Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: İDEAL TOPLUM YÖNETİMİ TASARILARI – 6 (SON)  (Okunma sayısı 2809 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ekim 10, 2009, 10:37:07 öö
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay




GENEL DEĞERLENDİRME VE YORUM


Platon’un ideal devlet tasarısını, Thomas More’un Utopia’sını ve Tommaso Campanella’nın Güneş Ülkesi’ni dört bakımdan karşılaştırarak bu yapıtlar hakkında genel bir fikir vermeye çalışmış olduğum bu çalışmadan şöyle bir sonuç çıkıyor:

Yazarların hepsi de geçmişteki ve yaşadıkları zamandaki insanlık için ideal devlet ve kurumlar oluşturmamakta, düşüncelerdeki devlet ve kurumlar için ideal bir insanlık tasarlanmaktadır.

Demek oluyor ki, gerek bu üç düşünürün gerekse aynı konuda çalışmaları olan diğer yazarların tasarladığı ideal devlet, ancak bir ideal insanlığın gerçekleşmesinden sonra kurulabilecektir. Böyle bir insanlığın da iyi korunmuş yüksek surlarla çevrili bir kapalı ve kendi kendine yetkin toplum olarak varlığını sürdürebilmesi olanaksızdır.

Dolayısıyla gelecekteki ideal insanlığın ülkesi tüm dünyaya yayılmış, daha doğru bir deyişle “evrensel” olacaktır.

İdeal bir devlet biçimi tasarlayan tüm yazar ve düşünürler, kendi toplumlarının etkisinde kalmakla birlikte çağlarının düşünce sistemini de aşamamışlardır. Örnek olarak alınan üç yazarın her birinin kendi ülkelerindeki durumdan nasıl etkilendikleri, özellikle yönetim biçimi ve ekonomik sistemde belirlenmektedir.

Herhangi bir çağın düşünce sisteminin o çağa özgü nitelikleri olacağı, More ve Campanella’mn çoğunlukla aynı paralelde olmalarına karşılık iki bin yıl öncesinin düşünürü Platon’un hayli farklı olmasından da anlaşılmaktadır.

Nitekim çağımızda bir ideal devlet tasarlanacak olsa, bu tasarı, önceki yüzyılların tasarılarından büyük ölçüde farklı olacaktır. Bunun en önde gelen nedeni de, gün geçtikçe bilimde olduğu gibi düşünce alanındaki gelişmelerin değişim hızının giderek artmasıdır.

Bugünün gerek ve anlayışlarına göre tasarlanacak ideal devletin gelecek için bir ideal insanlıktan oluşacağı kuşkusuzdur. Bu ideal insanlığın özelliklerinin neler olacağı ya da neler olması gerektiği, birçok kurumun ilkelerinde bu arada Masonlukta da anlatılmıştır.
18. yüzyıl ortalarına dek geniş kapsamlı olarak süregiden ideal devlet tasarıları, özellikle gelişmiş Avrupa ülkelerinin içinde bulunduğu ortamın etkisiyle, yerlerini sosyoekonomik öğretilere terk etmek zorunda kalmış, bu modern öğretilerin büyük çoğunluğu da salt materyalist bir felsefeye bağlanmıştır.

Masonluğun temelinin atılması da aynı çağın ürünüdür.

Masonluk, bazı çevrelerin ileri sürüşünün aksine, kendi ideallerini gerçekleştirecek bir dünya devleti kurma emelini gütmemektedir. Ancak, eğer bir ideal devlet kuruluşu söz konusu edilirse, -bu devletin egemenliği evrensel olsun ya da olmasın- toplumu oluşturan insanlığın tanımı Masonlukta benimsenen düsturlarda yer etmiştir.

En demokratik yönetim biçimi, bireyin kendi özvarlığına güvenmesi ve diğer insanlara kardeşlik duygulan ile bağlanması suretiyle, en yararlı ekonomik sistem de eşitliğin sağlanması ve adaletin her şeyin üstünde tutularak korunması suretiyle, en uyumlu sosyal düzen ise bireyin her açıdan özgürlüğe kavuşması fakat başkalarına karşı gerçek bir sevgi ve saygı beslemesiyle, en mutlu dinsel yaşam dogmalar ile batıl inançların reddedilmesi ve toleransın her ortamda öngörülmesiyle gerçekleştirilebilir.

Az önce belirtilmiş olduğum gibi; düşünce alanındaki değişmeler giderek daha yüksek bir hız kazanmaktadır. Dolayısıyla bugünün görüş ve yorumu yakın gelecekte demode olarak nitelendirilebilecektir. Ancak 2400 yıl gibi uzun bir sürenin bile görüş ve öğretisini eskitemediği Konfüçyüs de bir ülkede ideal bir devlet biçiminin oluşturulabilmesi için nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini çizmiştir:
«Devletin düzenlenmesinden önce ailelerin bir düzene sokulması, ondan önce kişilerin kendilerini düzeltmesi, bunun için öncelikle samimî olmayı başarmaları, ancak hepsinden önce dünyayı tüm gerçeği ile ve olduğu gibi görmeye çalışmaları gerekir.»
Eğer insanlar ideal devlet düzenine yönelecek bir ideal insanlık peşinde koşacak ise, Konfüçyüs’ün uyarısına dikkat etmelerinde yarar vardır.

Sevgiler.


ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
0 Yanıt
4062 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 25, 2006, 11:21:56 öö
Gönderen: MASON
6 Yanıt
5115 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 06, 2008, 03:45:22 öö
Gönderen: Original Life
0 Yanıt
3117 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 02, 2008, 03:48:29 ös
Gönderen: shemuel
3 Yanıt
7517 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 02, 2014, 11:35:07 ös
Gönderen: Katharsis
1 Yanıt
4439 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 01, 2012, 09:18:02 ös
Gönderen: NOSAM33
1 Yanıt
3751 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 07, 2009, 08:13:34 ös
Gönderen: ozak1977
2 Yanıt
5692 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 15, 2010, 02:25:22 ös
Gönderen: popperist
2 Yanıt
6379 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 08, 2009, 01:55:14 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
2909 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 09, 2009, 10:17:59 öö
Gönderen: ADAM
2 Yanıt
6740 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 11, 2009, 09:58:32 öö
Gönderen: karahan