Sayın Lucian, gayet güzel bir anlatımda bulunmuş. Benim de düşüncelerim benzer minvalde olacaktır; malum olan şeyin açıklaması da genellikle ortak bir noktada buluşur.
Bence Masonluk, bireyin kendini geliştirmesine, ahlaki değerlerini güçlendirmesine ve topluma daha faydalı, kâmil bir insan olmasına önemli ölçüde katkı sağlar. Kişi, inisiye olmadan önce de böyle bir karakter yapısına sahip olabilir ve bu durum, Masonluk ve kardeşlik perspektifinden bakıldığında bir kazanım olarak ortaya çıkar. Masonluk ve kardeşlerinin desteğiyle kendi tekâmülünü bir seviyeye taşıyabilen kişi (ki bu farkındalığa sahip biri yüksek ihtimalle bunu başaracaktır), zamanla Masonluğun birey üzerindeki gelişim amaçlarını gerçekleştirmiş olur.
Ayrıca, felsefi ve etik prensiplere dayandığını bildiğimiz bu kardeşlik yapısının, disiplinli bir düşünce yapısını kazandırması ve bu açıdan da karakter gelişimini desteklemesi bence büyük önem taşır. Öte yandan, kardeşlik ve dayanışma ruhunu teşvik ederek sosyal ilişkileri güçlendirir. Bu öğretiler sayesinde birey, daha bilinçli, adil ve sorumluluk sahibi bir insan hâline gelir. Bilgiye ve aydınlanmaya verilen önemle birlikte entelektüel kapasite gelişir ve birey hayata daha geniş bir perspektiften bakma imkânı bulur.
Bunların en büyük ve harici olarak gözlemleyebildiğim en somut örneklerinden biri ise mason kişilerin, üstatların yaptığı ve yayınladığı çalışmalardır. Bu çalışmaların tamamen kişisel tekâmül amacıyla ve bu saflıkla ortaya konması dikkat çekicidir. Zaten bu sürece hazır olan bireyler için Masonluk, kendilerini gerçekleştirebilecekleri bir yaşam ve gelişim alanını sunar.
Eğer yanlış ifade ettiğim noktalar varsa lütfen düzeltmemi sağlayınız.
Sayın Midyad’a ayrıca bu anlamlı soru için teşekkür ederim.
Saygılar sunarım.