Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: BİR BÜYÜK LOCADA SEÇİMLER  (Okunma sayısı 3119 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mart 18, 2010, 12:23:03 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay




Bir büyük locanın seçimlerinde öncelikli olan, bir yeni büyük üstat adayının, seçilecek olursa büyük locanın yönetiminde benimseyeceği tutumuna ilişkin bildirgesidir. Ancak bazı büyük localarda bir büyük üstat adayının böyle bir bildirge hazırlaması çok yanlış, ayıp, Masonluğun töresine aykırı sayılır; bazılarında ise bir gerekliliktir.

Büyük localar arasında niçin bu bakımdan da bir çelişki var acaba?

Kimilerine göre büyük locanın yönetimindeki tutum zaten belirlidir. Bunun değiştirilmesi söz konusu olamaz. Sadece büyük üstat olarak seçilecek olan bir mason bu tutumu bir diğerinden daha iyi yürütebilir. Bunun ortaya konulması açıkça “seçim propagandası” yapılması demektir. Seçim propagandası yapmak ise Masonluğun töresine aykırıdır. Bu nedenle bir büyük üstat adayının, göreve seçilecek olursa neleri nasıl yapacağını belgeleyerek duyurması abestir.

Kimilerine göre ise böyle bir bildirgenin hazırlanıp ilgililere, elbette özellikle de seçmenlere dağıtılması hem çok önemli hem çok yararlıdır. Çünkü büyük üstat olmak üzere adaylığını koyan her mason üstün düzeyde eş değerdedir. Bu gerçekte böyle olmayabilir ama kuramsal (teorik) olarak böyledir ve böyle kabul edilir. Dolayısıyla, bu kardeşler arasındaki tek fark, seçilecek olurlarsa büyük locanın yönetiminde benimseyecekleri tutumlar arasındaki farktır. Seçmenler, kararlarını aday olan masonlar arasında fark gözeterek değil, bireysel nitelikleri bakımından onları eşit tutarak ama birinin kendilerine göre daha iyi, daha doğru ve daha güzel olan programını yeğleyerek vermelidir.

Böyle bir bildirgeyi “propaganda” olarak görenler için bu seçim propagandası sayılır. Bunu sadece iyi niyetli bir açıklama olarak görenler de olabilir. Aslında “propaganda” (Türkçede bizim anladığımız anlamda) Masonluğun töresine aykırı düşer. Çünkü siyaset alanında gördüğümüz gibi ve bu nedenle de öyle olacağını varsaydığımız propaganda, Masonlukta olmaması gereken birtakım öğeler, edilmemesi gereken birtakım sözler içerir. Oysa Masonluk bir kardeşlik kurumudur. Bir mason kuruluşunda politika alanında görülen türdeki çekişme ve atışmalara yer yoktur.

Seçimlerden önce aday listelerinden söz edilmiş, büyük üstadın dışındaki diğer görevlere aday olacakların adları duyurulmuş olsa bile; seçimlerde ortaya bir “adaylar listesi” çıkarılmaz. Bu olsa olsa önceden seçmen masonların bilgisine sunulmuş olabilir. Seçmenlerin, bir grup halinde ve bütün olarak oy vermeleri istenemez. Seçim yöntemi her nasıl olursa olsun, ister her bir görevli için ayrı ayrı isterse tüm görevliler topluca seçilsin, seçmenler bir gruba değil, sadece aday olan masonlara oy verir.

Gelelim seçim işlemine…

Büyük locadaki seçimler genel kurul toplantısında yapılır. (Türkiye’de buna “büyük kurul” dendiği de oluyor.) Uygulanan yöntem bakımından bir locada yapılan seçimlerden pek bir farkı yoktur. Ancak bir locadaki “oy kullanma hakkı bulunan loca üyeleri” yerine genel kurulu oluşturan ve seçimlerin yapıldığı toplantıda bulunan tüm delegeler oy kullanır.

Nasıl bir loca görevlilerinin seçiminde görevde olan üstad-ı muhterem bu işi de yürütüyorsa (yine aday olsa bile) aynı durum genel kuruldaki seçimlerde büyük üstat için de geçerlidir. Ancak bazı büyük localarda bu amaçla toplantıyı o sırada bir başka masonun yönetmesinin uygun görüldüğü ve öyle yapıldığı görülebilir.

Nasıl localardaki seçimlerde önce üstad-ı muhterem seçiliyorsa, genel kurulda da yeni büyük üstat seçimiyle başlanır. Bunu kendi aralarındaki hiyerarşik sıralanmaya göre büyük locanın diğer görevlileri yani büyük görevliler izler.

Büyük locada herhangi bir göreve seçilebilmek, o göreve aday olabilmek için tüzüklerde birtakım koşullar belirtilmiştir. Ancak nitelikleri bu koşullara uygun olan masonlar aday olabilir ya da gösterilebilir.

Bazı büyük localarda seçim genel kurul delegeleri arasında yapılır; bir diğer deyişle, seçimlerde oy kullanabilmek için olduğu gibi herhangi bir göreve seçilebilmek için de delege olmak gerekir. Bazı büyük localarda ise böyle bir kısıtlama yoktur; sadece bir delege seçilecek olursa, bu kez görevli olacağı için bir sonraki genel kurulda onun yerine bir başka delegenin gelmesi gerekebilir. Bu bağlamda Masonlukta özellikle siyasetten farklı bir geleneksel yöntemin uygulandığını görüyoruz.

Bir büyük locada “büyük üstat adayı” olacak masonun tüzüklerde yazılı olan koşullara uygun durumda olması zorunludur ama yeterli değildir. Bu bağlamda birtakım başka koşullar da vardır ama bunlar tüzüklerde belirtilemez. Çünkü bu diğer koşullar nesnel değil, göreli değer yargılarına dayanan gerekliliklerdir. Şöyle ki; bir büyük locanın büyük üstadı olacak masonun bu unvanı  taşımaya yaraşır, özelde büyük locayı ve genelde Masonluğu gerektiğince temsil edebilecek nitelikte, bilgili ve kültürlü, çevresinde üstün düzeyde saygınlık kazanmış, Masonlukta yeterince deneyimli, kardeşlerince sevilen ve sözü dinlenen, bir büyük üstada düşebilecek tüm görevleri başarıyla yürütebilecek yetenekte olması gerekir. Bazı büyük localar bu kadarla yetinmeyerek, “büyük üstat adayı” olacak masonların daha başka birtakım niteliklerinin bulunmasını da zorunlu görür. Aslında koşulların artırılması pek de gerekli değildir çünkü büyük locanın en yetkili organı olan genel kurul isterse bu koşulları değiştirebilir.

Daha önce değinmiştim; bazı büyük localarda Büyük Üstat Yardımcısı ya da Kaymakamı olarak anılan görevliyi daha sonra Büyük Üstat belirler. Ancak bazılarında bu büyük görevli de diğerleri gibi seçilir. Bazı büyük localarda büyük üstat sadece büyük locayı temsil eder; yönetimsel (idari) nitelikli işlere karışmaz ve bunları Büyük Üstat Yardımcısı ya da Kaymakamı olarak anılan görevliye bırakır. İşte o zaman. Eğer seçilerek belirleniyorsa, bu görevlinin seçimi belki büyük üstattan daha önemlidir. Çünkü büyük locanın gerektiğince temsil edilmesi elbette çok önemlidir ama iç işleri doğru dürüst yürümeyen bir büyük loca gerektiğince temsil edilmese de olur. Bir büyük loca, dışarıya karşı olan görünümünden önce kendi içinde tutarlı ve düzenli olmalıdır.





Bir büyük locanın seçimleri üzerine de diyeceklerim bu kadar. Ayrıntılar üzerine soru yönelten olursa, bildiğim kadarıyla yanıtlarım, bilmediklerimi bilenlerden rica ederim.

Seçim zamanı geldi. Seçimler yapıldı. Yeni büyük üstat ve yeni büyük görevliler belirlendi. Şimdi sıra Masonluktaki en önemli törene geldi. Yeni büyük üstat ve büyük görevlilerin üstlendikleri görevleri yürütmeye başlayabilmeleri için Türk Masonluğu’nda genellikle “isat” olarak anılan törenin yapılmasına… Tıpkı localarda olduğu gibi… Böyle bir törenin ana hatlarını anlatmazsak olmaz, konu bütünlenemez, değil mi?




ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
28 Yanıt
65399 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 03, 2017, 08:24:27 ös
Gönderen: ADAM
8 Yanıt
6378 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 07, 2011, 10:28:07 öö
Gönderen: ADAM
8 Yanıt
8668 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 14, 2012, 01:12:49 öö
Gönderen: Munir
0 Yanıt
7077 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 14, 2011, 06:19:30 öö
Gönderen: M1TO
3 Yanıt
3115 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 06, 2013, 05:46:51 ös
Gönderen: Samuray
8 Yanıt
4291 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 22, 2014, 12:27:25 öö
Gönderen: tora
10 Yanıt
4300 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 05, 2014, 04:58:30 ös
Gönderen: Kajmeran
1 Yanıt
2713 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 12, 2014, 08:02:03 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
2513 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 20, 2015, 04:02:16 öö
Gönderen: Risus
1 Yanıt
2683 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 26, 2015, 01:31:22 öö
Gönderen: İNSAN