Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Önlük  (Okunma sayısı 5332 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Şubat 09, 2015, 11:33:44 ös
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 2105
  • Cinsiyet: Bay
    • Masonluk ve Masonlar

Masonik kuşanımın bele bağlanarak kullanılan zorunlu öğesi.
Masonluğun çoğu rit ve sistemlerinde, hangi derecede olursa olsun, her mason, çalışmanın yapılacağı bir mabede girmeden önce önlük kuşanmak zorundadır.
Önlük, en çok tutulan yorum ve değerlendirmeye göre, "beden gücü ile yapılan çalışma"nın "zihinsel çalışma"ya eş değer olduğunu simgeler; ayrıca onu kuşanan kişinin seçkin ve onurlu bir kimse olduğunu belirtir. Nitekim bu nedenle yalnızca Masonlukta değil, tarih boyunca birçok meslek kuruluşunda ve ezoterik ekollerde de önlük ya da önlüğe benzer öğeler kuşanıldığı görülmüştür. Bu diğer ekol ve kurumların çoğu gibi, Masonlukta da önlüğün rengi, öncelikle beyazdır. Çeşitli renklerde olabilen bir şerit ile çerçevelenmiş, üzeri çeşitli simgelerle donatılmış olabilir ama gövde fonu gene de beyazdır.
Beyaz önlük, -her nerede olursa olsun- iç temizliğinin ve saflığın simgesi olarak da benimsenir. Kuşananın, herhangi bir suç işlememiş ve kötü bir işe karışmamış olduğunu simgelenir.
Önlüğün üst yanında, ucu aşağıya doğru olan üçgen şeklinde bir "kapak" bulunur. Bu, hemen tüm önlüklerde görülür. Bazı yorumlara göre; dikdörtgen şeklindeki önlük özdeksel değerleri ya da bedeni, üçgen şeklindeki kapak ise tinsel değerleri ya da ruhu simgeler.
Masonluğun simgesel derecelerinde kullanılan önlük, temel olarak, 35-40 cm. eninde ve 25-30 cm. düşey boyutlu bir dikdörtgen şeklindedir. Ancak yalnızca simgesel bir anlam taşıdığından, birçok uygulamada hem eni hem de boyu kısaltılmış, çağdaş giyimde oturup kalkarken kullanışlı bir boyuta getirilmiştir. Hatta daha estetik bir görünümü olması için yer yer aşağıya doğru daraltılır ya da köşeleri yuvarlatılır.
Çırak derecesindeki bir masonun kuşandığı önlük, pek sadedir. Üzerinde hiçbir işleme ya da simge yoktur. Çoğu uygulamalarda çıraklar, önlüklerini, kapağı yukarıya kalkık olarak takar.




Kalfa derecesindeki bir masonun önlüğünün kapağı ise aşağıya indirilir. Bunun simgesel anlamı, bu aşamaya gelmiş olan bir masonun önlüğünün cebinde bazı masonik aletler ya da malzeme taşıdığı, bunları koruması gerektiği şeklinde verilir. Ancak bu derecede birbirinden farklı önlükler kullanıldığı da görülür.



Üstat derecesinde de değişik önlük türleri vardır. Öncelikle, kırmızı ya da mavi renkli ince bir şeritle çerçevelenmiştir. Bazı uygulamalarda, önlüğün üzerinde Latin alfabesi ya da masonik alfabe kullanılarak M ve B harfleri işlenmiştir; bunlara bir de "akasya dalı" figürü eklenmiş olabilir. Bazı uygulamalarda ise, kalfa derecesinin önlüğünün benzeridir ama üzerinde üç rozet bulunur.




Masonluğun ileri ve yüksek derecelerinde önlükler kimi zaman pek sade, kimi zaman pek karmaşıktır. Gövde ve kapaklarında, ilgili derecenin ritüeli ile bağlantılı şekil ve simgeler, çevrelerinde sırmalı işlemeler yer alır.
Simgesel derecelerde çalışan localarda, saygıdeğer üstat (üstad-ı muhterem) çok işlemeli ve sırma püsküllü, çeşitli simgeler içeren bir önlük kuşanır. Diğer görevliler ise, üstat önlüğünün bir benzerini takar. Ancak bazı uygulamalarda, her görevlinin, görevine özgü ayrı bir önlüğü vardır.
Bir masona, yapmış olduğu yararlı çalışmalar nedeniyle bir özel önlük armağan edilmiş olabilir. Bu önlüğü, katılmakta olduğu toplantıların derecesi uygun düşüyorsa takabilir.
Masonluğun tarihi boyunca birçok ünlü masonun, toplantılara katılırken kendisi için yapılmış özel bir önlük taktığı görülmüştür. Bu önlükler çeşitli simgelerle zenginleştirilmiş birer sanat yapıtıdır. Birçok mason örgütünün müzesinde tarihte kullanılmış bu özel önlüklerin asılları sergilenir.

Kaynak: http://www.mason-mahfili.org.tr/sozluk/kelime/onluk.html


Bir şey sormak istiyorum. Bu önlük motifi sadece ÖMBL için mi geçerli? HKEMBL' da bu işlemeleri mi kullanıyor? Teşekkürler.


Saygılar...
Gnothi Seauton

Yaşamak, kendini adam etmektir. Zeka ve bilgiyi kullanarak, etinden, kemiğinden kendi heykelini yapmaktır. - Goethe


Mart 02, 2015, 07:41:38 ös
Yanıtla #1
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Öncekilere ek olarak, bu başlık da bu Forumda, bu forum üyelerinin asıl ilgilenmesi gereken başlıklardan biridir.

Bu foruma üye olmanın gerekçesi bu gibi başlıklarla ilgilenmek ve paylaşımlarda bulunmak olmalıdır.

Özellikle masonlar ya açıklamada bulunmalı ya da bu başlığı kaldırtmalıdır.

Bu kısa yazı sadece hatırlatma amacını taşımaktadır.

Bu akşamın son hatırlatması bu. Eğer Foruma ilgisiz yazıların yığılması devam ederse, bu hatırlatmalar da davam edecek.
 

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
11 Yanıt
11177 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 04, 2018, 02:54:37 öö
Gönderen: FAUST
0 Yanıt
8816 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 21, 2010, 12:33:22 ös
Gönderen: ADAM