Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Yaradan Kavramı  (Okunma sayısı 17953 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ekim 20, 2014, 10:42:43 öö
Yanıtla #50
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 228
  • Cinsiyet: Bay

Yazılanları okuduktan sonra sorularım daha da artarak devam edecek, karşıtlıklar iyice belirginleşmeye başladı.

1-TDK tanrı sözcüğü çoğuldur dedi. yani biri böyle dedi diye ben bunun böyle olduğunu kabul etmem mi gerekiyor? Big bang veya dağılımın yani her şeyin başlangıcında TDK vardı, tanımlamayı yaptı mı diyeceğiz? eğer içinde bulunduğumuz sistemin hertürlü değer yargısını, tanımlamasını olduğu gibi kabul edeceksek bunu adı "teslimiyetciliktir" Herhangi başka toplumun TDK sı bunu şöyle tanımlar, diğeri böyle tanımlar, 1000 sene önce farklı tanımlar, evrim süreci hangi aşamada ise tanım ona göre değişkenlik mi gösterecek?

Her birey nasıl farklı dünyalarda yaşıyorsa herkesin dini inancı ve tanrı veya allahı da farklıdır. Sokağa çıkıp kime sorarsanız sorun "bu forum üyeleri dahil" herkes farklı bir yaradan tanımı yapacaktır. Dinlerin yaptığı tek şey bu inançları düzene sokup tek bir bakış açısı ile ona baktırmaya çalışMAKTır.

Beklentim; masonların nasıl bir yaradana inandıklarını öğrenmek, islamiyette kuran da anlatılır, hristiyanlıkta incil de vb. masonluk bu dinlerin dogmalarını kabul etmiyorsa, ulaşılmak isteneN o yaradan masonlukta nasıl tanımlanıyor.

Lütfen tanım var ise ve eğer kurallara aykırı değil ise anlatılmasını rica ediyorum. eğer açıklamak masonluk kurallarına aykırı ise "aykırı" diyerek kestirip bırakın veya masonlukta kesin bir yaradan kavramı yoktur, herkes kendine göre tanımlar mı deyin.

Soruya yanıt vermek için kutsal kitaplardan girip deist, teist dual gibi tanımlamalarla iyice kafa karıştırmadan net yanıt, mümkün ise

Sorum kesinlikle masonlar allaha veya tanrıya inanıyorlar mı değil.

Alıntıdır:
"Tutucu Masonluk anlayışını benimseyen masonik kuruluşların ritüellerinde Tanrı sözcüğü sık sık geçer; hatta yapılan çalışmalar Tanrı'ya bir sunu (ithaf) olarak nitelenir. Teist nitelikli bir Tanrı inancı zorunlu görülür. "Evrenin Ulu Mimarı" kavramı ile "Tanrı" kavramı özdeşleştirilir. Tanrı "Yüksek Varlık" olarak da anılır.
Gelenekçi Masonluk anlayışını benimseyen masonik kuruluşların ritüellerinde Tanrı kavramına pek ender olarak yer verilir. Masonların belirli birer dinsel inancının bulunması gözetilir; ancak bu inanç tanımlanmaz. Deizm'e yatkın ilkeler benimsenir. "Evrenin Ulu Mimarı" kavramı "Tanrı" kavramıyla eş anlamlı olmak üzere kullanılırsa da, bu konuda bir bağlayıcı açıklama yapılmaz.
"

2- Yukardıdaki açıklamadan ben şunu anlıyorum "dolambaçlı yoldan anlatılmaya çalışılmış ama kısaca denilen masonluk bir "DİN" dir" İlahi dinlerin tamamı tek bir tanrı veya allah a inanıyor, fakat ona ulaşmanın, ona hizmet etmenin, onun kurallarına uymanın yöntemleri farklıdır. Masonlukta da tek bir yaradana inanmak zorululuğu vardır, fakat ona ulaşmanın yöntemi farklıdır, o halde masonluk bir dindir .

3-Semboller: Her şeyin sembol ile anlatılmaya çalışılması ya uzun tanım, kavram, vb varsa kısaca anlatmak içindir, ama bunun ne olduğunun kesin ifadelerle açıklaması önceden yapılır yada resim snatında olduğu gibi duygu, düşünce anlatımıdır, vs.

Nasıl bir yaradana masonlar inanır soruma yanıt alamadım, fakat bir başka sorum daha var. Masonlukta simgelerle anlatımın çok önemli bir yeri olduğunu kavramış bulunmaktayım. Tamam çok güzel, masonluğa giriş törenlerinden önce veya sonra her aşamada kullanılan sembollerin kesin ifadelerle tanımı var mı, bunlar her aşamada kişiye veriliyor mu? yoksa araştır bul, düşün, hisset, iştihareye yat, yaratıcı gücünü kullan mı deniyor? veya bilimsel temelli yaklaşımla mı kişinin kavraması sağlanıyor?


Madem yersizlik alemi aslım
Artık bana tek bir şey düşecek
Yücelip aslıma gitmek


Ekim 20, 2014, 02:14:37 ös
Yanıtla #51
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 718
  • Cinsiyet: Bay

Yazılanları okuduktan sonra sorularım daha da artarak devam edecek, karşıtlıklar iyice belirginleşmeye başladı.

Beklentim; masonların nasıl bir yaradana inandıklarını öğrenmek, islamiyette kuran da anlatılır, hristiyanlıkta incil de vb. masonluk bu dinlerin dogmalarını kabul etmiyorsa, ulaşılmak isteneN o yaradan masonlukta nasıl tanımlanıyor.

Lütfen tanım var ise ve eğer kurallara aykırı değil ise anlatılmasını rica ediyorum. eğer açıklamak masonluk kurallarına aykırı ise "aykırı" diyerek kestirip bırakın veya masonlukta kesin bir yaradan kavramı yoktur, herkes kendine göre tanımlar mı deyin.

Nasıl bir yaradana masonlar inanır soruma yanıt alamadım


Sanırım Sn. Selim ya benim bu başlık altında yazmış olduğum mesajları okumadı, ya da benim verdiğim cevaplar kendisini tatmin etmedi.
Live long and prosper.


Ekim 20, 2014, 02:50:13 ös
Yanıtla #52
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1795
  • Cinsiyet: Bay

         
                 Şimdi bir de kültürün oluşması çıktı karşımıza !. Sayın ADAM'ın belirttiği gibi  tabii ki en büyük maddi etkenin   coğrafya olduğunda  sorun yok. Ama coğrafyanın dışında ki etkenleri de sıfırlayamayız ya ! Dersimiz coğrafya ise; sıralamalı mıyım acaba diye de düşünmeden edemiyorum.
               Yine de bir kültürün oluşmasındaki maddi etkenler arasında iklimin , doğal şartların ve toprak yapısı ile suyun özelliklerini sayabiliriz. Manevi unsurlardan hiç söz etmeyeceğim. Hani derler ya; "beni bir kere anladın, onu  da yanlış anladın" diye.
             
« Son Düzenleme: Ekim 20, 2014, 03:14:36 ös Gönderen: ADAM »
"Vur ama dinle beni"


Ekim 20, 2014, 02:52:19 ös
Yanıtla #53
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 228
  • Cinsiyet: Bay



Sorulara verilen yanıtların yeni sorulara yol açması tartışmayı olması gereken noktaya taşımakta olduğu kanaatindeyim.

Alıntıdır:
"Masonlukta Yaradan'ın tanımlanmasına dönük kesin bir tarif yoktur ki. Ya da ben bilmiyorum. Masonluk, Yaradan denilince ne anlanılması gerektiğini kişinin kendisine bırakır. Yaradan şudur diyerek, Masonları o tarife inanmaya zorlamaz. Ancak kişinin vicdan, spiritüalistizm, Karma, ruhun ölmezliği ve tekamülü ve Nuh'un 7 Kanunu içerikli bir sentez yapması doğru olur.

Kendisi de Derneğimiz üyesi olan Sn. Cihangir Gener'in "Tanrım Sana Dönüyorum" adlı bir kitabı var. http://www.idefix.com/kitap/tanrim-sana-donuyorum-cihangir-gener/tanim.asp?sid=DPD10TSH5S1S2I90R3U5 . Tavsiye ederim."

Önerilen kitabı bir arkadaşım vasıtasıyla edindim. Ancak Retorik bitikten sonra başlayabileceğim.

Yazılarda yaradan kavramına verilen yanıtların hemen hemen tamamında, yukarıdaki paragrafta olduğu gibi masonik düşüncede yaradan kavramı şudur demek yerine biraz ondan biraz bundan, kişinin kendisine kalmış, mevlevilikten biraz, biraz hermetizim, vb açıklamalar yapılıyor.

Tamam tüm bunlardan esinlenilmiştir denmek isteniyor. Ama benim istediğim tüm bunlar derlendiğinde elde olan nedir? kişi bunları okusun, mason ilkerini de öğrensin ve kendisine göre bir sonuç çıkarsın demek  subjektiflik ortaya çıkarır.

Sürekli yenilenen veya evrim geçiren de olsa masonluğun yaradan kavramı şu dur denilmiyor mu?  Ona ulaşmak için izlenecek yöntemlerin tanımlaması, açıklamaları yok mu?
 
« Son Düzenleme: Ekim 20, 2014, 03:11:01 ös Gönderen: ADAM »
Madem yersizlik alemi aslım
Artık bana tek bir şey düşecek
Yücelip aslıma gitmek


Ekim 20, 2014, 03:49:05 ös
Yanıtla #54
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 512
  • Cinsiyet: Bay

Yaradan kavramının tek bir açıklaması olamayacağını, kişiden kişiye değişebileceğini, konunun Sn.Adam'ın diğer soruları hakkında fikir yürütme ve açıklama yapmaktan sıyrılıp, üyelerin sadece tanrı/yaradan kavramı hakkındaki düşüncelerine gelmesinden görülüyor.
Ben bu konuda yaradan kavramını bir kenara bırakarak daha doğrusu fazla irdelemeyerek,diğer sorular ile alakalı görüşlerimi belirtmek istiyorum.

Tanrı/yaradan kavramı inancı olan her kişi için farklı veya benzer anlamlar taşısa da,ortak bir anlamı olan yaradanın yüceliği, inancı olan biri için yaradan/tanrıdan üst bir varlık olmadığıdır.

Masonluğa girmek için yaradana inanmayı öngören kuruluşların yapmış oldukları bir açıklama var mıdır? Bilmiyorum ama masonların amaçlarına baktığımda iyiyi daha iyi yapma, akıl ve bilimsel bilgilerle doğruya ulaşma olduğunu görüyorum.

Bu amaca ulaşmak için çalışmanın yanında bir de hedef olması gerektiğini düşünüyorum. Aslında bu durumu tanrıya veya yaradana ulaşma, yaklaşma olarak nitelendirebilirim. Çünkü benim için en iyi, en doğru kavramı yaradandır.

Tanrı/yaradan kavramı kişiden kişiye değiştiği için, masonluğun kavramın anlamından ziyade kişide bu inancın olup/olmaması ile ilgilendiğidir.
« Son Düzenleme: Ekim 20, 2014, 05:12:34 ös Gönderen: ADAM »
Görmek, varlığın yükselişidir.


Ekim 23, 2014, 04:49:46 ös
Yanıtla #55
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Bu başlık altındaki irdelemelerde, çoğu katılımcının yaklaşımı kendi dinsel inancı yönünde oldu. Nitekim bu nedenle İslam dininden alntılar dikkati çekti.

Oysa Yaradan kavramının bireyin zihnindeki tasarımında belirli bir inanç dizgesinin ya da dinin tanımı gerekmiyor. Bir diğer deyişle, Yaradan kavramı ne kadar çok tanımlanırsa o kadar çok insanlaştırılıyor ve işte o ölçüde asıl olması gerekenden uzaklaştırılıyor.

Üstelik bu kavram bir kişiden diğerine farklı olabildiği için, dinler üstü bir kurum durumunda olan Masonlukta da tanımlanmasından kaçınılması gerekiyor.

Ancak bazı mason kuruluşları bu yansızlığı başaramıyor ve o nedenle de kendilerini evrenselliğin gerisine, "belirli bir inanç çerçevesinde bir araya gelmiş kişilerin topluluğu" düzeyine indirgiyor.Oysa böyle bir koşulu ileri sürmeseler, evrenselliği yakalama şansları var.

Böylece biz bu başlık altında kimi masonları ya da bazı mason kuruluşlarının tutumunu eleştirmiş olduk. Bu olumlu (pozitif) bir eleştiridir çünkü beğenilmez olanın karşısında nasıl yapılması gerektiğine ilişkin bir de öneri getirilmektedir.

Bu başlık altında, bizim açımızdan en doyurucu katkıları Sayın Spock yaptı.

Bu başlık bizim açımızdan sonuçlanmıştır. Ancak bu yaradan kavramı ve masonlukla bağlantılı olmak üzere bir başka  irdeleme yapmak üzere bir başka başlık daha açacağız. O konu "inancın yitirilmesi" sorunu üzerinde olacak.

 
 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
3 Yanıt
9996 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 22, 2011, 08:01:58 ös
Gönderen: NOSAM33
2 Yanıt
4622 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 05, 2008, 01:43:19 ös
Gönderen: dogudan
7 Yanıt
15103 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 20, 2008, 09:18:44 ös
Gönderen: saskin
2 Yanıt
5744 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 15, 2009, 02:55:29 ös
Gönderen: ceycet
26 Yanıt
15946 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 06, 2014, 10:51:19 ös
Gönderen: blackfriairs
7 Yanıt
9681 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 27, 2012, 12:46:38 öö
Gönderen: CAMPANELLA
2 Yanıt
6175 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 19, 2011, 01:44:08 ös
Gönderen: Maledictum
12 Yanıt
9199 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 21, 2011, 08:03:12 ös
Gönderen: Tij
14 Yanıt
8169 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 27, 2011, 05:05:54 ös
Gönderen: ADAM
10 Yanıt
7009 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 02, 2012, 06:54:15 ös
Gönderen: karahan