Yıl dediğimiz Dünyanın Güneş çevresinde bir turunu tamamlamasıdır. Oysa ki Güneş Takvimi kullanılmaya başladığında Güneş'in Dünya'nın çevresinde döndüğüne inanılıyordu! Öyle ya da böyle Yıl, 365 gündür. Aslında öyle de değil, Ay Takvimi 354 gündür...
Miladi 2020 bitiyor, 2021'e giriyoruz. Miladi, milat çok önemli bir olayı başlangıç günü kabul etmektir. Bizim durumumuzda bu İsa'nın doğumu oluyor. Oysa ki Vatikan bile kabul etti ki, İsa (eğer vardıysa) M.Ö. 4 ile 7 yılları arasında doğmuştur. Bunu da belgeleyebiliyoruz. Çünkü Bettlehem'de bir ahırda doğmuştur. Doğumu Yusuf ve Meryem'in köyünde değil burada olmasının bir sebebi var. "Roma yönetimi nüfus sayımı için her çevre köy, kasabadaki insanın gelip şehirdeki nüfus memuruna kaydolması şartını koşmuştu. O kadar kalabalık bir hareket olmuştu ki konaklayacak yer kalmamış, insanlar sokaklarda yatıp sırasını bekliyordu. Bu sebeple İsa hep bir ahırda samanların ve hayvanların arasında doğmuş tasvir edilir!" derler. Bu nüfus sayımı ise Roma kayıtlarında mevcut...
Başka Milat alınan günler de var. Bunlardan İbrani takvimi kendi anlayışlarına göre ilk insanın doğumu kabul ettikleri şimdiki M.Ö. 3760'ı kabul eder. Ancak Babil sürgünü sonrası onlardan da etkilenmeler sözkonusu olmuştur.
Müslümanlar uzun süre Mekke'den Medine'ye Hicretin milat alındığı Hicri Takvimi kullanmıştır.
Masonluk bile farklı takvimler kullanır. Bunların başlıcaları farklı ritlerde milat alınan olaylarla ilgilidir.
Craft Masons - M.Ö. 4000
Scottish Rite - M.Ö. 3760
Royal & Select Masters Royal Arch M.Ö. 1000
Knights Templar M.S. 1118
başlangıç alındığından Miladi takvime bu yıllar eklenir.
Bitti mi?
Anno Salutis
Anno Restorationis
Anno Reductionis
Anno Ordinis
Anno Mundi
Anno Lucis
Anno Inventionis
Anno Hebraico
Anno Egyptiaco
Anno Domini [A. D.]
Anno Diluvii
Anno Depositionis
Anno Caedo
Anno Benefacio
Anno Yıl, yılı demektir. Örneğin "Benefacio" Kutsama demektir ve buna göre "Kutsama Yılı" yani İsrailoğullarının Mısır'dan çıktığı M.Ö. 1913 kabulü üstüne kuruludur.
Anno Lucis, Işığın Yılı yani Tanrı'nın "Işık Olsun" deyip yaratıma başladığına inanılan M.Ö. 4000 kabulü ile başlar. Anno Mundi, "Dünya Yılı" dır. Eylüle kadar 3760, Eylülden sonra 3761 eklenir. Anno Hebraico olarak da anılır, çünkü İbrani takvimi ile özdeştir.
Diyeceğim, 2020 ne kötü bir yıldı ya diyenler var ya, 2020 aslında 2020 olduğunu bilmiyor. Biz olayları kendi anlayışımıza göre dizip ona anlam ve sayı veriyoruz. Dolayısıyla 2021'de çok daha iyi, kötü olmayacak. Kime göre iyi, kime göre kötü?
Ancak bir de gerçeklik var ki Holistik Evren ve Psikon Teorisi gibi konular, zihinde yaratılan düşüncenin gerçekliğe varmasını bilimsel açıdan inceliyorlar. Öyle olunca iyi niyetler ve dileklerin de kimseye zararı olmaz.
Böyle düşünerek, gelecek zamanın sağlık başta beklentilerimizi getirmesini dilerim. Fakat daha önemlisi, dogmaların, bağnazlığın yıkıldığı; ülkemiz, dünya ve insanlık için anlayış ve hoşgörü temelinde ortak paydaların altının çizilip, ayrılıkların görmezden gelindiği bir gelecek diliyorum. Böylece bir ütopya, bir dilekten başka bir şey olmayan yalnızca bizim için değil tüm insanlık için dilediğimiz o 'insanlık/ülkü mabedi' biraz daha yaklaşabilir.
Sevgiler