Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: ALTI KÖŞELİ YILDIZ  (Okunma sayısı 9631 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Aralık 14, 2012, 12:28:18 öö
Yanıtla #10
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1795
  • Cinsiyet: Bay

        Sayın Rimor gerçekten güzel açıklamalarda bulunmuş. Okuduğum kitaptaki sancak  ile sayın Rimor'un yukarıdaki sancak resmi aynı (Bu arada bir kez daha belirteyim. Bu sancak  ve hatta Karahanlılar'ın bayrak resimlerini  ben de  yazımın altına koymak istedim, ama bunun  nasıl yapıldığını bilmiyorum. Bilgisayar tekniğim yetersiz) .
        Sayın gnothi'nin "tartışma" sözcüğünü gerçekten yanlış anlamışım. Teati olarak hoş fikirler olabilir. Ben sayın Rimor'un kısa fakat öz açıklamalarıyla  bilgilerim büyük ölçüde paralellik taşıdığı  için  şahsen tatmin oldum. Konu hakkında daha farklı  bilgileri bulunanlar olabilir. Bunları da memnuniyetle izlerim.
       Tartışmaya girmek istememin en önemli nedenlerinden biri, sancak üzerindeki pergel şeklidir. Bilindiği üzere bu sembol de Masonluk sembollerinden biridir. Ve bu konu da son derece polimiğe müsait bir konudur. Ben polimiklerden hoşlanmadığım için tartışmaya girmek istemediğimi bildirmiştim.
        Değişik bilgi ve fikirleri merakla bekliyorum.
         Saygılar-sevgiler.
"Vur ama dinle beni"


Aralık 16, 2012, 04:46:49 ös
Yanıtla #11
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Paylaşımlarıyla bu konuyu zenginleştiren tüm katılımcılarımız, -arada şöyle ufaktan bir atışmış olsalar da- hepsi çok iyi güzel söyler de, biçimsel ya da geometrik olarak neden söz edilmekte olduğu belirlenmedikçe, bu konuda yapılan yorum ya da spekülasyonlar bir bakıma yanlış da olabilecektir.

Ben bu konuya pek burnumu sokmak istemezdim çünkü bir başlayınca anlatımların sonuna varılamaz, özet bir sonuç çıkarılamaz gibi geliyor.

Bir deneme yapacağım.

Lütfen şu resme, buradaki dört benzer ama farklı figüre bakınız.

 


Birinci figür, İsrail Bayrağı’nda görülendir. (Başka ulusların bayraklarında da kullanılmıştır.) Altı Köşeli Yıldız deyişine tam uygun olandır. Bir eşkenar altıgen ile altı eşkenar üçgenden oluşmaktadır. Ya da altı adet alfa ki bu nedenle “heksalfa” olarak da anılır. İsterseniz onu iki çapraz eşkenar üçgen olarak da görebilirsiniz. Ancak o durumda ikinci figüre geçmek daha doğru olur.

İkinci figürde iki ayrı eş kenar üçgen var. Bunlar simetrik olarak üst üste yerleştirilmiş.

Üçüncü figürde o iki ayrı eşkenar üçgen iç içe geçirilmiş durumda.

Dördüncü figürde de iç içe geçmişlik var ama öylesine ki, üçgenler birbirinden ayrılamaz.

Bunlardan her birinin biraz farklı bir simgesel yorumu yapılabilir.

Ancak şunu da özenle belirtmek gerekir ki; Davut Yıldızı ya da Süleyman’ın Mührü olarak anılan, bunlardan sonuncusudur. 

Diğer ikisi ise özellikle ezoterik kurumlarda karşıt öğelerin birbiriyle bağlantılı oluşu ya da ateş ve su gibi temel öğelerden ikisinden birinin ötekine üstün gelişini simgelemek amacıyla kullanılmıştır.


ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Aralık 20, 2013, 01:22:21 öö
Yanıtla #12
  • Ziyaretçi

Öncelikle sayın Rimor'a değerli yorum ve aktarımları için teşekkür ederim, faydalandım.

Ben de bu sancağı ilk gördüğümde yıldızdan önce kocaman pergel gözüme çarpmıştı. Acaba sadece kartografiyle ilgili bir figür müdür, yanındaki küçük el figürü acaba kimin eline benziyor diye merak etmiştim. Meraklıyız ya, işte ondan.

Saygıyla.



Sayın gnothi o bir pergel değil , Hz. Ali nin kılıcı zülfikar'dır. Devlet-i Aliyye Osmaniye kuruluşundan itibaren bu inanıştan beslenmiş temellerini dahi bu sayede atmış ve bu inanışa mensup insanlar sayesinde çok uzun süre istikbal yaşamıştır.

Saygılarımla


Ocak 26, 2014, 09:46:06 ös
Yanıtla #13
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 342
  • Cinsiyet: Bayan

Konuya biraz gecikmis olsamda kendimce katılım yapmadan edemedim :)

MÜHR-Ü SÜLEYMAN...Davud'un Yıldızı: Tunç Çağı buluntularında dahi bu sembole rastlandigina gore ,sözkonusu sembolün tarihi bu dinlerin tarihinden daha eski oldugunu biliyoruz..

Farklı topluluk ve zamanlarda farklı anlamlar atfedilen bu sembolde, biri göğe, biri yere dönük iki üçgeni yersel ve göksel hakimiyeti anlatan  Koruyuculuk, bereket,ve  güç olarak anlamlandirdiklari icin,hikmet yada ilahi himaye beklentisinin sembolü olarak görülmüştür.

Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde  kılıçlar üzerinde, cami duvarlarında, mezar taşlarında, çeşme ve şadırvanlarda, kapı kanatlarında, tepsilerde, tabaklarda, sikkelerde, çok yaygın olarak kullanılmistir.

Tüm semavi dinlerce kutsal kabul edilmiş bu sembol hakkindaki acilimlara gecersek'


Allah'ın  krallık ve bilgelik verdiği... Hz. Davud’'a Zebur'u verdiği, onu ve soyunu dünyaya hakim kıldığı, dağların ve kuşların Dâvud'la Süleyman'ı yücelttiği bildirilir.

Davud'un Yıldızı"olarak bakildindada  Motifin altı ucundan her birinin Musa, İbrahim, Harun, Davut, Yakup, İshak peygamberleri temsil ettigi dusunulerek, tasavvuf inanışındaki yedi kat gök sembolize edilmiştir.,

 Dünya'ya giriş ve çıkış kapisini isaret eder.Alfa ve Omega..

 
islama gore ,Düz Üçgen ALLAH'ın Cemal Sıfatını yani Gönlü
Ters Üçgen ise ALLAH'ın Celal Sıfatını yani Aklı ,kisinin içiçe geçmiş hali AKILLA GÖNÜLÜ BİR etmeyi temsil eder ,kırklar meclisini (yuce meclis)anlatir.

Davudun Yıldızı, ateş ve su düalitesinin karşısında yer alan hava-toprak sembolleriyle birlikte, dört elementi bir araya getiren ezoterik bir sembol olarak irdelendiginde..

Dört unsurdan (toprak, yel, su, ateş) insan yaratılıyor.


 Barbaros Hayrettin Paşa'nın sancağında da rüzgara hükmetmek isteginden,deniz savasinda basari kazanmak istegide dahil cok amacli  kullanılmıştır.
 Bu amacla en ustte fetih duasi yazilmistir. 
Yildizin ustunde kare olusturan 4 halifenin adi yazilmistir.
4 halife ayni zamanda 4 unsuru temsil eder.Allah'in halefleri olarak bunlar hem arzda,hem arsta hakimiyet sahibi olanlar..
Kare sembol dunya zemininin ust realitesini  anlatir ,goklerdeki hakimiyetlerini sembol eder.

Ortada pergel olarak yada HZ Alinin kilici  Zülfikâr ( catal uc)olarak betimlenen 4'un bir oldugu yer ,Allah boyutunu temsil eder.Allah'ın eli olarak bir beyaz nur el gorunur orada..
 pergel olarak secilen sembol birligin,dengesi uyumu yer ve gok arasindaki hakimiyetin birligin anlatimidir.,

Daha didikliyecek olursak daha derinlerde ineriz ama bu kadari kafi gibi ..
 sevgilerle


Ocak 27, 2014, 08:28:39 öö
Yanıtla #14
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Sayın Smyrnali’nin vermiş olduğu açıklamalar çok güzel ve değişik açılardan böyle bir simge ya da geometrik düzenlemenin nasıl değerlendirilebileceğine ilişkin âdeta bir kılavuz niteliğinde.

Bu arada bir şeye daha dikkat etmek gerek. Çizim, burada vermiş olduğumuz dört seçenekten hangisi? Çünkü bu çizim bir dekoratif düzenleme olarak kullanılmışsa fark etmez ama bir simgesel anlam taşımak üzere kullanılmışsa çok fark eder.

Dolayısıyla bir yerde bu simgeyi gördüğümüzde, hemen «Bu şudur.» diyecek olursak, çok yanlış bir söz etmiş olabiliriz. Önce araştırıp incelemek gerek.

Nitekim yurdumuzun insanı böyle bir şekil gördüğünde bunu hemen Yahudilere hatta Siyonistlere bağlayıveriyor; bilgisizliğinden ve araştırma zahmetine katlanmadığından… Şu figürlerden biri (sadece bir) günümüzdeki İsrail devletinin bayrağında da yer almakta olmasa, başka ülkelerin bayraklarını bilmediğimizden, Davut’un Kalkanı ve Süleyman’ın Mührü bir yana dursun “Dört Öğe” kavramını bile bilmediğimizden, öyle bir yorum yapamayacaktık. «Altı köşeli bir yıldız işte. Ne olmuş? Hiçbir özelliği yok.» deyip geçecektik tüm bilgisizliğimizin içine gömülmüş olarak.

Beri yanda bu figürün bazı versiyonları Masonlukta da bir simge olarak değerlendirilmiş. Her değerlendirildiği yerde farklı bir anlamı var. Bunu da pek doğal karşılamamız gerek.

Ancak bunun bir “masonik simge” olmadığını, başka kültür ve kurumların da bu simgeyi kendilerine göre değerlendirdiğini de göz ardı etmemek gerek.

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
1 Yanıt
3282 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 28, 2008, 08:37:40 öö
Gönderen: poyraz06
0 Yanıt
2511 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 16, 2009, 08:33:57 ös
Gönderen: degas
4 Yanıt
3428 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 30, 2013, 11:00:18 öö
Gönderen: Waldow