Masonlar.org - Harici Forumu

Diger => Diger Konular => Konuyu başlatan: peacewings - Kasım 24, 2012, 01:50:13 öö

Başlık: Yaratılışçı ve Bilimsel Metod
Gönderen: peacewings - Kasım 24, 2012, 01:50:13 öö
Ne derece gerçeği yansıttığı, tartışılır. Tartışırız, değil mi?

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Yaratılışçı ve Bilimsel Metod
Gönderen: Ares - Kasım 24, 2012, 01:57:13 öö
Bilimsel Metod daha çok deneyerek ve yaparak ulaşılan bilgilik şeklidir. Bilimsel metoda bir şey sunmadan önce kaynağın doğruluğunu ve kesinliğini göstermek yerine, kaynağın kesinliğini göstermen lazımdır. Yani dünyanın yuvarlak olduğunu direkt söylemezsin. Bir takım matematiksel hesaplamalar ile bunu belirte bilirsin.

Yaratılışçı metod ise daha çok yazılı yada var olan kaynaklardan yola çıkarak yazanı belirtme şeklidir. Aynı şekilde kutsal kaynakta dünya yuvarlak gibi bir terim varsa bunu araştırmadan onaylamaktır. Dünya yuvarlak mı ? Dur bir bakayım burada ne yazıyormuşş... AH evet dünya yuvarlakmış.

Saygılar..
Başlık: Ynt: Yaratılışçı ve Bilimsel Metod
Gönderen: hypatia - Kasım 24, 2012, 12:48:21 ös
Dini boyutlar böyle değilmidir?..Düşünmeyen kitleler, düşünenlerden  kat ve kat çok maalesef.
Başlık: Ynt: Yaratılışçı ve Bilimsel Metod
Gönderen: NOSAM33 - Kasım 24, 2012, 01:11:07 ös
Tanrının varlığını yok saymak , nereye kadar ?
Saygılar ...
Başlık: Ynt: Yaratılışçı ve Bilimsel Metod
Gönderen: hypatia - Kasım 24, 2012, 01:30:18 ös
Tanrının varlığının yok sayıldığını size düşündüren hangi yazı oldu?
Başlık: Ynt: Yaratılışçı ve Bilimsel Metod
Gönderen: peacewings - Kasım 24, 2012, 07:38:42 ös
Öncelikle Sayın NOSAM33'e bu paylaşımın tanrısızlık ile ilişkili olmadığını belirtmek isterim. Bildiğimiz üzere burası Masonlar forumu. Peki bu karikatürün Masonlukla olan ilişkisi nedir? Şudur ki, Masonluk bağnazlığa ve körü körüne olan inanışa karşıdır. Benim alanım edebiyat olduğundan bu hususta bir kaç bilgi eklemek isterim. Tanzimat dönemi yazarlarını incelediğimizde, çok büyük bir Tanrı aşkı olduğunu ve ilk defa Tanrının varlığının "akıl" ile sorgulandığını görüyoruz. Bu sorgulamalar nihayetinde Tanrının nasıl büyük bir usta, kainatta nasıl bir nizam/düzen olduğu anlaşılmıştır. Daha evvel aklı inkar eden ve Tanrıyı kavramakta aklın hiçbir öneminin olmadığını iddia edenlerin karşısına; Tanrının kavranması ve ona ulaşılmasında "aklı" koyan Masonluk olmuştur. Tanzimat döneminde aklın ve insanın (kanlı-canlı) metinlerde yer alışını biraz da bu Mason yazarlarımıza ve Masonluğun felsefesine borçlu değil miyiz? Velhasıl... Bu karikatürde tanrısızlıkla ilgili hiçbir şey olmadığı gibi, kutsal kitapların reddi tanrının reddi de değildir. Ve eklemek zorunda olmasam da ateist olmadığımı belirtmek ve yapacağım paylaşımlarda bu ithamla suçlanmamam temennisiyle (Bu son cümlenin Sayın NOSAM33'le bir ilişkisi yok).

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Yaratılışçı ve Bilimsel Metod
Gönderen: Melina - Ocak 03, 2013, 06:18:24 öö
' Çoğu insan özgürlüğü gerçekten istemez; Çünkü özgürlük, sorumluluk almayı da kapsar ve insanların çoğu sorumluluk almaktan korkar. '

Karl Popper
Başlık: Ynt: Yaratılışçı ve Bilimsel Metod
Gönderen: NOSAM33 - Ocak 03, 2013, 08:53:34 ös


Alıntı
Tanzimat dönemi yazarlarını incelediğimizde, çok büyük bir Tanrı aşkı olduğunu ve ilk defa Tanrının varlığının "akıl" ile sorgulandığını görüyoruz. Bu sorgulamalar nihayetinde Tanrının nasıl büyük bir usta, kainatta nasıl bir nizam/düzen olduğu anlaşılmıştır. Daha evvel aklı inkar eden ve Tanrıyı kavramakta aklın hiçbir öneminin olmadığını iddia edenlerin karşısına; Tanrının kavranması ve ona ulaşılmasında "aklı" koyan Masonluk olmuştur. Tanzimat döneminde aklın ve insanın (kanlı-canlı) metinlerde yer alışını biraz da bu Mason yazarlarımıza ve Masonluğun felsefesine borçlu değil miyiz?




Sayın peacewings ; yukarıdaki söyleminde bahsi geçen AKIL konusu Dini açıdan incelendiğinde TÜRKLER' de Mâtûridîlik mezhebinin yaygın olduğunu görür kanaatindeyim şöyle ki ;



Alıntı
Mâtûridî ' lik , ünlü Türk din bilgini Matüridî'nin, Hanefî Mezhebi'nin kurucusu İmam-ı A'zam'ın düşüncesini tâkip eden, akla önemli bir yer veren İslam dini itikad mezhebidir. Türkiye, Afganistan, Pakistan, Hindistan ve Orta Asya ülkelerinde yaygındır.


Saygılar
Başlık: Ynt: Yaratılışçı ve Bilimsel Metod
Gönderen: Alşah - Ocak 03, 2013, 09:38:38 ös
      Konu başlığına bakılırsa, sayın hypatia "...Düşünmeyen kitleler,d düşünenlerden kat ve kat çok maalesef" diyerek bence güzel b ir vurgulama yapmış. Mesele ; düşünmeyenlerin egemenliği altında yaşamaktır.
      Saygılar-sevgiler.