi rejimde mümkündür ? Örneğin insanların karşılıklı çıkarlarının söz konusu olduğu demokratik rejimlerde adalet mümkün müdür ? Adalet ancak totaliter rejimlerde mi mümkündür ki öyleyse bu kaderin cilvesi olsa gerek.


Adalet diye birşeyin temel yargılar açısından var olması mümkün değildir. Adalet terimini üreten ve ona anlam katan insandır. Doğarız ve büyürken bize adaletin şöyle şöyle olduğu öğretilir inanır ve onu isteriz. Ama kime göre neye göre adalet? Örneğin hayvanlar en saf ve egosuz duygularla yaratılmışlardır fakat bizim adalet diye tabir ettiğimiz şeyleri onlarda göremeyiz. Bedensel ihtiyaçlarını giderip ölürler. İnsanlar da bir bakıma öyledir. Bedensel ihtiyaçlarımızı daha süslü şekilde gideriyoruz hepsi bu. Ancak işin içine inanç girdiği zaman, sevgi,merhamet,cömertlik girdiği zaman adalet gibi kavramlarda giriyor. Fakat yine de insan ürünüdür. Bir kabileye göre adalet bambaşka birşey olabilir.
Başlık: Ynt: Adalet
Gönderen: Etimolog - Aralık 19, 2014, 07:09:17 ös
Hayvanlarda anne yavrular arasında yaşamsal bir seçim yapmak zorundayken zayıf olanı eliyor birçok belgeselde izlediğim kadarıyla böyle , bunu da adalet olarak değerlendiremez miyiz ?
Başlık: Ynt: Adalet
Gönderen: davut - Aralık 19, 2014, 11:14:53 ös
Adalet, hakkın gözetilmesi ve yerine getirilmesi anlamına gelir. Haklı ile haksızın ayırt edilmesi adaletle sağlanır.Günümüz toplumunda hukuka ve hukuksal eşitliğe uygunluk adalet için yeterlidir.

Ne var ki, hukuk düzeni her zaman adil olmayabilir. Çünkü hukuk yasaların her durumda aynı biçimde uygulanmasını gerektirir. Oysa yargıç herhangi bir olayda yasayı uygularken, durumun özelliklerini de göz önünde bulundurmak zorundadır. Böylece genel bir nitelik taşıyan yasanın eksik yanları uygulamada giderilebilir ve adalete daha çok yaklaşılabilir.
Başlık: Ynt: Adalet
Gönderen: mbulut - Aralık 19, 2014, 11:52:50 ös
Forum içerisinde forum kurallarına aykırı davranan,insanlara rahatsızlık veren bir üyenin üyeliğinin sonlandırılması adalettir...Adalet kavramı sadece devlet yönetimi ile sınırlandırılmamalıdır.Adaletin kaynağı insandir ve bu konuda Sn.MysticMind' e katılıyorum.

Adalet'in var olduğunu kabul ettiğiniz zaman haliyle adaletsizlikte vardır. Hangi rejim olursa olsun toplumun tamamının kabul gördüğü adaletin uygulanmaması topluma ciddi zararlar verir.Toplumun adalet kavramını kabullenmesi başka, uygulanması veya uygulanmasını sağlaması başka.

Bana dokunmayan yılan bin yaşasın sözünü benimsemiş, gününü kurtarmaya bakan insanlar arttığı sürece adaletin tam anlamıyla bir toplumda uygulanabilmesi mümkün değildir.
Başlık: Ynt: Adalet
Gönderen: davut - Aralık 20, 2014, 11:08:33 öö
tam olarak adalet elbette mümkün değil..

Fakat sağlam Hukuksal Temelleri olan ve kuvvetler ayrılığını benimsemiş eğitimli toplumlarda adalet bir nebze sağlanabilmekte. Burada önemli faktör gücün tek elde toplanması ve kuvvetler ayrılığının sağlanmasıdır.Ülkemizdeki adalet kaosunun temelinde de bu vardır.Birilerinin sürekli olarak tek güç  olma rüyası...
Başlık: Ynt: Adalet
Gönderen: Etimolog - Aralık 20, 2014, 01:48:58 ös
Sayın davut'un görüşlerini okuyunca aklıma Sokrates geldi yine sayın mbulut'ta benzer bir örneği vermiş isterseniz konuyu bir örnekle genişletip Sokrates'in davranışını inceleyelim yasalar adil değilse yine de uymak adil midir ?Adaletin kaynağı içinse net bir fikrim yok çünkü kanıtım yok bu konuda görüş belirten Sayın MysticMind ve sayın mbulut eğer varsa kanıtlarını da yazarlarsa sanırım hepimiz memnun oluruz.
Başlık: Ynt: Adalet
Gönderen: mbulut - Aralık 20, 2014, 02:55:13 ös
Adaletin toplumdan topluma farklılıklar göstermesinden daha önce bahsetmiştim.Adaletin kaynağı insandır benim için.Kimilerine göre adaletin kaynağı İslamdır.Kimilerine göre ise devlet.Adalet kavramı geçmişten günümüze ele alınmış en önemli konulardan bir tanesi olmakla birlikte net ve kesin bir tanımı zaten bulunmamaktadır.Bugün sevgi,cesaret,çalışkanlık,adil olma gibi birçok erdemin başından gelir  adil olma ve adalet.

Adalet anlayışı kişiden kişiye değişmesi ve tek bir tanımlaması olmaması nedeniyle bir kanıt beklemeniz uygun olmaz.

Şeriat ile yönetilen bazı ülkelerde hırsızlığın veya zinanın cezasının ne olduğunu az çok biliyoruz.Ülkemizde hırsızlığın cezası da suçun durumuna göre az çok belli.Halbuki aynı inanca sahip 2 farklı millet ve adaleti uygulamaları farklı.Çünkü toplumdan topluma değişebiliyor ve bu nedenle adaletin kaynağı insandır.(benim için)
Başlık: Ynt: Adalet
Gönderen: Etimolog - Aralık 20, 2014, 04:15:35 ös
Sevgiyi ele alalım bir insanın davranışının kaynağının sevgi olup olmadığına karar verebiliriz farklı veya bazen anlayamadığımız sevgi yolları olsa da.Adalet de tartışmalı olsa da sevgi gibi bir şey olabilir , farklı uygulamalar bize genel geçer bir adaletin olmadığını göstermez ama adalet düzenle iç içe bir kavram olduğu için artık çok karmaşıklaştığını gösterebilir.
Başlık: Ynt: Adalet
Gönderen: animi et spiritus - Aralık 21, 2014, 02:51:00 ös
Romalı ünlü hukukçu, Roma İmparatorlarına danışmanlık yapmış Domitius Ulpianus'un adalet tanımı aslında neden adaletsizlikler yaşandığını ortaya koyuyor düşüncesindeyim.

Söz konusu tanım şu şekilde, Adalet... Onurlu yaşamak, başkasına zarar vermemek, herkese kendine ait olanı vermek.

Tüm insanlar onurları için yaşadıklarını söylerler. Ve o şekilde yaşadıklarını da... Belki gerçekten de öyledir, ama işte o zaman nedir bu Onur, kime göre ifade edilir ve tanımlanır?

Herkese kendine ait olanı vermek, bunun üzerine onlarca sayfalık başlık olur. Bunun gerçekleşebileceğine inanan insan kaldı mı yaşadığımız dünyada?

Saygılarımla.