Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Türkiye´den ve Dünya´dan ekonomi haberleri  (Okunma sayısı 10361 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Temmuz 13, 2007, 11:53:10 ös
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3120
  • Cinsiyet: Bay

         Petrol 77 Doların Üstüne Çıktı


Brent Türü Kuzey Denizi Ham Petrolünün Varil Fiyatı, 96 Sent Yükselerek, Son 11 Ayın En Yüksek Düzeyi Olan 77,36 Dolardan İşlem Gördü.

Brent türü Kuzey Denizi ham petrolünün varil fiyatı, 96 sent yükselerek, son 11 ayın en yüksek düzeyi olan 77,36 dolardan işlem gördü.

Petrolün varil fiyatı 77 doların üstüne çıktı.

Petrol fiyatları, son iki haftada, 6 dolardan fazla artış gösterdi.Öte yandan Uluslararası Enerji Ajansı, küresel petrol talebinin, gelecek yıl, bu yıldan daha fazla olacağını bildirdi.
                                                               
                                                           13.07.2007


Temmuz 14, 2007, 12:02:12 öö
Yanıtla #1
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3120
  • Cinsiyet: Bay

                  Socar-Turcas'ın Rafineri Başvurusunu Onayladı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, Azerbaycan Ulusal Petrol Şirketi Socar ile Turcas Ortaklığının Adana Yumurtalık Bölgesinde Yapacağı Rafineri İçin Onay Verdi.

 
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Azerbaycan ulusal petrol şirketi SOCAR ile Turcas ortaklığının Adana Yumurtalık bölgesinde yapacağı rafineri için onay verdi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Azerbaycan ulusal petrol şirketi SOCAR ile Turcas ortaklığının Adana Yumurtalık bölgesinde yapacağı rafineri için onay verdi.

EPDK, dün gerçekleştirdiği toplantıda, 4 milyar doların üzerinde yatırım bedeli ile yılda 10 milyon ton ham petrol işleyecek rafineri kurmak için SOCAR-Turcas'ın yaptığı başvuru hakkında uygun bulma kararı aldı.   


Şirket, aynı bölgede rafineriden elde edilecek fuel-oil ile çalışacak 550 MW kurulu gücünde bir elektrik santralı da kurmayı planlıyor. Şirket 1000 kişinin istihdam edilmesi planlanan rafineriden çıkacak siyah ürünleri elektrik üretimi için değerlendirecek ve tamamen motorin-benzin gibi ürünlerin üretimi yapacak. Petkim ihalesinde ikinci olan SOCAR-Turcas'ın EPDK'ya yaptığı başvuruda petrokimya tesisi talebi yer almadı.

GÜNAY: 15 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM YAPILACAK

EPDK Başkanı Yusuf Günay, Adana bölgesi için daha önce Çalık-Indian ortaklığı ve Petrol Ofisi şirketlerinin rafineri başvurularına olur verildiğini anımsatarak, bölgede 15 milyar dolara yakın yatırım yapılacağını, 35 milyon tonluk kapasite oluşacağını kaydetti. Bu yatırımların Türkiye adına gurur verici olduğunu belirten Günay, şu değerlendirmede bulundu:

“Rafineri yapmaları için uygun bulma kararı verdiğimiz üç gruptaki yerli şirketler ve yabancı ortakları, petrol sektörü konusunda dünya çapında deneyimi olan şirketler. SOCAR Azerbaycan’ın milli petrol şirketi, Bakü-Tiflis-Ceyhan projesinde paydaş. Ortağı Turcas güçlü bir dağıtım ağına sahip.

İndian Oil Company dünyada 10-11 tane rafineriyi işletiyor ve ortağı Çalık ile Samsun-Ceyhan petrol boru hattı projesini geliştiriyor. Petrol Ofisi ve ortağı OMV’nin hem ülkemiz hem dünya çapında petrol piyasası ile ilgili deneyimi çok fazla. Bu şirketler Petkim ihalesinde de yarıştılar ve bu bölgede ileride yeni petrokimya tesislerinin de kurulacağını düşünüyorum."

KAMULAŞTIRMA İÇİN HAZIRLIK

Şirketlerin lisans almalarının ardından başlayacak kamulaştırma çalışmaları için hazırlık yaptıklarını açıklayan Günay, "3 rafineride 3 bine yakın insan çalışacak. Dolaylı olarak bu asgari 12 bin insana ekmek sunmak demektir. Bu yatırımlar sıfırdan yapılacak. İşte gerçek anlamda ülkemize doğrudan yabancı sermaye girişi budur" dedi.

SOCAR-Turcas, 90 gün içinde EPDK’ya, Çevresel Etki Değerlendirme Raporu ile Depremsellik ve Jeolojik Zemin Etüdü, Teknik ve Ekonomik Nihai Fizibilite ve Rafineri Proje Dosyalarını sunması halinde rafineri lisansı almaya hak kazanacak. 13.07.2007 


Temmuz 14, 2007, 12:48:23 öö
Yanıtla #2
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3120
  • Cinsiyet: Bay

Türkiye'nin Beş Aylık Faiz Gideri 4.4 Milyar Dolar

Türkiye'nin Faiz Gideri Yılın İlk Beş Ayında, Geçen Yılın Aynı Dönemine Göre Yüzde 25.8 Artarak 4 Milyar 497 Milyon Dolara Yükseldi. Faiz Geliri Aynı Dönemde Yüzde 83.2 Artış Göstermesine Karşın 850 Milyon Dolarda Kaldı.

 
Türkiye'nin faiz gideri yılın ilk beş ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25.8 artarak 4 milyar 497 milyon dolara yükseldi. Faiz geliri aynı dönemde yüzde 83.2 artış göstermesine karşın 850 milyon dolarda kaldı.

Merkez Bankası verilerine göre, yılın ilk beş ayında döviz gelirleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artarak 54 milyar 57 milyon dolara yükseldi. İhracat yüzde 26.2 artışla 42 milyar 909 milyon dolara çıkarken, bavul ticareti yüzde 27.2 artışla 2 milyar 425 milyon dolar oldu.   


Turizm kaynaklı döviz geliri yüzde 12.3 artışla 4 milyar 697 milyon dolara çıkarken, faiz gelirleri yüzde 83.2 artışla 850 milyon dolara çıktı. İşçi dövizlerinde yüzde 8.2 azalarak 390 milyon dolara gerilerken, taşımacılık gelirleri yüzde 38.2 artışla 1 milyar 862 milyon dolar oldu.

Yurt dışı müteahhitlik hizmetleri kaynaklı döviz geliri, yüzde 1.1 azalarak, 361 milyon dolara indi. Diğer gelirler yüzde 22 artarak 2 milyar 988 milyon dolara yükseldi.

Döviz giderleri aynı dönemde yüzde 16.6 artışla 69 milyar 890 milyon dolara çıktı. İthalat yüzde 15.3 artarak 59 milyar 361 milyon dolara yükseldi. Turizm kaynaklı döviz gideri yüzde 16.5 artarak 1 milyar 198 milyon dolar oldu.

Faiz giderleri yüzde 25.8 artışla 4 milyar 497 milyon dolara çıktı. Taşımacılık giderleri yüzde 29.1 artışla 2 milyar 30 milyon dolar, diğer giderler yüzde 20.8 artışla 2 milyar 804 milyon dolar olarak gerçekleşti.

AÇIK YÜZDE 5 AZALDI

Böylece ocak-mayıs döneminde, döviz gelir-gider dengesi açığı (cari açık), geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.3 oranında azalarak 15 milyar 833 milyon dolara geriledi. Döviz gelirinin giderine oranı 5.2 puan artarak yüzde 77.3 oldu. İthalatın döviz gelirlerine oranı 9.2 puan azalarak yüzde 109.8'e indi. Faiz ödemelerinin döviz gelirlerine oranı sabit kalarak yüzde 8.3 oldu. İhracatın döviz gelirlerine oranı 0.8 puan artarak yüzde 79.4'e yükseldi. Faiz ödemelerinin ihracata oranı değişmeyerek 10.5 oldu. İhracatın ithalata oranı 6.2 puan artarak yüzde 72.3'e yükseldi. (ANKA) (Ankara Haber Ajansı) 13.07.2007 


Temmuz 19, 2007, 11:37:32 ös
Yanıtla #3

'Petrol açlığı' artacak
 
Merkezi Paris'te bulunan Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), gelecek yıl dünya çapındaki petrol talebinin önemli düzeyde artacağını açıkladı.
 
Ancak kuruma göre, gelecek yıl arz-talep dengesinde bir sıkıntı olmayacak.

Kurum, Petrol piyasalarındaki eğilimleri inceleyen aylık çalışmasında, bu yıl günlük 1 milyon 500 bin varili bulan petrol talebindeki artışın, gelecek yıl ortalama günlük 2 milyon 200 bin varile ulaşacağını duyurdu.

Bazı önde gelen sanayileşmiş ülkelerin enerji politikalarını koordine eden kurumun tahminine göre, yükselen talebi karşılamak için, OPEC üyesi ülkelerin üretimlerini günlük 600 bin varil daha arttırmaları gerekecek.

Ancak UEA en azından gelecek yıl için bir kriz durumu beklemiyor.

Çalışmaya göre petrol piyasasındaki arz-talep dengeleri açısından 2008, bu yıl ve geçen yıla göre daha rahat geçecek.

Çünkü OPEC'in gelecek yıl için öngördüğü bir milyon varillik petrol artışıyla günlük üretim, 35 milyon 400 bin varili bulacak.

Bu da gelecek 32 milyon 300 bin varili bulması beklenen talebi karşılamaya rahatça yetecek.

UEA son günlerde yaptığı bir çalışmada gelecek beş yıl içinde petrol talebinin yüzde 2,2 artacağı tahmininde bulunmuş ve bu durum, yakın gelecekte bir petrol sıkıntısı yaşanacağı yönündeki kaygıları arttırmıştı.

Ham petrol fiyatları son haftalarda özellikle petrol zengini Nijerya'daki şiddet olaylarının arzı etkileyeceği kaygısı nedeniyle varil başına 76 dolara yükselmişti.

ars longa, vita brevis...


Temmuz 19, 2007, 11:38:29 ös
Yanıtla #4

AB'de nakit paraya kısıtlama
 
Avrupa Birliği'nde kara para aklamayla mücadeleyi hedefleyen yeni yasalar yürürlüğe girdi. Yasalar, birlik içine sokulacak ya da birlikten çıkarılacak nakit para miktarına kısıtlamalar getiriyor.

Birliğe giren ya da çıkan yolcuların, üzerlerinde 10.000 euronun üzerinde nakit bulunması halinde, bir gümrük belgesi doldurmaları gerekecek.

Gerektiği halde üzerlerindeki parayı bildirmeyen kişilerin paralarına gümrük yetkilileri tarafından el konulacak ve AB üyesi 27 ülkenin her biri bu kişilere ne gibi cezalar verilmesi gerektiğine kendileri karar verecek.

AB sınırları içinde nakit akışıyla ilgili olarak ise bu yasalar değil, her bir üye ülkenin kendi koyduğu yasalar geçerli olacak.

Avrupa Komisyonu'nun gümrük işlerinden sorumlu üyesi Laszlo Kovacs, yeni yasaların yasadışı eylemlerini finanse etmek isteyen suçluların nakit para taşımalarını zorlaştıracağını söyledi.

Yasalar, AB ülkelerinde çalışan ve kendi ülkelerine arkadaşları ya da tanıdıkları aracılığıyla para yollayan göçmen işçilerin de hayatını zorlaştıracak.

AB'ye giren ve çıkan nakit parayla ilgili olarak kesin veriler bulunmuyor.

Ancak yetkililer, Eylül 1999 ile Şubat 2000 tarihleri arasında yapılan ortak gümrük operasyonlarında, yolcuların AB'ye giriş ve çıkışta toplam 1 milyar 350 milyon euro nakit para taşıdığını ortaya koymuştu.

Değerli taşlar da eklendiğinde bu miktar 1 milyar 600 milyon euroya çıkıyordu.

ars longa, vita brevis...


Temmuz 20, 2007, 12:10:20 öö
Yanıtla #5
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3120
  • Cinsiyet: Bay

'Petrol açlığı' artacak
 
Merkezi Paris'te bulunan Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), gelecek yıl dünya çapındaki petrol talebinin önemli düzeyde artacağını açıkladı.
 
Ancak kuruma göre, gelecek yıl arz-talep dengesinde bir sıkıntı olmayacak.

Kurum, Petrol piyasalarındaki eğilimleri inceleyen aylık çalışmasında, bu yıl günlük 1 milyon 500 bin varili bulan petrol talebindeki artışın, gelecek yıl ortalama günlük 2 milyon 200 bin varile ulaşacağını duyurdu.

Bazı önde gelen sanayileşmiş ülkelerin enerji politikalarını koordine eden kurumun tahminine göre, yükselen talebi karşılamak için, OPEC üyesi ülkelerin üretimlerini günlük 600 bin varil daha arttırmaları gerekecek.

Ancak UEA en azından gelecek yıl için bir kriz durumu beklemiyor.

Çalışmaya göre petrol piyasasındaki arz-talep dengeleri açısından 2008, bu yıl ve geçen yıla göre daha rahat geçecek.

Çünkü OPEC'in gelecek yıl için öngördüğü bir milyon varillik petrol artışıyla günlük üretim, 35 milyon 400 bin varili bulacak.

Bu da gelecek 32 milyon 300 bin varili bulması beklenen talebi karşılamaya rahatça yetecek.

UEA son günlerde yaptığı bir çalışmada gelecek beş yıl içinde petrol talebinin yüzde 2,2 artacağı tahmininde bulunmuş ve bu durum, yakın gelecekte bir petrol sıkıntısı yaşanacağı yönündeki kaygıları arttırmıştı.

Ham petrol fiyatları son haftalarda özellikle petrol zengini Nijerya'daki şiddet olaylarının arzı etkileyeceği kaygısı nedeniyle varil başına 76 dolara yükselmişti.


bu petrol yüzünden çok insan ölüyor >:(


Temmuz 20, 2007, 12:22:38 öö
Yanıtla #6

yakında petrol sorununun yerini su sorunu alacak o daha da kötü.
ars longa, vita brevis...


Temmuz 20, 2007, 02:05:16 öö
Yanıtla #7
  • Seyirci
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 920
  • Cinsiyet: Bay

Samuel senınle kaynak suyu pazarlayalım
Taslar yerine oturabilecek mi ? İnşaasına basladıgımız yapı nasıl olur da yarım kalır ..


Temmuz 24, 2007, 11:21:52 öö
Yanıtla #8

Çin Barclays'e talip
 
Çin hükümeti, Avrupa'nın en büyük bankalarından biri olan Barclays'in yüzde 7 hissesini satın almak için yaklaşık 14 milyar dolarlık teklifte bulundu. Çin hükümetinin önerisi, İngiliz bankasının, Hollanda bankası ABN Amro'yu satın almak için mücadele verdiği bir dönemde yapıldı.

Barclays, Çin yönetiminin Kalkınma Bankası aracılığıyla önerdiği yaklaşık 14 milyar ve Singapurlu devlet şirketi Temasek'in 2 milyar dolarıyla ABN Amro için verdiği teklifi 93 milyar 200 milyon dolara çıkardı.

Barclays'in ABN Amro'nun satışındaki rakibiyse Royal Bank of Scotland'ın liderliğindeki bir konsorsiyum.

Bu konsorsiyumun teklifiyse 97 milyar 800 milyon dolar düzeyinde.

İhaleyi kim kazanırsa kazansın, bu dünya finans tarihindeki en büyük satış olacak.

Çin yönetiminin Barclays'e yaptığı teklif, büyük dolar rezervlerini ülke dışındaki iş alanlarına yatırma kararı alan Çin'in bu yöndeki son adımı.

BBC ekonomi uzmanı Robert Peston, bu durumu Çin hükümetinin ekonomik gücünü ülke dışına yaymakta kendine güvenen bir hale geldiğinin göstergesi olarak yorumluyor.

Peston ilk heyecan geçtiğinde bazı siyasiler ve iş dünyası liderlerinin ekonomik güç dengesinin Doğu'ya doğru kayıyor olmasından kaygı duyabileceğini de belirtiyor.

Çin hükümetinin çoğu ABD hazine ya da hükümet fonlarına yatırılmış olan 1 trilyon 200 milyar dolarlık döviz rezervi bulunuyor.


 

 
ars longa, vita brevis...


Ağustos 12, 2007, 08:33:25 ös
Yanıtla #9

Mortgage krizi

Uluslararası borsalar düşerken, Merkez Bankaları da piyasalara likidite sağlıyorlar.
Asya borsalarının ardından, Avrupa borsaları ile ABD borsaları ve son olarak ta Güney Afrika borsasında düşüşe neden olan ABD kaynaklı tutsat krizi, uluslararası piyasalardaki belirsizliği artırırken, Japonya, Avrupa ve ABD Merkez Bankaları da, türbülansı yatıştırmak için piyasalara milyarlarca dolar enjekte ettiler.

ABD Merkez Bankası FED'in, piyasalarda ''kredi darlığı'' yaşanmaması için türbülans devam ettikçe yeterli likiditenin sağlanacağını açıklamasının ardından borsalardaki düşüş biraz hafiflerken, Avrupa Merkez Bankası'nın da önemli oranda parayı piyasaya sunması eyleminin, piyasaları yatıştırması bekleniyor.

Uzmanlar, FED'in bugünkü hareketinin, 11 Eylül 2001 olaylarının ardından aldığı önlemleri anımsattığını belirtirken, FED'in, dünden sonra bugün de piyasalara likidite sağlamasının, piyasalardaki çalkantıyı gidermede kararlı olduğunu gösterdiğini vurguluyorlar.
ars longa, vita brevis...


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
1 Yanıt
19248 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 03, 2012, 12:56:32 ös
Gönderen: yazbenide
8 Yanıt
13133 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 09, 2011, 08:04:45 ös
Gönderen: Alşah
14 Yanıt
12195 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 10, 2013, 12:34:08 öö
Gönderen: Caliper
0 Yanıt
3603 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 01, 2007, 02:23:45 ös
Gönderen: Supeluta
78 Yanıt
36810 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 28, 2008, 04:09:23 ös
Gönderen: shemuel
0 Yanıt
4402 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 17, 2011, 11:12:18 ös
Gönderen: Maledictum
0 Yanıt
2351 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 27, 2011, 08:02:13 öö
Gönderen: TUTMOS
0 Yanıt
5029 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 14, 2011, 12:30:36 öö
Gönderen: popperist
ekonomi profesörü

Başlatan abezethibou Mizah

1 Yanıt
2884 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 27, 2012, 07:10:57 öö
Gönderen: NOSAM33
0 Yanıt
7587 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 18, 2015, 02:41:05 ös
Gönderen: Risus