Masonlar.org - Harici Forumu

 

Anket

Okullarda seçmeli ders olarak kürtçe,lazca,çerkezce konulsun mu?

Evet konulsun daha iyi olur
Hayır konulmasın
Şu anda kararsızım

Gönderen Konu: Okullarda seçmeli ders olarak kürtçe,lazca,çerkezce konulsun mu?  (Okunma sayısı 18344 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ocak 29, 2013, 07:41:46 ös
Yanıtla #20
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 730
  • Cinsiyet: Bay

Son yazılanlar ile konu iyice başlıktan uzaklaşmış.
Seçmeli derslerin konulması ve uygulanması tamamen teknik bir konu. Çağın gerekliliği ölçüsünde yerine getirilmelidir. Konuya ideolojik yaklaşılmamalıdır. Zamanında kürtçe kurslar da bu amaçla açılmıştı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın çok daha büyük yapısal sorunları var.

1-Ögretmen eksiklikleri.
2- Ögretmen yeterlilikleri.
3- Müfredat programının uygulanmasındaki aksaklıklar.
4- Ders kitaplarının öğretim programının içeriğini karşılayamaması.
5- Sınıf ve okul binalarının yetersizliği.

Daha birçok faktör var.

Bu ülkede öğretim programının değiştiğini 5 yıl sonra öğrenen ,hem de Türkiye'nin saygın bir özel okulunda öğretmenlik yapan tanıdığım var. Türkiye de asıl sorun öğretmen yeterliliğidir.
Özgürlük zeka demektir, sevgi demektir. Özgürlük sömürmeme, yetkeye boyun eğmeme demektir. Özgürlük olağanüstü erdem demektir.
Jiddu Krishnamurti


Ocak 29, 2013, 09:20:26 ös
Yanıtla #21
  • Seyirci
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 60
  • Cinsiyet: Bay

kürtçeyi,lazcayı öğrenmesine öğrensinler de ne yapacaklar? yahu insan ingilizce öğrenmek için çabalar, ya da almancaya merak duyarsın. dil kabiliyetin varsa fransızca, ispanyolca çalışabilirsin.

kürtçe ne? lazca ne? bizim millet geri kalmışlığından ders çıkarmamış olacak ki hala mersine değil tersine gitmeye çalışıyorlar.

belli bir coğrafyadan başka kimsenin konuşmadığı, anlamadığı yerel dilleri okullara sokmaya çalışmak bir art niyettir. saçma sapan siyasi hedeflerdir..

kürtçeymiş

al konuş kürtçeyi : wıy wıy wıy wıy


Ocak 29, 2013, 10:19:36 ös
Yanıtla #22
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3236
  • Cinsiyet: Bay

Alıntı
kürtçeymiş

al konuş kürtçeyi : wıy wıy wıy wıy


E Devlet olup bitiremesen adama böyle çiftetelli oynatırlar .
Kürtler de biliyor saçmaladıklarını lakin ne koparırsam kar hesabında .
Yazmak ve haykırmak istiyorum tüm Dünyaya bu yöneticiler , bizi yönetenler hangi akla hizmet ediyorlar ; biz nereye gidiyoruz kimse hesap sormuyor bir had hutla gidiliyor yazık hem Özde samimi olan kürtlere ve Türk gençlerine hakikaten yazık .
Ben vurup öldüreyim sonrada dağdan inip normal vatandaş olarak '' NAMUSLU' bir vatandaş gibi ''namussuz'' biri olarak hak iddia edeyim vay benim saf halkım vay  ...  Daha bu hükümet sayesinde görün bakın Öcalan denen kişiyi BAKAN olarak görürseniz şaşırmayın .
audi-vide-tace
    dinle-gör
        sus


Ocak 29, 2013, 10:32:17 ös
Yanıtla #23
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3236
  • Cinsiyet: Bay

Gelirsin adam gibi cezanı çekersin ondan sonra ne halt edersen edersin . Yazıktır arkadaşlar oğlu Askerde ölen Kürt ve Türk askerin anne ve babalarına bu resmen hakarettir. Bitirilecekse de adam gibi toplumun önünde tartışılır suçlular gelir teslim olur ve böylelikle olayların acısı kapanır . Nasılsa BALIK HAFIZALI bir toplumuz bunu da unuturuz .
audi-vide-tace
    dinle-gör
        sus


Ocak 29, 2013, 10:34:43 ös
Yanıtla #24
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3236
  • Cinsiyet: Bay

Alıntı
kürtçeymiş

al konuş kürtçeyi : wıy wıy wıy wıy



Sayın Deus Otiosus ; sonuçta onu konuşan bir topluluk var seversiniz veya sevmezsiniz lakin bu şekilde aşağılamak bence böyle bir formda yakışık almaz kanaatindeyim .

Saygılar
audi-vide-tace
    dinle-gör
        sus


Ocak 29, 2013, 11:10:06 ös
Yanıtla #25
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1811

Sayin Deus arkadas türkcede w harfinin olmadigini bilmiyor galiba ama kürtcede var.


Ocak 29, 2013, 11:20:23 ös
Yanıtla #26
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3236
  • Cinsiyet: Bay

Hiç  ;D yoktu Allah iyiliğini versin Sayın Tij ...

Saygılar
audi-vide-tace
    dinle-gör
        sus


Ocak 30, 2013, 02:33:35 öö
Yanıtla #27
  • Ziyaretçi


Uzaktan gazel atmak öyle kolaydır ki...

Dilek başka şey, dileği bir programa bağlayıp uygulamaya koymak başka.

Bu dilekte bulunanlar hiç bir eğitim/öğretim programı (müfredat) hazırladı mı acaba? Bu işin bir kitabını, kitap olmasa da öğretim aşamalarını gösteren bir metni hazırlamaya/düzenlemeye girişti mi? Bunun öğretmenliğinin nasıl yapılacağını, hangi yöntemin kullanılacağını, kimin böyle bir dersin öğretmeni/eğitmeni olabileceğini, toplumda böyle kişilerin bulunup bulunmadığını, varsa öğretim becerileri olup olmadığını ve pedagoji eğitiminden geçip geçmediklerini (bu zorunludur) hiç düşündü mü?

Dedim ya, uzaktan gazel atmak kolay iş.

Bir gazel de ben atayım: Orta öğretimin son sınıfına seçmeli ders olarak "İçrek Öğretiler ve Masonluk" konsun.


 

Saygıdeğer ADAM;

Ben fikrimi söyledim. Hemde bir eğitimci olarak. Bu benim düşüncem. Bu arada hakikaten iyi gazel okurum, ama iyi bildiğim gazeli okurum. Ciddiye alınmak isterim çünkü..

Bu ülkede Çerkez, Kürt, Laz, vs yaşıyorsa, bu insanların kendi dillerini en iyi bilenleri muhakkak vardır. Ve dil eğitimine yönelik bir program hazırlanırken, 1 kişinin her şeyi bilmesi ve yapması takdir edersiniz ki beklenilemez. Üstelik konu "dil" ise... Dil konusu üzerinde en titizlikle durulması gereken konudur. Sizin kaygınız da ondan kaynaklanıyor sanırım.

Öte yandan, söz konusu dersler zorunlu olarak konulmuş olsa, bu durum olayı başka bir boyuta taşıyacaktır elbet. Ama seçmeli olarak konmasında bir sakınca görmüyorum ben. Dünya üzerindeki dilleri muhafaza etmeye hizmet eden bir proje olarak görürüm bunu. Bunu ifade etmek istemiştim.

Sn ADAM, sorularınıza cevap vermem gerekiyor:

- Bir eğitim/öğretim programı (müfredat) hazırladım (Bir proje kapsamında)


- "Bu işin bir kitabını, kitap olmasa da öğretim aşamalarını gösteren bir metni hazırlamaya/düzenlemeye girişti mi?" diye sormuşsunuz: Bunun için yapılacak en sağlıklı temel hazırlık şöyle olabilir:

Takdir edersiniz ki, bir dilin en iyi konuşucusu, onun en eski konuşucusudur. O nedenle yaşlı olması bir avantajdır.

Örneğin, dile ait ünlü ve ünsüzleri, dilin karakteristiğini yansıtarak konuşan ideal konuşucuya, konuşma sırasında akustik analiz yöntemi uygulanabilir ve günümüz teknolojisiyle inanılmaz neticelere varılabilir.


- "Bunun öğretmenliğinin nasıl yapılacağını, hangi yönktemin kullanılacağını, kimin böyle bir dersin öğretmeni/eğitmeni olabileceğini, toplumda böyle kişilerin bulunup bulunmadığını, varsa öğretim becerileri olup olmadığını ve pedagoji eğitiminden geçip geçmediklerini (bu zorunludur) hiç düşündü mü?" sorusuna ise:

Bu eğitim modelini hayata geçirmek sağlam bir ekiple mümkün olacaktır. Halk edebiyatçısından tutun, çeşitli analizleri yapacak doktoruna, sosyoloji alanından coğrafyaya hatta etnomüzikologlara kadar.... Bu insanların ekip olarak çalışması, birbirlerinin dalı hakkında fikir sahibi olana ve bu fikirleri çalışmada nasıl kullanacaklarını anlayana kadar tartışmaları gerekmektedir diye cevap verebilirim.

Aslında bu hiç de zor değildir. Kaldı ki Anadolu ağızlarına yönelik buna benzer çalışmalar uzun yıllar oncesinde basarıyla sonuçlandırılabilmiştir. Bir yöre ağzının yazı dilinde bulunmayan, yöreye özgü harfleri ve onların mahreçlerinden bahsediyorum. Bu müthiş bir detaydır. Onca detayı dahi çok önceden çözümleyebilmişsek, diğerlerine neden yer vermeyelim. Gayet bilimsel bir iş olacak ve bizi geliştirecektir diye düşünüyorum.


Ben Kürt, Laz ya da Çerkez değilim. Benim, bir topluluğun davasını sürdüğüm ise hiç söylenilemez. Ben Türk kökenli bir hümanistim ve insana dair olan her şeye saygı duyar ve tanımak isterim.

Örneğin İbranice bilmeyi çok isterdim fakat bunun için vaktim yok.. İnşallah bir gün vakit ayırabilirim. Arapça öğrenmeyi de isterdim.. Keşke elimden gelse de işim gücüm dünyayı gezerek anlamak olsa ve insanları tanısam, dillerini öğrenip, onlarla kendi dillerinde konuşabilsem... İşte o zaman insanın değerini derinlemesine anlardım belki... Tanrı insanları renk renk yaratmış..Bu renkler farklılık değil, bir zenginliktir kanımca. Tanrının yüceliğinin bir göstergesi olmalıdır onca dil onca kültür onca insan...

Oldukça saygı duyduğum -sıkça ziyaret edemesem de- girdiğim vakitler keyif aldığım bu ortamda yanlış anlaşılmak değildir niyetim. Farklı bir yerden bakarak yaptığım bir yorumdur sadece.

Yazınızın finalinde -sizin tabirinizle- bir gazel atmışsınız sevgili ADAM,

"Orta öğretimin son sınıfına seçmeli ders olarak 'İçrek Öğretiler ve Masonluk" konsun' demişsiniz..

Bence bu ders konsa da, aslına uygun icra edilemezdi, çünkü benim anlayışıma göre eğitim, işin sahasında öğrenilir. Aksi halde sizin de dediğiniz gibi uzaktan gazel atmak olur.. Bu da Masonluğu öğretmek olmaz kanımca...

Saygılarımla...




Ocak 30, 2013, 02:43:10 öö
Yanıtla #28
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3236
  • Cinsiyet: Bay

Allah için anlamlı ve güzel bir yazı ...
Saygılar
audi-vide-tace
    dinle-gör
        sus


Ocak 30, 2013, 08:29:42 öö
Yanıtla #29
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Benim bu konuda tartışmaya girmem çok anlamsız, gereksiz, dolayısıyla abes olacaktır.

Anlaşılan o ki forum üyelerinden, 30 küsur yaşındaki bir genç eğitimcinin de benim özetle ne dediğimi anlayabilmesi için biraz Anadolu'nun bağrında kırsalda yaşayıp, o yörelerin insanları ile haşır neşir olup, sonra onların bilmedikleri ya da bildiklerini sandıkları, kimilerin çat pat konuşup yazamadığı, kimilerinin zaten yazmayı bilmediği bir ortamda bir dilin nasıl öğrenilmesinin sağlanacağını iyi irdelemeli. Öğretmek ve öğrenmek... Eğitimci bunun farkını bilir sanırım. Pasif ve aktif yöntemler. Eğitimci bunların da farkını bilir sanırım. Müfredatın ne olduğunu bilir sanırım. Bu işin yasal yönlerini de benden çok daha iyi bilir sanırım.  Bu bağlamda öncelikle hedefin ve seçeneklerinin ne olduğunu da belirlemiş olmak gerektiğini o da teslim etmez mi? Gazele gazel ile değil, gerçek beste ile yanıt verebilecek güçte olmalı. Bir proje yapmalı ve kendini de işin içine katmalı. Bulutların üzerinden inip, kara toprağa çıplak ayak basmalı. Neyin nasıl olabileceğin, neyin niçin olamayacağını bilmeli, olamayacakların ne zaman ne türden emekle  oldurulup oldurulamayacağına ilişkin pratik edinmeli.

Bu işin özetini Ziya Paşa ortaya koymuş zamanında: Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz.


   
« Son Düzenleme: Ocak 30, 2013, 08:35:22 öö Gönderen: ADAM »
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
3 Yanıt
4339 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 18, 2018, 08:11:21 ös
Gönderen: vendor
17 Yanıt
11363 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 26, 2008, 10:48:49 öö
Gönderen: Kaan
0 Yanıt
2816 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 14, 2010, 05:04:32 ös
Gönderen: oasis
3 Yanıt
7211 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 14, 2011, 12:08:21 ös
Gönderen: ceycet
7 Yanıt
5867 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 24, 2012, 08:23:59 öö
Gönderen: ADAM
3 Yanıt
3242 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 24, 2013, 06:10:53 ös
Gönderen: asimov
5 Yanıt
4138 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 28, 2013, 11:46:57 öö
Gönderen: Samuray
0 Yanıt
2045 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 29, 2013, 01:29:04 ös
Gönderen: Samuray
0 Yanıt
1982 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 30, 2013, 09:21:06 ös
Gönderen: Samuray
3 Yanıt
4700 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 26, 2013, 02:35:52 ös
Gönderen: Caliper