Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Uluslararası Masonluk Birliği ve İngiltere Birleşik Büyük Locası - 3  (Okunma sayısı 5574 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Temmuz 02, 2011, 02:43:03 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay






Bu başlık altında yazacaklarımı bu dizinin üçüncü bölümünde bitireceğimi belirtmiştim.

Yanlış bir şey söylemişim; ne yazacağımı tam olarak bilemediğimden.

Konuyla ilgiliyseniz aşağıdakileri okuyunca bana hak verirsiniz umarım.



Daha önce değinmiş olduğum üzere, 1721 yılında İsviçre’nin Genéve kentinde Alpina Büyük Locası’nın önderliğinde, Masonluğun tarihindeki ilk uluslar arası örgüt kuruldu. Buna Fransızca olarak “Association Maçonnique Internationale” adı verildi. Nitekim o yüzden kısaca AMI olarak anılmıştır.

İngiltere Birleşik Büyük Locası bu bağlamdaki girişimlere başından beri hep karşıydı. İngiltere Birleşik Büyük Locası’nın bu karşı çıkışının gerekçesini bu örgütün adının Fransızca olarak konuluşundan ileri geldiğini düşünebilir miyiz acaba?

Elbette düşünebiliriz. Buna kim engel olabilir ki? Düşünebiliriz ama bu düşünce abes ile uğraşmaktan başka bir şey olmaz. Şayet İngiltere Birleşik Büyük Locası böyle bir kuruluşta yer almayı benimsemekle birlikte bunun için kuruluşun adının İngilizce olmasını isteseydi, herhalde bu hiç de sorun edilmezdi ama tarihte öyle bir seçenek yok.

İngiltere Birleşik Büyük Locası’nın bu bağlamdaki tutumu, bu konu üzerinde epey zaman önce okumuş olduklarımdan anımsayabildiğim kadarıyla, hemen o tarihte değil, daha sonraki yıllarda ortaya çıktı. (Yanlış ise lütfen düzeltilsin.)

İngiltere Birleşik Büyük Locası öteden beri pek “az konuşan” bir örgüttür. Öyle sık sık birtakım bildirge ya da duyurular yayınlamaz. Yetkilileri de sözlü açıklamalar yapmaktan olabildiğince kaçınır. Kamuoyuna açık olarak bir şey söylendiği ya d yazıldığında bunun çok önemli olması  öngörülür. Nitekim bu dedenle Uluslar arası Masonluk Birliği’nin sahneye konuluşu sırasında kuliste kendi İngilizvarî tarzıyla bunu elinden geldiğince engellemeye çalıştıysa da, ortalıklarda görünmemiştir. Bu bağlamdaki tutumunu ve görüşünü daha sonra özetle şöyle belirtmiştir: “Biz orada değildik. Böyle bir örgüt oluşturmak üzere onayımız alınmamıştır.”

İngiltere Birleşik Büyük Locası, obediyansların aralarında yakın kardeşlik ilişkileri kurmalarına karşı değildir. Bu bağlamda elbette karşı olduğu şey, kendisinin düzenli olarak tanıdığı obediyansların, düzensiz olarak nitelendirdiği kuruluşlarla kardeşçe ilişkiler kurmasıdır. Hatta bu bağlamda “karşı çıkmak” terimi çok hafif kalır. Böyle bir durumda şiddetli bir ters tepki gösterir. Dolayısıyla Anglosakson Masonluğu topluluğu içinde yer almakta olan bir büyük locanın “düzen” (intizam) kavramı bakımından İngiltere Birleşik Büyük Locası’nın indindeki durumu, âdeta incecik bir pamuk ipliğine bağlı gibidir. Her an, ufacık bir ihmal ya da yanlışlık üzerine kopabilir.

İngiltere Birleşik Büyük Locası, sonraki yıllarda yayımlamış olduğun o ender bildirgelerden birinde, uluslar arası nitelikli mason örgütlerinin Masonluğun eski geleneklerine ya da landmarklarına aykırı olduğunu, bu nedenle düzenli (muntazam) nitelikli Masonlukta bu tür örgütler kurulamayacağını ileri sürmüştür. (Böyle beyanlarda bulunulduğunda, daha başından beri bu beyanlarda bulunanların o eski geleneklere ve landmark dedikleri şeylere nasıl aykırı davranmış olduklarını sayıp dökmek geçiyor içimden. Ancak elbette bu şu andaki başlığın dışında, apayrı bir konu.)

Öyle ya da böyle, İngiltere Birleşik Büyük Locası’nın uluslar arası mason örgütleri kurulmasına karşı olduğu ayan beyan ortada.

Ayan beyan ortada olmayan ise bunun asıl gerekçesi.

Şimdi diyebilirsiniz ki “Bir uluslar arası mason örgütü kurulursa buna düzensiz mason kuruluşları da üye olur; dolayısıyla İngiltere Birleşik Büyük Locası’nın karşı çıkışı da bundandır.”

Hayır. Sanmamı. Böyle bir izlenim, AMI’nin İngiltere Birleşik Büyük Locası’nca düzenli olarak tanınmamış hatta düzensiz olduğu ilan edilmiş obediyanslarca kurulmuş olmasından ileri gelebilir. Fakat bir de şunu düşünün: Anglosakson Masonluğu topluluğunda, İngiltere Birleşik Büyük Locası’nca düzenli olarak benimsenmiş ve kardeşçe ilişkiler kurulmuş olan obediyansların sayısı, -ABD’ndeki büyük localar hiç sayılmasa bile- ötekilerden çok daha fazla.

Peki o zaman sorun nedir? Neden büyük localar arasında kurulmasına hiç ses çıkarılmayan hatta izin verilen hatta önerilen ve desteklenen kardeşçe ilişkiler, bir ortak örgüt çatısı altında yöntemli bir şekilde yürütülmesin?

Sitemizdeki masonlar belki bu bağlamdaki belgeleri karıştırıp, İngiltere Birleşik Büyük Locası’nın böyle bir girişime niçin karşı çıktığına ilişkin resmi gerekçesini ortayla koyabilirler.

Bence asıl gerekçe, o resmi gerekçe değil. Asıl gerekçe açıkça söylenmesinden kaçınılan gerekçe.

Nitekim o asıl gerekçe çok eski bir tarihte değil, bundan on küsur yıl önce şu anda varlığı süren bir başka uluslar arası örgüt olan CLIPSAS bünyesinde kendini gösterdi. CLIPSAS çerçevesinde o asıl gerekçeyi ortaya koyan ise  Fransa Büyük Doğusu (Grand Orient de France) oldu; gerek AMI gerekse CLIPSAS’ın en önde gelen kurucu obediyanslarından biri..

CLIPSAS çerçevesinden baş göstermiş olaya bakılarak İngiltere Birleşik Büyük Locası’nın tutumunun gerekçesine ilişkin yapacağım yorum nitelikli açıklamanın bir diğer dayanağı, İngiltere’de hatırı sayılır bir süre yaşamış ve İngilizlerin çeşitli konulardaki tutum ve eğilimlerini hayli iyi bilir olmamdan ileri geliyor.

İngiltere Birleşik Büyük Locası bir uluslar arası mason örgütünün üyesi olmaz; olamaz. Onların lordudur, patronudur, egemenidir, otoritesidir, üstünüdür. Onlarla bir düzeye inemez ve onların da kendi düzeyine çıkmasına kesinlikle razı olmaz. Tek çekincesi ABD’ndeki büyük localardır; bir tek onlara diş geçiremez. Bu nedenle diğer büyük locaların da diş geçirebileceği bir düzeyde kalmaları yani aralarında öyle örgütler falan kurup, başlangıçta salt iletişim amacıyla kurulmuş olsa bile böyle bir örgütün sonradan kazara güç birliği etme organı haline dönüşmesi olasılığı vardır. (İngiltere, şirketleşme ve sendikalaşma konusunda çok deneyimlidir.) Sona birtakım ufak tefek büyük localar, böyle bir güç birliğinden yararlanarak kendisine kafa tutmaya başlar. Hele kendisi de o örgütün içinde olursa, bu kez o diğer obediyanslar aynı masaya oturup onunla aşık atmaya girişir. İyisi mi, böyle bir şey hiç olmasın.

Düzensiz olarak nitelenen mason örgütleri için de durum farklı değil… Bunların arasında kendisi açısından baş ağrısı yarabilecek iki obediyans vardır: Boyutu ve etkin gücü nedeniyle Fransa Büyük Doğusu ve gerek loca gerek üye sayısı sınırlı olsa da stratejik konumu nedeniyle Alpina Büyük Locası. Ancak ötekiler, bunlardan biriyle ya da kendi başlarına bir uluslar arası birlik çerçevesinde örgütlenecek olurlarsa, bu durum İngiltere Birleşik Büyük Locası’nın çıkarları, bir diğer deyişle İngiltere’nin uluslar arası politik ve ekonomik çıkarları bakımından tehlikeli olur.




Bunları yazdım ve kendi açımdan konuyu bitiremedim. Bir sonraki bölüme umarım…
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
28 Yanıt
65446 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 03, 2017, 08:24:27 ös
Gönderen: ADAM
12 Yanıt
12132 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 11, 2011, 05:59:50 ös
Gönderen: ADAM
16 Yanıt
15112 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 23, 2009, 04:56:39 öö
Gönderen: Waldow
0 Yanıt
3935 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 25, 2009, 03:07:32 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3881 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 08, 2011, 10:36:40 öö
Gönderen: ADAM
1 Yanıt
3972 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 06, 2013, 01:57:20 ös
Gönderen: Samuray
2 Yanıt
5331 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 29, 2011, 11:12:08 öö
Gönderen: ADAM
2 Yanıt
5082 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 15, 2012, 11:12:18 ös
Gönderen: hailstorm
0 Yanıt
4950 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 22, 2012, 06:29:46 ös
Gönderen: b12
7 Yanıt
6434 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 16, 2015, 06:27:01 ös
Gönderen: ADAM