Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Sembolizmayı Anlamak  (Okunma sayısı 14227 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Aralık 19, 2006, 10:56:15 öö
  • Administrator
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 9553
  • Cinsiyet: Bay
    • Masonluk, Masonlardan Öğrenilmelidir

Sembolizmayı Anlamak

“...Sembolizma ile gerçekten neyi kastettiğimizi anlayabilmek için Ortaçağlara dönmek
gerekir. Ortaçağ ve Rönesans düşünürleri ağaç, güneş, ay, sayılar, rüyalar gibi doğal anlamı olan bir sembolle, kişisel ya da kolektif bir düşünceyi, bir gücü algılamaya veya anlatmaya çalışırlardı... Tüm dünya bir kitaba dönüşmüştü, sembollerin anlamını bilen, tekris (inisiye) olan seçkin kişiler Doğa’nın kitabını okuyabilirlerdi...”

Celil LAYİKTEZ

The Cornerstone Society’nin “Hürmasonluk Psikolojisi” konulu konferansından... ( Karl Hughes K. ) (*)
 
TDK’na göre, sembol, “duyularla ifade edilemeyen bir şeyi belirten somut nesne veya işaret, remiz, rumuz, timsal, simge”dir. Ahmet Haşim sembolü şöyle tarif ediyor: "Baykuş ve karga uğursuzluğun, merkep bönlüğün, domuz pisliğin, kaz alıklığın, aslan cesaretin, at zekâ ve adaletin, köpek sadakatin, bülbül aşkın, kelebek gençliğin işaret ve sembolü olmuştur." Yalnız her amblem, alegori, işaret, metafor, parabol, semptom ve yüklem bir sembol değildir. Bu değişik kavramları tanımlamaya gayret edelim:
 
TANIMLAMALAR:

AMBLEM: Belirtke, simgeli resim, marka.

ALEGORİ: Bir görüntü, bir yaşantı veya davranışın daha iyi kavranmasını sağlamak için göz önüne canlandırıp dile getirme, genelde insan, bazen de hayvan veya bitki şeklinde, bir başarının, bir olgunun, bir erdemin simgesi: bir elinde kılıç, diğerinde terazi tutan, gözü bağlı kadın adaletin; kanatlı kadın, zaferin; içinden tahılların aktığı boynuz, bolluğun alegorisidir.

İŞARET: Her işaret bir sembol değildir. Meteoroloji haritası üzerinde gözüken güneş havanın açık olacağının işaretidir. Sembol olarak güneş ise, bilgiyi, aydın düşünceyi, nur’u, ilâhi gücü, ölümsüzlüğü, ve saireyi ifade eder.

METAFOR: İstiare, bir şeyi anlatmak için ona benzetilen başka bir şeyin adını eğreti olarak kullanma, eğretileme: “Bu adam hayatının sonbaharında” cümlesinde, sonbahar kelimesi yaşlılığı anlatan bir metafordur.

PARABOL: Mesel, “Hz. Süleyman’ın meselleri”. Ulvî, ahlâkî bir kavramın, bir erdemin, öğüt verici veya ders alınacak örnek bir öykü ile anlatımı: “İyi tohumun değişik topraklara düşmesi” gibi.

SEMPTOM: Belirti. Tıpta, ateş, ağrı gibi, hastalığın teşhisine yarayan belirtiler.

YÜKLEM (attribut): Oluş, iş ve hareket bildiren kelime. “Asa, kraliyetin yüklemidir”.

Sembolizmanın tarihi her somut (ağaç, çiçek, pınar, hayvan, taş, v.s.) ya da soyut (geometrik şekil, rakam, ritm, düşünce) objenin sembol değeri kazanabileceğini gösteriyor.

Freudien teoride, semboller dolaylı olarak, en gizli arzuları, ego ile süper egonun çelişkilerini ifade eder. Jung’a göre, semboller işaret ve alegorinin ötesinde, ruhun (esprit) en gizli veçhelerini belirtir. Psikanalistin lügatçesinde esprit şuur ile şuur altını kapsayarak, dinsel ve etik davranışları, yaratıcılığı, estetik anlayışı ve dolayısıyla her çeşit entelektüel, hayalli, duygusal faaliyeti yönetir. Esprit böylece, somut biyolojik varlığı psişik bazda tamamlar. Sembol sonsuza dek kesinlik taşımaz, yalnızca telkin edicidir ve her kişi sembolde bilgi ve kabiliyetine göre aradığını görür. Bir Mali efsanesinde, dilenci mürşit Kaydara, haca çıkarak gerçeği aramak isteyen müridine “her sembolün bir, iki ve daha çok sayıda anlamı olduğunu unutma. Bu anlamlar gece ve gündüz değişir. Gündüz, aydınlık olanlar uğurludur, karanlık olanlar ise uğursuzdur” demişti.
 
(*) www.cornerstonesociety.com

- Sahsima ozel mesaj atmadan once Yonetim Hiyerarsisini izleyerek ilgili yoneticiler ile gorusunuz.
- Masonluk hakkinda ozel mesaj ile bilgi, yardim ve destek sunulmamaktadir.
- Sorunuz ve mesajiniz hangi konuda ise o konudan sorumlu gorevli yada yonetici ile gorusunuz. Sahsim, butun cabalarinizdan sonra gorusmeniz gereken en son kisi olmalidir.
- Sadece hicbir yoneticinin cozemedigi yada forumda asla yazamayacaginiz cok ozel ve onemli konularda sahsima basvurmalisiniz.
- Masonluk ve Masonlar hakkinda bilgi almak ve en onemlisi kisisel yardim konularinda tarafima dogrudan ozel mesaj gonderenler cezalandirilacaktir. Bu konular hakkinda gerekli aciklama forum kurallari ve uyelik sozlesmesinde yeterince acik belirtilmsitir.


Ekim 01, 2011, 03:50:36 ös
Yanıtla #1
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 187
  • Cinsiyet: Bay

Merak ettiğim uç bir soruyu sormak istiyorum.Bu soruyu sorduğumdan dolayı komplo teorisyenliği yapmakla itham edilebilirim.
Ayrıca haklısınız bunu önerebilmek için elimde hiç bir delil yada kanıt yok.Ancak merak ediyorum.
Sembollerin rüya ve benzeri algılamalarla bir ilişkisi olabilir mi ?

Bu düşünce çok ufak bir benzerliğe dayanıyor.Eğer rüyalar insanın gün içinde yaşadığı olayların bir farklı biçimi ve yorumu olduğuna göre
sembollerle düşünen mason öğretisini çalışan bir kişinin bazı rüyalar görmesi kaçınılmaz olmaz mı ?

Örneğin islamda rüyalar bazı durumlarda bir durum tespiti insanın kendini algılama metodu yada bilgi aktarım metodu gibi olgusal olaylar rastlanmaktadır.Tabiki masonluk bir din değildir.Burada "islam da varsa masonlukta da olabilir mi ?" karşılaştırmalı sorusuyla masonluk ve islamiyeti aynı kefeye koyma yanlışında bulunmak istemiyorum.Ancak anlattığım durumun bir edim yöntemi olarak çoğu sahada karşımıza çıktığıda bir gerçektir.
"Bu ne kadar akılcıdır ?" bunu bilmem için tıpta araştırma yapmam gerekir.Şimdilik bunun akılcılığa aykırı mı değil mi sorusunu bir kenara koyarak
temel sorumu tekrar soruyorum "Sembolizmin bir boyutu rüya benzeri algılamaları tetiklemekmidir?"
« Son Düzenleme: Ekim 01, 2011, 04:51:09 ös Gönderen: ışığınesiri »


Ekim 02, 2011, 03:00:30 öö
Yanıtla #2
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 243

Sayin isiginesiri,

Masonluktaki sembolizmin, ruya benzeri algilamalari tetiklemek gibi bir amaci yoktur. Ruyalar, oldukca karmasik seylerdir. Haklarinda tek soyleyebilecegim, ruya goruyor isek, bunun da bir sebebi vardir elbettir. Zira, ruyalarin olusum surecleri hakkinda bir fikrim bulunmamaktadir.

Bununla beraber, ruya turu tecrubeleri yasatabilen maddeler oldugu da bilinmekte, bu maddeler uzerinde de incelemeler bulunmaktadir.

Bir de su vardir. Bazen, insanin cok uzerinde durdugu konular, ruyalarina da girebilir. Ben de en azindan 2 kere cok net olarak Masonlukla ilgili, birinde bir calismaya katildigim (Tekris torenimdi) digerinde de bazi avadanliklari kullanmaya calistigim ruyalar gordugumu hatirlamaktayim. Ancak, harici meslegimle ilgili ruyalari da sik olarak gorurum, dolayisiyla isin kerameti Masonluktaki sembollerde degil de, benim beynimin isleyisinde gibi gorunuyor.

Sevgi ve Saygilarimla,
Eureka
« Son Düzenleme: Ekim 02, 2011, 03:07:15 öö Gönderen: Eureka »
The mason square doth clear the air of folly and deception
The rule is straight, the angle clear, for greatness has direction


Ekim 02, 2011, 04:41:17 ös
Yanıtla #3
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 187
  • Cinsiyet: Bay

Düşünce ve deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim sayın Eureka.
Mesajınızdan anladığım simgeciliğin bir amaç yada amaçlar bütünü güttüğünü ancak bahsettiğim konuyla alakalı bir amacı olmadığı yönünde.
Diğer yandan aklımdan acaba tarihteki masonlukta böyle bir boyutta varmıydı ? sorusu geçiyor ama cümlenizdeki özne bugünkü masonluk değil tüm masonluğu kapsayan biçimde.

Saygılarımla


Ekim 02, 2011, 05:48:14 ös
Yanıtla #4
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 187
  • Cinsiyet: Bay

Simgecilik ile merak ettiğim bir diğer algı durumunu sormak istiyorum.
Bilimde doğasal olguları ispatladığınızda onların ortak noktalarını tüm güzelliği ile açığa çıkardığınızda şöyle bir durup insani algı boyutunda bir hayranlık benzeri bir algı-duygu arası bir durum oluşur.Mühendislikte de temel tekniklerin birleşerek kompleks ve muhteşem yapıların oluşması sonucuda da benzer bir algı-duygu arası durumu oluşur.

Merak ettiğim simgecilikte yada masonluk öğretisinin simgelerle anlatımıyla açığa çıkan anlam sonucu benzer bir algılamanın oluşup oluşmadığı hakkında.Eğer oluşuyorsa hangisine yakın ? Yukarıdaki bilimsel olgulardaki ne benzer bir algımı yoksa mühendislik projelerindeki algı benzeri bir durum mu oluşuyor?

(Ayrıca rüya konusunda diğer forum üyelerininde yorumlarını bekliyorum.Çünkü simgecilik yoruma açık olduğuna göre ve kişiden kişiye değiştiğine göre farklı deneyimler söz konusu olabilir.Ama şurasını büyük ölçüde anlıyorum ki simgeciliğin temelini oluşturmuyor.)
Saygılarımla
« Son Düzenleme: Ekim 02, 2011, 06:22:47 ös Gönderen: ışığınesiri »


Ekim 03, 2011, 08:23:35 öö
Yanıtla #5
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın ışığınesiri’nin 5 yıl öncesinden kalma olup yeniden canlandırdığı bu başlık altında sorduğuna acaba nasıl yanıt vermeli?

Konu öylesine ayrıntılı bir biçimde açılabilir ki…

Önce basite indirgemeli Sayın Eureka’nın yapmış olduğu gibi. Gerekirse daha sonra ayrıntılı açıklamaya girişmeli.

Bu arada doğrudan sayın ışığınesiri’nin sorularına yanıt değil de, bir yan anlatım biçiminde vermeli ki yerini bulsun. Soru sahibi gerekli görürse ötesini didikler.


İnsanın zihinsel etkinlikleri birbiriyle bağlantılı iki katmanda yer alır: Üst bilinç ve alt bilinç. (Basitleştirilmiş olarak)

İnsan üst bilincini kontrol altında tutabilir. Alt bilincine ulaşamaz. (Basitleştirilmiş olarak.) Alt bilince ulaşabilenler, istisna yetenekler ile kendini özellikle bu doğrultuda yetiştirmiş olanlardır. (Bu konu kısmen psikiyatri kısmen parapsikoloji alanına girer.)

İnsanın rüyaları alt bilincinde oluşur. Bunların çoğunluğu simgeler içerir. Pek azı üst bilinçte anımsanır. Kimi şarlatanlar da bu anımsamalar üzerine rüya tabirleri yapar. Şarlatan oldukları, her birinin aynı öyküyü farklı yorumlayışından bellidir.

Masonluk insanın alt bilinciyle ilgilenmez. Masonluktaki simgeler doğrudan insanın üst bilinciyle bağlantılıdır. Kişiye zaman ve yer koşulları altında kapsamlar değişime uğrayabilen kavramları etkili bir biçimde anımsatabilmek amacıyla kullanılırlar.

Masonluk, kendi öğretisinde gerçeklerin araştırılmasına çok önem ve değer verir. Araştırılan gerçekler, bilimsel nitelikli bilgiyle bağlantılıdır. Somut, nesnel ve göreli gerçeklerdir. Bunların ne hayaller, ne halüsinasyonlar ne de rüyalarla ilgisi vardır. Bir diğer deyişle psikiyatri ve parapsikolojinin ilgi alanlarına, Masonlukta sadece bilgisini edinmiş olmak için değinilir.

Dolayısıyla Masonlukta kullanılan simgelerin kullanılış amacının, masonların rüyalarını etkilemek gibi bir özelliği, bir yönelimi yoktur.

Bir diğer noktayı daha ekleyerek bitireyim: Masonluğun amaçları, ilkeleri ve çalışma tarzı kesinlikle ve sadece dünyevidir. Bu dünya yuvarlağının dışında ve ötesinde, Masonluğun ilgi alanına sadece astronomik gerçekler girer; bir diğer deyişle bilimsel nitelikli bilgi…


ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ekim 03, 2011, 11:53:01 öö
Yanıtla #6
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 187
  • Cinsiyet: Bay


Masonluk insanın alt bilinciyle ilgilenmez. Masonluktaki simgeler doğrudan insanın üst bilinciyle bağlantılıdır. Kişiye zaman ve yer koşulları altında kapsamlar değişime uğrayabilen kavramları etkili bir biçimde anımsatabilmek amacıyla kullanılırlar.


Peki bu "anımsatma" amacı (ritüellerde aslında birer simge davranışlar bütünü olduğuna göre) masonik öğretinin temel metodumudur ?


Ekim 03, 2011, 01:46:07 ös
Yanıtla #7
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Masonlukta öğretinin nasıl verildiği, bu forumun daha önceki bazı başlıkları altında uzun boylu anlatılmıştır.

Şimdi benim o başlıkların linkini bulmak için aramam gerekecek. Forumda bu olanak zaten var. Bir de indeks var. İsteyen arar ve bulur.

Ancak burada sözü böyle bırakmak da hoş değil. Bir özet yapalım hiç olmazsa.

Masonluktaki çalışmalar localarda ya da loca benzeri ama başka adlar taşıyan birimlerde yapılır.

Her loca ya da birim, uygulanmakta olan ritin belli derecelerinde çalışır. Biz burada (forumda) genellikle Masonluğun “simgesel” denilen ilk üç derecesinden söz ediyoruz.

Bu derecelerde Masonluğun öğretisi ritüel ile verilir. Ritüelin iki ayrı bölümü vardır. Biri ilgili derecede oturumun açılış ve kapanışı, diğeri ilgili derecenin tekris törenidir.

Her ikisinde de ritüeldeki iletiler doğrudan değil, dolaylı bir yöntem ile verilir. Bu dolaylı yöntem, simgelerden, simgesel deyişlerden, alegorilerden ve özlü deyişlerden oluşur.

Bunu daha iyi anlatabilmek için burada örnekler vermek gerekir. Ancak forum kurallarının 17. maddesi bunu engelliyor. O yüzden bu bağlamda daha çok ayrıntıya giremiyoruz.

Neden böyle?... Herkes kendi yorumunu özgürce yapabilsin diye mi?

Öyle dendiği de olur ama asıl gerekçe ritüelin daha geniş bir zaman diliminde ve daha yaygın bir kültür alanında geçerli olabilmesini sağlamak.

Sanırım/umarım bu anlatım Sayın ışığınesiri’nin sorduğu soruya bir yanıt olmuştur.

Daha çok ayrıntı verilemez mi?

Sorulursa, yanıtı 17. maddeye aykırı düşmezse verilir.

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ekim 03, 2011, 02:08:07 ös
Yanıtla #8
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 187
  • Cinsiyet: Bay

Cevaplarınız için teşekkür ederim Sayın ADAM. Cevaplarınız bu konu hakkındaki sorularımı karşıladı.

Benim ayrıntılı bir incelemeye girişmem gerekiyor forumda ve diğer kaynaklarda.

Bunu geniş bir zaman diliminde gerçekleştirmeyi düşünüyorum.Sorularım oluştukça ilgili yerlerde belirtmeye çalışacağım.

Saygılarımla



 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
0 Yanıt
2276 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 25, 2010, 09:28:22 ös
Gönderen: AthenS
1 Yanıt
2962 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 29, 2015, 03:54:40 ös
Gönderen: GOASISG
5 Yanıt
9075 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 01, 2011, 06:46:40 ös
Gönderen: ceycet
0 Yanıt
3300 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 05, 2011, 05:13:20 ös
Gönderen: ceycet
0 Yanıt
2643 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 05, 2011, 05:31:00 ös
Gönderen: ceycet
Kozmolojiyi Anlamak

Başlatan abezethibou « 1 2 » Diger Inanclar

15 Yanıt
7315 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 18, 2011, 02:56:16 öö
Gönderen: abezethibou
30 Yanıt
13595 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 12, 2015, 04:36:16 ös
Gönderen: ADAM
3 Yanıt
3929 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 26, 2013, 02:40:10 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
2303 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 26, 2013, 01:53:36 ös
Gönderen: ADAM
8 Yanıt
5510 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 27, 2013, 07:53:47 ös
Gönderen: ruzber