Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Maden ya da Metal - 1  (Okunma sayısı 2744 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Aralık 02, 2011, 02:38:09 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Masonlukta maden ya da metal, üzerinde önemle durulan bir simge olduğu gibi, çok önemli bir yer tutan bir kavram.

Maden ya da metal denilen şey nedir?

Birçok tanımı olabilir ama biz Mason Sözlüğü’ne bakalım. Çünkü konumuz Masonluk ile bağlantılı. Orada “ekonomik bir değeri olan mineral” denmiş.

Bu tanım, diğer birçok yerde görebileceğimiz bir başka tanımla pek çelişkili değil. Ancak bir metal ille de bir mineral olmayabilir. Metaller genellikle elektrik ve ısı iletkenliği olan maddelerdir. Burada söz konusu olan maden ise bir ocak ya da işletme olmayıp, aslında metalik olmayabilecekken (örneğin bentonit) buradaki anlam bakımından metal ile özdeştir.

Metali bir yana bırakacak olursak, maden sözcüğünün başka anlamları da vardır. Bunlardın arasında mecazi anlamlar da yer alır.

Nitekim Masonlukta da maden sözcüğü mecazi bir anlamda kullanılır.

Masonlar bu anlama mecazi demektense, “simgesel” (sembolik, remzi) demeyi yeğler.

Simge (sembol, remiz) denilince bunu elle tutulur gözle görülür bir nesne ya da kalemle kağıt üzerine çizilir bir şekil olarak görmeye alışmış, başka türlü olamayacağını düşünenler vardır. O tarz, kalıplaşmış diyebileceğim düşünce sahiplerinin genelde ezoterizmi, özelde Masonluğu anlaması zor olmaktadır.

Masonlukta maden bir somut nesne olarak değil, bir kavram olarak geçer. Salt maddi nitelikli değerleri yansıtan bir simgesel terim olarak düşünülür. Öyle ki, genel olarak insanın ruhsal özgürlüğünü etkileyen her maddi nesne, Masonlukta “maden” terimiyle anlatılmasına çalışılan kavramın kapsamına girer. İsterseniz bunlara para ya da bir şekilde parasal karşılığı olan şeyler de diyebilirsiniz.

Böyle olunca Masonlukta maden için “kötü bir şey”, “kaçınılması gereken bir şey” mi denilmektedir? Yoksa tersine, maden çok önemsenmekte ve çok değerli mi tutulmaktadır?

Bu sorunun yanıtını vermeden, bu aşamada biraz durup bir nefes alalım. Belki katkıda bulunmak, eksikleri gidermek, yanlışları düzeltmek isteyenler çıkar.



ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Aralık 02, 2011, 04:44:05 ös
Yanıtla #1
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1811

Sayin ADAM,
burdaki maden kelimesini ( mecazi anlami ile) cevher ölarakta okuyabilirmiyiz. Belkide Masonlar maden kelimesini bu anlamda yani insani  islenip degistirebilecek, gelistirilebilecek bir cevher olarak görüyorlardir.

Saygilar


Aralık 02, 2011, 06:03:14 ös
Yanıtla #2
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Masonluktaki maden sözcüğü, mecaüzi bir anlam çerçevesinde cevher sözcüğüyle eş anlama alınıp değerlendirilebilir mi?

Konu salt maden olsaydı, belki o yönde bir spekülasyon yapılabilirdi. Fakat buradaki maden ocaktan çıkarılan anlamına gelmiyor. Örneğin kömür bir madendir. Nitekim Karbonariler kömürü bir simge olarak kullanmış. Ancak bildiğim kadarıyla Masonlukta böyle bir kullanım yok. Buradaki maden = metal oluyor. Şöyle ki; madeni diye bir sıfat geçer ve bunun yerine metalik sıfatı da kullanılabilir.

Bunlarla birlikte şu da var: Maüden olarak nitelenen şeyler ille de metal de olmayabiliyor. Para ya da parasal değeri olan şeylere maden denilebiliyor. Bir de cevhere bakalım. O ise daha çok tin ya da tensel değeri olan şeyler için geçerli olur, değil mi?

Masonlukta meddi (özdeksel) değerler ile manevi (tinsel) değerler karşılaştırması hayli sıktır. Burada maden konusu hep o maddi değerler ile bağlantıdadır.

Keşke cevher de bir simgesel terim olarak Masonlukta geçseydi. Sanırım çok güzel açılımlar elde edilebilirdi. (Belki kapsamını iyi bilmediğimiz ritlerde vardır.) 

 

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Aralık 02, 2011, 06:43:18 ös
Yanıtla #3
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1811

Alıntı
Masonlukta meddi (özdeksel) değerler ile manevi (tinsel) değerler karşılaştırması hayli sıktır.

Yukardaki yazimda kastim buydu, yani masonluktaki "iyi insanlari daha iyi insanlar yapma" espirisi baglaminda, insanlarin icindeki cevheri ( siz bunu madeni diye okuyun) isleyip daha güzel bir sey yaratma veya ortaya cikarma istegini anlatmak istiyorlardir. Belkide bu benim, simdiye kadar Masonlar ve Masonluk"tan ögrendiklerim cercevesinde, olmasini istedigim hatta bekledigim bir istektir, bilemiyorum.

Ha buarada sayin ADAM baska bir konu basligi altinda ( sanirim Kaba Güc ) size sordugum bir sorunun cevabini hala bekliyorum. Belki bu konuylada baglantisi kurulabilir.Yani sizin dediginiz gibi eger maden konusu hep maddi degerlerle ilgili ise bu masonlar icin nekadar önemlidir, bunu nerelerde, nasil, kimler icin veya kimlere karsi kullaniyorlar vs.

Saygilar


Aralık 03, 2011, 08:34:20 öö
Yanıtla #4
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Sayın Tij’in Kaba Güç başlığı altında sormuş olduğunu belirttiği ve benim yanıtlamam istenen (yanıtlanması gerekiyorsa) sorusunu gözden kaçırmış olabilirim. Ona bir bakarım.

Burada ortaya konulan şu “cevher” kavramı gerçekten bence çok güzel. Bence çok güzel ama Masonluğun standart çalışmalarında geçmiyor; ancak birisi bir konferans ya da sunum konusu çerçevesinde kullanabilir belki hatta belki kullanan olmuştur bile, ben bilemem; okuduklarımda denk düşmedi ya da anımsamıyorum. Maden ya da metal ise başka; dediğim gibi tinsel değil, maddi değer. Sanırım bunu bu yazının izleyen bölümünde daha iyi anlayacağız.

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
5 Yanıt
4048 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 23, 2007, 08:18:52 ös
Gönderen: sun
8 Yanıt
4253 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 16, 2008, 01:12:59 ös
Gönderen: nietzsche
1 Yanıt
2492 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 04, 2011, 05:29:49 ös
Gönderen: abezethibou
0 Yanıt
2115 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 05, 2011, 12:47:52 ös
Gönderen: ADAM