Masonlar.org - Harici Forumu

 

Son İletiler

Sayfa: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1
Sayin 159265358979323, konuyu yeniden gundeme getirdiginiz icin tesekkur ederim. Bu sorunun farkli platformlarda ve cesitli baglamlarda hala tartisiliyor olmasi, bence genellikle onyargilarin ve yanlis varsayimlarin sekillendirdigi bir ortamda olusmasindan kaynaklaniyor. Ben de kendi dusuncelerimi sizin degerli fikirlerinizin yanina eklemek isterim.

Bazen bir sorunun iceriginden once, dayandigi varsayimlari degerlendirmek gerekir. Cunku sorular, bazen farkinda olmadan belirli bir cerceveye bizi hapsedebilir. Zen dusuncesinde bazi sorular, icerdikleri gizli kabuller nedeniyle gercegi tam anlamiyla kavramamizi engelleyebilir. Japon dusunce gelenegi bu gibi sorular icin ozel bir kelimeye sahiptir: "mu" kelimesi. "Evet" veya "hayir" yaniti vermenin yani sira bu yaniti verirler. Ludwig Wittgenstein' in da belirttigi gibi, "Yanlis sorulara dogru cevaplar verilemez." Burada ele alinan soruda, Mason olmanin tanidik sayisina bagli bir olasilik hesabiyla belirlenebilecegi ve surecin bireyin niteliklerinden bagimsiz olarak ilerleyebilecegi gibi varsayimlar bulunmaktadir. Ancak gercekte bu surec, sansa veya nicelige degil, bireyin tasidigi degerlere baglidir.

Masonluk, belirli etik ve ahlaki ilkelere sahip bireylerin bir araya geldigi bir topluluktur. Surece dahil olabilmek icin kisinin ozgur iradesiyle basvuruda bulunmasi ve uygunlugu konusunda titiz bir degerlendirmeden gecmesi gerekir. Tanidiklarin varligi basvuruyu kolaylastirabilir ancak surecin sonucunu belirleyen asil unsur, bireyin karakteri ve degerleriyle ne kadar ortustugudur. Eger Masonluk sadece sosyal baglantilara dayali bir yapi olsaydi, bu durum onun temel ilkelerine zarar verirdi.

Bireyin topluluklara kabul edilme sureci, insan dogasina ve ahlaki degerlere dayali bir yaklasimla incelendiginde de benzer bir sonuc ortaya cikar. Erdemli bireyler, yalnizca cevreleriyle olan iliskileriyle degil, sahip olduklari niteliklerle sekillenir. Ahlaki bir eylemin degeri, yalnizca niyetin safligina dayandiginda bir anlam kazanir. Dolayisiyla, bir kisinin Mason olma arzusunun yalnizca baglantilari uzerinden degerlendrilmesi, eksik ve yaniltici bir bakis acisidir.

Insan iliskilerinin dinamiklerine bakildiginda, genis bir cevreye sahip olmak bir topluluga dahil olma olasiligini artirabilir, lakin bu tek basina yeterli degildir, cunku gruplar yeni uyeleri degerledirirken yalnizca baglanti sayisina degil, bireyin degerlerine, dusunce yapisina ve guvenirliligine de onem verirler. Bir topluluk, uyeleri arasindaki guven iliskisini korumak adina yeni bireyleri dikkatlice secer ve bu secim, nicelikten cok nitelik uzerine kuruludur.

Bu nedenle soruyu farkli bir cervecede ele almak gerekir. "Kimin Mason olma sansi daha yuksek?" yerine, "Bir bireyin Mason olabilmesi icin hangi niteliklere sahip olmasi gerekir?" sorusu daha anlamli olacaktir. Yanlis cercevede sorulan bir soru, sureci yanlis anlamamiza neden olur. Sonuc olarak, Mason olmak isteyen biri icin belirleyici olan, tanidigi kisilerin sayisi degil, kendisini nasil gelistirdigi ve bu degerlere ne kadar uyum sagladigidir. Eger bir kisi bu niteliklere sahipse, surecin dogal akisi icinde er ya da gec hedefledigi noktaya ulasacaktir.

Saygi ile,



2
Roportajlar / Ynt: Mustafa Kemal'le roportaj
« Son Gönderilen: Gönderen: 159265358979323 Dün, 11:43:59 ös »
Masonluk hakkında içerden bir bakış sunması ve sayın Mustafa Kemal’in açık yürekliliği sayesinde, başarılı ve ilgi çekici bir röportaj olmuş. Okurken öğrendim, keyif aldım. Kendisine ve sayın Enelsır’a teşekkürlerimi iletiyorum.
3
Oldukça eski bir başlık ve saygıdeğer forum katılımcıları da görüşlerini belirtmişler. Ben de kendi düşüncelerimi aktarmayı ve ifade etmeyi – bu forumdan ve araştırmalarımdan öğrendiğim kadarıyla – isterim.

Bir kişinin mason olma şansının, tanıdığı mason sayısıyla doğrudan orantılı olarak kurulamayacağını düşünüyorum. Masonluk, bildiğiniz gibi genel itibariyle belirli ahlaki ve etik değerlere/seviyelere sahip bireyleri bünyesine katmayı hedefler ve belirli kuralları, kabul süreçleri vardır.

Bir masonun referansı üyelik sürecinde mühim bir rol oynayabilir; ancak bu tek başına yeterli değildir. Kişinin karakteri, dünya görüşü, topluma ve insanlığa bakışı gibi unsurlar da değerlendirilmektedir. Dolayısıyla yalnızca tanıdıkların fazla olması değil, aynı zamanda başvuracak kişinin bu değerlerle ne kadar uyumlu olduğu da belirleyici bir faktördür.

Fakat buradaki mevzu, ilk başvuru aşamasındaki tabiri caizse “eleme süreci” olduğu için, en az bir mason tarafından tanınan ve kapıyı kendisi çalmış bir harici, tabii olarak bir avantaj içerisinde olacaktır. Ancak bu avantaj, kat’iyen bir üyelik garantisi sağlamaz. Nihai karar, yalnızca tanıdıkların varlığına değil, adayın karakterine, duruşuna ve Masonluğun temel kaideleriyle ne kadar örtüştüğüne bağlıdır. Ve ilgili locadaki değerli büyüklerimiz tarafından bu karar verilir. Yani tanıdık sayısı başvuruyu kolaylaştırabilir, fakat sürecin olumlu neticelenmesini kati surette temin etmeyecektir.

Elma ile elmayı mukayese etmek adına, her ikisi de kapıyı kendi çalmış, tanıdığı olan ve olmayan şeklinde ayırıp kıyaslamanın daha doğru olduğunu düşünerek belirtme ihtiyacı duydum. Zira tanıdığı olup da teklifle gidilen adaylar, bu başlığın nokta-i nazarında kalmamış olacaktır.

Buna dair düşüncelerinizi işitmekten memnuniyet duyarım. Başlığa dair girdiler eski tarihli olduğu için yeni katılımcıları da dahil edip tekrar canlandırmak adına da yazmak istedim. :)

Tüm bu değerli bilgilerle yolumuzu aydınlatmış değerli forum katılımcılarına saygılarımı sunarım. Vaktiniz için teşekkür ederim.
4
Masonluk ile ilgili Sorular ve Cevaplar / Ynt: Mason olmanin Mason bireye pozitif etkileri
« Son Gönderilen: Gönderen: 159265358979323 Mart 13, 2025, 10:23:12 öö »
Sayın Lucian, gayet güzel bir anlatımda bulunmuş. Benim de düşüncelerim benzer minvalde olacaktır; malum olan şeyin açıklaması da genellikle ortak bir noktada buluşur.

Bence Masonluk, bireyin kendini geliştirmesine, ahlaki değerlerini güçlendirmesine ve topluma daha faydalı, kâmil bir insan olmasına önemli ölçüde katkı sağlar. Kişi, inisiye olmadan önce de böyle bir karakter yapısına sahip olabilir ve bu durum, Masonluk ve kardeşlik perspektifinden bakıldığında bir kazanım olarak ortaya çıkar. Masonluk ve kardeşlerinin desteğiyle kendi tekâmülünü bir seviyeye taşıyabilen kişi (ki bu farkındalığa sahip biri yüksek ihtimalle bunu başaracaktır), zamanla Masonluğun birey üzerindeki gelişim amaçlarını gerçekleştirmiş olur.

Ayrıca, felsefi ve etik prensiplere dayandığını bildiğimiz bu kardeşlik yapısının, disiplinli bir düşünce yapısını kazandırması ve bu açıdan da karakter gelişimini desteklemesi bence büyük önem taşır. Öte yandan, kardeşlik ve dayanışma ruhunu teşvik ederek sosyal ilişkileri güçlendirir. Bu öğretiler sayesinde birey, daha bilinçli, adil ve sorumluluk sahibi bir insan hâline gelir. Bilgiye ve aydınlanmaya verilen önemle birlikte entelektüel kapasite gelişir ve birey hayata daha geniş bir perspektiften bakma imkânı bulur.

Bunların en büyük ve harici olarak gözlemleyebildiğim en somut örneklerinden biri ise mason kişilerin, üstatların yaptığı ve yayınladığı çalışmalardır. Bu çalışmaların tamamen kişisel tekâmül amacıyla ve bu saflıkla ortaya konması dikkat çekicidir. Zaten bu sürece hazır olan bireyler için Masonluk, kendilerini gerçekleştirebilecekleri bir yaşam ve gelişim alanını sunar.

Eğer yanlış ifade ettiğim noktalar varsa lütfen düzeltmemi sağlayınız.

Sayın Midyad’a ayrıca bu anlamlı soru için teşekkür ederim.

Saygılar sunarım.
5
Benim Siirlerim / Ynt: Denemeler (1)
« Son Gönderilen: Gönderen: Alşah Mart 13, 2025, 12:06:30 öö »
      Sayın Adonai, şahsen güzel sanatların bütün dallarına karşı ilgi duyan biriyim. Şiiri de "Güzel Sanatların" bir kolu olarak kabul ederim. İnsan bazen sayfalar dolusu yazı ile anlatamadığını kıs bir şiirle de anlatabilir. Tıpkı karikatürde olduğu gibi.
      Şiirde öznelerin yerinin değişmesi, devrik cümle kullanılması, serbest veya hece gibi yazılmasının  şiire renk verdiğini düşünüyorum.
       Şiirlerinizi biriktirip ilerde kitap halinde sunmanızı çok isterim. Lütfen devam edin.
       Selamlar-sevgiler.
6
Benim Siirlerim / Ynt: Denemeler (1)
« Son Gönderilen: Gönderen: Adonai Mart 12, 2025, 10:14:52 ös »
Denemeler...

Halimi gören gülüp geçiyor,
Söylediğim, yaptığım eleştiriliyor,
Sanki umursamazım sanki tutarsız,
Belki de bunlara anlam gereksiz.?

Bazen şapşal ve aptal görünürüm
Bazen zekâya, merhamete bürünürüm
Bilenler anlar ne olduğumu
Bilmeyene anlatırım boşa didinirim.

Aslında kimseye yoktur kinim
Ne yapılırsa yapılsın affederim
Kızarım, belki sinirlenirim
Sükunettir varacağım nokta, benim.

Ben senim, sen de ben anlamadın mı
Yok aramızda fark sezemedin mi
Ayrı gayrı düşmek nefsin oyunu
Nefsine hükmetmeyi denemedin mi

Hakikati bilirim diyemem belki bilirim
Güzel gelenin önünde halıyım, kilimim
Kimsenin hakkına girme, en azından çabala
Üzme kimseyi, dünya kimlere kalmış ki sana kala

Uzun zamandır yazmıyordum. Öznelerin değiştiği ve ya değişmediği bir şiir yazayım dedim.

Sevgiler.

Adonai.

7
Kabala, Kebala, Qabala, Cabala, Kabballah / Ynt: Kabala Numerolojisi
« Son Gönderilen: Gönderen: Novayst Mart 10, 2025, 10:05:04 öö »
Kabala numerolojisi hakkında  fazlasıyla yabancı kaynaklar ve isimler mevcut ama ne hikmetse eserleri olan, hatta birlikte çalışıp kendisinden eğitim alabileceğimiz bir isim yok gibi.

Aradığınız şeyin Hermetik Kabala (Hristiyan Kabalası) olduğunu varsayarak konuşmak gerekirse, ne yazık ki Türkiye'de bu konuda yalnızca farklı öğretileri rastgele bir araya getirip "Kabala" etiketi yapıştıran kişiler dışında güvenilir bir kaynağa rastlamak çok zor. Bir tanıdığın ricasıyla ve sadece baskı maliyetini karşılayarak ünlü yayınevlerinden, içi fazlasıyla boş kitaplar bastırıp Kabala bilgini kesilen insanlara da rastlamak mümkündür. Haliyle, güvenilir olduğu düşünülen kişilerin gerçekten güvenilir olup olmadığı bile muammadır.

En iyisi yabancı kaynaklardan faydalanmaktır, zira Anglosfer literatüründe bu konuda yazılmış çok sayıda içerik mevcuttur. Ancak uyarmam gerekir ki Gematria, paranoya unsurlarını da barındıran riskli bir alandır. Bu yüzden, diğer "ince" ilgi alanlarına gösterilmesi gereken temkinin burada iki katı özenle uygulanması gerekebilir.

Hikmetin alıcısının olmadığı şu günlerde biraz bilgi paylaşımına girmek çok iyi olurdu bence.
"Öğrenci hazır olduğunda üstat ortaya çıkar" derler. Bu yüzden, tevekkül edip eldeki seçenekleri en iyi şekilde değerlendirmek en doğrusudur zannımca.

Muvaffak olmanız dileğiyle.

8
Resim ve Fotografcilik / Ynt: Yapay Zeka'ya Masonluğu Çizdirdim :)
« Son Gönderilen: Gönderen: ANARCHOSA Mart 04, 2025, 07:56:10 ös »
Sayın @Transcendental sizi üslubunuzdan dolayı uyarmak durumundayım. Yorumunuz varsa yapın, katkınız varsa verin, sorunuz varsa sorun. Ancak başka forum üyelerinin yorumlarına "boş yorum" deme hakkınız yok. Tekrarı halinde yaptırım olacağını biliniz.
9
Resim ve Fotografcilik / Ynt: Yapay Zeka'ya Masonluğu Çizdirdim :)
« Son Gönderilen: Gönderen: Transcendental Mart 03, 2025, 10:10:14 öö »
Selamlar arkadaşlar uzun süredir forum çok sessiz ve bu durum beni gerçekten üzüyor. Bugün yapay zekaya "Türkiye'de Masonluk" başlığı ile birkaç görsel çizdirdim ve sizlere de paylaşmak istedim, umarım beğenirsiniz.
Bence gayet yaratıcı bir fikir,güzel görselli bir çalışma olmuş.
bir yukarda duran mesajda yapılan boşlar gibi diğer bütün boş yorumlara kulak asmayın.
gayet farklı bir fikir.
tebrik ederim.
10
Masonluk ile ilgili Sorular ve Cevaplar / Ynt: James Anderson' in 'Stupid Atheist' sozu... hakaret mi?
« Son Gönderilen: Gönderen: midyad Şubat 19, 2025, 11:45:57 öö »
Basliktaki soruya cevap verebilmek icin ve hata konu uzerinde saglikli dusunubeilmek icin, donemin sosyal, entellektuel ve dini dinamiklerini anlamak gerekir. Peki, 18. yuzyil baslarinda tolerans kavrami kesfedilmemismiydi? John Locke gibi dusunurler hosgoru hakkinda ne soyluyordu? Ama daha onemlisi: Bu hosgoru herkesi kapsiyormuydu?

Belki de konuyu anlamanin en iyi yolu, o donemde yazilmis metinlere donup bakmak, arastirmak ve okuyup anlamaktir. Anderson gercekten kabamiydi, yoksa donemin olagan uslubunu mu yansitiyordu?

Bu ifade acaba rahatsiz edici mi yoksa Masonik bir anlam mi iceriyor? sorular ve sorular...
Sayfa: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10