Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Bana Gore Masonluk => Konuyu başlatan: Burhan - Şubat 13, 2011, 09:19:45 öö

Başlık: Burhan`a Gore Masonluk Nedir?
Gönderen: Burhan - Şubat 13, 2011, 09:19:45 öö
Selam..  Şu çıkarsama bana yanlış gibi geldi.. "Masonluk anlatılmaz, yaşanır".  Bildiğim kadarı ile diğer din ve inançlarda aynı şekilde hareket eder. Örneğin; Namaz kılan biride aynı şeyleri söyler. "Namaz anlatılmaz yaşanır" yada bir tarikatin üyesi olup vücuduna şiş saplayan bir kişinin söylediğide aynıdır. ".... anlatılmaz, yaşanır".. örnekler inanç ve tarikat ve düşüncelere göre çoğaltılabilinir..Örneğin bir mevlana tarikati üyesi içinde aynı şey geçerlidir.  Üye etrafında dönerek kendince bir zikir ayini yapar. Ve bunu anlatamaz yaşanarak öğrenebilineceğini söyler. Sanırım ruh aynı fakat eylemler farklı. Masonluğun bundan farkı nedir........ İyi, erdemli, Ahlaklı bir insan yaratma olayıda bana göre bir yanılgıdır. Çünkü eğer siz iyi insan yaratmak istiyorsanız, bu insanın özünde "iyi"lik kavramı olduğu içindir. Bu bağlamda bana göre; insanın özünü ortaya çıkarmaya çalışmak gereksizdir. Önemli olan insanı esaret atında tutan şeylerden kurtarmak gerekir. Örneğin "para".. "Para" günümüzde tanrı gibidir. Paran var ise yaşıyorsun, paran yok ise ölüyorsun.  "Para"yı ortadan kaldırın bütün insanların "iyi" olduğunu göreceksiniz. Masonluğun; insanı esaret altından kurtaracak düşünceleri ve bu bağlamda bir eylemi varmıdır.???

------
Not:
- Öncelikle beni "Hür ve kabul edilmiş internet üyesi" yaptığınız için teşekkürler. Umarım hoş ve anlamlı sohbet yaparız.  Ve umarım karşımda konusuna hakim akıllı zeki ne yaptığını ve ne istediğini bilen açık sözlü birisi yada birileri vardır.
- Burada size ilk yazdığım yazı biraz eleştirel, basit ve tanışma amaçlı bir yazıdır.  Kendime ait bir sayfa yada konu açarak tüm sohbeti orada yapmak ve sadece bir kişi ile muhatap olmak isterim. Umarım bu mümkündür. Saygılarımla...
Başlık: Burhan\\\\\\\\\\\\
Gönderen: Genius Loci - Şubat 13, 2011, 10:24:25 öö
Sn. Burhan,

öncelikle foruma hoşgeldiniz. "hür ve kabul edilmiş internet üyesi" betimlemeniz çok güzel ve manidar ancak yanlış anlaşılmalara da açık.Evet buraya kabul ediliniz ve elbetteki özür bir birey olarak buraya siz kendiniz başvurdunuz. Bu ifadeyi başkaları başka biçimde anlama gibi bir çaba içine girmemelerini öneriyorum.

Elbetteki kendi üyelik isminizle üyeler bölümünde bir konu açabilirsiniz. Ki pek çok üyemizin de kendi ismiyle açılmış üyeler bölümünde konuları mevcuttur. Ancak bence bahsettiğiniz biçimde bir sohbet yerine konuları içerisinde görüş paylaşımı hem forumun amacına hem de üyelerin bilgi paylaşımı yapabilmelerine daha müsait ve doğru olanıdır.

Masonluk, iyi insan yapmaz. İYİ İNSANI DAHA İYİ BİR İNSAN YAPMA'dır amacı. Erdem sahibi olan bireylerin erdemlerini daha da geliştirmeleri bunları en bşta kendisi, yakınları ve tüm insanlık için, onların iyiliği ve ilerlemesi için kullanabilmesini amaçlar, bunu öğütler.

Masonluk, hür kişileri kendisine üye olarak kabul eder. Ancak elbetteki "hür" dediğimiz insanlarında "esaret"leri olabilir. Bu kısıtlamalar yaşanılan çevreden, toplumdan, var olan yaşamdan kaynaklı olabilir. Yaşantısında makamı, mevki, gücü ne olursa olsun Masonlar, bir arada ve eşit seviyede, harici hayattaki tüm ayrılıklarını ve ayrıcalıklarını önemsemeden bir araya gelip bir ülkü için çalışırlar. Masonluğun ülküsü de bir sır değildir. Bu ülkü hiç bitmeyecek bir çaba ,belki de hiç ulaşılamayacak bir amaçtır. Hakikat'i aramak! ve tüm insanlar ve insanlık için çalışmak!

Dolayısıyla Masonluğun "eylemi" Mason üzerinedir, bireye yöneliktir. Üyelerinin kendilerini geliştirmesi ve daha iyi birer insan olmasıyla Masonluktan aldıkları ışığı topluma yanıstabileceklerini düşündüğünden Masonluk, üyeleriyle, Masonlarla ilgilenir. Bizler ne bir hayır kurumu üyesiyiz ne bir toplumsal strateji kuruluşu üyesiyiz. Bizler Masonlukta kendimizin gelişimi için olanaklar buluruz. Onları kullanabiliriz veya kullanamayız. Sonuçta Masonluk bize temelde aslında bir seçme imkanı tanır. Orada sececek ve çalışacak olan üretecek ve bilgilenecek olanlar da Masonlardır. Bu süreçte mimar tek tek biziz ve diğer Kardeşlerimizin gelişim isteklerine de kendi çapımızda yardım ederiz. 

bu bağlamda elbetteki parayı kaldıracak eylemleri yok Masonluğun. Ama insanı esaretten kurtaracak düşüncelere sahip ve bunları eyleme üyeleri geçirir. Örnek ister misiniz? www.masonlar.org (http://www.masonlar.org) , içinde bulunduğunuz bu platform bence en güzel örneklerden birisidir.

Tekraren hoşgeldiniz. Sevgi ve Saygılarımla.
Başlık: Burhan\\\\\\\\\\\\
Gönderen: ADAM - Şubat 13, 2011, 11:09:16 öö

Sayın SkullG, yeni üyemiz Sayın Burhan'ın deyişleri üzerine çok güzel bir açıklama yapmış ama birkaç tümce de ben ekleyivereyim.

Her şeyden önce Masonluğu, mason kurumlarını, dinlerle ya da dinsel nitelikli tarikatlarla karıştırıp benzeştirmek insanı büyük bir yanılgıya uğratır. Masonluğun nitelikleri, amaç ve ilkeleri gözden geçirildiğinde, bunun yanlış bir tutum olduğu hemen ortaya çıkar.

Maszonluk, kitaplardan, bu forum gibi sanal ortamlardan, araştırma ve inceleme yapılarak öğrenilebilir. Nitekim birçok mason aslında böyle bir araştırma ve inceleme yapmadığı içindik ki Masonluğun ne olduğunu yeterlmi düzeyde bilmez. Buna karşın, böyle bir araştırma ve incelemeyi yapmış olup da Masonluğa girmemiş olması durumunda bile bu kurumu masonlardan çok daha iyi bilenler bulunabilir. Ancak tüm bu "bilgili" kişiler, Masonluğu anlamakta eksik kalır. Çünkü Masonluğu anlayabilmek için, masonuk ortamda, bir diğer deyişle locada, kardeş sayılan masonlarla bir arada bulunmak, birlikte çalışmalar yapmak gereklidir. Masonluğu dulyumsamak ancak böylece olanaklıdır ki "Masonluğu yyaşamak" dinelince anlatılmak istenen de budur.

Sayın Burhan bu konular üzerinde bu forumda daha önvce yazılmış olanları gözden geçirecek, sorularına yanıt bulasileceği başlıkları dikkatle inceleyecek olursa, bu bağlamdaki bilgis oylağanüstü gelişecektir.

Sevgiler.
 
Başlık: Burhan\\\\\\\\\\\\
Gönderen: Burhan - Şubat 13, 2011, 11:54:10 öö
Sn. Skullg

Ben o ifadeyi anladığınız üzere espiri olarak yazdım.  Akıllı insanlarda bu ifadenin espiri olduğunu anlayıp ona göre hareket edeceklerini umuyorum. Başkaları yanlış anlayıp yanlış hareket edecek diye kendimi kısıtlayamam. Ben esareti sevmem.  Ben mason olmasam bile "HÜR" bir insanım.

"Elbetteki kendi üyelik isminizle üyeler bölümünde bir konu açabilirsiniz. Ki pek çok üyemizin de kendi ismiyle açılmış üyeler bölümünde konuları mevcuttur. Ancak bence bahsettiğiniz biçimde bir sohbet yerine konuları içerisinde görüş paylaşımı hem forumun amacına hem de üyelerin bilgi paylaşımı yapabilmelerine daha müsait ve doğru olanıdır. "

Bu konuda haklısınız. Bende gerçekte öyle tercih etmek isterim. Fakat ben bir porfesyonelim amatör değil. Profesyonelliğim elimde bir felsefe olmasındandır. Yani bir felsefeye sahip olan bir kişi olduğum için profesyonelim. Amatörden kastım ise, elinde bir felsefe olmadan kör döğüşü yapmaya çalışanları kastediyorum ve bunların arasında kaybolmak istemem.  Bir örnek vermek gerekirse. Bir kişi size "Masonluk nedir" diye sorar. Fakat ben asla böyle aptalca bir soru sormam.  Tanımı, konunun sonunda kendim yaparım. Başkasına bırakmam. Benim için önemli olan KENDİMİ İKNA etmektir, karşımdakini TATMİN ETMEK değil.  Umarım böyle bir özHÜRlüğümde vardır.. (Gerçi bu sayfayı tanışma amaçlı kullanmıştık) neyse.

------------------------

"Masonluk, iyi insan yapmaz. İYİ İNSANI DAHA İYİ BİR İNSAN YAPMA'dır amacı. Erdem sahibi olan bireylerin erdemlerini daha da geliştirmeleri bunları en bşta kendisi, yakınları ve tüm insanlık için, onların iyiliği ve ilerlemesi için kullanabilmesini amaçlar, bunu öğütler. "


Masonluğun felsefi bir görüş ve duruşunun olmadığı söyleniyordu bazı sayfalarda. fakat sizin yukardaki ifadeniz felsefe gerektiren bir ifadedir. Çünkü önemli olan insanın hani amaca hizme ettiğini bilmesidir. Bunuda ancak felsefe ile belirleyebilirsiniz. " İYİ İNSANI DAHA İYİ BİR İNSAN YAPMA " bir noktada 2 ayağa sahip olan bir insanı 4 ayaklı hale getirmek gibi birşeydir. 2 ayakta iyidir, yürüyebilir ve koşabilirim. Fakat 4 ayakla uçabilirim sanırım. Eğer elinizde bir felsefe yoksa bunu başaramazsınız.

" Masonluk, hür kişileri kendisine üye olarak kabul eder. Ancak elbetteki "hür" dediğimiz insanlarında "esaret"leri olabilir. Bu kısıtlamalar yaşanılan çevreden, toplumdan, var olan yaşamdan kaynaklı olabilir. Yaşantısında makamı, mevki, gücü ne olursa olsun Masonlar, bir arada ve eşit seviyede, harici hayattaki tüm ayrılıklarını ve ayrıcalıklarını önemsemeden bir araya gelip bir ülkü için çalışırlar. Masonluğun ülküsü de bir sır değildir. Bu ülkü hiç bitmeyecek bir çaba ,belki de hiç ulaşılamayacak bir amaçtır. Hakikat'i aramak! ve tüm insanlar ve insanlık için çalışmak!

Dolayısıyla Masonluğun "eylemi" Mason üzerinedir, bireye yöneliktir. Üyelerinin kendilerini geliştirmesi ve daha iyi birer insan olmasıyla Masonluktan aldıkları ışığı topluma yanıstabileceklerini düşündüğünden Masonluk, üyeleriyle, Masonlarla ilgilenir. Bizler ne bir hayır kurumu üyesiyiz ne bir toplumsal strateji kuruluşu üyesiyiz. Bizler Masonlukta kendimizin gelişimi için olanaklar buluruz. Onları kullanabiliriz veya kullanamayız. Sonuçta Masonluk bize temelde aslında bir seçme imkanı tanır. Orada sececek ve çalışacak olan üretecek ve bilgilenecek olanlar da Masonlardır. Bu süreçte mimar tek tek biziz ve diğer Kardeşlerimizin gelişim isteklerine de kendi çapımızda yardım ederiz.  "

Yukarıda alıntıladığım cümleniz için birşey yazmak istemiyorum.

-----

ilk sorum şu olacak.... Korkuyormusunuz.?? yani eleştirilmekten, hakarete uğramaktan, horlanmaktan, yanlış anlaşılmaktan vs.   (Bu soruyu şu 2 paragraflık yazınıza istinaden sordum )
Başlık: Burhan\\\\\\\\\\\\
Gönderen: Burhan - Şubat 13, 2011, 12:15:36 ös
Sn. ADAM

Ben bir soru sordum (Korkuyormusunuz???).. diye.. söylermisin nerede böyle bir başlık.???

Benim Mason olmak gibi bir derdim yok ve sıraya girmiş de değilim.  Ben bir felseyefe sahibim. Ben 6-7 yıllık çalışma ile "BTS" felsefesini keşfetim. Resmen iğneyle kuyu kazdım. Bu felsefeyi bu dünyada benden başka kise bilmez. Benim yapmak istediğim elimdeki bu felsefenin gücünü görmek.
Zaten güçlü olduğunu biliyorum. Gerçi böyle bir cümle yazmak istemezdim fakat sen yazdırdın.. neyse..

Saygılar...


Başlık: Burhan\\\\\\\\\\\\
Gönderen: Burhan - Şubat 13, 2011, 12:47:11 ös
Sn.ADAM..(devam)

Üstelik ben Masonluğu dinlerle özdeş tutmadım. Zaten tutamam çünkü dinler bir tanrı olgusuna sahiptir. Ben sadece sizin yaptığınız açıklamalar üzerine aradaki farkı sordum. Çünkü yaptığınız açılımda "anlatılmaz, yaşanır" ifadesini kullanıyorsunuz.. Bu ifade tarzı dinlerde de mevcut. Tanrı olgusunun dışında dinlerden farkınız nedir diye sordum. Giydiğiniz ayakkabımı, kostüm mü yada başka birşey midir farkınız. 
Başlık: Burhan\\\\\\\\\\\\
Gönderen: ADAM - Şubat 13, 2011, 01:17:31 ös

Masonluğun dinlerden farkı nedir?

Böyle bir soru hayli garip olur çünkü bir şeyin diğerinden farkı olması için, benzerliklerinin, ortak noktalarının bulunması gerekir.

Oysa din başka Masonluk başka. Din, pek kısa olarak doğaüstü tasarımlara ilişkin inançların belirli kural ve tapınma şekillerine bağlanmasıyla oluşan bir toplumsal sistemdir. Masonluk ise tüm insanların ve tüm toplumların barış ve mutluluğunun sağlanması yolunda bireylerin kndaü özgür buyrultularıyla kendilerini yetiştirmeye çalıştıkları bir ortamıdr.

Masonluk ritüelik öğretilerini oluştururken, gelmiş geçmiş dinlerden de kendi felsefesine uygun öğeler almıştır. Dinler ile ilişkisi sardece bu kadardır. Pardon, Masonlukta asal hedef  insan ve toplum olduğu, din de toplumlarda çok önemli bir sosyolojik yer tuttuğu için Masonlukte dinler ile de ilgilenilir. Fakat bu ilgi, denleri bilimsel ve objektif açıdan incelemek ile sınırlıdır. Kimileri Masonlukta dinlere benzer tarzda tapınma ya da alin olduğunu ileri sürerse de, bu antimasonik (Masonluğa karşıt) eğilim ve girişimlerin bir ürünüdür. Masonluğun hiçbir din ile benzeştirilmesine olarak yoktur.

Masonluğun ancak niçin yaşanılarak anlaşılabileceğini bir kez daha yineleyeyim: Bunun için locada masonlar ile bir arada bulunmak, Masonluğun ülküsünü paylaşmak, bu paylaşımın kardeşlik düzeyindeki sıcaklığını duyumsamak gerekir. Dinin anlaşılabilmesi için de özdeş dindarlarla bir arada bulunmak mı gerekyor? Ben dindar olmadığım için bunu bilmiyorum. Belki öyledir. Ancak öyle olsa bile din ile Masonluğun benzerliği için yeterli bir kriter olamaz bu.

Herhangi bir dinin amaçları, ilkeleri, örgütlenme tarzı, calışma yöntemi Masonluğa benzer ise eğer, o zaman o dine "paramasonik" demek gerekir ki, o da olamaz çünkü bir kurumu paramasonik olarak niteleyebilmek için onun mutlaka ezoterik yönteme uyarak çaüllışması gerekir. Dinler ise eoterik değil egzoteriktir.

Bir kez de bu nedenle Masonluk-Din karşılaştırması yapılamaz.



Başlık: Burhan\\\\\\\\\\\\
Gönderen: Burhan - Şubat 13, 2011, 02:19:14 ös
Bunu şuna benzetebilirmiyiz..??? Bir belediye otobüsü düşünün.. ve bu otobüsün güzergahı belli, kulvarı belli ve bu belediye otobüsü ağzına kadar tıklım tıklım dolu. Öyle ki adım atacak ve oturacak yer yok. Ve bu otobüsün içinde dinler var mezhepler var tarikatler var ideolojiler var Masonlar var A-teistler var syonistler var . Fakat bunlar aynı güzergahtaki otobüste gitmelerine karşın farklı duraklardan inip biniyorlar. Fakat bu otobüsün müşterileri bazen kavga ediyorlar bazen sohbet ediyorlar yer kapma savaşı yapıyorlar. Rahat bir yerde ve rahat bir şekilde hareket etmek istiyorlar. Mesela bazı müşteriler indiği zaman diğer müşteriler için yer açılıyor ve daha rahat hareket ediyorlar. ( örneğin dinler olmasaydı belki Masonlar çok daha rahat hareket edebilecek yer bulabilirlerdi, çünkü koltuk kapma savaşı yapılmayacaktı. Yani kendinizi daha rahat ve özgür ifade edebilecektiniz.)

Umarım bu benzetme doğru bir benzetme olmuştur..

Başlık: Burhan\\\\\\\\\\\\
Gönderen: ADAM - Şubat 13, 2011, 02:51:34 ös

Doğru bir benzetme olmadı.

Şöyle denilse belki olurdu:  Burası bir ulaşım merkezi. Otobüsler, trenler, uçaklar, gemiler var. Hepsi ayrı bir yöne gidiyor. Uğrak yerleri de var güzergahları üzerinde. İsteyen istediği taşıta binip istediği yöne gidebiliyor.  Ancak gerek uğrak yerinde bir süre kalabiliyor ve daha sonraü yoluna devam etmek üzere bindiği taşıtı değiştirebiliyor gerekse geri dönüp bir başkasına binerek bir başka yöne gidebiliyor. Sonra bir diğerine ve bir başka yöne...

Oldu mu?... Yine pek olmadı ama teşbihte hata olmaz derler.
Başlık: Burhan\\\\\\\\\\\\
Gönderen: Burhan - Şubat 13, 2011, 03:22:16 ös
Bakın ben benzetmeyi gerçekten ciddi olarak yazdım. Bu önemli bir benzetmedir, laubalilik değildir. İnanç sistemlerine, düşünce sistemlerine, uygulama yada ritüel sistemlerine baktığım zaman böyle bir durum algılıyorum. Örneğin sizde şunu söylediniz. "

"Masonluk ritüelik öğretilerini oluştururken, gelmiş geçmiş dinlerden de kendi felsefesine uygun öğeler almıştır. Dinler ile ilişkisi sardece bu kadardır. Pardon, Masonlukta asal hedef  insan ve toplum olduğu, din de toplumlarda çok önemli bir sosyolojik yer tuttuğu için Masonlukte dinler ile de ilgilenilir. Fakat bu ilgi, denleri bilimsel ve objektif açıdan incelemek ile sınırlıdır. Kimileri Masonlukta dinlere benzer tarzda tapınma ya da alin olduğunu ileri sürerse de, bu antimasonik (Masonluğa karşıt) eğilim ve girişimlerin bir ürünüdür. Masonluğun hiçbir din ile benzeştirilmesine olarak yoktur."

A-teizm, deizm ve diğer düşüncelere baktığımız zaman ister ideolojik ister sosyolojik bazda olsun,bunların bir şekilde ister Tenkid bazda ister isyan bazında kavga içinde ve birbirleriyle etkleşim halinde olduklarını görürüz.  Bu durum aynı güzergahda giden bir otobüsün içindeki yolcular gibi. Örneğin, google de ben "mason" diye arama yaptığım zaman milyonlarca adresle karşılaşıyorum. Bu adreslerin belk %99 u size karşı tenkid ve küfür içerikli. Bunu siz de biliyrsunuz umarım. Ben bunu koltuk kapma yada koltuğunu kaptırmama savaşına benzetiyorum. Burada önemli olan sizin kendinizi doğru anlatmanız değildir. Önemli olan bulunduğunuz pozisyondur. Ayakta mı yolculuk yapıyorsunuz, yada eğer bir koltukta oturuyorsanız oturduğunuz koltuk nasıl vs. Yani siz bir mason olarak doğru koltukta oturduğunuza inanıyormusunuz. İşte farkınız burda ortaya çıkar.. Yoksa "biz dinlerden farklıyız" demekle işi çözemezsiniz ve kendinizi tanımlayamazsınız.

Mesela şu soru benim için önemlidir.  Eğer dinler olmasaydı Masonlar kendilerini daha rahat ifade edebilirlermiydi, yoksa edemezlermiydi ???

Şu önemli bir durumdur dünyada. Eğer bir grup oluşturmuşsanız ve belli bir üyeye sahipseniz otomatik olark siyasi ve ekonomik güç haline gelirsiniz. Bu durum bu işin doğası gereğidir. İnsanlar sizi sosyal bir kuruluş olmakdan öteye siyasi ve ticari bir güç olarak görür ki, bu duruma sizde şahit oluyorsunuzdur size yöneltilen eleştirilerden.

Aslında söylenecek çokşey var bu benzetme örneği ile ilgili. Fakat burda kesiyorum.
Başlık: Burhan\\\\\\\\\\\\
Gönderen: oya - Şubat 13, 2011, 07:16:34 ös
Sayın Burhan,

Öncelikle nacizane bir tavsiyede bulunmak istiyorum size  sitede eğer 1hafta dolaşırsan bu sorularının ne kadar önyargılı olduğunu görüceksin... ;)  Benzeri

çıkışları ben de sizin gibi yapmıştım yakın zamana kadar  yapmaya da devam edicem:)

 Fakat karşılıklı konuşma yaptığınız sn Adam sitenin saygı değer bir üyesi ve sorduğunuz  sorulara yanıt verebilecek donanıma sahip biridir..  rahatsız olduğum

bir cümleyle başlamak istiyorum,

"ilk sorum şu olacak.... Korkuyormusunuz.?? yani eleştirilmekten, hakarete uğramaktan, horlanmaktan, yanlış anlaşılmaktan vs.   (Bu soruyu şu 2 paragraflık yazınıza istinaden sordum )"   bu cümlede

belirttiğin gibi bir durum söz konusu olamaz kendisi mason değildir :) kimsenin de eleştirilmekten korkusu olduğunu ben sanmıyorum yalnızca yeterli bilgi

birikimini edinmeden yorum yapılmasından hoşlanmayabilir insanlar ve bu da bir haktır. Sizin "özHÜRlüğünüz" gibi..

Dinlerle ilgili bir cümleniz vardı ;

" Örneğin; Namaz kılan biride aynı şeyleri söyler. "Namaz anlatılmaz yaşanır" yada bir tarikatin üyesi olup vücuduna şiş saplayan bir kişinin söylediğide aynıdır. ".... anlatılmaz, yaşanır".. örnekler inanç ve tarikat ve düşüncelere göre çoğaltılabilinir.."

Ben dinden uzak birisi sayılmam fakat bugüne kadar namaz anlatılmaz yaşanır diyen birisine rastlamadım. daha farklı bi bakışla gelseniz tamam ama bu

yanlış. Din anlatılmaz yaşanır diyen birisini de görmedim sadece inanıştır o. insanın içinde olan birşeydir...
 
Şu cümleniz dikkatimi çekti;

"Ben bir felseyefe sahibim. Ben 6-7 yıllık çalışma ile "BTS" felsefesini keşfetim. Resmen iğneyle kuyu kazdım. Bu felsefeyi bu dünyada benden başka kise bilmez. Benim yapmak istediğim elimdeki bu felsefenin gücünü görmek.
Zaten güçlü olduğunu biliyorum. Gerçi böyle bir cümle yazmak istemezdim fakat sen yazdırdın.. neyse.."

ne alakası var  Burhan  ve  kimsenin "sana" bunları yazdırdığını sanmıyorum... (konuşma tarzınıza takıldım üzgünüm...)



Sn Burhan

 Sözü dolandırmak istemiyorum Adnan Oktar ve benzeri kişilerin  internetten gördüğünüz yazılarını,  kitaplarını  okuyup kafanızı bunlarla doldumuş 

ve  siteye üye olmuşsunuz bence biraz daha dikkatle siteyi inceleyin. Zaten sitenin amacı budur... 

Hoşgeldiniz buarada...


saygılar.

Başlık: Burhan\\\\\\\\\\\\
Gönderen: M1TO - Şubat 13, 2011, 07:29:14 ös
Sn Burhan

" Sözü dolandırmak istemiyorum Adnan Oktar ve benzeri kişilerin  internetten gördüğünüz yazılarını,  kitaplarını  okuyup kafanızı bunlarla doldumuş"  

ve  siteye üye olmuşsunuz bence biraz daha dikkatle siteyi inceleyin. Zaten sitenin amacı budur...  

saygılar.



Sayın Burhan sitemiz önyargılarınızdan kurtulmanız için ve doğru bilgiler öğrenmeniz için faaliyettedir.Bu sebepten ötürü sizden önce sorulmuş binlerce soru ve açılmış yüzlerce başlığı okuduğunuzda sorularınıza cevap bulacağınız kanısındayım.
Bu yüzden sitenin mottosu  "Masonluk, Masonlardan Öğrenilmelidir."

Sayın Oya'nın bahsettiği, bahsi geçen yazarın tüm kitaplarını okudum.Karşıt görüşleri bilmek size yorum yapmak için fayda sağlar.Fakat bir saplantı haline getirmek,dogmalara takılıp kalmak sizin için en kötü durum olacaktır.
Yeni üye olmanız münasebetiyle forumda iyi vakit geçirmenizi temenni eder, her türlü sorununuzda yardımcı olacağımı  bilmenizi isterim.

Saygılarımla
Başlık: Burhan\\\\\\\\\\\\
Gönderen: Burhan - Şubat 13, 2011, 07:33:32 ös
Sn.Oya

Sanırım siz benim yazdıklarımı anlamamışsınız. Üzgünüm. Bu yüzden eleştirilerinizi haklı görmüyor ve kabul etmiyorum. Yazdığım herşeyi ispat edebilirim.  Örneğin, Namaz dinin direğidir diyenler, yada "Bakın agaçlarda ibadet ediyor" diyerek namaz kılan bir ağacı resmedenleri sanırım görmediniz. Yada takvim yapraklarını sanırım okumuyorsunuz. Namaz hakkında öyle laflar söyleniyorki inan "namaz anlatılmaz, yaşanır" sözü onların yanında son derece masum kalır. Bir yığın örnek vereblirim.

Korkuyromusunuz sorusunu çok doğal bir sorudur. Ve bu soruyu bilinçli olarak sordum. Çünkü, sizde bilirsinizki bu psikolojik bir dürtüdür. Her insan bu duyguya sahiptir. ve üstelik bu sorunun akabindede  şöyle devam ettim (yani eleştirilmekten, hakarete uğramaktan, horlanmaktan, yanlış anlaşılmaktan vs vs vs. hatta belki öldürülmekten) Çünkü onun yazmış olduğu 2 paragraflık yazı bu soruyu sormama neden oldu. Çünkü bu 2 paragraflık yazı için cevap verme gereği hissetmedim. Kendi içinde çok çelişkili anlatımlar vardı.  Böyle bir çelişki yanız korku tezahürü olabilir.

Evet BTS yi keşfettiğim doğrudur. Ve bunu bilimsel olarak ispat edebilirim. Zaten site üyeliğine başvuruken bu durumu açık olarak belirttim. Amacımın BTS nin gücünü görmek olduğunu belirttim. Fakat orada bir harf hatası yapmışım şimdi onu düzeltiyorum

eski cümle: Zaten güçlü olduğunu biliyorum.
yeni cümle: Zaten güçlü olduğuMu biliyorum.

Bu cümle felsefi bir cümledir. Ukalalık değildir.

Adnan Oktardan nefret eden bir insanım. Bunu açıklıkla söyleyebilirim. Soytarıları sevmem. Tekrar ediyorum. Ben idealist ve Realist bir insanım. Umarım bunların manasını biliyorsunuzdur.

Benim yazdığım yazıları dikkatli okuyup na göre değerlendirme yapacağınızı umuyorum. Aksi durumda sizi kaale almam. Üzgünüm.

Saygılar...
Başlık: Burhan\\\\\\\\\\\\
Gönderen: oya - Şubat 13, 2011, 07:52:50 ös
Sn Burhan ,

Öncelikle, konuşma tarzınızdan ötürü,  sizinle karşılıklı konuşucak sabra sahip biri  değilim bu sebepten bu size 2.ve son yazım olucak...(belirtmek istedim)

2.si siz öncelikle selam verirken kendinizi ispatlamaya çalışıyorsunuz dur bakalım ne oluyor burda demediniz sorularınıza yanıt verenlere saldırıyorsunuz  (bu

benim gözlemim)  size önceki yazıyı yazdım neyse... karakter analizinizi yapmak bana düşmüyor ilgilenmiyorum da...
 
Şu korkuyla ilgili değerlendirmenize geleyim  ben Sn Adam'ın yazısında bir çelişki göremedim. Ayrıca tekrar ediyorum ben hitab şekilnizden ötürü sizi

eleştiriyordum. Hala da buna devam ediyorum. neyse...


Ve evet bana idealistliğin realistliğin tanımını yapın, bilmiyorum bunu sizden öğrenmek istiyorum şuan!... 

Tekrar şöyle bir cümle kurayım BİR TAKIM ÖNYARGILARLA  gelmişsiniz bey efendi!  Bana realistlikten dem vurmayın çok rica ederim.  Basit bir tavsiye ve

konuşma tarzınıza da küçük bir eleştri de bulundum bunu  hazmedicek bir yapıya sahip değilseniz rica ederim cevap dahi vermeyin çünkü yanıt

alamıcaksınız...


hoş kalın...

Başlık: Burhan\\\\\\\\\\\\
Gönderen: oya - Şubat 13, 2011, 07:58:23 ös
Sn Burhan,

 Son birşey daha  din takibi takvim arkasındakilerle yapılmaz, ispatı da! (ayrıca abarttığınız gibi şeyler takvimlerin sayfalarında yazmıyor. takvim yapraklarını okumayı severim abartıyorsunuz) Bakın herkes herşeyi konuşuyor. Ağaçlar  ibadet ediyor vs diyenlerle bu işin ilmini bilen veya sofu olmayan insanlardan kaçı ciddiye alıyor?  Cahil insanlar inanıyor artık bunlara...  Dayandırdığınız örneklerin hiçbiri ispat değildir olamaz da...
Başlık: Burhan\\\\\\\\\\\\
Gönderen: Genius Loci - Şubat 13, 2011, 08:00:15 ös
Sayın Burhan, ben bir yorumda bulundum. Sorunuza da cevap vereyim. Ölmemden ya da ölümden korkmuyorum, çünkü ölen tendir canlar olesi degil. Elestirilmekten korkmuyorum, çünkü eleştirilerle gelişiriz, yeter ki eleştiri olumlu yone sevk edici olsun. Anlasilmamaktan korkmuyorum. Nihayetinde anlatabilecegim karşımdakinin anlayacağı kadardır. Yanlış anlasilmaktan eh ondan biraz korkarım, hem kendi adıma hem yanlış anlayan adına.

Gelelim korkudan kaynaklı olduğu yorumuna, orada bir çelişki yoktu. Siz çelişki gördüyseniz iste o zaman yukarıdaki paragraf gereği korkarım!

Kusura bakmayın felsefe başlığımız var orada su sizin BTS fikriyatınızı bize açıklarsanız biz de ne demek istediğinizi daha rahat anlarız. Ancak Masonlukla ilgili orneklemeleriniz ve yaklaşımlarınız baska bir yanlış algılama ornegi olduğunu da söylemem gerekiyor

Sevgi ve Saygilarimla
Başlık: Burhan\\\\\\\\\\\\
Gönderen: Burhan - Şubat 13, 2011, 08:03:11 ös
Gerçekten bu sizin için yazdığım son yazı. Ve gerçekten sizi kaale almaya değer görmüyorum. sanırım ünlü olmaya çalışan bir amatör gibisiniz yada benim sabrımı zorlamaya çalışıyorsunuz. neyse, niyet okuyucu değilim.  Şu ana kadar ve bundan sonrada yazılarımı Sn.Adam'a direkt olarak yazacağım. Siz ve sizin gibi arkadaşlarınız karışmazsa sevinirim. Çünkü profesyonellerle konuşmayı severim. Siteyi okuma olayına gelice. Bütün hepsini okuduğumu söyleyemem. fakat şu ana kadar okuduklarımdan zaten birfikir sahibi oldum. Sonuçta bana göre "Masonluk" (Teism-ATeizm) çizgisi üzerinde kendisine yer edinen yada yer edinmeye çalışan bir düşünce sistematiği geliştirdi yada geliştirmeye çalışıyor.  Benim için öenmli olan bu sonuca ulaşmaktır ve bu yeterlidir benim için. Şimi öemli olan bu tezimi ispattır. Yazılarım bu tezin ispatına yönelik olacaktır. Daha öncede söylediğim gibi ben karşımdakini TATMİN ETMEK için urda değilim..

 
Başlık: Burhan\\\\\\\\\\\\
Gönderen: MASON - Şubat 13, 2011, 10:17:12 ös
Sayin Burhan,

Kisisel tartismalarda seviyenin yeterince dikkatli korunmamasi durumunda biz yonetim olarak konuya dahil ediliriz. Yorumlariniz, gorusleriniz ve mesajlarinizda konu basligina bagli kalmaniz en uygun olanidir. Bu konuda hassasiyetinizi rica ediyorum.

Ilk mesajinizdan itibaren onemle bahsettiginiz ve talep etmis oldugunuz bir unsur hakkinda bilgi vermek isterim. Forum platformu, sadece bir kisi ile karsilikli gorusebileceginiz bir ortam degildir. Her uye yorumunu ve goruslerini bildirebilir. Elbette bir tek kisiye hitap edebilir ve sadece o kisinin yazilarini okuyarak onu muhatap alabilirsiniz. Ancak bu, diger kisilerin kouya dahil olmasini ve mesaj yazmasini engellemeyecektir. Masonlar.org`da sahsiniza ozel bir gorusme bolumu acilmasi mumkun olamaz. Her fikre saygi duymali, hepsine tolerans ve hosgoru gostermelisiniz. Siz fikirlerinizi ozgur olarak istediginiz bolumde yazabildiginiz gibi her uyede ayni haklara sahip olmalidir. Kisisel olarak gorusmek icin ozel mesaj yolunu tercih edebilirsiniz. Ancak Masonluk hakkindaki konulari forum genelinden konusmak en dogru ve uygun olanidir.

Saygilarimla
Başlık: Burhan\\\\\\\\\\\\
Gönderen: Burhan - Şubat 13, 2011, 10:36:48 ös
Sn.Mason,

Söylediğinize aynen ve tümüyle katılıyorum.  Fakat takdir edersiniz ki konu çok ciddi bir konu. Mesele sadece masonluk değil. Konu felsefi bir konudur. Ve aynı zamanda insan hayatını ve geleceğini ilgilendiren bir konudur. Şöyleki;

Sonuçta masonluk yüzlerce belkide binlerce yıllık bir gelenek. Ve bu gelenk bağlamında oluşmuş binlerce belkide milyonlarca üyenin olduğu bir platformdan bahsediyoruz. Sonuçta bu bir güçtür.  Bu güç ister istemez siyasi, iktisadi, ticari, felsefi bir gücüde içinde barındırır. Bu durum bu işin doğası gereğidir. Ve bu güç ister üye olsun ister üye olmasın sonuçta ortaya koyacağı ister insani, ister sosyal, ister ticari yönden tüm insanlara etki edecektir ve bu kaçınılmazdır. Ben bu dünyada yaşayan bir birey olarak. Üye olayım yada olmayayım beni etki altına alabilecek bu gücü en ince ayrıntısına kadar tanımak ve bilmek isterim. Ve bunu bilmeye hakkım olduğunu düşünüyorum. Sizlerin bir takım gizleri yada sırlarınız olabilir. Bu son derece doğaldır. Fakat sizlerin bana söylemediğiniz giz yada sırların etki altındada kalmak istemem. Beni bundan sorumlu tutamazsınız. Ben bu itibarla ciddi sorular sormak ve ciddi cevaplar almak isterim. Karşımda bu yeterlilikte insanın olması zaten beni mutlu ve memnun eder, kuşkunuz olmasın. Fakat gördüğüm kadarıyla arkadaşlar okuduklarını anlamıyorlar, bağlantılayamıyorlar. Ve beni töhmet altında bırakıyorlar.

Umarım beni anlayışla karşlamışsınızdır..

Saygılar...


Başlık: Burhan\\\\\\\\\\\\
Gönderen: Lethe - Şubat 13, 2011, 11:13:02 ös
Sayın Burhan,

Sanırım bir mucize olsa ve Sokrates ile bir ortamda bulunsaydınız, şahsınız nezdinde hiç bir değeri olmayacaktı ünlü filozofun. Malumunuz, Sokarates' in tek bildiği hiç bir şey bilmediği idi. Sizin gibi bilgi ve ilim sahibi bir insan nasıl olurda bu denli bilgisiz, "profesyonel" olmayan bir insanla görüşebilir ki.

İletilerinizde sanki bir parça kendinizi ispatlama endişesi hissediliyor. Bizler, bu forumun üyeleri (kimimiz hukukçu, kimimiz doktor, kimimiz devlet memuru, bendeniz bir finansçı...) bu tür endişeler taşımadığımız gibi bir konuda daha fazla bilgisi olan bunu diğerlerimizle paylaşır. Ortak payda elbette Masonluk konusundaki merakımızdır.  Ancak forum hemen hemen her konuda fikir beyan etmeye uygun olarak hazırlanmış.

Kibirli ifadeleriniz,

Mağrurlanma padişahım senden büyük allah var,
Gerçekten alçak gönüllü bir insan kendinden hiç söz etmeyen isandır (La Bruyere)
Sizin mağrifet edileceğiniz en büyük ibadetlerin başında tevazu gelir (Hz.Ali)
Tevazu içinde yürüdüğüm içindir ki, önümde bütün yollar açılıyor ( Goethe )
En değerli kişiler alçak gönüllü olanlardır ( Albert Einstein )
Tevazu ile konuşmayan bir kişi, zamanla bununla ilgili bütün kelimeleri de tamamiyle unutabilir (Konfüçyüs)

gibi sözleri hatırlattı. Gerçi siz yüce, kendini tamamlamış ve profesyonel bir birey olarak bu ifadeleri de zaten biliyorsunuzdur !

Felsefi konularda paylaşımlarda bulunmak istiyorsanız lütfen ilgili başlık altında konular açın. Masonlukla ilgili sorularınız var ise, inanın kitaplarda bile kolay kolay bulmayacağınız bilgi ve donanıma sahip üyeler mevcut forumda. Verilecek cevaplar ile bizimde bilgi dağarcığımız genişler böylece.

Saygılarımla.
Başlık: Burhan\\\\\\\\\\\\
Gönderen: Mustafa Kemal - Şubat 14, 2011, 12:14:59 öö
Bir kuyu vardı...

Nedense o aklıma geldi...

Saygılarımla.
Başlık: Burhan\\\\\\\\\\\\
Gönderen: M1TO - Şubat 14, 2011, 12:26:29 öö
Bir kuyu vardı...

Nedense o aklıma geldi...

Saygılarımla.

Taş oldukça derinlerde olsa gerek...

Saygılarımla.
Başlık: Burhan\\\\\\\\\\\\
Gönderen: Burhan - Şubat 15, 2011, 02:36:29 ös
Sn.Mason;

Uyarınız için teşekkür ederim. Konuşma yada yazma uslubum hakkında polemik yaratmak istemiyorum.
Bazı acemilikler yaptığımı kabul ediyorum. Sanırım biraz piratik yapmaya ihtiyacım var. Ve sizin bana bu piratik
yapma konusunda zaman tanıyacağınızı umuyor tekrar teşekkür ediyorum.

Şimdi müsaade ederseniz teknik konulara geçelim.

Ben forumda okuduğum ve incelediğim bilgiler ışığında Masonluk kavramını aşağıda yazdığım şekilde tanımlamaya çalıştım.
Bu tanım doğru bir tanım mıdır ve teyit ediyormusunuz yada tenkit ve eleştiride bulunyormusunuz ??

Masonluk Nedir:

Masonluk; Siyasi ve ticari bir amaç GÜTMEYEN, belli bir felsefi duruşu OLMAYAN, fakat buna karşın tüm felsefe, düşünce, teori ve
ideolojik düşünceleri kendi bünyesinde barındıran yada barındırmaya çalışan, bunlar arasında ahenkli bir tartışma ortamının yaratılmasını
kendisine ülkü ve şiar edinen, bu itibarla çeşitli semboller ve allegoriler geliştirerek tartışma ortamının daha verimli ve olumlu geçeceğine
ve insanlık mabedinin inşaa edilip bilgi ışığına (Piramid) ulaşılabilineceğini düşünen, dini bir örgüt olmadığı halde dini örğüt üyelerini
İnanç ve Vicdan bağlamında kendi bünyesine katan, VAR-lamak ve YOK-lamak dairesi içinde bulunan sosyal bir örğüttür.

Yukarıda kendime göre yaptığım tanımın içindeki "VAR"lamak-"YOK"lamak bölümü bir suçlama yada bir uslup bozukluğu değildir.
Sonuçta bu bir tanımlamadır. Ve bunu başka bir şekilde izah etmem mümkün değildir. Sonuçta ben bu anlamda size karşıt bir düşünceyi temsil ediyorum. Aslında karşıtlıkda değil. Bunu bir merdiven basamağı olarak düşünecek olursanız. Ben bir üst basamaktayım (Felsefi anlamda söyledim). Forumda resim asma olanağım olsaydı bununla ilgili grafiği buraya asabilir ve daha anlaşılabilir durumda olabilirdim.

Saygılarımla...
Başlık: Burhan\\\\\\\\\\\\
Gönderen: Burhan - Şubat 15, 2011, 02:39:37 ös
(http://)
Başlık: Burhan\\\\\\\\\\\\
Gönderen: Burhan - Şubat 15, 2011, 02:42:04 ös
Devamı...

Dosyayı eklemeyi başardım. Teism ATeism hattında daha bir çok inanç ve düşünce eklenebilir. Ben sadece bir kaç tanesini yazdım. Fakat konunun anlaşılması açısındanyeterli olduğunu düşünüyorum.
Başlık: Burhan\\\\\\\\\\\\
Gönderen: ADAM - Şubat 15, 2011, 04:39:31 ös


Sayın Burhan'ın şu B.T.S. konusunu anlayabilmiş değilim; -belki başkaları anladı da ben anlayamadım nedense- ancak Masonluğu bu şekilde bir tanım içine yerleştirmesine de gerek olmadığını düşünüyorum. Anlamayı zorlaştırıyor.

Masonluğun tanımı çeşitli biçimlerde ve farklı yönlerden bakılarak zaten yapılmıştır ve bunlardan birçoğuna bu forumdaki kimi yazılarda yer verilmiştir. Buna karşın Sayın Burhan, -o tanımları gözden geçirdi ve içine sindirdi mi, bunu tam olarak bilemiyorum- kendi tarzıyla bir tanım yapmak istiyor. Peki!

Elbette herkesin kendine göre bir anlatım tarzı (üslubu) var. Bu nedenle aynı tanım farklı sözcüklerle de yapılabilir, farklı tümce yapılarıyla da. Kimileri teknik bir yöntem izler ve maddeler sıralar, kimileri uzun tümceler kurar. Türk dilinin yapısında yüklem sonda olduğu için, uzun tümcelerin anlaşılabilmesinde de zorluk baş gösteriyor ne yazık ki. Belki hukukçular ve kimi sosyal bilimciler bunu yeğler ama teknik eğitim görmüş olanlar için maddelendirme büyük kolaylık sağlar.

Ben Sayın Burhan'ın yaptığı tanımın kapsamında birtakım yanılgılar görüyorum. Ancak bunların üzerinde kısaca dururken o uzun tümceyi maddelere ayırmanın daha anlaşılır olacağını sanıyorum.

Şöyle ki;


•   Masonluk siyasi ve ticari bir amaç gütmez.

Doğru… Ancak kimilerine göre Masonluğun evrensel amacı siyasi bir nitelik taşır. Kuşkusuz söz konusu siyasa, uluslar arası politikanın da ötesinde evrensel bir nitelik taşır. Bu böyledir ama şunu da unutmayalım: Masonluğun tarihinde kimi mason örgütlerinin bu kurumu siyasi amaçlarla kullanmış olduğu görüldü ve bu görünüm günümüzde de yok değil.

•   Belli bir felsefi duruşu yoktur.

Yanlış… Belli bir felsefi duruşu vardır hatta kendi içindeki farklı tutum ve eğilimlerden ötürü birden çok felsefi duruşu vardır. Ancak bu deyişime Sayın Burhan karşı çıkabilir ve kendi tezini savunabilir. O zaman benim şunu sormam gerekir: “Felsefi duruş” nedir?... Bu onun sözü olduğuna göre tanımını da onun vermesi gerek. Kavramlar üzerinde uyuşmalıyız ki, aynı şeyden söz edebilelim.

•   Tüm felsefe, düşünce, teori ve ideolojik düşünceleri kendi bünyesinde barındırır ya da barındırmaya çalışır.

Şuradaki “tüm” sıfatını kaldırıp onun yerine “birçok” koyarsak, “bünyesinde” sözü yerine de “ritüelik öğretiminde” dersek, bunu doğrulayabiliriz. Ancak bunu böyle, alıntısında olduğu gibi bırakmayıp geliştirdiğini de eklemeliyiz.

•   Bunlar arasında ahenkli bir tartışma ortamının yaratılmasını kendisine ülkü ve şiar edinmiştir.

Evet, incelenir, irdelenir, tartışılır ama bunu kendisine ülkü ve ayırıcı özellik (Sayın Burhan’ın dediği “şiar”) edinmiş değildir. B aşamada Masonluğun daha bütünsel bir tanımının yapılabilmesi için, amaçlarını, ilkelerini ve çalışma yöntemini ortaya koymak gerekiyor.

•   Simgeler (semboller) ve alegoriler geliştirerek tartışma ortamının daha verimli ve olumlu geçeceğine ve insanlık mabedinin inşa edilip bilgi ışığına (piramit) ulaşılabilineceğini düşünür.

Simgeler ve alegoriler Masonluğun öğretiminin aktarılmasında kullanılan en önemli öğelerdir; doğru. Hatta buna özdeyişleri de eklemek gerek. Ancak Masonluğu bir tartışma ortamı olarak nitelemek yanlış. Mason localarının çalışmalarında yer yer tartışmalar yapılabilir. Ancak bu Masonluğun genel geçerli bir düzeyde “tartışma ortamı” olarak nitelenmesine elvermez. Üstelik bazı mason kuruluşlarında hiç tartışma yapılmaz.

İnsanlık Mabedi’ne gelince… O bir simgedir; betimlenemeyen bir simge. Ancak oradan bilgi ışığına ulaşmak gibi bir amaç yoktur Masonlukta. Gerçeklerin araştırılması vardır fakat o da bir amaç değil, amaç yolunda ilerlemenin gereğidir.

Piramit… Bunu hiç anlayabilmiş değilim. Masonluğun öğretiminde, belki bir yer8de piramit biçiminde bir simge görülebilir ama böyle genel bir tanım çevresinde piramidin hiç yeri yok.

•   Dini bir örgüt olmadığı halde dini örgüt üyelerini inanç ve vicdan bağlamında kendi bünyesine katar.

Elbette… Masonluğun dinlere yaklaşımı tümüyle nesneldir. Din adamlarının da Masonluğa girmesinde Masonluk açısından hiçbir engel yoktur. Yeter ki Masonlukta kendi din ve inançlarının savunmasını yapmaya girişmesinler.

•   VAR-lamak ve YOK-lamak dairesi içinde bulunan sosyal bir örgüttür.

Hayır… Masonlukta böyle bir şey yoktur. Masonluktaki tüm çalışmaların yol göstericisi, yönlendiricisi bilimsel yöntem, akıl ve bilgeliktir. Masonluk böyle bir çerçeve içinde değildir ve o VARLAMAK ya da YOKLAMAK Masonluğun çalışmaları kapsamında hiç bulunmayan bir şeydir. Teizm ve Ateizm, diğer birçok dinsel dizge gibi Masonlukta masonların bilmeleri, anlamaları önerilen şeylerdir; ancak işte hepsi o kadar.



Tanımlar burada bitti. Ancak yetmedi. Masonluğu bu kadar sınırlı bir çerçeve içinde tanımlamaya kalkışırsak olmaz; eksik kalır. O zaman belki bu tanımı sözlüklerde olduğu gibi birkaç sözcükten oluşan kısa bir tümce ile yapmak çok daha iyi.

Foruma yeni katılmış olan Sayın Burhan’ı düş kırıklığına uğratmak istemem. Aksine… Görüyorum ki o anlatmak istediklerini çizimlerle de göstermek eğiliminde. Ne güzel olur. Çalışmaya devam…



Başlık: Burhan\\\\\\\\\\\\
Gönderen: Mustafa Kemal - Şubat 15, 2011, 04:42:02 ös
Sn. Burhan Masonluk tanımını nereden bulmuş bilemiyorum. Şimdiye kadar duymadığım gibi, doğru olmadığını da bilmediğim bir tanım. Sanırım Forumumuzu okumaya yeni başladığı için... Okumaya ve gerçekten bilgisi olanların bilgilerinden faydalanmaya başladığı zaman, bu tanımı kendisinin de anlamsız bulacağına eminim.

Ama sorun tanımı düzeltince bitmiyor.

Bir tablo var ki, beni hayrete düşürdü. Anladığım kadarıyla şöyle bir çıkarım silsilesi yapılmış:

- Ateizm Tanrıya inanmamak demek.
- Başta yer alan "a" olumsuzluk verir
- Bu "a" kaldırılırsa, olumsuz anlam da kalkar, inanmamak inanmak olur.
- Kaldıralım, "a'sı olmayan"Teizm = Tanrıya inanmak

Oldu mu? Üzgünüm ama hayır olmadı. Teizm nedir konusunda da biraz okuma önermek zorundayım, üzülerek...

Hadi bunu da düzelttik diyelim... Oldu mu? Maalesef hala hayır. Benim takıldığım bir de "basamak" meselesi var. Hani "felsefi duruşu olmayan" Masonluktan bir üstteki basamakta yer alan felsefe meselesi.

Üst basamkta yer alan profesyonel felsefeyla Teizm nedir konusunda bile anlaşamadığım için, basamakların yeri belli olsun diye ufak bir düzenleme yapmaya çalışayım ben de...

Saygılarımla.
Başlık: Burhan\\\\\\\\\\\\
Gönderen: ozkann - Şubat 15, 2011, 06:22:08 ös
Sayın Buhran ısrarla masonluk ve dinleri yanyana koyuyor ve, 'herşeyi inanmak ve inanmamak kriterlerinden yola çıkarak ele alıyoruz bir de bunun BTS yolu var 'diyor, zannediyorum.

Yine zannederek; Sayın Buhran HKMBL nin Yüce Yaratan inancı taşıyan kimseleri üye alıyor olma kriterinden yola çıkarak onları da 'varlamak yoklamak' aralığında bir yere yerleştirmiş ve felsefesinin gereğince, kendi bildiği masonluğu da bu iki alt gruptan birinin içine oturtmuş.

Alıntı
VAR-lamak ve YOK-lamak dairesi içinde bulunan sosyal bir örğüttür.

Ama bir de Özgür Masonlar meselesi var, inanç meselesini hangi çizgide tutmuşlar, bir baksa, belki de BTS oradadır. Hani var veya yok demeniz ile ilgilenmeyen, bunu sormayan masonlar... Acaba düşündüğü gibi Masonluk bir din ise Özgür Masonlar BTS çizelgesinin neresinde olurlardı? (Kaldı ki Masonluk hiçbir şekli ile din değildir, ne kadar çok yazıldı çizildi anlatıldı.)

Not: Kesinlikle Sayın Buhran'a yazdığım bir ileti değildir, 'O' bunu istemezdi.
Benimki konuyu -ister istemez- okuyan forum üyelerine doğru bir yazıdır. Okuduk, ben böyle düşündüm.

Saygılar
Başlık: Burhan\\\\\\\\\\\\
Gönderen: Burhan - Şubat 15, 2011, 06:55:12 ös
Sanırım sizlerinde diğerlerinden pek farkınız yok. .

-----

Genele....

Tekrar etmemde fayda var..  Teism ve ATeism hattı, "VAR"lamak ve "YOK"lamak hattıdır.  Bir tarafta Tanrı vardır biz tanrıya inanıyoruz diyerek hareket edip çıkarsamalar yapanlar. Diğer tarafta Tanrı yoktur, ben tanrıya inanmıyorum diyerek çıkarsamalar yapanlar . Ve bu iki kutup arasına sıkışanlar. Örneğin Deistler. Tanrı vardır fakat Tanrının emir ve yasakları yoktur. Tanrı dünyayı evreni yaratmış bizi özgür bırakmıştır diyerek çıkarsama yapar. Ve diğerleri panteizm, monoteism vs vs vs............

Örneğin, Bilimsel olarak bir şey keşfedildğinde, Bir ATeist bu gelişmeyi Tanrının "YOK"luğu üzerinden hareketle değerlendirme ve propaganda yapar. Teist ise Tanrının "VAR"lığı üzerinden değerlendirme yaparak propaganda yapar. Arada kalanlarda duruma göre pozisyon alır.

Şimdi bu "VAR"lamak "YOK"lamak hattını daha iyi anlamanız ve bu hattın birbirinden zıt kutuplar olsa dahi aynı hat olduğunu ispatlamak için şöyle bir benzetme yapacağım.

Bir köprüde karşılaşan iki inatçı keçi benzetmesi.
Bilirsiniz bunlar köprüde, daha önce geçmek içinbir birleri ile kavga eder. Keçiler farklıdır fakat köprü aynı. Aynı köprü üzerinde kavga ediyorlar.
(dikkat edin: AYNI KÖPRÜ) İşte bu köprü "VAR"lamak "YOK"lamak köprüsüdür. Keçiler "VAR"lamak "YOK"lamak köprüsünde kavga ediyorlar.

Sanırım Masonlar bu köprüde kavga eden keçileri görüp "Aman keçiler kavga etmeyin birbirinize karşı saygılı olun tek tek geçin" uyarısı yapan ve hatta bu keçileri ehlileştirmeye çalışan bir çoban görüntüsü veriyorlar. Bu durum masonlarında aynı köprüye göre hareket ettiğini gösterir. Çünkü keçiler artık masonların keçileridir (sembollerle, allegorilerle,rituellerle,kurallarla).

İşte BTS şunu söyler: Derki, " Ey Arkadaşlar.!!! Bu köprü çok dar, uzun ve sağlam değil. Aşağısı uçurum. Keçiler kavga ediyor. Bunun yerine daha büyük daha geniş daha sağlam bir köprü yapalım. Böyle bir köprüde keçiler rahat ve huzurlu kavga etmeden geçebilirler " der. Tabiki köprü değişince paradiğmalarda değişiyor. Çünkü yeni köprü için yeni paradiğmalar gerekir. Bu köprünün adı "VAR"lamak "YOK"lamak köprüsü değildir. Bu köprüde "İNANMAK" yada "İNANMAMAK" diye birşeyde yoktur. Bu köprüde "RİTÜEL" yoktur. Dolayısı ile bu yeni köprüde "KURALLAR" yoktur.

UMARIM ANLAMIŞSINIZDIR.

Sn.Adam'a

Başta şunu söylemek isterim. Ben bu tanımı yaparken kendimce Masonluğun tanımını yaptım kişilerin değil. Masonluğun ister bireyesel bazda ister örgütsel bazda siyasi yada ticari amaç gütmesi beni ilgilendirmez. Çünkü bunlar benim açımdan paradiğma oluşturmaz. Herşeyden önce bunu anlamanızı isterim.

"Yanlış… Belli bir felsefi duruşu vardır hatta kendi içindeki farklı tutum ve eğilimlerden ötürü birden çok felsefi duruşu vardır. Ancak bu deyişime Sayın Burhan karşı çıkabilir ve kendi tezini savunabilir. O zaman benim şunu sormam gerekir: “Felsefi duruş” nedir?... Bu onun sözü olduğuna göre tanımını da onun vermesi gerek. Kavramlar üzerinde uyuşmalıyız ki, aynı şeyden söz edebilelim."

Evet kesinlikle dediğiniz gibi karşı çıkarım. Çünkü bana göre felsefe bir ICAD işi değil, bir KEŞİF işidir. Felsefe icad edilmez.KEŞFEDİLİR. Bilimsel çalışmaları neden yapıyoruz ve çıkarsamalarda bulunuyoruz.. felsefeyi İCAT etmek içinmi? yoksa felsefeyi KEŞFETMEK için mi ?? O zaman bu konuyu tartışalım.. Konu başlğı şu olsun: Felsefe ICAD işimidir yoksa felsefe KEŞİF işimdir.

Piramit sembolünü sanırım sizin başkanınız gösterdi TekeTek programında, orda gördüm.  Ve daha öncede karşıt sitelerde görmüştüm. Gerçi Piramid olayını en baştan beri sizlere sormayı çok istemiştim fakat maalesef bazı arkadaşların takındıkları tavırdan dolayı soramadım.

"Hayır… Masonlukta böyle bir şey yoktur. Masonluktaki tüm çalışmaların yol göstericisi, yönlendiricisi bilimsel yöntem, akıl ve bilgeliktir. Masonluk böyle bir çerçeve içinde değildir ve o VARLAMAK ya da YOKLAMAK Masonluğun çalışmaları kapsamında hiç bulunmayan bir şeydir. Teizm ve Ateizm, diğer birçok dinsel dizge gibi Masonlukta masonların bilmeleri, anlamaları önerilen şeylerdir; ancak işte hepsi o kadar."

Bu cümlenize katılmıyorum.  Çünkü, Matematik ve Fiziği kullanarak bir problemi çözebiliriz, Fakat matematik ve fiziği kullanarak bir soruya cevap veremeyiz. Bir soruya cevap felsefe ile verilir. Ve günümüzde ortada duran ve felsefe yada felsefeler olarak nitelendirilen duruma baktığımız zaman "VAR"lamak ve "YOK"lamak hattını görüyoruz. Yukarıdada bahsettiğim gibi. Masonluk bulunduğu pozisyon itibari ile "VAR"lamak ve "YOK"lamak hattındadır. Benim söylemek istediğim ve keçi benzetmesinde yapmak istediğim şey budur. Siz bu niyette olmayabilrsiniz. Fakat bulunduğunuz pozisyon budur. Eğer şöyle olsaydı, Masonların kendine ait bir felsefesi olsaydı ve bu felsefe "VAR"lamak ve "YOK"lamak hattının dışında başka bir hat olsaydı o zaman bu anlamda ben size hiçbirşey söylemez ve tenkit etmezdim. Sizler "VAR"lamak ve "YOK"lamak hattında olduğunuz içindir ki bu kadar tenkide maruz kalıyorsunuz ve kendinizi anlatma gereği hissediyorsunuz. Örneğin, size şeytani örgüt, siyonist örgüt para patronları, vs vs vs yakıştırmaları yapılması bundandır.  Eğer size hakaret edilmesi küfür edilmesi hoşunuza gidiyorsa buyrun yolunuza devam edin. Bişey demiyorum, Yanlızca bu durumu felsefesi açıdan hata ve tehlikeli olarak görüyorum ve mabed inşa edeceğinize yeni bir köprü inşaa edin diyorum. Çünkü toplumlar, insanlar "VAR"lamak ve "YOK"lamak arasına sıkıştırılmış ve baskı altına alınmış haldedir. Bir takım yönetim şekilleri bu baskıyı ortadan kaldırmamaktadır. Örneğin, Demokrasi ve Laiklik: Bana göre demokrasi ve Laiklik, "VAR"layanlarla "YOK"layanlar arasında bir bariyerdir. "Aman kavga etmesinler" bariyeri. Çünkü devlet her dine eşit mesafede yaklaşma prensibine dayalı olarak "DINSIZ" pozisyondadır. Buna karşılık Birey Din sahibi "INANÇLI" pozisyondadır. yani bir tarafta "VAR"layan bir birey diğer tarafta "YOK"layan bir devlet. Böyle durumdaki bir birey senin "KUTSAL MABEDİ"ni anlamaz. Eğer yakında dini ve bagnaz radikalism yeniden gelirse ben kesinlikle şaşırmam.

Saygılarımla...




 


Başlık: Burhan\\\\\\\\\\\\
Gönderen: MYSTICPROVOCATEUR - Şubat 15, 2011, 07:16:19 ös
Alıntı
Sanırım sizlerinde diğerlerinden pek farkınız yok. Amacınız birşeyi tartışmaktan ziyade propaganda yapmak. ******

Sn. Burhan,

Bu forumda bu seviyede tartışılmaz uslubunuza dikkat etmenizi öneririm.

Saygılarımla,
Başlık: Burhan\\\\\\\\\\\\
Gönderen: Mustafa Kemal - Şubat 15, 2011, 07:18:08 ös
Haddinizi bilmenizi tavsiye ederim.

*******

Başlık: Burhan\\\\\\\\\\\\
Gönderen: Lethe - Şubat 15, 2011, 08:35:55 ös
*****


Sayın Burhan,

Sayın Mustafa Kemal' e yönelik seviyesiz ve hakaret dolu üslubunuzdan ötürü kınar, forum kurallarının 5,6,7,8 ve 12. maddelerine ( hatta 20. maddeyi de ekleyebiliriz) uymadığınızdan muhtemelen ceza alacağınız beklentisi/ümidi/hayali içerisinde olduğumu belirtmek isterim. "Profesyonel" biri olarak bunları bilerek Sayın Mustafa Kemal' e hakaretlerde bulunduğunuzu düşünüyorum.

Cümlelerimi saygılarımla diye bitirmem gerekiyor aslında ama ne yazık ki, başkalarına saygı duymadığınız için saygı görmeyi de hak etmiyorsunuz !!!
Başlık: Burhan\\\\\\\\\\\\
Gönderen: Burhan - Şubat 15, 2011, 08:40:56 ös
Neyse arkadaşlar ben sıkıldım burdan. Ben kendimce amacımı yerine getirdim. Amacım şuydu; siz masonteşkilatı olarak hangi durumdasınız bunu görmek, ve kendi pozisyonumun gücünü görmek. Bunu gördüm.

Bana göre masonluk görüntü olarak "VAR"lamak ve "YOK"lamak çizgisindedir.
 
Ve şunu eklemek isterim bir üst yazıma istinaden ve devamı olarak:

Kutsal mabed inşanızı anlıyorum. Fakat bu kutsal mabedinizi, eskimiş, yıpranmış, çok dar ve çok uzun, tahtaları tamamen çürümüş köprünün ucuna kuramazsınız bunu başaramazsınız. Bunun yerine günün çağına uygun, yeni, sağlam, konforlu, mümkünse 1,000,000 şeritli kısa ve binlerce yıl dayanabilecek şekilde yeni bir köprü inşa etmenizi ve kutsal mabedinizi  bu yeni köprünün ucuna kurmanız gerekiyor. Aksi takdirde Kutsal Mabed yanlızca bir hayal olarak kalacaktır. Umarım ne demek istediğimi anladınız. Köprü yeni felsefe yoludur. Bir noktada Kutsal Mabede gidecek bir felsefe yolu.

Ve ayrıca şunu eklemek isterim.

Bir takım arkadaşların bana karşı takınmış olduğu tavırlar ve bu tavırları takınan kişilerin mason olması (ki bunu onların nick ve imzalarından öyle olduğunu sanıyorum)  masonluğun ilkeleri ile bağdaşmadığını görüyorum. Bizler cahil olabiliriz. İddianız olduğu üzere bizi eğitmek size düşüyor. Fakat kendini eğitemeyen bir kişinin beni eğitebileceğini sanmıyorum.

Ve bu itibarla;

Eger başıma bir olay gelirse yada bir durumla karşılaşırsam ve birisi bana şu soruyu sorarsa; "Masonlara güveniyormusun" diye.

Ben ona şu cevabı vereceğim "Masonlara asla güvenmiyorum"

saygılarımla....

(Not: benim üyeliğimi kaldırabilirsiniz.. Teşekkürler..)
Başlık: Burhan\\\\\\\\\\\\
Gönderen: oya - Şubat 15, 2011, 08:44:22 ös
 

Şaka gibi....
Başlık: Burhan\\\\\\\\\\\\
Gönderen: Burhan - Şubat 15, 2011, 09:09:25 ös
Belki bazı arkadaşlar "Güvensizliğin" ne olduğunu bilmez, onu açıklamak isterim.

Ben bir birey olarak güvenebilecek birşey arıyorum. Bu güvendiğim şey beni rüzgardan yağmurdan kasırgadan depremlerden vs şeylerden koruyabilmeli.  Beni aç ve açıkta bırakmamalı, bana yol gösterici olmalı, önümü görmeme yardım etmeli, zor zamanlarımda yanımda olmalı.

Masonluk; ister düşünsel bazda olsun ister pozisyon bazında olsun "VAR"lamak ve "YOK"lamak çizgisindedir.

"VAR"lamak ve "YOK"lamak asla beni koruyamaz. Böyle bir pozisyonda olan hiç bir teşkilat örgüt cami kilise vs şeyler beni koruyamaz.

tekrar söylemek gerekirse, " Masonluga ve Masonlara ASLA GÜVENMİYORUM"

 

Başlık: Burhan\\\\\\\\\\\\
Gönderen: sundance - Şubat 15, 2011, 09:41:14 ös
Ben bir birey olarak güvenebilecek birşey arıyorum. Bu güvendiğim şey beni rüzgardan yağmurdan kasırgadan depremlerden vs şeylerden koruyabilmeli.  Beni aç ve açıkta bırakmamalı, bana yol gösterici olmalı, önümü görmeme yardım etmeli, zor zamanlarımda yanımda olmalı.

Şu alıntı yaptığım yorumunuzda ne demek istiyorsunuz ? Yazdıklarınıza yorum yapamıyorum çünkü yazdıklarınızdan hiçbirşey anlayamadım maalesef.

Sürekli hakeret ve nezaket kurallarını hiçe sayar bir üslüpla konuşuyor. Karşı tarafın en ufak enti-tezlerini bir hakaret gibi algılıyorsunuz.

"(Not: benim üyeliğimi kaldırabilirsiniz.. Teşekkürler..)" Bildiğim kadarıyla; nasıl ki üye olmak için başvurduğunuzda, yönetim sizin üyeliğinizi onaylıyor veya reddediyorsa. Üyeliğinizin iptaline de yönetim karar veriyor !

Saygılarımla

Başlık: Burhan\\\\\\\\\\\\
Gönderen: Zagzagel - Şubat 16, 2011, 12:59:17 öö
grafik mükemmel yalnız hani beni benden aldı denilebilir. :)


edit: dikkatimi celbetti iki tane grafik var. aslında biri diğerinin ters çevrilmiş hali. ilkidir beni benden alan, ikincisiyle ben yine kendime geldim :)
Başlık: Burhan\\\\\\\\\\\\
Gönderen: ADAM - Şubat 16, 2011, 08:19:25 öö

Tarih boyunca Masonluğu ve masonları eleştiren çok olmuştur kuşkusuz...

Dikkat: Masonluk ayrı, masonlar ayrı.

Bu bağlamda gerek dünyada gerekse Türkiye'de Hayli geniş kampanyalar açılmıştır ve bunlar günümüzde de sürmektedir.

Gelişmiş Batı ülkelerindeki çağcıl antimasonik girişimlerde artık 19. yüzyıl tarz ve yöntemlerinin terk edildiğin görmekteyiz. Şimdilerde önce Masonluğu enine boyuna inceleliyor hatta belki bu kurumu üyesi olan masonların birçoğundan çok daha iyi ve ayrıntılı bilgiler ediniyorlar. Yurdumuzdaki antimasonik etkinliklerde ise bunu pek az görebiliyoruz; çoğunluğu görme engellilerin tanımadıkları filin bir yanına dokunup betimleyişi gibi yapmayı sürdürüyor.

Sayın Burhan'ın yazdıklarını da (Sayın Ozkann Buhran demiş el sürçmesiyle) acaba antimasonik başlık altına mı koymalı. Öyle yapılırsa hangi kategoriye almalı.

Masonluğa ve masonlara eleştiri yöneltimesi gerekir. Eleştirilecek yanları vardır. Bunu ben de yaparım. Eleştiri gelişime çok yarar, iyi yapılır, yerine oturur ve sonra da değerlendirilirse.

Sayın Burhan'ın eleştirilerini nereye koymalı acaba?... Bir felsefedir tutturmuş, bir var ile yok arasını tuturmuş gidiyor. Dediklerinin hiçbirini Masonluğun hiçbir yerinde göremiyorum. Üstelik Masonluğun hiçbir kanadında hatta hiçbir ritin hiçbir derecesinde göremiyorum. Masonlukta böyle bir konu ilgi alanı değil. Bilimsel yöntemi fizik ve matematik ile özdeşleştirmiş gibi. Oysa bilimler başka bilimsel yöntem başka. Sayın Bunhan "Masonluk" diye bir başka şeyden, kumbulur belki benim bilmedğim bir inançsal nitelikli felsefe kurumundan mı söz ediyor acaba?

Bu konunun başlığı "Masonluk Nedir?"... Acaba forumda bir yerde "Masonluk Ne Değildir?" diye bir başlık da var mı? Olsaydı iyi olurdu. Sayın Burhan'ın yazdıkları o başlığın altına yerleşebilirdi.

     
Başlık: Burhan`a Gore Masonluk Nedir?
Gönderen: Mustafa Kemal - Şubat 16, 2011, 11:35:53 öö

Bu konunun başlığı "Masonluk Nedir?"... Acaba forumda bir yerde "Masonluk Ne Değildir?" diye bir başlık da var mı? Olsaydı iyi olurdu. Sayın Burhan'ın yazdıkları o başlığın altına yerleşebilirdi.



Sn. Adam'ın önerdiği bu başlık fikri bence çok yerinde olur. Amacı Masonluk karşıtlığı olmayan, ancak edindiği bilgileri yanlış olan çok sayıda insan var, bunu biliyoruz. Sanki bu konuların Masonluk karşıtlığından ayrılması daha faydalı olabilir...

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Burhan`a Gore Masonluk Nedir?
Gönderen: Barbaros - Şubat 16, 2011, 01:44:14 ös
Garip bir konu sanki bir anlam var bir yerinde ama okumayla anlaşılamayacak kadar uçlarda gibi..
Burhan zihinsel dünyasında görsel şablonları söze haliyle yazıya aktarmakta güçlük çekiyor. Ama ifadeleri simgelerle bile anlatılacak cinsden değil. Bu karmaşıklık burhan'ın derin olmayan yüzeysel karmaşık kişiliğinide yansıtıyor. Yoksa kendi kendine felsefesini yaratma iç güdüsünde olmazdı.
Direkleri sağlam olmayan evin geleceği olmaz şans varken o evden çık sonra altında ezilen bir tek kendin olursun. O direkler ki şimdiden gıcırdamaya başlamış..

İnsan önce kendini bir "VAR"layıp "YOK"lamalı :)
Başlık: Ynt: Burhan`a Gore Masonluk Nedir?
Gönderen: Zagzagel - Şubat 16, 2011, 02:37:51 ös
YOKladıktan sonra bir de başka bir lamalı olmamalı ama. kötü kokulu oluyor çünkü. buhranlı günlerin ürünü bence bu burhanın bts öğretisi.

güzel günler göreceğiz çocuklar diyerek sevgilerimi sunarım.
Başlık: Ynt: Burhan`a Gore Masonluk Nedir?
Gönderen: Cin Ruhi - Mart 12, 2011, 09:16:56 ös
Bu başlık neden sabit?