Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Ynt: Tanrı'mı Allah'mı?  (Okunma sayısı 30712 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Temmuz 28, 2014, 11:54:51 öö
Yanıtla #60
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 254
  • Cinsiyet: Bay

Tanrı anlamı olan bir kelime,ünvandır. Herşeyi yaratan,var eden anlamına gelir.Ancak Allah özel bir isimdir. Anlamı yoktur.


Temmuz 28, 2014, 06:10:35 ös
Yanıtla #61

İslami perspektiften bakacaksak: Tanrı yoktur, Allah vardır. Yani Allah bir tanrı değildir.


Temmuz 28, 2014, 06:19:43 ös
Yanıtla #62
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Sayın resurruected, "İslami perspektif" derken, "Arapça" mı demek istiyor acaba?

Zaten o da İbranicedeki "Eloah" ile eş anlama gelmez mi?

Başka dillerde aynı anlama gelen sözcükleri burada listelemenin anlamı yok elbette. Gerçi başka ülkelerde yaşayan Müslümanlar da o "Allah" deyişini pek çok kullanır ama bu Müslümanlığın özgün olarak Arapça oluşundan ileri geliyor.

Konuya hiç Müslümanlıkla bağdaştırmadan bakacak olursak, "Tanrı" bu kavramın Türkçesidir. Nitekim Tanrı hiçbir dine ya da dile sığamayacak, onlara özgü olamayacak bir kavramdır.

Bu nedenle, "Allah" sözcüğü, Tanrı kavramının Arapça'ya özgü ve Müslümanlığa yaygınlaştırılmış bir özel halidir. Üstelik İslam Dini'nin var oluşundan önce de var olduğu için, sonradan Müslümanlaştırılmıştır.

   
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Temmuz 28, 2014, 06:27:39 ös
Yanıtla #63

Ben şuna işaret etmek istemiştim, islami kültürde (folklorda değil de, İslam alimlerince olan islami kültürde) Kuran'da tanrı diye bir varlığın olmamasının anlatımına özen gösterilir diye yorumlanır. Bununla anlatılmak istenen şeyin, eski inanç sistemlerinin yanlışlığını vurgulamak olduğu söylenir. O yüzden islami perspektif derken kastettiğim şey, bir din anlamında İslam'ın anlattığı şeylerden birinin de, "tanrı dediğin venüs'tür, zeus'tur, ve bunlar aslında yoktur" gibi bir anlatım olduğunu düşünüyorum. Yani konuyu lisan anlamında değil, bir diskur anlamında ele almıştım.

Kuran'da kendisinden bazen O bazen de biz olarak bahsedilen Allah (burdaki yanlışlığı peşinen kabul ediyorum) ve bunun Tevrat'taki karşılıklarına uluorta girmekten çekiniyorum. Bilmediğim ya da düşünmediğimden değil, konuyu araştırmamış koyu dindar insanlar için üzücü hatta kalp kırıcı olabiliyor çünkü ne anlatılmak istendiğine bakmak yerine duygusal olarak yaklaşıyorlar. Sadece anahatlara değinme nedenim ise bu.


Temmuz 29, 2014, 06:25:42 ös
Yanıtla #64
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

sevgili resurrected
Söylemek istediğin bir şey eğer doğru ise ve kesinlikle doğru ise ve bu doğru bir başkasını kıracak üzecek bir şey ise bırakın zararı yok kırsın,üzsün,parçalasın,helak etsin.Hiç bir devrim kansız ,acısız olmaz doğru bilgininde bundan öte kalır tarafı yok.İnsanlar kırılıyor aman söylemeyelim biz bunu demeyelim bizim içimizde kalsın oda salaklığına devam etsin ozaman şunu bilmelisinizki doğru olduğuna inandığınız bilgiyi saklıyorsanız ve sırf bu duygu ile söylemiyorsanız edindiğiniz bilgiye ihanet ediyorsunuz demektir.Bırakınız acısın başka türlü insanları dogmalarından ,bağnazlıklarında kurtaramazsınız.

karahan
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Temmuz 29, 2014, 07:06:55 ös
Yanıtla #65

Sayın Karahan, bu tür bilgiler daima az da olsa yorum içerirler. Daha da önemlisi, bazı bilgileri vaktinden evvel vermek sadece zarar verir. Yoksa ben de katılıyorum söylediklerinize. Yine de bilgiye ulaşabilmenin yolu bütün bu kutsal kitapları okuyup sonra da üzerine akademik olan ve olmayan birçok yorumu da okumaktır. Vaktinden evvel verilmiş bilgiler ölümle bile sonuçlanabiliyor mesela Hallac-ı Mansur gibi, Bruno gibi.


Temmuz 29, 2014, 09:34:11 ös
Yanıtla #66
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 228
  • Cinsiyet: Bay

Her dilde şeyleri tanımlamak harf ve heceler yan yana getirilerek sözcükler oluşturulur. Örneğin; Portakal, Orange şimdi bunun hangisi doğru tanımlama, buna kim karar verecek?

Sarı, yuvarlak, kabuğun içinde dilimler halinde olan şeye Türkçede portakal ismini kim ve neye dayanarak vermiş? niye orange dememiş? başka bir isim bulamamış mı?

Tek ilah, her şeyin sahibi ve yaratıcısı, tanrı, god, allah bunların tamamı insanoğlunun evreni ve içindeki her şeyi yaratan tek ve ilahi gücü isimlendirilmesi, kısaca tanımlanması için kullanılan sözcüktür. Sıfat ile isim birbirine karıştırılıyor.

Elma ismi benim için neyi ifade ediyorsa apple da İngiliz için onu ifade eder. Biri çıkar,Hayır ben bu şeye elma demiyeceğim bunun adı bundan sonra armut dur der ve bunu tüm Türkçe konuşan insanlara kabul ettirirse armut artık onu ifade eder.

Gök tanrı, güneş tanrısı, güneş tanrısının oğlu, aşk tanrısı Zeus, bunun gibi insanoğlunun ilk dönemlerinde korktuğu, sevinç duyduğu, kavrayamadığı gibi şeyler için ona özel olarak tanrılar (sorumlu, olayı başlatan ve bitiren, vb.) atamıştır (şeyler için ayrı ayrı ve tek tanrı). Örneğin Sümerlerde baltadan sorumlu tanrı, kanallardan sorumlu tanrı ve şeylerin her birine de özel isimler verilmiştir (Zeus, poseidon, enli, enki, inanna, demmuz, vb.), yani tanrılar vardır her şeyden sorumlu tek bir tanrı bilinci oluşmamıştır.

Venüs: The Roman goddess of love and beauty, burada anlatmaya çalıştığım aşk ve güzellikten sorumlu bir tanrı var ve bunun adı Venüs.

Aşk ve güzellikte sonsuz hikmet sahibi ve tek sorumlu tanrı Venüs olarak adlandırılmıştır. Eğer aşk ve güzellikle ilgili bir şey istenecekse "Aşk ve Güzelliğin tek sahibi Venüs bana aşk ve güzellikte yardım et" denirdi herhalde, eğer karıştırıp " Aşk ve Güzelliğin tek sahibi Poseidon bana aşk ve güzellikte yardım et" dendiğinde sonu ne olurdu bilemiyorum. Her tanrını ayrı sorumluluk alanı.

Ben "Tanrım bana yardım et" dediğimde bana özel bir tanrım mı var ki ve onu yardıma çağırıyorum. Her şeyin sahibi ve yaratıcısı, insanoğlunun yaratanı ( Allah) olan, ilahi dinlere inananların Allah ı, sonsuz güçten, ilahtan yardım istiyorum.

Hangi kutsal kitapta yaratan bana bundan sonra sadece "Tanrı" veya "Allah" diye hitap edin benim adım bu denmiştir?

Kutsal kitaplarda anlatılan tek tanrıcılık, her şey için ayrı bir güç ve sorumlu yok, eşi ve benzeri yok, her şeyden sorumlu tek ilahi güç sahibi.

Tanrı mı yoksa Allah mı doğrusu? bu kavram karmaşası sadece bazı softa ve yobazların İngilizce god (tanrı) kelimesi ile hıristiyan dünyasını kafirler, başka tanrıya,  başka ilahlara inanıyorlar, İsa ya bile tanrı diyorlar diyerek aşağılamak, dışlamak için geliştirdikleri ifade biçimidir.

(ZEUS was the king of the gods, the god of sky and weather, law, order and fate. Zeus is the name of the Greek king of the Gods, the equivalent of the Roman god Jupiter, a sky god)

Yaratan ve her şeye gücü yeten, sonsuz hikmet sahibi  Tanrı'ma (Allah'ıma) şükürler olsun.

Saygılarımla,
Madem yersizlik alemi aslım
Artık bana tek bir şey düşecek
Yücelip aslıma gitmek


Temmuz 30, 2014, 09:28:10 öö
Yanıtla #67
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Ben Türkçe konuşurken ve yazarken Tanrı mı demeli Allah mı konusuna yine salt Türk dili açısından bakacağım.

Çünkü bu konu Türk dili yani Türkçe konusu, inanç alanı gibi bir başka konu değil; olmamalı.

Türkçede Tanrı sözcüğü de var Allah sözcüğü de... Bunlar, bireysel olarak benim kavrayışımda farklı, bir başka kişinin kavrayışından da farklı olabilir. Öyle oluyor zaten. Sözcük zsihne farklı bir kavramsal alanda yansıyabiliyor. Bunun gerek aile, gerek sosyal yaşam gerek eğitim tarzı ve ölçüsü ile bağlantısı var.

Asıl önemli olan Türk Dil Kurumu nasıl tanımlıyor, ona bakmalı.

TDK Sözlüğü'nde (basılı sözlük) Allah sözcüğüne bakınca, karşılığında tanımlara girilmeden önce “Ar.” yazıyor yani Arapça. Tanrı sözcüğünü bakınca ise böyle bir şey demiyor çünkü o sözcük Türkçe.

Demek ki biri "kelime" diğer "sözcük".

Ben her ikisine de sözcük demeyi yeğliyorum. Öylesine alışmışım; öylesini uygun bulduğumdan.

Allah sözcüğünün tanımının sonrasında bu sözcüğü içeren terimler ve deyimler var. Örneğin “Allah akıl fikir versin.”

Bunun yerine Tanrı sözcüğü kullanılabilir mi?

Hayır. Olmaz. Hatta komik olur.

Sık sık kullandığımız “Allaha ısmarladık.”…

Hiç “Tanrıya ısmarladık” dendiğini duydunuz mu?

Sözlükte bunların benzerlerinden onlarca var.

Buna karşılık bir de Tanrı sözcüğünün tanımından sonrasına bakalım.

Tek tanrıcılık, Çok tanrıcılık, Tanrı tanımazlık gibi terimler.

Bunlardaki Tanrı yerine Allah konulabilir mi? Öyle terimler olabilir mi?

Sözlükte yok.

Tanrılaşmak ya da tanrılaştırmak… Burada da Tanrı yerine Allah gelemez. Belki İlâh gelebilir.

Fakat ortak olan terimler ve deyişler de var: Allaha şükür ve aynı anda Tanrıya şükür gibi… (Şükür sözcüğünün de Arapça kökenli olduğunu biliyoruz.)

Türkçe yazacağız ve Türkçe konuşacağız diye hiçbir yerde özellikle terim ve deyimlerde, Ata sözlerinde ve diğer özdeyişlerde Allah sözcüğünü kullanmaya karşı çıkmak, tümüyle “Türk dili bağnazlığı” olur.

Masonluğu unutmayalım. Nedere bulunduğumuzu da bilelim. Masonlukta bağnazlığın her türüne karşı çıkılır. Bunun sağlam bir gerekçesi de var.

Nitekim dilimizin kullanımında gerektiğinde Arapça kökenli, gereğinde Farsça, Grekçe ya da Latince kökenli sözcükler de kullanırız. Kullanabilmeliyiz.

Günümüzde kim Geometri sözcüğü yerine Hendese kullanıyor?

Fakat hesap sözcüğü geçerlidir çünkü onu Aritmetik sözcüğüyle eş anlamlı tutmuyoruz güncel kullanımda.

Fakat Tanrı sözcüğünün kullanılabileceği yerde Allah kelimesinin kullanılması da gericilik hatta Türk dilini bir Arapça kökene bağlama hayranlığının sürdürülmesidir.

Necip Fazıl Kısakürek, bu bağlamda bir söz ederken belâ okumuş. Bu ne biçim okumuşluk ama uygarlaşamamışlıktır?

Gelin, biz dilimizi uygarca konuşalım ve yazalım.

Bu arada elbette konu genel olarak dinler ve inançlar üzerine bir inceleme olunca Tanrı sözcüğü yerine Allah sözcüğünü her yerde kullanamıyoruz. Hele bunu İslâm dini dışındaki olgularda hiç yapamıyoruz. Araplar, o Cahiliye dedikleri dönemdeki eski putlar için Allah sözcüğünü kullanmış olsalar bile biz onlara Tanrı diyoruz. Çünkü dilimizde Çok Allahçılık diye bir şey yok.

Demek ki konu bilimsel ya da sosyal olunca kullanacağımız sözcük Tanrı, Müslümanlık çerçevesinde kalınca kelimemiz Allah.


« Son Düzenleme: Temmuz 30, 2014, 09:54:03 öö Gönderen: ADAM »
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ağustos 30, 2014, 12:51:55 öö
Yanıtla #68
  • Ziyaretçi

Sayın Karahan, bu tür bilgiler daima az da olsa yorum içerirler. Daha da önemlisi, bazı bilgileri vaktinden evvel vermek sadece zarar verir. Yoksa ben de katılıyorum söylediklerinize. Yine de bilgiye ulaşabilmenin yolu bütün bu kutsal kitapları okuyup sonra da üzerine akademik olan ve olmayan birçok yorumu da okumaktır. Vaktinden evvel verilmiş bilgiler ölümle bile sonuçlanabiliyor mesela Hallac-ı Mansur gibi, Bruno gibi.


Kesinlikle katılıyorum Size Fazla söylene bilcek bir şey yok.. Düşünmek yeterli..
 
Saygılarımla


Eylül 11, 2014, 10:49:40 öö
Yanıtla #69
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 201
  • Cinsiyet: Bay

Müsaadeniz ile kişisel görüşümü dile getirmek isterim. İster Allah diyelim, ister Tanrı, ister Kainatın Ulu Mimarı diyelim, ister Gökyüzündeki Kutsal Dostum... Kalbimizden geçen ve dilimizle ifade etmek istediğimiz varlık önemlidir. Şimdi benim adım Nico ama siz bana "Küçüğüm, Minik dostum" gibi hitaplarla seslenseniz dahi belirtmek, seslenmek istediğiniz kişi benim, Nico'dur.

Saygılarımla...
« Son Düzenleme: Eylül 11, 2014, 10:51:50 öö Gönderen: Nicolus »
Serius est quam cogitas.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
3 Yanıt
3142 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 21, 2014, 05:49:39 ös
Gönderen: ceycet
8 Yanıt
4587 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 01, 2013, 07:22:14 öö
Gönderen: ceycet
5 Yanıt
4386 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 25, 2014, 01:25:19 öö
Gönderen: NOSAM33
Tanrı , İnsan ve Özgür İrade ?

Başlatan Patolojiksarhos « 1 2 3 4 » Diger Konular

37 Yanıt
12572 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 04, 2014, 02:14:13 öö
Gönderen: resurrected
4 Yanıt
4678 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 24, 2016, 12:22:12 öö
Gönderen: Ve-nice
13 Yanıt
6372 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 17, 2013, 09:25:05 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
1829 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 28, 2014, 01:39:21 ös
Gönderen: Nicolus
6 Yanıt
3535 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 21, 2014, 12:34:18 öö
Gönderen: evvah