Bu forumda başlangıçta yanlış ve bir kişinin tercihiyle kullanılmış "Fakirler Mason olamaz" gibi bir ifade var. Oysa kurumsal olarak böyle bir ifade kullanılmamıştır. Üzerine de çok konuşulmuş olmasına rağmen gidip gelip Mason olmak isteyen ama kendini maddi anlamda "zengin" olarak tanımlayamayan kişiler buraya takılmaktadır. Oysa Mason olmak için zengin olmalıdır denilmemiş.
Burada bence kişilerin sözlerine değil, kurumsal denilenlere bakılmalıdır.
Bakınız ÖMBL (Büyük Mason Mahfili Derneği) bu gereklilikleri websitesinde nasıl aktarmış:
Ergin yaşta (21 yaşını tamamlamış) ve özgür insan olması;
• Uygar haklara sahip bir kişi olması;
• Masonluğun öğretimini anlayabilecek düzeyde yeterli eğitim ve öğrenim görmüş bulunması;
• Loca çalışmalarına katılmasını engelleyebilecek türde önemli bir hastalığı, bir ruhsal ya da sinirsel rahatsızlığı ya da bedensel sakatlığı olmaması;
• Derneğe giriş ödentisini, sonra yıllık ödentileri sıkıntı çekmeden karşılayabilecek yeterli ekonomik gücünün bulunması;
• Üyesi olacağı locada toplantılara düzenli bir şekilde katılma olanağı bulunması;
• Masonluğun ilkelerine, çalışma kurallarına ve yöntemlerine, ilgili derneğin tüzüklerine, locaların ve yetkili organların kararlarına uymayı kabul etmesi.
Kadınların “mason” olamayacaklarını öngören mason örgütlerinde, “erkek olmak” bu niteliklerin en başında gelir. Her masonun belirli bir dinsel inancının olmasını zorunlu gören örgütlerde de, bu niteliklere “inanç koşulu” eklenir.
HKEMBL Web sitesinde ise şu şekilde beklentiler belirtilmiş...
Nasıl Mason olunur?
Hemen hemen bütün derneklerde olduğu gibi Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Derneği’ne de belirli işlemlerin tamamlanması ile yeni üye alınır. Yeni üyelerin; yasa ve tüzüklerde belirtilen niteliklere uygun, Tanrı’ya inanan, hür, belli bir kültür seviyesine sahip, aydın, çevresinde iyi tanınan, iyi ahlaklı, namuslu, dürüst, şerefli ve çalışkan kişiler arasından seçilmesine dikkat edilir. Bu nedenle adaylar ancak özenle incelendikten sonra dernek üyeliğine kabul edilirler.
Mason olmak için hür irade ve rıza neden önemlidir?
Masonik anlayışa göre, bir insanın düşüncede ve eylemde hür iradesi ve rızası bireysel hürriyetinin ölçüsüdür. Hür Mason deyimi de zekâ, akıl, irade ve ruh hürriyetini işaret eder. Bir Masonun, Mason olmak için verdiği karar da dâhil olmak üzere her düşüncesi ve yaptığı her hareket onun hür iradesine ve rızasına bağlıdır. Aday, hür düşünen ve davranışlarında hür olan bir insandır. Adayın Masonluğa başvurusu, gönül rızası ve hür isteği ile yani hiç kimsenin baskısından etkilenmeksizin, gönüllü ve içten bir istekle yapılmış bir başvuru olmalıdır.
Masonluk üyelerinden ne beklemektedir?
Masonluğun imtiyazları, Masonların taşıdıkları yükümlülük ve sorumluluklardan daha fazla değildir. Kardeşlik kuruluşumuzun bir üyesinin edineceği yükümlülükler, modern bir toplumun üyesi olarak daha önce edinilmiş yükümlülükler ve üstlenilmiş vatan, ulus, aile ve bireysel sorumluluklarla asla çelişmediği gibi onlara güç katar. Bir başka ifade ile Masonluk, çağdaş toplumun bir üyesi olarak taşımakta olduğumuz sosyal ve bireysel yükümlülükleri tekrar etmekte ve perçinlemektedir
Hal böyle iken meseleyi yanlış yorumların peşine takılıp uzatmanın gereği olmadığı şahsi kanaatindeyim.