Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Mason Mabedi – 7 (Boyutlar)  (Okunma sayısı 9922 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ağustos 02, 2011, 01:30:41 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay




Bu başlığı görünce sakın «Daha önce bir mason mabedinden söz edildi ya, 5x10 ya da 6x12 m gibi.» demeyin. Burada sözünü edeceğim boyut başka boyut.

Ancak boyut öncesinde bir mason mabedinin görünümünü tamamlayalım.

Girmiş olduğumuz mabedin ortalık yerinde birtakım önemli öğeler var.

Her şeyden önce karşımızda üç sütun var. Bunlardan biri Antik sütun stillerinden İyon, biri Dor, biri Korint tarzında düzenlenmiş. Tam olarak öyle olmasa da simgesel olarak öyle. Birer temsili sütun bunlar. Genel olarak şöyle 1,5 m falan yüksekliğinde olmak üzere düzenlenir ve bir dik üçgenin köşelerine oturacak şekilde yerleştirilirler.

İşte o üç sütunun ortasında bir özel döşeme bölümü yer alıyor. Siyah beyaz karelerden oluşuyor bu bölüm. Genellikle karelerin sayısı o altın sayıyı tutacak şekilde düzenlenmiş oluyor yani 7/5. Eğer her yandaki karelerin sayısı çift ise (14/10 gibi) siyah ve beyaz karelerin sayısı eşittir. Tek ise sorun var: Ya beyazlar bir fazla olacak ya siyahlar. Hangi uygulama doğru olur? Buna böyle hemencecik bir yanı4t verilemez. O siyah kareler ve beyaz kareler ve onların birbirine oranı… Bunların hepsi birer simge. Dolayısıyla verilecek simgesel ileti her nasılsa, bu karelerin sayısı da ona göre düzenlenir.

Bu üç sütunun ortasında ille de böyle siyah beyaz kareler olmayabilir. Bazı uygulamalarda burada bir başka simge yer alıyor; Bir yıldız, ışık ya da ışın saçan tarzda düzenlenmiş.

Bu yazı dizisinin dördüncüsüne Sayın Siempre bir fotoğraf ile katkıda bulunmuştu. Kimi üyelerimiz de itiraz etmişti o mabet fotoğrafına. Olabilir aslında; o da bir mabet fotoğrafı ama referans vermemişti Sayın Siempre. Orada mabedin ortalık yerinin (Doğu dışında) tüm döşemesinin siyah beyaz karelerden oluştuğu yani Mozaik Döşeme’nin mabedin büyük bölümünü kaplayacak biçimde tasarımlandığı görülüyor. Bu da bir uygulama. Bir yerlerde yapılıyor anlaşılan. Biz bunu bugüne dek hiç görmedik diye hemen “Böyle bir mabet olmaz.” diye katı bir yargıda bulunamayız. Bir mabet ille de bizim görmüş olduklarımız gibi olmayabilir.

Nitekim o resimde ortada üç yüksek şamdan var dikkat ederseniz. Az önce sözünü ettiğim şu üç sütun yok. Bakıyorum, göremiyorum. Bazı uygulamalarda bu üç sütun Üstad-ı Muhterem ile nazırların kürsülerinin yanı başında yer alır. Bakıyorum, o resimde bunu da göremiyorum. Demek ki bu resimdeki mabet bir başka, farklı bir uygulama. Üç sütun belki de göremediğimiz bir yerde.

Bir tablo üzerinde de olabilir.

Zaten bazı uygulamalarda bu dekoratif öğeleri fiziksel olarak göremezsiniz. Onlar bir tablo üzerine yerleştirilmiştir ve o tablo locanın oturumuna başlandığı zaman ritüelik olarak açılır, oturum son erdiğinde ritüelik olarak örtülür ya da kaldırılır.

Tablo yerine kullanılan bir geleneksel uygulama daha var. Bu öyle bir uygulama ki, bu geleneği günümüzde birçok mason locası sürdürüyor. Şöyle: Oturuma başlanırken ritüelik olarak bir halı ya da kilim getiriliyor ve mabedin ortalık yerine seriliyor. Oturum kapatılırken de toplanıp kaldırılıyor. O halı ya da kilim özel olarak dokunmuş; üzerinde çeşitli masonik simgeler var; Döşeme Örtüsü olarak anılıyor. Tablonun yerini tutuyor.

Sayın Siempre’nin resmini vermiş olduğu mabetteki uygulama belki böyle bir şeydir. (Orada bir nazır masası üzerinde bir şamdan, Doğu’da bir ışıklı yıldız dikkati çekiyor. Onlara sonra geleceğiz. Yerde çerçeve gibi bir şey var; onun ne olduğunu anlayamadım. Bu mabet belki bir başka ritin ya da bir yüksek derece çalışmasının yapıldığı bir mabet de olabilir.)

Gene Sayın Siempre’nin resmini vermiş olduğu mabette Doğu’daki Üstad-ı Muhterem kürsüsünün hemen önünde bir başka kürsü bulunduğunu görürüz dikkat edersek… Büyük olasılıkla o Ant ya Yemin Kürsüsü olarak anılan öğe. Belki de bir mason mabedinin en önemli öğesi… Onun yeri ise değişik uygulamalarda farklı bir yerde olabilir. Üstad-ı Muhterem kürsüsüne yapışık durumda hatta onunla özdeşleşmiş olabilir; mabedin ortasında az önce sözünü ettiğim üç sütunun arasında olabilir; beride mabedin gene ortalık yerinde olmakla birlikte Batı’ya daha yakın bir noktasına konulabilir. Bunların hepsi ritüelin gereğince yapılan farklı tercihler. Birinin doğru ve tek doğru, ötekilerin hepsinin yanlış olduğu söylenirse, bence bu Masonluğun genel tutumu bakımından yanlış olur.

Bunlar mason mabedinde yerde olan öğeler; simgesel olara yeryüzünde. Bir de simgesel gökyüzü var; eğer mabet açık havada değilse, o da tavanda görülüyor. Bir masmavi gökyüzü; gök kubbe… Büyük Ayı Takımyıldızı ile onun çevresinde dönermiş gibi izlediğimiz Kutup Yıldızı, o dekorasyonun en önemli simgesel öğeleri…

Bu yazı dizisinin bu bölümüne niçin “Boyutlar” dedik? İşte şundan ötürü:

BİR MASON MABEDİNİN BOYU DOĞUDAN BATIYA, ENİ GÜNEYDENS KUZEYE, YÜKSEKLİĞİ NADİRDEN ZENİTE KADARDIR.

Masonlardan çoğu (hepsi değil) bunun ne anlama geldiğini bilir. Mason olmayanlardan da bilenler vardır. Bilmeyenler biraz düşünürse bulabilir.


ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ağustos 02, 2011, 11:42:52 ös
Yanıtla #1
  • Ziyaretçi

Bir söz kulaklarımda çınlıyor "Burada her şey simgedir..."


Ekim 12, 2011, 11:12:29 ös
Yanıtla #2
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 187
  • Cinsiyet: Bay

Sayın Forum üyeleri ve Sayın ADAM,

Ben farklı olasılıkları düşünmeye ve bazen komplo teorisyenliği yapmaya devam ediyorum hoşgörünüze sığınarak.

Madem ki mason mabedi evreni temsil ediyor acaba mabedin yöneticisi tanrıyı yada evrenin ulu mimarını mı simgeliyor.

Yada evrene yani mabede iki sütun arasından girildiğine göre her mason olan kişi evrenin dışındada olabilen üstünlüğe sahipmidir? Yada tüm insanlık aslında gerekli şartlarla mason olabildiğine göre her masonu ve her insanı tanrının bir parçası olarak mı görülüyor?Bunun için mi acaba insanlık mabedini inşaya çalışınılıyor?

Mabed evreni temsil ediyorsa insanlık mabedinden kastedilen nedir?

Saygılarımla


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
19 Yanıt
34666 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 23, 2022, 04:55:57 ös
Gönderen: artur62
10 Yanıt
7564 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 25, 2012, 08:42:36 öö
Gönderen: ADAM
13 Yanıt
14295 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 24, 2011, 02:33:59 öö
Gönderen: ARCHITECT
1 Yanıt
7358 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 24, 2011, 12:26:28 öö
Gönderen: malygos
2 Yanıt
5180 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 22, 2015, 08:09:55 ös
Gönderen: ADAM
12 Yanıt
12610 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 27, 2011, 09:44:50 ös
Gönderen: Eureka
5 Yanıt
14568 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 28, 2011, 11:50:10 öö
Gönderen: Siempre
0 Yanıt
3902 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 31, 2011, 02:20:30 ös
Gönderen: ADAM
5 Yanıt
6386 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 07, 2015, 05:56:05 ös
Gönderen: İNSAN
11 Yanıt
15495 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 24, 2011, 03:14:13 öö
Gönderen: ARCHITECT