Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Masonluk ile ilgili Sorular ve Cevaplar => Konuyu başlatan: enelsır - Kasım 13, 2012, 10:18:18 öö

Başlık: Kardeşlik
Gönderen: enelsır - Kasım 13, 2012, 10:18:18 öö
Bir süredir üzerinde düşündüğüm bir konuyu, bir soru olarak düzenleyip sizlerle paylaşmak istedim.

Masonluğun temel aldığı ilkelerin Özgürlük, Eşitlik ve Kardeşlik olduğunu biliyoruz. Masonluğun bu kavaramların getirdiklerini sadece masonlar için değil tüm insanlar hatta daha da genişletilirse içindeki herşeyi ile bütün dünya için istediğini de biliyoruz.

Ben bu noktada " Kardeşlik" üzerinde biraz durmak ve sormak isterim:

Masonluk "Kardeşlik" derken masonların kardeşliğinden mi söz ediyor, yoksa yukarıda anlatmaya çalıştığım gibi tüm insanların kardeşliğinden mi söz ediyor. Masonluk ve masonlar için öncelikli olan masonların kardeşliği mi, yoksa tüm insanların kardeşliği mi?

Eğer Masonluk ve masonlar bu kardeşliği yalnız masonlar için düşünüyorlarsa, bu yine Masonluğun temel ilkelerinden olan " Eşitlik" kavramıyla çelişmiyor mu?

Kardeşlik... Peki... Kimin kardeşliği? Nasıl bir kardeşlik?

Bu konuda kendimce düşündüklerim de var kuşkusuz. Fakat değişik açılımlar getireceğini düşündüğüm için sizlerle paylaşmak ve sizlere de sormak istedim. 
Başlık: Ynt: Kardeşlik
Gönderen: Agony - Kasım 13, 2012, 11:08:19 öö
Merhabalar,
Masonluğun temel aldığı nokta, insanlığı daha ileri bir boyuta getirip, sonsuzluğa ulaşmaktır.
Elbetteki bu, masonluk arasındaki kardeşlikten bahsetmektedir.Ancak bunun anlamı diğer insanlara karşı aşşağılayıcı bir tutum sergilenmeli.
İnsanları özel kılan, onların sahip oldukları niteliklerdir.
"Kardeşlik" kelimesinin temel anlamı;  "Aynı anne babadan doğmuş veya anne babalarından biri aynı olan çocukların birbirine göre adı."
Bunun anlamı lonca içerisinde de şudur; Aynı aileden olduğunu algılayıp,aynı çatı altında bulunup,aynı ilkelere inanıp, aynı yolda yürüyen, ve gerektiğinde birbirini sonsuz birer sabır ve sevgi ile sırtlayabilecek bir oluşum, birlikte inanılan yolda, birbirini yarı yolda bırakmadan hedefe ulaşmaktır temel hedef.Karşılıksız sevgidir... Sizin kanınızdan olan birisinin hayatta ve sonrasında daha iyi bir yerde olmasını istemez misiniz? daha başarılı olmasını ya da...
Ailenizin sizin için sokaktaki insanlardan bir farkı yok mudur?
Siz nasıl ki herkese kardeşim deyip, onları birer öz kardeşiniz gibi kabul edemeyecekseniz, masonluk içerisinde de kardeşlik oluşumunun daha farklı olmasını beklemeyin.
Hayatınızdaki yapı taşlarını düşünün; masonlukta bir hayattır; ailedir.
Ne kadar fazla değer verirseniz, o kadar değer görürsünüz.
Bunu daha komplike bir şekilde algılamayınız.
Saygılar.
Başlık: Ynt: Kardeşlik
Gönderen: yazbenide - Kasım 13, 2012, 12:36:07 ös
Zaman geçirmeyle orantılı olduğunu düşünüyorum.Paylaşım ve yardımlaşma insanların kardeşliğini daha ileri noktalara taşır muhakkak.Masonluğun bu derece köklü bir yapıya sahip olmasıda bu ilkelerin kusursuz şekilde uygulandığının bi göstergesi olsa gerek....saygılarımla....
Başlık: Ynt: Kardeşlik
Gönderen: NOSAM33 - Kasım 13, 2012, 01:13:07 ös
Alıntı
Evet. Masonlar birbirlerine "Kardesim" diye hitap ederler. Birbirlerine Kardes kadar yakin olmakla beraber, hepsinin Tekristen gecmis olmasida baslica nedenlerdendir. Kardesler her daim birbirine yardimci olmakla yukumludur. Masonsaniz, kim olurda olsun diger Masonu Kardesiniz olarak kabul etmeniz gerekir.


MASON

Administrator
 Uzman Uye

ALINTIDIR

NOT: Biraz daha dikkatli araştırsak bak cevap Forumda   Sn.MASON anlatmış.Yanılıyormuyum acaba ?   8)
Başlık: Ynt: Kardeşlik
Gönderen: ADAM - Kasım 13, 2012, 05:03:06 ös

Sayın enelsır yeni olmayan bir konuyu yeni bir başlıkta açmış sorgulama amacıyla…

Ben biraz anlayabiliyorum onun bu konuyu niçin açtığını. Benden başka anlayanlar da vardır hiç kuşkusuz. He o “Ama Ben Sanıyordum ki…” yazı dizisini okuyanlar… Masonları bilemem.

Bu konu didiklenmeye değer.

Derken Forumun yeni üyelerinden Sayın Agony girer araya ve der ki

“Masonluğun temel aldığı nokta, insanlığı daha ileri bir boyuta getirip, sonsuzluğa ulaşmaktır.”

Benim buna yanıtım “Hoppala!”… Masonluğun temel aldığı noktayı bir yana bırakalım bir an için; sonsuzluğa ulaşmak diye bir şey mi var? Ulaşılırsa, o sonsuzluk olur mu?

Masonluktaki kardeşlikten söz edilirken niçin diğer insanlara karşı “aşşağılayıcı” bir tutum sergilenmeli ki? Üstelik aşağılayıcı bile değil, aşağılayıcı; hani eşek değil de eşşek der gibi. Masonluğun böyle bir tutumu mu var? Ben bilmiyorum.

Sonra diyor ki Sayın Agony, “İnsanları özel kılan, onların sahip oldukları niteliklerdir.”… İyi de bu tutum, bu düşünce Masonluğun felsefesiyle çelişmiyor mu?

Devamında, Sayın Agony "Kardeşlik" kelimesinin temel anlamının  "Aynı anne babadan doğmuş veya anne babalarından biri aynı olan çocukların birbirine göre adı." olduğunu söylüyor. Tam bir sözlük yineleyişi… Demek bu sözcüğün anlamı bu kadarcık! Tüm masonlar aynı ana-babanın çocukları olamayacağına göre demek ki aralarında kardeşlik de olamaz. Ha, bir teist tutuma göre “Tanrı tüm insanların babasıdır; dolayısıyla tüm insanlar kardeştir; tüm insanlar kardeş olunca tüm masonlar da kardeştir” diye yapayanlış bir mantık mı izleyeceğiz Masonluktaki kardeşlik ilkesini anlamaya çalışırken?

“Bunun anlamı lonca içerisinde de şudur;” diye devam ediyor Sayın Agony… Devamına gelmeden sorulacak olan “lonca” mı, “loca” mı?... Belki “Tapaj hatası işte; hoşgörülmeli.” denilebilirse de, kusura bakılmamalı ki, bu ortamda birçok hata hoşgörülür de, bu görülemez çünkü dilimizde tüy bitiyor bu ikisi arasında hiçbir bağlantı olmadığını anlatmaya uğraşırken.

Konumuz bitmedi. Sayın Agony, “aynı aileden olduğunu algılayıp,aynı çatı altında bulunup, aynı ilkelere inanan, aynı yolda yürüyen, ve gerektiğinde birbirini sonsuz birer sabır ve sevgi ile sırtlayabilecek bir oluşum, birlikte inanılan yolda, birbirini yarı yolda bırakmadan hedefe ulaşmaktır temel hedef. Karşılıksız sevgidir...” diye devam ediyor. Ne güzel. Aynı ana-babadan olma yani kandan bağlı kardeşler arasında kimi zaman görülemeyen bir olgu. Fakat arkasından “Sizin kanınızdan olan birisinin hayatta ve sonrasında daha iyi bir yerde olmasını istemez misiniz?” diye bir soru geliyor ki, bir çuval güzelim incir mahvolup gidiverdi ne yazık ki işte.  Sonrası: “Ailenizin sizin için sokaktaki insanlardan bir farkı yok mudur? Siz nasıl ki herkese kardeşim deyip, onları birer öz kardeşiniz gibi kabul edemeyecekseniz, masonluk içerisinde de kardeşlik oluşumunun daha farklı olmasını beklemeyin.” diyor…

Diyor demesine de, işte bir ne yazık ki daha var; yanılıyor çünkü.

Bitiriş tümceleri üzerine bir şey söylemeyeyim artık. Dilerse kendisi kendi açıklamasını yapar.

Başlık: Ynt: Kardeşlik
Gönderen: karahan - Kasım 13, 2012, 06:41:54 ös
Kardeşlik terimi kendi manasının ötesinde bir ülkü gibi aslında bu kavram aile içindeki kan bağı kardeşliği ile ilintili değil bence ama tamda oradaki öze hitap ediyor.Ailelerdeki kardeşlik bağları çok göreceli kimi ailelerde çok iyi iken kimi ailelerde çok berbat olabiliyor demekki kast edilen tamda bu değil ama özü daha uygun.

Kardeşim derken o sözcüğün verdiği duygu ve haz daha başka oluyor bir kere kardeşim dediğinizde kendinizi güvene alırsınız almak ihtiyacındanda kullanırız bu terimi bak sana kardeşim dedim ha ona göre ufaktanda ayarı yapıveririz lakin birde o tanımı kullanırkende bir yakınlık duygusu olarakta kullanırız bak bana yaklaşabileceğin en son sınır burası kardeşlik seni gönlümde bu kadar yakın tuttum.

Özete gelirsek bana göre güven duygusundan ötürü özlem içeren bir kavram kardeşlik kavramı sıcak temasından dolayı toplumda sıklıkla kullanırız.

Masonluktaki tanımı zaten yapılmış aynı ailede yaşar gibi bir ülkü etrafında birleşen insanların birbirlerine böyle sıcak bir temenni ile hitap etmeleri ve bulundukları ortama sıcak ve güven duygusu serpmekten öte bir şey değildir diye düşünüyorum.

Hani varya artık toplumda çok zor elde edilen güven duygusu onunla alakalı birazda.
Başlık: Ynt: Kardeşlik
Gönderen: Tij - Kasım 13, 2012, 08:09:09 ös
Cok kisa ve öz yazmaya calisacam.

1. Masonlarin kardesligi yalnizca "aynilar"in kardesligidir yani Mason olanlarin kardesligidir.
2. Sayin enelsir"in söyledigi "bütün insanlarin kardesligi" (bildigim kadariyla) yalnizca sosyalistler tarafindan savunulan ve bence sadece sosyalizim tarafindan gerceklestirilmesi mümkün olan bir olaydir.

Saygilarimla
Başlık: Ynt: Kardeşlik
Gönderen: karahan - Kasım 13, 2012, 08:14:17 ös
ilahi sn.tij

bayılıyorum senin şu sosyalist tarafına biri çıkıp şu sosyalizm dindir dese ve bizi inandırsa eminim ilk imamı hemde gönüllüsünden sen olursun ömrün uzun olsun emi
Başlık: Ynt: Kardeşlik
Gönderen: Tij - Kasım 13, 2012, 08:52:43 ös
Aman sayin karahan, aman derim ha, zaten yeteri derecede din var bu dünyada birde sosyalizmi dine cevirmeyelim.
 Birakalim sosyalizim o insana en büyük degeri veren güzelligi ile ve "bütün dünya halklari KARDESTIR" sloganiyla tek kalsin.

Seninde ömrün uzun ve saglikli olsun.
Başlık: Ynt: Kardeşlik
Gönderen: Agony - Kasım 14, 2012, 12:03:32 öö
Merhabalar,
Öncelikle mesajım üzerine yapılan yorumlara bir açıklama getirmek istiyorum, nitekim doğru anlaşılmak tek dileğim.
Sevgili ADAM'ın bana biraz önyargı ile yaklaştığını hissetmekteyim.
Yeni bir üye veya çırak olduğumun farkındayım, ve bu konuda size saygısızlık yapmak kesinlikle amacım değil, forumların paylaşım amaçlı olmasından dolayı, buradaki tek hedef (benim açımdan) insanlarla bildiğim şeyleri paylaşmak ve yeni şeyler öğrenmek. Amacım kimseye ukalalık taslamak değildir.

Kardeşliğin sözlük anlamından bahsetmemin nedeni, öncelikle "kardeşlik" teriminin ne olduğunu açıklamak ve sonrasında bu terimin "lonca" ( evet doğru kelimeyi telafuz ettiğimi düşünüyorum, nitekim lonca; karşılıklı yardım ve korumanın yanı sıra dinsel ve mesleki çıkarları savunma amacı güden tüccar esnaf ya da zanaatçı birliğidir ve sevgi- saygı temellidir.) Masonluk dendiğinde : "Sevgi, saygı, kardeşlik" gibi kısıtlı terimlerden çok, biraz daha vizyonu geniş bir açıklama olduğunu düşünüyorum nitekim.

Bu arada kardeşlik terimini de savunuyorum. Bu biraz da benim bu konuya nasıl baktığımla alakalı olabilir gerçi; ama siz diğer masonları kardeşiniz gibi değil de onlara da kuşku ile yaklaşıyorsanız, bu kurumda yer aldığınızda, samimi olduğunuzu da söyleyebilir misiniz? "Sözlük yineleyişi" olarak adlandırdığınız şeyi zaten sözlük anlamının ne olduğunu söyleyip, masonlar arasındaki ilişkiyi de buna entegre ederek belirtmekti amacım, yanlış algılamadan dolayı yıkıcı bir yaklaşımla yaklaşmanızı hoş karşılamadığımı belirtmek isterim.

“İnsanları özel kılan, onların sahip oldukları niteliklerdir.”
Evet sözümün arkasındayım, nitekim eğer ki bunu tersi olsa idi, herkes mason olabilirdi, değil mi? Masonların özel insanlar olduğunu düşünüyorum, ya siz?
Siz gidipte kardeşlik terimi altında istisnaları ele alırsanız, bu biraz yıkıcı yaklaştığınızı gösterir.Kardeşlik dendiğinde, samimiyet veya aile, sizi kuşkusuzca ve koşulsuzca seven kavramı düşünmek yerine Osmanlı Devleti'ndeki gibi kardeş katlini düşünürseniz, bu benim nasıl anlatmaya çalıştığımdan çok, sizin nasıl anlamaya çalıştığınızla ilgilidir şahsimce.
Ben içerisinde bulunmak istediğim oluşuma fesatlık ve fitnelikle yaklaşmadığım için, kardeşlik terimini sağlıklı bir aile içerisinde olması gerektiği gibi ele aldım, sorunlu bir ailedeki gibi değil.

Biraz daha olsa kendimi daha doğru ifade edebildiğimi düşünerek, saygısızlık yaptı isem özür diliyorum; nitekim hatalarım var ise, bunların daha doğrusunu öğrenmenin İLK amacım olduğunu tekrar belirtmek isterim.
Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Kardeşlik
Gönderen: ADAM - Kasım 14, 2012, 07:59:31 öö

Benim gerek bu gerek bir başka başlık altında yazdıklarımın kişiyle bağlantısı yoktur. Ortaya konulmuş bilgi ya da düşünce ile bağlantısı vardır. Nitekim bundan ötürü hiç kimseye doğrudan hitap etmem.

Bu başlık altında bundan önce yazdığımda da Forumun yeni üyesi Sayın Agony hedef değildir. Bana göre eksik ya daü yanlış olanları düzeltmek, yanlış anlamaya yer vermemek amacıyla açıklamalar yapma gereğini duymuşum.

Bu arada daha ilginç bir düşünce Sayın Tij'den geliyor.

Hayır, Masonluktaki kardeşlik anlayışı aynıların kardeşliği değildir. Aynı ülküyü benimseyenlerin bir ezoterik kurumun üyelerinin kardeşliği deseniz tamam da, bütün hayvanların eşit olup bazılarının daha eşit olduğu gibi bir durum değil bu.

Masonluk ideolojilerden uzak durur. Ancak Masonluğu Sosyalizm ile bağdaştırmak pek zor değildir. Çünkü Sosyalizm, diğer birçok ideoloji ya da doktrin gibi önünde bir "izm" takısı taşımakta olsa da, öyle donmuş ve katılaşmış, kendinden başkasını kabullenemeyen doktrinler gibi değildir.  Masonluğu çok yönleriyle incelerken, hem Sosyalizm ile benzeşmelerini görürsünüz. Benzeşmediği noktaları da yok değildir çünkü Masonluk = Sosyalizm değildir.  Fakat uyumlu olduğu noktaları karşıt durduklarından çok daha fazladır.

Sayın Tij'in getirdiği irdeleme başlangıcı bence çok güzel. Dilerim ki bunun için ayrı bir başlık açsın ve konuya bir giriş yapsın. Nasıl bir başlık? "Sosyalizmde ve Masonlukta Kardeşlik" gibi... Sonra kendince bunu bir karşılaştırsın. Bunu yapabilir rahatça, isterse. Sonra da ona karşı çıkanlar olsun, benim gibi örneğin. Bir sentez çıkarabilir miyiz acaba böyle bir çalışmadan? Sayın Agony de meraklı; o da katılır belki.
 


   
 
Başlık: Ynt: Kardeşlik
Gönderen: Tij - Kasım 14, 2012, 06:43:51 ös
Ben yukardaki kisa paylasimimi yazarken tabiki önce sayin ADAM"in --Masonluktaki "Kardeslik"Anlayisi-- baslikli yazilarini okudum ve birazda o yazilarina atifla yazmistim o yazdiklarimi.
O paylasimlarin özellikle 3 Numarali yazisini burada tekrar yayinlamak istiyorum, görelim bakalim sayin büyügümüz bu konuda neler yazmis ve Masonluktaki kardesligin nasil bir durumda oldugunu bize göstermeye calismis.


Alıntı
Masonların kendi aralarındaki kardeşlik söz konusu olduğunda bilinmesi gerekir ki, dünya yüzündeki mason örgütleri, diğer birçok konuda olduğu gibi “kardeşlik” kavramı üzerinde de uyuşmaya varamamıştır.

Bazı mason kuruluşları, Masonluktaki kardeşliği, öncelikle bir dinsel inanç temeline dayandırır. Nasıl bazı dinlerde “din kardeşliği” kavramı varsa, “mason kardeşliği” kavramını da buna benzetir. Hatta şu bile söylenir: “Tanrı tüm insanların babasıdır. Bunun için tüm insanlar kardeştir. Dolayısıyla masonlar da kardeştir.” Kimileri bu kadar ileri gitmez ama ancak belli bir dinsel inancı olan masonların kardeş olduğu, ötekilerin zaten mason sayılmadığı için kardeşten de sayılamayacağını belirtir.

Bazı mason kuruluşları ise buna şiddetle karşı çıkar. Masonlukta benimsenen “ülkü kardeşliği”nin herhangi bir dinsel inanç birlikteliğiyle sağlanamayacağını savunur.

Şu “belli dinsel inanç” konusu üzerinde de ayrıca durabiliriz ama şimdi, kardeşlikten söz ederken ortalığı bulandırmayalım.

Bazı mason kuruluşlarına göre, kardeşlik ancak bir loca toplantısı sırasında söz konusu olabilir. Zaten bu Masonluktaki “eşitlik” kavramının masonlar arasındaki eşitlik düşünüsü bakımından da geçerlidir. Masonların loca toplantıları dışındaki güncel yaşamlarında, toplum içindeki yerleri ve nitelikleri her ne ise ona göre davranmak gerektiği ileri sürülür. Bu doğru. Öyle yapılmayacak olursa Masonluk yozlaşmaya uğrar. Nitekim yer yer yapılmadığı ve bu nedenle yozlaşma belirtilerinin ortaya çıktığı görülmüştür. Ancak bazı mason kuruluşları, toplumları içinde şu ya da bu bakımdan zaten üstün ya da ayrıcalıklı olan kimselerin bu üstünlük ya da ayrıcalıklarının loca toplantılarında bile korunup sürdürülmesi gerektiğini savunur.

Bazı mason kuruluşları ise, bu tür yaklaşımları “aristokratik bir tutum” olarak niteler. Bu tür üstünlük ve ayrıcalık tanımalarının çoktan yaşanılan çağın gerisinde kalmış olduğunu, çağımızın Masonluğundaki anlayış ve değerlendirme bakımından böyle bir tutumun kardeşlik kavramıyla hiç bağdaşamayacağını belirtir. Aynısı elbette “eşitlik” kavramı için de geçerli.

Bazı mason kuruluşları, değişik ırklardan olanların kardeşliğini benimsemez. Hatta bazı ırklardan olanları kendilerince Masonluğun dışında tutar.

Bazıları ise bu tutumu çok sert bir tepkiyle karşılayarak, “ırk ayırımsızlığı” konusu üzerinde diretir ve farklı ırklardan ya da soylardan gelme olanların Masonlukta da Masonluğun dışında da kardeş sayılmamaları için hiçbir haklı ve mantıklı gerekçe gösterilemeyeceğini ileri sürer. Bunu da “eşitlik” konusu için düşünebiliriz.

Bu uyuşmazlık, hiç kuşkusuz, cinsiyet konusunda da geçerlidir. Bazı mason kuruluşlarına göre kadınlar kesinlikle mason olamaz. Derken bu görüşte olan bir mason «Benim karım da mason olursa, şimdi ben onunla kardeş mi olacağım? Hiç böyle şey olur mu?» diye yakınır. Bir diğeri de ona “genetik temele dayanan kardeşlik ile “ülkü kardeşliği arasındaki farkı anlatmaya çalışır. Beriki bunu anlamadığı ya da anlamaya yanaşmadığı için uzlaşamazlar.

Özellikle siyah ırktan olanlar ile kadınların mason olup olamayacağı konusunu pek uzatmak istemiyorum. Çünkü bu konuda karşıt görüş ortaya güçlü bir polemik koyar: “Ülkelerde siyah ırktan olanlar ve masonlar, bilimin, tekniğin, felsefenin, sanatların, devlet yönetiminin, askeri örgütlerin en üst düzeyine çıkabiliyor ama mason olamıyor. Demek Masonluk tüm bunların üzerinde, öyle mi?”

Bunun yanıtı elbette Masonluğun geleneklerinden söz ederek verilir. Doğru dürüst başka bir gerekçe yok. Gelenekler üzerinde diretip duran kimilerinin anlayamadığı bir gerçek ise şu: Gelenekler hem topluma, hem kültüre hem zamana bağlıdır. Değişebilirler. Değişirler de. Geleneklerin hiç değişemeyeceğini savunmak, olsa olsa bağnazlık ile eşdeğerdir.

Şöyle bir kapanış yorumu yapayım:

Anlaşıldı. Masonluk, “kardeşlik” konusu üzerinde de kendi bünyesi içindeki sorunları dünya çapında henüz çözümleyememiş. Kardeşlik, tüm insanlar ve tüm toplumlar dolayısıyla tüm insanlık için peşinde koşulan bir özlem… Masonluk açısından ise önce kendi aralarında çözüme ulaştırılması gereken bir özlem.

Simdi sunu söylesem sanirim baska bir baslik acmamiza gerek kalmayacak.

Kiyisindan kösesinden bildigim kadariyla sosyalizimde veya sosyalistim diyen bir insanda, siyah beyaz diye bir irk ayrimi yoktur.
Türk, kürt, alman diye bir ulus ayrimi yapilmaz.
Kadin erkek diye bir cinsiyet ayrimi yapilmaz.
Müslüman,hiristiyan,yahudi diye bir din ayrimi yapilmaz.

HAAAAAAAAAAA Masonlukla bir konuda aynilar yani onlarinda kardes görmedikleri birileri var.
OOOOOOOOODA suki Masonlar aralarina ( öteki bazi guruplarla beraber ) isci almazlar, sosyalislarse aralarina patron yani zengin isveren almazlar ve onlari kardes görmezler.

Saygilarimla
Başlık: Ynt: Kardeşlik
Gönderen: ADAM - Kasım 15, 2012, 11:40:34 öö

Bu başlığa tekrar dönmek gerekir mi?...

Gerekmeyebilirdi ama gerekiverdi.

Bu gerekme de Sayın Tij'in son deyişi üzerine... 

Sayın Tij, işçilerin Masonluğa alınmadığını söylüyor.

Yanlış!

Kuşkusuz önce "işçi"yi tanımlamalı. Ancak böyle bir tanım yapılacak olursa Sayın Tij haklı olarak demek istediğinin o olmadığını, bu yönden gidilirse işin polemiğe çekileceğini söyleyebilir. Haklıdır da!... Konuyu genelleştirmeyip Sayın Tij'in "işçi" sözcüğünü kullanırken demek istediğini almalıyız. Bu bağlamda belki mavi yaka ya gömleklileri işçi olarak düşünürken, beyaz yaka ya da gömleklileri bunun dışında tutmak daha doğru olur. 

Yurdumuzda "işçi" (mavi yakalı), ille de asgari ücretle çalışan hatta bunun daha azına bile razı olan kişi değildir. Birçok işçi vardır ki, belki işe ilk kez asgari ücret ile girmiş ama şimdi eni konu bir ücret almaktadır emeğinin karşılığında... Ancak o işçinin bile belli bir dönem içindeki (diyelim ki aylık) kazancı, "işçi" statüsünde olmayan (beyaz yakalı) kişinin kazancının çok altında kalmaktadır. Bu bir sosyal adaletsizliktir.

Bu bizim ülkemiz için böyle. Fakat birçok ülkede hiç de böyle değil. Birçok Batı ülkesinde (sosyalist ülkeleri özellikle bu değerlendirmenin dışında tutuyorum) bir mavi yakalı işçi, bir beyaz yakalı memurdan çok daha fazla ücret almakta olabilir.
 
Bizim ülkemizde "işçi kesimi"nin çoğu erkektir; karısını çalıştırmaz, kızının okumasına engel olur. Çünkü onun benimsediği bir aile yaşam tarzı vardır ve böyle olmasını gerektirir; nitekim o, büyüklerinden böyle görmüştür, kendinden sonrasının da böyle sürmesi gerektiğine inanır.

Batı ülkesinde ise hiçbir erkek karısının çalışmasını engelleyemez; ailenin gelir kaynağı ortaklaşa çalışarak sağlanır; kızların öğrenim görme bakımından erkeklerden farkı yoktur. (Almanya'da yaşayan Sayın Tij bunu benden çok daha iyi anlatabilir.)

Böyle bir sınıfsal ayırım (yasalara aykırı olsa bile) sonunda bizim ülkemizde böyle tanımlanan bir "işçi"nin Masonluğa girmesine engeldir. Fakat bir Batı ülkesinde Masonluğa girebilmek bakımından bir işçinin "işçi" olmayan bir kişiden hiçbir farkı yoktur. Nitekim bunun böyle olduğu da çok iyi bilinir.

Burada bizim ülkemizdeki asıl fark, Batı ülkelerindek asıl farksızlık ise, işçi statüsünde olmak ya da olmamak değildir. Asıl fark kafadadır; zihniyettedir. Ne yazık ki bizim ülkemizde işçi statüsünde olan çoğu kişi, asıl düşünce yapısı bakımından Masonluğa girmeye elverişl kişilerden değildir. Keşke aksi olsa...

Ancak sanılmasın ki bizim ülkemizdeki masonlar bu bakımdan bir ayırımcılık güderek işçileri kardeşten saymaz... Yok öyle bir şey. Türkiye'deki masonlar, çoğu Batı ülkesinin masonlarına oranla çok daha belirgin bir tarzda ayırımcılığa karşıdır; insanlar arasında birtakım bireysel niteliklerinden ötürü ayırım gütmez; birini kardeşten sayarken bir diğerini öyle saymazlık etmez.
 
 
Başlık: Ynt: Kardeşlik
Gönderen: karahan - Kasım 15, 2012, 12:37:23 ös
Tesbitler doğru nedenmi doğru bir kere biz ilkel değiliz(bu cümleyi kuran arkadaşadır)bu ulus bu halk herzaman insan haklarına hep eşit bakmıştır.
Bu halk vicdan sahibidir allah korkularından dolayı bu halk evcimendir sosyaldır sn.tijin aradığı sosyalist kavramına bu dünyada en yatkın halklardan biriyiz aslında belkide.Aile kavramı herşeye rağmen yinede üst düzeydedir batıya göre.Şimdi bu kadar sıkı ilişkiler içinde yaşayan ve o toplumun içinden çıkmış bir insanın mason olduğunu düşünün biri türk toplumunda yetişmiş bir mason diğeri ingiliz yada alman toplumunda yetişmiş bir mason farklılıklarının olmaması mümkünmü.

Aslında benim iddiamdır biz istersek herşeyin en iyisini yapabiliriz eğer istersek çünkü bizim adalet terazimiz hala vicdan.

Biz geri kalmamışız bırakılmışız
biz ilkelliği hiç tanımadık hiç ilkel olmadık.

Herkesten özür dilerim konu ile alakası olmadığı halde yazdım yazmak zorunda kaldım bağlantılı gördüğüm için.
Bir başka konunun yorumu idi türk toplumunu geri kalmış ve ilkellik ile suçlayan bir katılımcının kendi yaşadığı topluma bu kadar ilkel bağnaz saldırgan ve öfke ile bakmasını hala yadırgıyorum.

Kendi değerlerinin farkına varamayan bir toplum olduk.

Bir başka başlık altında belkide bu değerlendirilebilir türk masonları ile batılı masonlar hatta asyadaki masonların durumları farklılıkları çokta ilginç şeyler çıkacaktır muhakkak ortaya.
Başlık: Ynt: Kardeşlik
Gönderen: ADAM - Kasım 15, 2012, 12:58:10 ös

Epeydir Sayın Karahan ile ne uyum ne de uyumsuzluk bakımından çelişkili düşünü ve görüşler ortaya sermiyoruz.

Bu başlık altında yazdıklarına genel olarak katılıyorum.

Katılıyorum da, o da aslında yazdıklarının bier bölümünün bu başlığın çok dışına taştığı bilincini sergilemiş bulunuyor.

Yazdıklarının kapsamında bir nokta var ki, işte ona kesinlikle katılamıyorum ama işte nokta da bu başlığın genelinin dışına gidiyor.

Elbette bu kadar yazdıktan sonra o noktanın ne olduğunu belirtmezsem o da olmaz.

Belirteceğim belirtmesine de tartışmasını burada yapmayalım lütfen. Eğer sayın Karahan o deyişinde ısrarlı ise, bir başka bölümde bir başka başlık açsın, orada tartışırız.

Konu Sayın Karahan'ın şu tümcesi: "Bu halk vicdan sahibidir allah korkularından dolayı..."

Demek ki benim içimde Allah korkusu diye bir şey olmadığı için ben vicdansızım.

Demek ki bu halk bir gün Allah korkusu diye bir olgunun aslında saçmasapan bir şey, bir boş inanç, insanın kendisini boşuna aşağılaması olduğunun bilincine vardığında, vicdan diye bir şey kalmayacak.

Demek ki vicdan sahibi olabilmek Allah korkusunun bir ürünü.

Öyle mi?

Dediğimce, yanıtı varsa eğer bir başka başlık altına taşınsın lütfen çünkü bu başlık altında ben bu konuya bir kez daha dönmem. Konumuz: Kardeşlik.
Başlık: Ynt: Kardeşlik
Gönderen: karahan - Kasım 15, 2012, 01:10:38 ös
Kelimeyi kısa yazdım sn.adam haklı olarak böyle bir sonuca vardı aslında vardığı sonuç olsun benim söylemek istediğim şey olsun sn.adam gayet iyi anladığını biliyorum ama anlamayanlar için yazıyor.

Bir ateist yada allah korkusu olmayan insanın içinde vicdan olmazmı ?
olmazmı sn. adam elbette olur bu bir ayrımcılık değilki siz bu cümleyi dışına alarak bende allah kelimesini içine alarak vurguluyorum.
Baktığınızda ben herşeyi allaha mal ediyorum ona yaftalıyorum siz dışında tutuyorsunuz.
Söylemek istediğim o konuda sn.adamın belirttiği şey değil lakin öyle anlamaya çok müsait,bu forumda karahan herşeyi din ile allah ile içiçe anlatıyor yada yazıyor düşüncesini bu forumda maalesef oluşturdum böyle çıkışlarında kaynağı oldu zaten.Sanki onların adını kullanınca daha inandırıcı olunuyor gibi ama ben inanmam böyle şeylere.vicdan insana özgüdür ateiste komüniste faşiste deiste laike dindara yada başka bir şeye has ve özel değildir.

İnsanı insan yapan erdemlerin belkide en başında gelir anlatmak istediğim o değildi yani .
Başlık: Ynt: Kardeşlik
Gönderen: yazbenide - Kasım 15, 2012, 01:18:41 ös

Burada bizim ülkemizdeki asıl fark, Batı ülkelerindek asıl farksızlık ise, işçi statüsünde olmak ya da olmamak değildir. Asıl fark kafadadır; zihniyettedir. Ne yazık ki bizim ülkemizde işçi statüsünde olan çoğu kişi, asıl düşünce yapısı bakımından Masonluğa girmeye elverişl kişilerden değildir. Keşke aksi olsa...

Bunun aksinin olması için masonların bir çalışması varmı acaba? Sn. Karahan ın yazdıklarını çok doğru bulmaktayım.

"Tesbitler doğru nedenmi doğru bir kere biz ilkel değiliz(bu cümleyi kuran arkadaşadır)bu ulus bu halk herzaman insan haklarına hep eşit bakmıştır.
Bu halk vicdan sahibidir allah korkularından dolayı bu halk evcimendir sosyaldır sn.tijin aradığı sosyalist kavramına bu dünyada en yatkın halklardan biriyiz aslında belkide.Aile kavramı herşeye rağmen yinede üst düzeydedir batıya göre.Şimdi bu kadar sıkı ilişkiler içinde yaşayan ve o toplumun içinden çıkmış bir insanın mason olduğunu düşünün biri türk toplumunda yetişmiş bir mason diğeri ingiliz yada alman toplumunda yetişmiş bir mason farklılıklarının olmaması mümkünmü.

Aslında benim iddiamdır biz istersek herşeyin en iyisini yapabiliriz eğer istersek çünkü bizim adalet terazimiz hala vicdan.

Biz geri kalmamışız bırakılmışız
biz ilkelliği hiç tanımadık hiç ilkel olmadık.

Kendi değerlerinin farkına varamayan bir toplum olduk.

Başlık: Ynt: Kardeşlik
Gönderen: yazbenide - Kasım 15, 2012, 01:23:09 ös
Dışarıdan konuya dahil olduğum için özür dilerim ama sn. Karahan bu konuda haklı gözüküyor. Genelleme söz konusu sn. Adam üzerine alınmamalı diye düşünüyorum.