Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Mason örgütü değiliz  (Okunma sayısı 5564 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mayıs 25, 2012, 08:26:30 ös
  • Seyirci
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 75
  • Cinsiyet: Bay

Rotary Bölge başkanı Fatih Saraçoğlu ile yapılmış bir roprtaj..

- AKP’nin kurucuları arasında yer aldığınızı biliyorum. Şu anda aktif siyaset içinde misiniz?

F.S.- Siyasi faaliyetlerimi sadece AKP Kurucular Kurulu üyesi olarak sürdürüyorum. Kurucu üye olarak zaman zaman toplantılara katılıyorum. Onun dışında aktif siyaset içinde değilim.

Kendinden önce topluma hizmet et

- Toplumumuzda Rotary’nin bir çeşit mason örgütü olduğu algısı var. Sizce toplumda böyle bir algının yerleşmesinin nedeni nedir?

F.S.- Çok eskiden beri bu algı var. Böyle bir algının toplumda yerleşmesinin nedenini bilemem. Ama sonuçta bu yanlış bir algı. Masonlar hakkında yorum yapmak bizim görevimiz değil. Ama Rotaryenlerin içinde belli sayıda mason olduğunu da biliyorum. Masonların bir kısmının Rotary ailesinin içinde olması belki böyle bir algı oluşmasına neden olmuştur. Ama iki örgütün temelinde birbirlerinden ciddi farklılıklar var.

- Örneğin?

F.S.- Bildiğim kadarıyla anlatacağım. Rotary bireylerden önce topluma hizmet için kurulmuş bir örgüt. Sloganı da “Kendimizden önce topluma hizmet.” Bildiğim kadarıyla mason teşkilatının böyle bir amacı yok. Onlar daha çok kendi kişisel girişimlerine dönük hedef güdüyorlar. Rotary’nin bütün faaliyetleri şeffaf, halka açık ve toplumla beraberdir. Rotary kapalı mekânlarda toplanmaz. Herkesin girip çıkabileceği yerlerde toplantı yaparız. Olabildiğince de bütün faaliyetlerimizi toplumla paylaşarak yapmayı tercih ederiz. Gördüğünüz gibi teşkilatlardan birisinin yapısı dışa kapalı, Rotary’ninki ise tam tersi olabildiğince açık bir yapı.

- Rotary’nin Türkiye’de yürüttüğü projeleri anlatır mısınız? Bildiğim kadarıyla Van depreminden sonra ciddi bir yardım faaliyetine girişmişti...

F.S.- Bir kere Rotary 105 yaşında bir örgüt. Türkiye’de ilk Rotary faaliyeti 1954’te başladı. O günden beri de çok ciddi bir gelişme gösterdi. Anadolu’nun her yerinde ve İstanbul’da çok sayıda üyemiz var. Bu insanlar topluma daha iyi hizmet verebilme çabası içindeler. Böylece yüzlerce, binlerce proje yapılıyor. Bunların tamamı toplumun ihtiyacı olan projeler. Uluslararası Rotary’nin son stratejik planına göre bütün dünyadaki hedefi, BM’nin 1995’te ortaya koyduğu millenyum hedefleriyle örtüşüyor. Böylece bütün dünyada BM’nin millenyum hedeflerine dönük projeler yürütüyoruz. Bunlar daha çok, azgelişmiş ya da geri kalmış ülkelerin ihtiyaçlarına dönük konular. Açlık ve yoksulluk, eğitim, cehaletle mücadele bizim öncelikli hizmet alanımız. Sağlık önemli bir hedefimiz. Bunlar içinde anne-çocuk sağlığını özel bir başlık olarak öne çıkarıyoruz. Bir de temiz su ve hijyen öncelik verdiğimiz projeler arasında.

Hurafelerle çocuklar harcanıyor

Çocuk felcinin dünyada yok edilememesinin en önemli nedeni polyo aşısının erkek çocuklarda kısırlığa yol açtığı gibi anlamsız bir kanı. Bu kanı daha çok Müslüman toplumlarda yaygın

- Dünyada Rotary’yi gündeme getiren en önemli proje nedir?

F.S.- Dünyada bizi gündemin ön sıralarına çıkaran en önemli projemiz çocuklarda polyonun (çocuk felci) yok edilmesi oldu. Bunda pilot ülke Türk Rotary’sinin çabalarıyla Türkiye oldu, ki bu çok önemli. Bu çalışma sonucu dünyada bir milyar doların üzeri harcamayla iki milyardan fazla çocuğa polyo aşısı yapıldı. Böylece çocuk felci yeryüzünden silinir hale geldi.

Demin konuştuğumuz Rotary’nin toplum içinde yanlış algılanmasıyla ilgili sorunu çocuk felci aşısı konusunda yaşadık. Son noktaya gelinmiş olmasına karşın çocuk felcinin dünyada hâlâ yok edilememesinin en önemli nedeni çocuk felci aşısının erkek çocuklarda kısırlığa yol açtığı gibi anlamsız bir kanı. Türkiye’de son çocuk felci vakaları bir ailenin beş çocuğunda görüldü. Bunların dördü kız biri erkek. Aile dört kıza aşı yaptırdı ama erkek çocuğa kısır olacağı kaygısıyla aşı yaptırmayı reddetti. Ne yazık ki o çocuk polyoya yakalandı. Bu Türkiye’deki son vaka.Dünyada da çok az vaka kalmasına rağmen çocuk felcini yok edemeyişimizin nedeni bu yanlış kanı. Bu kanı daha çok Müslüman toplumlarda yaygın.

- Hurafelere fazlasıyla inanan toplumlar çocuklarını böylece yokluğa mahkûm etmiyorlar mı?

F.S.- Çocukların bütün hayatları gidiyor. Bakın, bu konudaki Rotary’nin başarısı meydanda. Dünyada çocuk felci vakası yüzde binlerin altına indi. Bütün dünyada artık çok kolay çözülebilecek bir sorunun böyle hurafelere inançla sonlandırılamaması gerçekten yazık. Bu tutum artık bugünkü dünyaya yakışmıyor. Polyo aşısı belki de çağdaş tıbbın bulduğu en önemli aşılardan birisi. Zaten başarısı da meydanda.

- Türk Rotary’nin KKTC’de Rotary’nin örgütlenmesi için Rum tarafının bütün engellemelerine karşın çok ciddi mücadele verdiğini biliyorum. Rotary KKTC’de örgütlenmeyi başarabildi mi?

F.S.- Başardı. Dediğiniz gibi Türk Rotary’si o konuda çok büyük bir mücadele verdi. Sonuçta KKTC’nin uluslararası bir örgüte katılımını sağladık

Buradan şu noktaya dikkat çekmek istiyorum. Bir-iki Balkan ülkesinde Rotary yok. Bir ülke uluslararası platformda yer almak istiyorsa çok ciddi kurum ve kuruluşlara ihtiyacı var. Bunların başında da sivil toplum örgütleri, bunların en yaygın olanı da Uluslararası Rotary geliyor.

Bu ülkeler kendi bünyelerinde Rotary faaliyetlerini başlatmazlarsa uluslararası platformlarda akredite olamazlar. Ama uluslararası Rotary’yle işbirliği yapan ülkeler uluslararası alanda her zaman kabul görürler. Kuzey Kıbrıs’ta üç kulübümüz, 115 kadar Rotaryenimiz var. Son derece aktifler.

- Peki, bu tür toplumsal hizmet faaliyetleri için ciddi parasal gelir gerektiğine göre Rotary kulüplerinin gelir kaynakları nedir?

F.S.- Rotary’yi bir zenginler, elitler kulübü olarak düşünmemek lazım. İçimizde bütün toplumsal sınıflardan insanlar var. Üyelerimizin iş ve meslek sahibi olması dışında bir kriterimiz de yok. Uluslararası Rotary’nin yaygın Uluslararası Rotary Vakfı var. Bu, dünyanın en itibarlı beş vakfından birisidir. Bizim anlamlı projelerimiz için Uluslararası Rotary Vakfı’ndan destek gelir. Biz son on yıl içinde vakfa yaptığımız katkıların on misli katkıyı aldık. Örnek vereyim. Bizim bir okuma-yazma kampanyamız var. BSadece İstanbul’da bir yıl içinde 25 bin kişiye okuma-yazma öğretiyoruz. Bunun için 300 bin dolar katkıyı Uluslararası Rotary Vakfı’ndan aldık.


http://www.gercekgundem.com/?p=456317
Her emir özgürlüğün suratında patlayan bir tokattır!
Michail Bakunin


Mayıs 30, 2014, 04:33:28 ös
Yanıtla #1
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3234
  • Cinsiyet: Bay

Başarınız daim olsun ...
Saygılar
audi-vide-tace
    dinle-gör
        sus


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
İlluminati Örgütü!!

Başlatan mitni « 1 2 3 4 » İlluminati

32 Yanıt
56778 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 08, 2014, 11:51:32 öö
Gönderen: firat045
3 Yanıt
5801 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 22, 2007, 06:29:16 öö
Gönderen: Fraternis
13 Yanıt
7900 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 02, 2008, 09:03:24 ös
Gönderen: paragon
5 Yanıt
5944 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 19, 2008, 04:17:31 ös
Gönderen: Prenses Isabella
9 Yanıt
10972 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 28, 2009, 06:17:36 ös
Gönderen: Prenses Isabella
0 Yanıt
7679 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 13, 2009, 03:20:26 ös
Gönderen: ADAM
4 Yanıt
10449 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 03, 2011, 02:35:13 öö
Gönderen: abezethibou
3 Yanıt
6816 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 14, 2016, 04:42:49 ös
Gönderen: Tık-Tik-Tak
0 Yanıt
2001 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 03, 2011, 06:32:53 ös
Gönderen: Maledictum
0 Yanıt
1708 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 20, 2012, 04:15:05 öö
Gönderen: scherif