Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Masonluk ile ilgili Sorular ve Cevaplar => Konuyu başlatan: İNSAN - Şubat 26, 2015, 01:37:34 ös

Başlık: Masonlukta Sedir Ağacı
Gönderen: İNSAN - Şubat 26, 2015, 01:37:34 ös
Masonluk ve sedir ağacı üzerine birkaç yıl önce Sayın ADAM bir başlık açmış ve aradaki bağlantıyı ifade etmeye çalışmıştı.. Soruyu kendine sormuş ve kendi fikrince konuya cevap bulmaya çalışmıştı. Şimdi ise aynı konuyu ben, daha farklı boyutlarıyla ele alarak kendimce küçük bir tahlil yapmak istiyorum. Tabi yorumlar ve çıkarımlar bana ait olacağı için karşı çıkılabilir veya aksi görüş beyan edilebilir.

Sedir ağacı Tevrat'ta ve Kuran'da geçen birçok ağaçtan sadece biridir. Ancak öncelikle şu algıyı ekarte etmeyi faydalı buluyorum. Ben sedir ağacının Tevrat'ta geçiyor diye Masonlukta kullanıldığı fikrine asla katılmıyorum.  Zira bu tür bir argüman karşısında birileri çıkıp 'Aynı sedir ağacı Kuran'da da geçiyor. O halde neden Kuran'dan değil de Tevrat'tan alındı diyorsunuz' diye sorabilir.  Onun için buraya ayraç koyalım.

Hz Muhammed bir arkadaşı öldüğünde veya bir başkası İslamiyet'e girdiğinde onların sedir yaprakları ile yıkanmasını tavsiye ediyordu. Sedir ağacı güçlü bir temizleyici olduğu ve sağlıklı olduğu için Peygamberin böyle bir tavsiyede bulunmuş olma ihtimali çok yüksek. Sedir ağacının günümüzde de aynı fonksiyonları ile kullanıldığı tıbbi sahalar hala var. Mesela sedir yağı iyileşmesi geciken yaraları kapatmada ve iyileştirmede çok tesirli bir ilaç gibi görülüyor. Hatta bugün Sibirya'da sedir yağı dendiğinde akan sular bile duruyor.

Peki Kuran’da sedir nasıl geçiyor ?
‘’Buna rağmen onlar yüz çevirdiler. Biz de onların üzerlerine barajları yıkan o seli gönderdik. Onların bahçelerini acı yemişli, meyvesiz ve içinde birkaç sedir ağacı bulunan iki verimsiz bahçeye dönüştürdük.’’
Şimdi soralım. Bu sözlerde sedir, verilen cezanın yanında bir ek ceza olarak mı veriliyor yoksa ceza yanında bir teselli olarak mı veriliyor? Çünkü açık açık ‘’sedir ağacının bulunduğu iki verimsiz bahçeye dönüştürdük’’ diyor.  Burası da bir hayli bir tartışma götüreceği için biz buradan da atlayarak asıl konumuza geçelim.Buraya kadar olan kısım sedirin sadece dinlerdeki yerini dile getiriyor. Şimdi ise sedir ağacının ekolojik ve morfolojik yapısını dile getirmeye çalışalım. Belki buraya eğilince sedirin Masonlukta kullanılma ip uçlarını yakalayabiliriz.

Sayın ADAM bu konuyu bir zamanlar işlerken sedir ağacının türlerine ilişkin herhangi bir bilgi vermemişti. Biz biraz oraya değinelim. Temelde dört tür sedir ağacı olduğu söyleniyor ve ben Masonluğun sedirdeki yerini de tam olarak buraya bağlıyorum. Yani Masonlukta sedirin yerinin tamamen onların yapısından ve özelliklerinden ileri geldiğini düşünüyorum. Bu sedir türleri :

1-   Atlas sediri
2-   Himayala sediri
3-   Kıbrıs sediri
4-   Lübnan sediri

Birinci bağlantı, bu dört tür sedirin de ‘yarı ışık ağacı’ olarak bilinmeleridir. Yani ışığa çok fazla ihtiyaç duyan ağaç olmalarıdır.

İkinci bağlantı ise bu türlerden yaygın olan Atlas sedirinin görünümünden kaynaklanıyor. ( Aynı görünüm Himayala ve Lübnan sedirleri için de geçerli) Bu ağaç :
‘’Piramit biçimlidir.Dipten itibaren dallanır ve yaşlanınca da bu formunu kaybetmez.’’ Burası önemli.

Tabi kimi sedirler bu görünümde olmayabilir. Mesala Kıbrıs sediri silindirik görünümlüdür.

Son olarak sedir ağacının Masonlukla bağlantısını,başka bir caddeye çektikten ve küçük bir özet düştükten sonra sözü siz değerli üyelere bırakmak istiyorum.

Günümüzde ve eskilerde sedir ağacının şöyle bir özelliği vardı. Bu ağaç türü bazı kesimler tarafından gücü ve kuvveti simgeliyordu. Buna örnek olarak Lübnan bayrağını gösterebiliriz. Lübnan bayrağının tam ortasında beyaz zemine işlenmiş piramit görünümde yeşil bir sedir ağacı vardır. Çünkü sedir onlara göre ülkenin güç ve kuvvet simgesidir ve onu temsil ediyordur.

Şimdi olası kafa karışıklıklarını ve yığılmaların önlemek adına Masonluk sedir ağacı bağlantısını 3 madde ile sadeleştirmek ve gözler önüne sermek sağlıklı olur diye düşünüyorum. Hem bu sayede Masonluk ve sedir filmini bir de kısa metrajlı izlemiş oluruz.

Sediri’in, fikrimce :

1-   Işığa fazlaca ihtiyaç duyması
2-   Pramitsel görünümü
3-   Gücü ve kuvveti temsil etmesi

gibi özellikler taşıması onu Masonluk için dikkat çekici bir ağaç haline getirmiş ve bu özellikler onun Masonlukta kullanılması noktasında öncülük etmiştir.

Saygılar.
Başlık: Ynt: MASONLUKTA SEDİR AĞACI
Gönderen: Etimolog - Şubat 26, 2015, 06:30:04 ös
İzninizle resim faydalı olur diye düşünüyorum.
Başlık: Ynt: Masonlukta Sedir Ağacı
Gönderen: İNSAN - Mart 03, 2015, 12:36:16 öö
Sayın Etimolog, sedir ağacı ile ilgili bir görsel ekleyerek, konuyu zenginleştirme noktasında katkı sağlamış. Ben de kendisinin bana verdiği bu ufuk ile, yazıda bahsi geçen Lübnan bayrağını daha da somutlaştırmak için görselleştirmek istedim.Kendisine katkısından dolayı teşekkür ediyorum.


Başlık: Ynt: Masonlukta Sedir Ağacı
Gönderen: Risus - Mart 03, 2015, 04:25:08 ös
Güzel konu. Teşekkürler.

Saygılar...
Başlık: Ynt: Masonlukta Sedir Ağacı
Gönderen: Etimolog - Mart 03, 2015, 05:26:06 ös
Ben teşekkür ederim Sayın İNSAN :) http://www.denizce.com/sediragacivegemicilik.asp (http://www.denizce.com/sediragacivegemicilik.asp) ilgili linkte sedirin gemicilikteki öneminden ve eski Mısır'da mumyalamada kullanıldığından bahsediliyor
Başlık: Ynt: Masonlukta Sedir Ağacı
Gönderen: İNSAN - Mart 03, 2015, 05:31:02 ös
O halde sedirlerin dayanaklı ve sağlam yapıların kullanımında da öncelik taşıdığını söyleyebiliriz.

Saygılar,
Başlık: Ynt: Masonlukta Sedir Ağacı
Gönderen: ADAM - Mart 03, 2015, 05:45:46 ös

Bütün bunlar güzel de, Masonluk ile bağlantısı nerede?
Başlık: Ynt: Masonlukta Sedir Ağacı
Gönderen: İNSAN - Mart 03, 2015, 06:15:00 ös
Ben hükmüm yettiğince Masonlukla bağlantısını kurmaya çalıştım. Eksik veya eklenmesi gereken bir şey varsa, siz yaparsanız seviniriz.
Başlık: Ynt: Masonlukta Sedir Ağacı
Gönderen: ADAM - Mart 03, 2015, 06:50:20 ös

Olur, yapalım.

Hani localarda loca başkanıyla yardımcılarının kullandığı tokmaklar var ya!

Onlar sedir ağacından yapılırmış.

Oldu mu? Bağlantı kuruldu mu? İnandınız mı? 
Başlık: Ynt: Masonlukta Sedir Ağacı
Gönderen: Risus - Mart 03, 2015, 07:18:19 ös
Sedir ağacı bozulmaz ve çürümez bu yüzden masonlukta kutsaldır, sonsuzluğu simgeler. Operatif masonluk döneminde, tapınakta bir çok araç sedir ağacından yapılmıştır. Bu da benim görüşüm.


Saygılar...
Başlık: Ynt: Masonlukta Sedir Ağacı
Gönderen: İNSAN - Mart 03, 2015, 07:19:32 ös
Bir loca başkanı veya yardımcısı olmadığım için o kullanılan tokmağın hangi malzemeden yapıldığını bilmiyorum. Ama sizin bilgilerinizin geçerlik ve güvenilirlik indeksleri yüksek olduğu için muhtemelen böyle bir tokmak vardır. Eğer böyle bir tokmak kullanılısa yüksek olasılıkla dayanıklı ve kullanışlı olduğu için ladinden veya sedirden yapılması tercih edilir. Çünkü sağlam bir malzemedir ve parlaklığını koruyabilir.  Yani ben de evime ahşaptan bir süs yaptırmak istesem muhtemelen onu ladinden veya sedirden yaparım.

Ama sedir ağacı bütünüyle kullanılıyorsa, burada Masonlukla bağlantısının daha kuvvetli olduğunu söyleyebilirim. Şöyle yani. O tokmağın durduğu masada küçük bir sedir görseli varsa veya o locanın bahçesinde çamgillerden sedir tercih edildiyse orada bir seçim yapıldığından ve sedire özel bir ilgi gösterildiğinden bahsedebilirim. Sedir Masonlukta ayrı yeri olan ağaçlardan olabilir,ancak locadaki bütün ahşap malzemelerin sedirden yapılması şart değildir. Mesela locanın kitaplığı sedirden yapılmaya da bilir..

Yani şuna benziyor :
Gördüğümüz her göz, her pramit veya her G harfinin bizi Masonluğa itmesi yanlış bir yönelim olur diye düşünüyorum Sayın ADAM.
Bilmiyorum onaylar mısınız ?

Başlık: Ynt: Masonlukta Sedir Ağacı
Gönderen: Etimolog - Mart 03, 2015, 07:53:29 ös
96 yılı 100 nolu Mimar Sinan dergisi http://www.academia.edu/9415012/M.S_100 (http://www.academia.edu/9415012/M.S_100) ,sedir ağacı da açıklanmış.
Başlık: Ynt: Masonlukta Sedir Ağacı
Gönderen: NOSAM33 - Mart 03, 2015, 10:10:27 ös

Masonik allegoriye dönüştürülmüştür. Allegorinin ana temasını, milletleri, dinleri ayrı, iki ülke işçilerinin, kutsal bir hedef için, ortaklaşa çalışmayla Lübnan Dağı'nda sedir tomruğu üretmeleri öyküsünün; Masonik olarak, yüce bir amaca yönelik örgütlü çalışma sembolü ve felsefesi şeklinde yorumlanması teşkil etmiştir.


ALINTI

Mimar Sinan Dergisi
Başlık: Ynt: Masonlukta Sedir Ağacı
Gönderen: ADAM - Mart 04, 2015, 09:51:31 öö

Bu konudaki en doğruyu sanırım Sayın NOSAM33 belirtti; Mimar Sinan dergisinden alıntıyla.

Onun dışındakilerin hepsi boş ve yerine oturmayan varsayımlar. Hele bu ağacın "Sonsuzluk" kavramını simgelediği  nereden çıkarılıyor. İlgili ritüellerde hiç de öyle değil. Burada ritüelleri yazamayız ki. Sedir ağacı çürümezmiş! Bu ne nereden çıktı?

Bu ağaç Masonluktaki başka ağaçlarla karıştırılıyor.

Locadaki tüm malzeme sedir ağacından yapılırmış!... Bu da nereden çıktı. Ladinden veya sedirden yapılması tercih edilirmiş? Bunu söylerken Ladin ve Sedir'in ahşap olarak öszellikleri bilinerek mi söyleniyor, yoksa başkaları nasıl olsa birmez diye uyduruluyor m?

Ben bir palavra atıyorum; çürütüleceğine, kişiler benim çok şey bildiğimi öngörerek hemen o palavraya sarılıyor. Oysa biraz araştırma yapılsa, biraz akıl kullanılsa... 

Neyin ne olduğunu bilmeden, boşuna bir şeyler yazmak niye?

 

Başlık: Ynt: Masonlukta Sedir Ağacı
Gönderen: İNSAN - Mart 04, 2015, 12:03:21 ös
Eğer Sayın ADAM'ın son yazdıkları gerçek ise, onlar hakkında bir şeyler söylemek istiyorum. Umarım beni hoşgörü ile karşılar :

1- Sizin söylediğiniz şeyin olup olmadığını 'bilmiyorum' diyerek yanıtlamıştım.. Sarılmadım..Paldır küldür de atlamadım. Kitaba uyan değil kitabına uyduran olmadım. Sadece tokmağın bir köşesinden tutup varsayalım ki, var olsun dedim ve bu varsayım üzerinden bir şeyler söyledim. Çünkü dediğim gibi, sizin palavra atacağınızı tahmin etmemiştim. Geçerlik ve güvenirlik katsayıları yüksek olduğu için böyle bir varsayım yürütmeyi doğru bulmuştum.
Yani bir sarılma olduğu doğru değil. Hatta sizi de hafif kelimelerle,dozu kaçırmadan çürütmeye çalıştım. Dedim ki : Her gördüğümüz sediri Masonlukla bağdaştırmak doğru olmayacağı gibi tokmağın da sedirden yapılmış olması onun Masonlukla olan bağını yansıtmaz.

2- Yazımda localarda yapılan bütün malzemelerin sedirden yapıldığını söylemedim. Ama dayanaklı olduğu için seçilebilmesi mümkün dedim.. Hatta hatırlarsanız onu da ekarte etmek için , loca kitaplığı sedirden yapılmak zorunda değildir dedim.

3- Localarda yapılan ahşap malzemelerin hepsi ladinden veya sedirden yapılır demedim. Eğer ben evime süs yaptırmak istersem, onları bu malzemelerden tercih ederim dedim. Hatta buradan da şu mesajı vermeye çalıştım. Dedim ki; masanın sedirden yapılması önemli değil. Önemli olan o masanın üstünde bir sedir ağacı modelinin olup olmamasıdır. Sonra da şunu ekledim. Eğer loca bahçesine çamgillerden sedir ağacı tercih ediliyorsa daha sıkı bir bağdan bahsedebilirm. Çünkü konumuz 'Masonluk ve sedir' değil, 'Masonluk ve sedir ağacı'. dedim.

Saygılar.