Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Kitap Tanıtımı  (Okunma sayısı 1099 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Şubat 08, 2025, 11:46:45 ös
Yanıtla #10
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 215
  • Cinsiyet: Bay

Sayin Alsah,

Oncelikle samimi ve icten yanitlariniz tesekkur ederim. Verdiginiz bilgiler oldukca degerli. Sizi daha iyi anlamak ve konunun bazi yonlerini biraz daha derinlestirmek adina bir ek sorum olacak.

1. Masonluga olan ilginizin, halk arasindaki yanlis kanilarla sekillenmis bir meraktan dogdugunu belirttiniz. Turkiye' de genel anlamda 'sorgulamamazlik' diyebilecegimiz bir kultur oldugu sikca dile getirilir. Sizce bu durum, Masonluk gibi konularin yanlis anlasilmasina nasil bir zemin hazirliyor? Insanlar, duyduklari ile yetinmek yerine daha derinlemesine arastirma yapmaya nasil tesvik edilebilir?

2. Bilinmeyene karsi duyulan korku, cogu zaman bilgi eksikligi ile birlestiginde on yargilara donusebiliyor. Sizce Masonluk ozelinde, halk arasinda yayilan yanlis bilgilerin temel kaynagi neydi? Bu tur algilar daha cok tarihsel bir mirasin devami mi, yoksa toplumun bilinmeze karsi refleksi mi?

Bugun bile, ornegin Amsterdam veya Bruksel gibi sehirlerde bazi marjinal gruplarin Mason localarinda cocuklarin ayinle kurban edildigine dair akil disi iddialar ortaya attigina sahit olabiliyoruz. Ancak bu tur inanislar genis halk topluluklari tarafindan degil, daha cok mikro duzeyde marjinal gruplar veya kisiler tarafindan dile getiriliyor.

Sizce bu tur komplo teorileri neden bu kadar direncli ve uzun omurlu olabiliyor? Insanlar, duyduklari ile yetinmek yerine daha derinlemesine arastirma yapmaya nasil tesvik edilebilir? Ve sizi Masonluk hakkindaki ilk on yargilarinizi sorgulamaya iten en onemli bilgi ne olmustu?

3. 2011 yilinda foruma katildiginizi belirttiniz. O donemde forumun sizin icin en buyuk katkisi ne oldu? Forumda karsilastiginiz icerikler ve tartismalar, dusunsel yolculugunuzda yeni perspektifler kazandirdi mi?

4. Yazarlik surecinizin forumdan bagimsiz gelistigini ifade ettiniz. Ancak yazmak, cogu zaman bireyin birikimlerinin ve dusunsel suruveninin bir yansimasidir. Forumda gecirilen uzun yillarin, belki dogrudan degil ama dolayli yoldan yaziniza etki ettigini dusunuyormusunuz? Ornegin Sayin ADAM' in paylasimlarindan bazi dusunsel kaynaklara yoneldiginiz, oradan baska kaynaklara gectiginiz ve bu surecte zihinsel olarak surekli gelistiginiz oluyor. Bilgiye ulastikca, perpektifiniz degisiyor ve dunyaya bakis aciniz donusebiliyor.

5. Basimi icin daha ugrasmadiginiz baska bir kitabiniz oldugunu belirttiniz. O kitabinizin konusunu bizimle paylasabilirmisiniz? Kara Kapli Beyaz Kitap ile benzer bir icerige mi sahip, yoksa tamamen farkli bir perpektiften mi ele aliyorsunuz?

Saygi ile,     



Şubat 10, 2025, 01:11:09 öö
Yanıtla #11
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1823
  • Cinsiyet: Bay

     Sayın midyat, sizi anlayabildiğimi düşünüyorum. Aslında sorularınızın her biri benim şahsımdan ziyade genel platformlarda gündeme gelip tartışılacak konular. Ancak, merakınızı biraz olsun gidermek amacıyla  konulara kısa kısa değineceğim.
     1- Bir konuda merakım varsa, o konuyu olabildiğince iyi inceleyerek en doğru noktaya varmak isterim. Sorgulama yapmak her halde biraz meraklı oluşumdan. Sorgulama yapabilmek için ise gerçekten konu hakkında sağlam bilgi sahibi olma gerektiğini düşünüyorum.  Bunun için de (Sayı bilmiyorum) çok kitap ( Özellikle kaynak vasfında)  okumaya çalışırım.   
     
      2- Masonluk söz konusu olunca siz de dostlarınız arasında bir araştırma yapın. Göreceksiniz  %90'nına yakını "Tanrıya inanmayan, dünya hakimiyetini ele geçirmeye çalışan korkunç insanlar," olarak tanımlayacaklardır. Oysa, detaylı incelediğinizde Locaya kabul edilme şartlarından birinin ve belki de en önemlisinin "Tanrıyı kabul eden bir dine sahip olma" şartı olduğunu göreceksiniz.  Einstein'in "İnsanların ön yargılarını yıkmanın, atomu parçalamaktan daha zor olduğu" sözü bazı toplumlar, özellikle bizim toplumumuz için "Cuk" oturan bir söz olduğunu anlayacaksınız.

      3- Komplo teorileri her zaman vardı ve bundan sonra da var olacaktır. Aslında bunun  kötü bir durum değil, bilakis insanları araştırmaya sevkeden bir durum olduğunu düşünüyorum.

      4- Forma katıldığım 2011 yılında bu formda öyle konular tartışılıyordu ki, inanın insanın formdan hiç ayrılmaması geliyordu. O zamanki konulara ve tartışmalara bir göz atsanız, ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

    4- Henüz yazarlık seviyesine ulaştığımı zannetmiyorum. Nacizane bir şeyler yazmaya çalışıyorum. Yazdıklarım genelde yaşanmış, yaşanması düşünülmüş olayların bir akış içinde anlatılması (Bu konudaki kararı, kitabımı okuyanların daha sağlıklı vereceğini düşünüyorum).

      5- Yazmış olduğum 2. kitabımın konusu çok farklı. Yayınlanması şu anda uygun değil. Maalesef konusunu paylaşamam. Ancak, yazmakta olduğum yeni bir çalışmam daha var o biraz belgesel tarzında olayı bizzat yaşamış, yağmaya maruz kalmış insanlarla ilgili. Yazımı tamamlanıp basıldığında büyük yankı uyandıracağını düşünüyorum.

         Tatmin olduğunuz düşüncesi ile saygı ve sevgilerimi sunarım.
           
"Vur ama dinle beni"


Şubat 10, 2025, 08:35:01 ös
Yanıtla #12
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 215
  • Cinsiyet: Bay

Sayin Alsah,

Oncellikle, sorularima vakit ayirip ictenlikle yanit verdiginiz icin tesekkur ederim. Sizin de belirtiginiz gibi, bu konular zaman zaman farkli platformlarda da tartisilabilecek meseleler iceriyor ve her yeni cevap yeni bir soruyu beraberinde getiriyor. Ancak, en iyisi biz buradan ana konumuza, yazarlik surecinize ve kitabiniza geri donelim.

Yine de izninizle sunu belirtmek isterim: Bireysel deneyimler, teorik tartismalara anlam katan en degerli unsurlardan bir tanesidir. Dolayisi ile, goruslerinizi paylasmaniz bence cok kiymetlidir.

Yazarlik surecinizle ilgili oldukca mutevazi bir yaklasim sergiliyorsunuz. "Henuz yazarlik seviyesine ulastigimi zannetmiyorum." ifadeniz, uretkenligi surekli bir ogrenme sureci olarak gordugunuzu gosteriyor. Ancak, gerek yazdiklariniz gerekse yeni calismanizin yanki uyandiracagina dair inanciniz, bu surecin aslinda cok daha derin bir birikime dayandigini dusundurtuyor.

Komplo teorileri hakkindaki degerlendirmeniz ozellikle kayda deger. Teorilerin bireyleri arastirmaya sevk edebilecegini ifade ettiniz ki, bu tur bir zihinsel kivilcim genellikle elestirel dusunceye ve sorgulayici bir tutuma yatkin, devrimci karakterdeki zihinlerde tezahur eder. Ote yandan, hakikatin dogasi geregi cogu zaman bulanik kaldigi ve bilginin yanilsama ile ic ice gectigi bir dunyada, bir yazar perspektifinden gercegi sunmanin etkili yontemleri belirli bir cercevede sekillenmis olmali. Bilgiye ulasmanin ve yaymanin en saglikli yontemi  forumlar mi, Sayin Sansever' in de zaman zaman yaptigi gibi medya roportajlari mi, kitaplar mi...Yoksa tum cabalara ragmen yanlis bilgilerin ve on yargilarin yikilmasi imkansiz   oldugu icin hic ugramamak mi... Neticede, sizin de belirttiginiz gibi, "Bir cahile bir sey anlatmak, bir atomu parcalamaktan daha zordur."

Bu noktada, Sayin Selim' in "Yapay Zeka' ya Masonlugu cizdirdim :)" basliginda Masonlar on yargilari kirma konusunda neden pasif kaldiklarina dair dolayli olarak yaptigi paylasimi hatirladim. Sayin ADAM' in da benzer bir konuda gorus belirttigini hatirliyorum. Bu pasiflik, Masonlugun dogasindan da kaynaklaniyor olabilir, ya da disaridan gorunmeyen baska dinamikler de soz konusu olabilir...

Bu baglamda, belki forumki Mason uyeler de bu konuyu yeni bir baslik altinda ya da Sayin ADAM' in daha once actigi basliklarda ele almak isteyebilirler. Neticede, Masonluk tarih boyunca yanlis anlasilmalarin ve komplo teorilerinin merkezinde yer aldi. Halbuki tarihsel olarak Masonluk, aydinlanma dusuncesinin onemli bir unsuru olmus ve pek cok entelektuel figuru bunyesinde barindirmistir. Ornegin, ABD' nin kurucularindan Benjamin Franklin bir Masondu ve ozgur dusunceyi tesvik eden calismalariyla biliniyordu. Fakat bu tur tarihi gercekler cogu zaman goz ardi edilerek spekulasyonlara yer birakiliyor.

Tum bu konulari ele aldiktan sonra, konumuzun basina, yani asil odak noktasi olan kitabiniza daha ayrintili bir sekilde egilebiliriz. Bu baglamda, aagidaki sorular yonunde dusuncelerinizi bizimle paylasmak istermisiniz?

1. Yazarlik suruveniniz nasil basladi? Daha once de yazin dunyasinda farkli calismalariniz oldu mu?

2. Kara Kapli Beyaz Kitap ismi oldukca dikkat cekici! Kitabin ismini nasil belirlediniz?

3. Kitabinizin masonik dusunceyle bir baglantisi var mi?

4. Kitabinizin telif gelirlerini LOSEV' e bagislama kararini nasil aldiniz?

5. Bu bagis sureciyle ilgili okuyuculariniza iletmek istediginiz ozel bir mesaj var mi?     

Simdiden degerli vaktiniz icin tesekkur ederim.

Saygi ile,

           


Şubat 10, 2025, 10:52:19 ös
Yanıtla #13
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1823
  • Cinsiyet: Bay

     Sayın midyat, izninizle konuyu uzatmadan hemen cevaplara geçeceğim.
     
     1-Daha önce de belirttiğim gibi, henüz kendimi "Yazar" olarak görmüyorum. Edebiyat ve okuma tutkum çocukluk yıllarıma kadar uzanır. Ancak, henüz yayınlamayı düşünmediğim kitabımı 2012 yılında yazmıştım. Yazmayı sevdiğimi söyleyebilirim.

      2-Kara Kaplı Beyaz Kitabın adı, kitabın adını, bilgi edinme mahiyetinde bir kitabı incelemek için elime aldığımda "Açalım bakalım kara kaplı kitap neler söylüyor bu hususta " diye kendi kendime söylendiğim bir esnada aklıma geldi. Sayfaları da beyazdı. Öyle bir anda oluştu.   

      3- Kitabımda Masonik düşünceler yer almamaktadır.

      4- Ülkemizdeki kuruluşlar arasında LÖSEV'in  çok ulvi bir görev üstlendiğini düşünüyorum. Bu nedenle de Kurban, fitre vs. her türlü bağışımı yıllardır bu kuruma yapıyorum.

      5- Ben bu kitabımı herhangi bir kazanç edinme amacı ile yazıp yayınlatmadım. Hatta şu kadarını söyleyeyim, kendim dahi kitabımı para ile satın aldım (Hem de biraz fazlaca olarak).

         Sayın midyat, bu konu ile ilgili şunu söyleyebilirim. Durumu iyi olanların, alabildikleri ölçüde  almalarını, kendi için aldıkları dışında fazla olanları kitap dostu sevdiklerine hediye etmek suretiyle bu ulvi davaya katkı vermelerini temenni ederim.

        Saygı ve sevgilerimle.
 
"Vur ama dinle beni"