Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Turkiye`de Masonluk => Konuyu başlatan: ADAM - Nisan 08, 2012, 05:12:23 ös

Başlık: Masonlukta Adaylık
Gönderen: ADAM - Nisan 08, 2012, 05:12:23 ös

Ben bu konuyu aslında Terimler ve Kavramlar bölümü için hazırlamıştım. Fakat çala klavye yazarken, sonu önceden tasarlanmamış olduğundan ve durup dururken öyle bir şekilde bağlandı ki, buraya daha çok yakışacağını düşündüm.

Kısa ama tartışmaya, didiklemeye açık bir yazıdır.





Masonlukta adaylıktan, eski dilde namzetlikten söz edildiğinde, ilk akla gelen, bir mason locasına üye olmak üzere önerilmiş kişidir.

Kimileri bu tanımı farklı yapabilir ve bu tür bir adayı, mason olmak isteyen ve bunun için bir locaya başvurmuş kişi olarak belirtebilir. Öyle ya, başka kurumlarda bu genellikle böyledir.

Ancak Masonlukta bir mason locasına üye olmak üzere başvuran kimseye, genellikle, aday değil de istekli ya da eski dilde talip denir. İstekli olan bu bağlamda genellikle yazılı olan bir istekte bulunmuştur yani eski dilde bir talepname vermiştir. Bu durum onun adaylığını ortadan kaldırmaz, adaylık geçerliliğini sürdürür ama tersi geçerli değildir. Tersi dediğim, bir kişi kendi istemi ya da buyrultusu dışında da aday olabilir. Elbette bu tür bir adaylık, kendi istemi dışında olduğundan, onun açısından bağlayıcı değildir.

Bu bağlayıcı olmayış, Masonluktaki başka adaylıklarda da söz konusudur. Örneğin bir mason, bulunduğu dereceden daha yüksek bir dereceye aday gösterilir. Herhangi bir yerde, bir locada ya da bir masonik organda bir göreve getirilmek ya da seçilmek üzere aday gösterilir.

Aday gösterilmek hiçbir işe yaramaz. Kişinin bunu istemesi gereklidir.

İşte o istemek, istekli olmak, Masonlukta çok önemlidir. Bu, Masonluğa girişte de önemlidir, sonrasında da… İsteksizce, yönlendirilerek, itilerek, zorlanarak, etkilenerek üstlenilen ve yapılan hiçbir iş doğru dürüst olmaz.

Kimi masonlar, daha başından Masonluğa isteksizce girmiştir. Bunların arasında isteyerek değil, salt merak ettiği ve denemeye heveslendiği için girmiş olanlar da vardır. Bundan ötürü Masonluk hep o altındaki boşaltma borusu açık olan havuza benzer. Bir yandan yeni adaylar çıkar; kimisi elenirse de çoğu elekten geçip mason olur; ancak sürekli kalan da azdır.

Bu durum özellikle ülkemizde hayli zamandan beri böyledir. Öyle olmasaydı, Türkiye’deki masonların sayısı bugün olduğunun en azından birkaç katı olurdu.

Umarım ileride olur. Ancak bunun için de masonların yeni adaylara gereksinmesi var; sadece aday olmakla kalmayıp, gönülden istekli olacak adaylara… 



Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: zyteen - Nisan 08, 2012, 09:24:07 ös
syn ADAM , örneğin ben aday olmak istiyorum ne yapabilirim ki? nasıl? hangi yolu izleyebilirim ?
Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: ARCHITECT - Nisan 08, 2012, 10:40:00 ös
Gayet açıklayıcı olmuş. Teşekkürler Sn. ADAM
Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: ADAM - Nisan 09, 2012, 08:32:56 öö

Sayın zyteen adayolmak istiyormuş... Kuşkusuz mason adayı olmak istediğini söylüyor; başka bir şey değil.

Bu konu, forumun Sorular ve Cevaplar bölümünde çok kez irdelendi.

Ancak şimdi ne Sayın zyteen'e gidip o başlıkları bularak okumasını önerelim ne de orada yazılmış olanları kopyalayıp buraya yapıştıralım.

Yapılması gereken iş iki aşamalı. Birincisi hazırlanmak, ikincisi eyleme geçmek.

Birçok mason bu aşamaların birincisini gerçekleştirmeden ikincisini yaptığı için daha öncetkki yazımda sözünü ettiğim sorun çıkıyor ortaya.

Peki nedir bu birinci aşama yani hazırlık?

Önce Masonluğu öğrenmek gerekiyor, anlamak gerekiyor, her şeyiyle ve her yönüyle. Masonluğa Masonluğu bilerek girmek gerek, sonradan öğrenmeyi düşünerek değil.

Bu öğrenme ve anlama aşamasını geçtikten sonra kendini yoklamak gerekiyor, mason adayı olabilmek için gerekli nitelikleri taşıyıp taşımadığına ilişkin...

Aday olma isteminin bundan sonra belirlenmesi gerek, bunlar yapılmadan önce değil. Ola ki Masonluğun ne olduğunu ve ne olmadığını, Masonlukta neyin nasıl olduğunu bir kez iyice öğrenmiş ve anlamış olan bir kişi, mason olmayı isteyebileceği kadar istemeyebilir de... İstemesini sağlayabilecek nedenler kadar istememesine yoml açacak nedenler var.

İstemeye karar verdikten sonra kendi niteliklerini ortaya koyduğunda, kendini mason olmaya uygun bulmayabilir. Bu, onun yetersiz bir kişi olduğu anlamına gelmez. Mason olmaya uygun olmayan bir kişinin yetersiz olduğu söylenemez. Böyle şey yok. Ancak kişi Masonluğun gerekleriyle uyum sağlayamayabilir. Örneğin öyle bir yerde yaşamakta, öyle birs iş yapmaktadır ki, bu durum onun bir loca toplantısına düzenli olarak katılmasına kesinlikle engeldir.  Ne olacak şimdi? Locasının toplantılarına düzenli olarak ktılamayan bir masonun bu kuruma girmesinin kime ne yararı var? 

Böylece Sayın zyteen'i hayli zor duruma sokmuş olduk. Şimdi kendisine soralım bu ilk aşamayı gerçekleştirmiş olup olmadığını... Çoğu kimse bundan sonrasının zor olduğunu sanıyor ama, inanın bunu gerçekleştirmiş olan bir kişi için sonrası hiç de zor değil.


Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: shakespeare - Nisan 09, 2012, 10:19:30 öö
sayın ADAM , izin verirseniz bu başlığa gerek görsel, gerkse içeriği açısından şu video  yu eklemek istiyorum
resimdeki görüntü tamda yazılanlara paralel  nitelikte :)

Wolfgang Amadeus Mozart - Cantata "Laut verkünde unsre Freude" KV 623 (http://www.youtube.com/watch?v=RDhhQeD85Bk#)

sevgiler...saygılar...

Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: ADAM - Nisan 09, 2012, 11:24:04 öö

Sayın Sahnesarsan o ünlü tabloyu buraya eklemekle işin çok daha ötesine geçmiş oluyor.

Masonluk ile bağlantılı olmak üzere gerekli ön bilgileri edinmeyi btirdik. Sonra kendimkizi yoklayıp mason olabileceğimize karar verdik. Sonra adaylığımızı ortaya koyduk. Sonra yöntemine uygun tarzda istekli olduk. Sonra bir locada bizimle ilgili gerekli işlemler yapıldı ve Masonluğa alınmamıza karar verildi. Sonra çağrıldık ve düşünme odasının deneyimini yaşadık.

Bütün bunlardan sonra da sıra Sayın sahnesarsan'ın aktarmış olduğu o ünlü tablodaki uygulamaya geldi.

Sanmayın ki ben burada Sayın Sahnesarsan'a bu aktarımından ötürü  bir yüklenmede bulunuyorum. Hiç de değil. Bu anlatımlarımla bu işin ne kadar çok evresinin olduğunu bir kez daha belirtmeye çalışıyorum. Bilinçli bir mason olmak için bence bunların gerekli olduğu üzerinde duruyorum.
   
Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: ruzber - Nisan 09, 2012, 10:56:11 ös
Sayın Adam ne kadar doğru söylemişsiniz. Her kes kendini hazır hissetmeden, masonluğu tam anlamadan mason olayım derdinde.  Bu siteye ilk üye olduğumda ben de öyle düşünmüştüm, ama her yönüyle düşününce zor olduğu anlaşılıyor, keşke herkes her yönüyle hazır olup olmadığını irdeleyebilse.
Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: zyteen - Nisan 10, 2012, 08:28:02 ös
Sayın ADAM,masonluğun temel kurallarına uygun olduğumu düşünüyorum ....bunun yanı sıra masonluk bir erdemdir bir aydınlanmadır ki hergün bu aydınlanma öğrenilerek büyütülür....yani demem şudur ki masonluk öyle kolayca öğrenilmiyor malesef....Kimbilir belki bugün ben kabul edilmeyebilirim ancak bir gün mutlaka bu kardeşliğin için etkin rol alacağımdan adım gibi eminim ..çünkü ilk olarak inanıyorum ....saygılarımla .....


Bedava peynir fare kapanında olur .......
Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: ADAM - Nisan 11, 2012, 08:37:52 öö


Benim değerlendirişime göre işin "zor" olan bölümü aşıldıktan sonra, kişi mutlaka mason olmak isteyince gerisi çözümlenir.

Mason olmak isteyen kişinin, bu dileğini mason olduğunu bildği kişilere iletmesi gerekir ki, onlar da onun mason olmasını uygun buluyorsa, bir mason locasına önerisini yapsınlar.

Şimdi bu noktada dyebilirsiniz ki "Ya hiç mason tanıdığı yoksa?"... Olacak efendim, çaresiz olacak. Kişi mutlaka mason olmak istiyorsa onları bulacak. Bulamadı mıydı, gidip mason localarının toplanıp çalıştığı binayı bulacak, kapısını çalacak, kapıyı açanlara derdini anlatacak.

Bunları "gerçekleşemeyecek işler" olarak mı görüyorsunuz. Öyle görmeyin. Yanılırsınız. Çünkü öyle değil. Hele mutlaka mason olmak isteyen kişi için hiç değil.

Kendisini bir locaya önerecek masonları bulmak zahmatine katlanmayan kişi, mutlaka mason olmak isteminde değildir. Buna kararlı değildir. Bir geçici hevestir onunki. Bundan çekinen kimsenin ise medeni cesareti yok demektir; bu da onun henüz masonluğa hazır olmadığının göstergesidir.

Armutun pişip ağzına düşmesini siteyenlerin mason olmaya pek heveslenmemesi gerek bence. Gerçi öyle yapmış olan masonlar çok ama işte ben onların ne denli "mason" olduğunun tartışılabileceği görüşündeyim.

Zaten bu aşamadan sonra bir de o masonların aday olduğunu, istekli olduğunu söyleyen o kişinin bir locaya önerisini yapıp yapmamaya karar vermeleri gerek. Bir diğer deyişle bu işin asıl kontrolu mason olmak isteyen kişinin elinde değil, masonların elinde.

Siz burada bana başka zorluklar da çıkarabilirsiniz "Efendim, benim bulunduğum kentte bir mason locası yok. En yakın kent bin kilometre ötede." diye.

Eeee?... Ne olmuş?... Bin kilometre ötede olması gerçekten de, içtenlikle mason olmak isteyen, buna kendince karar vermiş bulunan kişiye engel mi?... Bunu bir engel olarak gören ve göze alamayan kişinin zaten kararlılığı yok. Onun durumu zaten umutsuz.

Butün bu uygulamalarda demek ki ne gerek?... Kişinin mason olmayı kafasına kesinlikle takmış, bunu yaşamının bir amacı haline getirmiş olması gerek. Bunları gözünde büyüten bir kişi henüz kendisini masonluğa hazırlamış sayılamaz.
 
Sayın zyteen şimdi "Ben bütün bunlara hazırım." diyebilir.

Eh, o zaman beklemesine gerek yok. Haydi!... Yolu açık olsun. Kolay gelsin.

Sayın zyteen "Hazırlanacağım." diyebilir.

İyi olur. Gene kolay gelsin.

Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: enelsır - Nisan 11, 2012, 12:36:19 ös
Bu konuya yapılan katkılar kafamda bazı sorular oluşturuyor:

Şimdi, bizim burada irdelediğimiz kişinin bir Masonluk kurumuna üye olabilmesi ve bu yönde çalışmalar, hazırlıklar yapması mı? Eğer böyleyse, bu teknik bir konudur, değerli katılımcılarında değinmiş olduğu üzere azimli bir kişi bu yönde karşısına çıkacak engelleri aşabilir. Bu nispeten kolaydır.

Öte yandan burada irdelediğimiz şey kişinin bir " Mason" olmaya aday olması ise durum biraz daha derinleşiyor sanırım. Çünkü bir Masonluk kurumuna üye olmuş, mason sıfatını almış kişilerin bile kendilerine " Mason musunuz?" diye sorulduğunda " Olmaya çalışıyorum" diye cevap verdiğini biliyoruz. Ben forumumuzdaki masonların değişlerinden biliyorum bunu.

Bütün bunlardan anlıyoruz ki bir masonun gerçek uğraşı asıl Masonluğa kabul edildikten yani az önce teknik detaylar olarak tanımladığım aşamaları aştıktan sonra başlayacaktır.

Şimdi, biz hangi adaylıktan söz ediyoruz. Bir mason kurumuna üye olmaya adaylıktan mı? Yoksa adına Masonluk denilen ve yine masonların bitmeyecek bir yol olarak tanımladıkları bu uzun yolda yürümeye gönüllü olmaya adaylıktan mı?

Aday olacak kişinin önce bunları da kendi içinde cevaplandırıp bir olgunluğa kavuşturmuş olması da kaçınılmaz bir gereklilik gibi duruyor.

Şöyle bir soru da sorulabilir belki: Neye adaylık?

Bütün bunlar benim bu forumdan öğrendiklerimin bana düşündürdükleridir.

Forumumuza üye masonlar şüphesiz daha açıklayıcı anlatımlar yapabilirler.
Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: karahan - Nisan 11, 2012, 07:12:14 ös
Sn.Adam

Açtığınız konu hakikaten önemli lakin ben biraz daha başka pencereden bakmak istiyorum işi sadece masonlukla sınırlandırmak yerine genele yaymak niyetişm.

Zaten hayatta ne iş yaparsanız hangi mesleği seçerseniz seçin o işte başarı ancak siz o işi sevince benimseyince geliyor.Satır aralarında o kadar doğru yerlere temas etmişsinizki insan mason olmayı isteyebilir ama ruhen ve bilgi anlamında hazır olmayınca hırsları ve nefsi ona galebe geliyorsa kısa süre sonra zaten kapının  girişine hızla yürüyor.Mısırdaki inisiye adaylarının durumu bundan farklımı yada sufilerin tekkelerdeki eğitimleri aştıkları her merhale birbirinden zorlu.

Tamam ben oldum istiyorum diyen bir çok aday zordan dolayı yarım bırakıp kaçıyor.Ben bu iş için çok genç ve tecrübesiz yaşların çokta verimli olmadığını insanın en zor ve en geç öğrendiği deneyimin bireyin bizzatihi kendisi olduğunu kendisini bu kadar geç öğrenmeye başlayan bir insanın kendini öğrenmeden ben mason olucam ben derviş olucam yada başka herhangi bir şey deme olasılığı ve olması bence çok düşük.

Masonluk eğer burada dendiği gibi insanın kendini inşa etme zenaatı ise  evet masonluk buna katkı sağlar adayın öncelikle istemesi gereken şey bu konudaki yardımlardır başka türlü istekler ile ne mason olabilir nede sufi.O örnek verdiğiniz tüm olumsuzluklar insanın ne istediğini ve ne alacağını bilemediğinden oluyor.Masonluğu bir futbol klübü yada herhangi bir çalışma derneği gibi düşünüpte hadi bende mason olayım dendimi deneyim başarısız olur diye tahmin ediyorum.

Saygılar
Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: asimov - Nisan 11, 2012, 07:27:45 ös
Merhaba,

Bence adayın önce kendisi niçin mason olmak istediğinl kendislne sormalıdır. Ezoterik bir topluluğa oye olmak insana çekici gelebilir. Ancak olay bu kadar basit mi? Masonluk hakkında bilgi sahibi olmak, entellektüel bilgi birikimine sahip olmak. Masonluğu anlayabilecek kavrayışa sahip olmak. Bir topluluğa ait olma becerisi. Bireysellikten uzak olmak. Paylaşmak.

Zaten birey bu özelliklere sahipse mason adayı olabilir. Ancak mason olabilmek için yine de bu topluluğun yakınında olmak. Mason tanıdıkların olması önemli.

Kendimize sormalıyız: Niçin mason olmak istiyoruz? İsteriz?

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: Arais - Nisan 14, 2012, 12:11:47 öö

         Peki ya Niçin mason olmak istiyoruzun cevabını bulamıyorsak?!.Ben ara sıra soruyorum kendime, mason olmak ister mi yim ? Acaba ! diye; hatta mason olmak için hangi locaya katılsam hanginin yaşayıs ve öğretileri benim duygu dünyama hitap ediyor diye.
       
         Mason arkdaşlar bana kızacaklar ama, varsınlar biraz da kıssınlar hatta beni biraz da eleştirsinler benim onları eleştirdiğim gibi .şımarıklık ve allahtan uzaklaşma gibi duruyor.Bir çok masonun Şımarıklık kısmı şu egoları o kadar şişki kendilerini her şeyin herkesin üzerinde görüyolar oysa ki masonluk onlara tevazü ve her insanın eşit olduğunu ancak farkındalıklar sayesınde bilinç düzeyi bazında farklılaşabildiğini söyler ve bu farklılaşmayı bir üstünlük değilde bir meslek olarak kabul etmelerini söylerken.Masonların böylesine farklılaşma içinden şişkin bir ego ile dolaşmaları oldukça garip.

      Bir çok masonun bilimi üstün kılmak adına agnostik,ateist bir düşünce iççinde olması çokda mantıklı gelmiyor.Allah mı engel olmuş tarihe baktığınızda bilimin gelişmesine dinleri kötü kullanan insanlar mı ?
Tanrının varlığını kabul etmediğini. Farkında lığımızı arttıracağız çok bilgi sahibi olacağız derken de adeta bilgiye ve bilime tapıyorlar.Bunda bir kusur var mı ? Elbette yok.Her şeyin akıl ve belli bir sistemde çözülmesi ve bir sıraya konulması ve gelişime ve değişme açık olmak oldukça mantıklı. Ama dediğim gibi bazen içimi ısıtan bazen de beni buz gibi soğutan masonluğa değilde burada,bu forum da tanıdığım masonlara hayran bir adamım şuan ve kafam bu gibi soru işaretleri ile çokken azalmasına rağmen dolaşan bir adamım.

Localar arasında ki farklıklar muntazam masonluk ve diğeri. İkisi de masonuz diyor ama Muntazam Masonlar diğer locayı yada diğerlerini mason dan bile saymıyor.Akıl bilim mantık derken burada da işe duygular giriyor sanırım. ihtilaf ve parçalanma şişkin egonun bir yansıması

Şimdilik bu kada soru yeter sanırım.

Saygılarımla.

Saygılarımla
Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: ADAM - Nisan 14, 2012, 09:00:59 öö

Bu sabah Sayın Arais'ten açtık...

Bu başlık altında masonlar ile bağlantılı olarak söylediklerinde doğruluk payı var; haksız sayılmaz.

Ancak bu da mason olmayan kişilerin arasında Masonluğa girmeyi düşünenlerin bir mason adayı olmalarına engel değildir. Çünkü hep deriz ya; Masonluk başka,  masoınlar başka. Ben hep diyorum ya; her masoın "mason" değildir.  İşte çoğu masonlar "mason"c olamayınca, Sayın Arais'in dediği olgu çıkıyor ortaya ve biz ister istemez masonlar ile Masonluğu özdeşleştiriyoruz.

Durum her nasıl olursa olsun, bir mason adayı olan kişinin Masonluğa yönelişinde, kendinden önce bu kuruma girmiş olanların varlığı ve uygun görüşü gerekiyor.

Buna karşın mason adayları Masonluğu yüce görüyorsa, kendi masonluk dönemlerinde onun kapsamındaki yanlışları hatta yozlaşma olarak bile niteleyebileceğimiz olumsuzlukları giderme girişiminde bulunabilir. Yetir ki bunun da adayı olsunlar.

Fakat bunun öyle kolay bir iş olduğu, bir kez bozulmuş olanı düzeltmenin kolay olduğu da sanılmasın.  Böyle bir iş, aday iken çok kolay gelir ama adaylık sona erince ne kadar çzor olduğunun da farkına varılır. Nitekim düzelmede gecikme övarsa bunun nedeni, bu konuda o adayların yeterince kararlı olamayışı, dolayısıyla egemenliğin öteki adayların elinde kalışıdır. 

 
Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: günışığı - Nisan 19, 2012, 11:26:44 öö
sevgili ADAM açıklamalar herşey harika. harika olmayan gerçekse bizi aday önerecek kimse olmaması. malesef gerçek bu. sevgiler.
Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: b12 - Mayıs 08, 2012, 04:24:10 ös
sn. adam

çok basit bi adaylık tarifi verdiğinizi düşünüyorum. yanılmıyorsam mason olmak için sizde bulunması gereken kriterler açısından "istek" en son sırayı alıyor. neticede hiç bir masonun silah zoruyla mason yapılmadığını düşünürsek "istek" kavramı geçerliliğini yitiriyor. Mason olmayı istemekle mason olunsaydı ben şu an 33. derece üstad-ı azam olmuştum. zira emin olun türkiye'deki 15bin masonun çoğu masonluğa benim kadar istekli değildir..

peki mason olmak için bulunması gereken asıl kriterler nelerdir?

1 - iyi bir işiniz olacak.. Mimar, doktor, mühendis, avukat gibi mesleklerle uğraşıyorsanız şanslısınız. iş adamı iseniz zaten şanslınız.. bunun dışında kamu kuruluşları ve özel sektörde iyi konumlarda olmak da yeterlidir.

2 -  Mümkünse iyi bir eğitiminiz olacak..

3 -  Çevreniz ve aileniz de çok önemli.. Galatasaray lisesi mezunuyla, mahalle lisesini bitirene aynı gözle bakmıyorlar elbet..

4 - şimdi sizin söylediğinize geldik ; istekli olmak önemli..

şimdi bazı arkadaşlar hemen klavyeye sarılıp ; hayır çok yanlış yorum yapıyorsunuz böyle değil vs.. tarzında bana cevap verecekler. böyle dostlarım emin olun böyle.. siz kabul etmek istemeseniz de iyi bir statü sahibi değilseniz masonluk kapıları size biraz zor açılır.. hatta açılmaz diyelim.

mesela geçenlerde resmi dairelerle ilgili bir sıkıntım oldu, mason bi tanıdığıma danıştım yardım istedim.. o da elinden gelen yardımı yaptı(diye tahmin ediyorum)

işte onun bana yardım edebilmesi için yardım edecek bir pozisyonu olması gerekiyordu.. aksi takdirde masonluğu anlamsızlaşacaktı. umarım leb demeden leblebiyi anlayabilen insanlarsınızdır.. daha fazla ayrıntıya girmek istemiyorum. kör göze parmak şeklinde anlattığımı düşünüyorum..

hadi saygılar..
Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: ADAM - Mayıs 08, 2012, 06:01:22 ös

Sayın b12 forumun pek yeni üyelerinden... Hoş geldi; umarım safalar getirir.

Mason olabilme koşullarıyla bağlantılı olarak belirttikleri bana biraz abartı gibi geldi. Öyle olmayan çok örneğin arasında biri de HKEMBL En Muhterem Büyük Üstadı Remzi Sanver'dir.

Bu arada elbette 33. derece ile Türkiye'de 75 yıldan çok zamandır hiç bulunmayan Üstad-ı Azam unvanının apayrı oluşlarını bir yana koyalım. Burada Sayın b12 farklı bir şey demek istemiş olabilir. Ancak unutmayalım ki burada dünyaya açık bir masonlar sitesindeyiz. Bireysel hoşgörümüz olsa bile, yanlışın yanlışlığını belirtmek gerekiyor ki, başka yerlerde -hele medyada- sıkça yapılan bu yanlışlık burada da yinelenmesin.

Sevgiler.

Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: b12 - Mayıs 08, 2012, 06:12:25 ös
sn. adam..

remzi sanver galatasaray lisesi mezunudur ve şu an özel bir üniversitenin rektörlüğünü yapmaktadır.. bu açıdan yukarıda sıraladığım maddelere zıt bir karakter olduğunu düşünmüyorum. ayrıca yanlış bir "mason adayında olması gereken özellikler" analizi yaptığımı da düşünmüyorum. haa elbette ki benim mason bir arkadaşım var bu kriterlerin hiçbirisine uymuyor diyebiliyorsanız, yazdıklarımın hatalı olduğunu kabul edebilirim.

saygılar
Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: NOSAM33 - Mayıs 09, 2012, 01:52:39 öö
Sayın  b12 ;

Galatasaray lisesi mezunuyla, mahalle lisesini bitirene aynı gözle bakmıyorlar elbet..


Sence bakılmalımı ?

Askerlikte Teskere bırakan teğmenle, Kuleli Askeri lisesi'nden başlayıp ,Harp okulundan mezun olan Teğmen ile eşit olurmu kardeşim.
Nacizane fikrim varsın bizde bu uzun yolun yolcusu olalım sonuçta; kalbimizde MASON olduktan sonra oda yeter Mabed'se oda bu forumda var ,bak Masonlar haftada bir toplanıyor biz ALLAH'a şükür hergün kendimizi geliştiriyoruz ;hocalarımızda bize yol yordam öğretiyorlar ayrıca verebilecekleri bilgileri bizden esirgemiyorlar daha ne isteyelim . Diyeceksin ama gerçekte biz Mason olmuyoruz onada cevabım hadi ordan Kimin veli kimin Deli olduğunu ancak ALLAH bilir derim .Saygılar :-X :-X :-X
Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: ADAM - Mayıs 09, 2012, 09:16:49 öö

Konuyla hiçbir ilgisi olmasa da yanlışı daha açıkça belirtmekte yarar var sanırım.

33. derece Üstad-ı Azam

Masonlukta böyle bir şey yok. 33. derece ayrı. Üstad-ı Azamlık ise 1930'yu yıllarda kaldı. Ondan sonra bu unvanı taşımış bir mason yok. 1950'li yıllarda Granmetr deniyordu. Sonradan ve günümüze dek Büyük Üstat. Fakat 33. dereceyle yine ilgili yok. Bunlar ayrı ayrı uygulamalardır.

Sevgiler.
Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: akcanmd - Aralık 06, 2012, 01:03:22 ös
Sayın Adam,
Harikasınız vesselam. Ne kadar güzel özetlemişsiniz.
Saygı ile,
Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: akcanmd - Aralık 06, 2012, 01:46:55 ös
İstemeyi gerekli görmek,
İstemeye kadar vermek,
istemek, istemek, istemek....
İstemenin ötesine geçmek,
Öğrenmek kana kana ve özümsemek ışığı en küçük atomlarına dek...
Bunlar iyi hoş da ben yeterli olduğunu düşünmüyorum. Özellikle Türkiye'de bunlar yetmez.
Türkiye'de maalesef her işte olduğu gibi Mason'luğa aday olmak veya Mason olmak hususlarında da tanıdıklarınız olması gerektiği kanaatindeyim. Mason olmak için zaten referans gerekiği ifade ediliyor ancak benim kastım bu değil.
Açıkçası "Masonluğa giriş noktasında" bildiğim veya emin olduğum bir husus değil, o nedenle kimseyi itham etme hakkım yok ve etmiyorum da.. Ancak ülkemizdeki yaygın iş görme ve insanları kabul etme şeklimiz bu maalesef. İfadem tamamen bundan kaynaklanıyor.
Umarım yanlış anlaşılmaz,
Esenle kalınız,
Saygı ile
Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: Spock - Şubat 27, 2013, 03:15:53 ös

Kendisini bir locaya önerecek masonları bulmak zahmatine katlanmayan kişi, mutlaka mason olmak isteminde değildir. Buna kararlı değildir. Bir geçici hevestir onunki. Bundan çekinen kimsenin ise medeni cesareti yok demektir; bu da onun henüz masonluğa hazır olmadığının göstergesidir.

Sayın ADAM,

Sanırım adaylık konusunda insanların en çok kafasına takılan konu budur. Yani kendi kendine gidip bir locanın kapısını çalan kişi sayısı tahmin ediyorum ki çok azdır Türkiye'de. Bunun birinci nedeni, insanların böyle bir adaylık mekanizmasının işleyebilirliğine inançlarının olmaması; yani ben de bu forumda sizin mesajınızı okuyana kadar adaylık sürecinin sadece tanıdık bir Mason'un referansıyla başlayabileceğini sanıyordum. İkinci neden ise, sizin de söylediğiniz gibi medeni cesaret. Sanırım kafalarda öğrencilik sırasında bir kıza çıkma teklif ederken yaşanan reddedilme korkusu veya bir işe başvurulduğunda alınan "yeteneklerinizden etkilenmiş olmamıza rağmen şu anda şirketimizde size uygun bir pozisyon bulunmamaktadır. Özgeçmişiniz veritabanımızda saklanacak ve gerekli görülmesi halinde sizinle bağlantıya geçilecektir" tarzı klişe bir yanıt alma çekingenliği bulunmaktadır.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: ADAM - Şubat 27, 2013, 06:09:26 ös

Forumun yeni üyelerinden Sayın Spock çok güzel bir teşhiste bulunmuş doğrusu.

Gerçekten de öyle oluyor. Şunları eklemeli: Kişi mason locaların bulunduğu bir kentte yaşamıyorsa, Masonluğa girmenin zorluğunu hatta olanaksızlığını ileri sürüyor. Bu onun açısından öyle çünkü özveri göstermeye niyeti yok, Masonluğa girmek için içindeki istek yeterli değil. Oysa şunu bilmiyor ve inanmıyor: Masoluğa girme nitelleri olan ve buna çok istekli bir kişi için, bu coğrafi uzaklık engel oluşturmuyor.

Bir de sbu konuyu yeterince ciddiye almayanlar, aslında mason olma nitelikleri bulunmadığı halde, kendilerine dönüp bakmayarak Masonluğun kural ve gerekliliklerinin ağır olduğunu ileri sürenler var.

Elbette kendi başına mason olmak isteyen ve bu bağlamda o medenhi cesareti göstererek girişimde bulunan, bu işi olumlu sonuçlandırmış kişiler azdır ama yok değil.

 
Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: ceycet - Şubat 27, 2013, 06:54:18 ös

Bildiğim kadarıyla,sadece Masonlukta değil,çoğu ezoterik kuruluşlarda üyelik başvurusu veya kabulü için referan olacak kişi veya kişiler aranıyor.
Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: Alşah - Şubat 27, 2013, 09:19:33 ös
      Yeni üyemiz sayın Spock'a öncelikle hoşgeldiniz derim. Nefis bir yazı yazmış. Her ne kadar sayın ADAM olayı kendi bakış açısından  anlatmışsa da , sayın Spock'un anlatısını çok gerçekçi bulduğumu belirtmek isterim.
       Saygılar-sevgiler.
Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: VARLIK - Nisan 30, 2013, 10:13:09 ös
Konu çok aydınlatıcı ve Mason olmak isteyen benim gibi aday adaylarını mutlu edecek türden.

Sn. Adam değindiği ''Masonluğu öğrenmek'' konusunu biraz daha açmasını rica edeceğim.

Öğrenilecek konular asıl özelikle merak ediyorum.

Gerçi Forum içerikleri olsun Kitaplar'dan olsun uzun zaman dır ciddi bilgi topladım.

Teşekkürler
VARLIK
Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: ADAM - Mayıs 01, 2013, 08:03:05 öö

Masonluğu öğrenmek konusu üzerinde dururuz ama önce şu son yazıdaki tapaj yanlışını giderelim ve orada ne denildiğini de anlayalım da öyle yapalım.
Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: VARLIK - Mayıs 01, 2013, 08:34:21 öö
Sn. Adam,

yurt dışın da aldım eğitim ile alakalı, Türkçe yazışmalar da, sıkıntı yaşaya biliyorum. Bu özürümü mâzur görün.

Eğer tekrar konunmuza döne bilirsek, çok sevinirim.

Saygılarımla,

VARLIK
Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: ADAM - Mayıs 01, 2013, 11:29:42 öö

Evet döneceğiz ama şurada ne yazıyor:

uzun zaman dır cittiğ bilgi topladım.

Şunu bir düzeltelim, ona göre yanıt vermeye bakalım.
Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: VARLIK - Mayıs 01, 2013, 12:46:04 ös

Evet döneceğiz ama şurada ne yazıyor:

uzun zaman dır cittiğ bilgi topladım.

Şunu bir düzeltelim, ona göre yanıt vermeye bakalım.

Edit özelliği devre dışı oldu için değişiklik yapamadım. Bilginize !!!
Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: VARLIK - Mayıs 01, 2013, 01:28:46 ös
Konu çok aydınlatıcı ve Mason olmak isteyen benim gibi aday adaylarını, mutlu edecek türden olduğunu belirtmiştim.

Sn. Adam değindiği ''Masonluğu öğrenmek'' konusunu biraz daha açmasını rica etmiştim.

Internet üzerinden ve Kitaplar'dan bir çok bilgi sahibi olduğumu da belirmiştim.

Aday olarak, neleri öğrenmemiz gerektiğini veya özellikle hangi konuların öncelik vermemizi, merak etmekteyim.

Teşekkürler
VARLIK
Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: ADAM - Mayıs 01, 2013, 02:15:53 ös
Sayın VARLIK der ki, internet üzerinden ve kitaplardan Masonluk ile bağlantılı olmak üzere çok bilgi edinmiş.

Buna karşın "Masonluğu öğrenmek" konusunu biraz daha açmamı istiyor.

Demek ki edinmiş olduğu bilgiler kendisine yeterli gelmemiş.

Kim bilir belki başvurduğu kaynaklar, gerek internetteki siteler gerekse kitaplar yeterince açıklayıcı, öğretici bilgi vermiyordu.

Oysa burada, bu sitede dehşetli bir arşiv var ve Masonluğu öğrenmek yolunda Masonluğu öğrenmek isteyen kişiye Türkçe olarak internette başka hiçbir sitede edinemeyeceği kadar çok bilgi verir.

Yeter ki kişi zaman ayırsın ve sitenin tüm içeriğini sistematik bir şekilde incelesin. (Olağan koşullar altında bu iş her gün 3-4 saat ayırmakla birkaç ay sürebilir.)

Sayın VARLIK kendisi için Masonluk bakımından aday adayı diye bir terim kullanmış. Bakın işte orasını bilemem. Bu sitenin öyle bir işlevi yok.

Her ne kadar bu sitede Masonluk masonlardan öğrenilmelidir deniliyorsa da, masonlar burada Masonluğu ayrıntılı bir şekilde anlatmadıkça, kişiler için tek umut Masonluğa girmek oluyor ne yazık ki...

Oysa şunu çok kez söyledim ki, masonların çoğu bir mason locasının üyesi olmasına karşın Masonluğu doğru dürüst bilmiyor. Bilmeyişinin nedeni de kendisinin bunu öğrenmeye istekli hatta kararlı olmayışı, zaman ayırıp incelemeyişi. 

Üstelik her bilen anlatamaz, öğretemez. Özellikle yüksek öğrenim kurumlarında birçok prof olan kişinin konusunu çok iyi bilmesine karşın bir türlü doğru dürüst anlatmayı beceremediğini görmüyor muyuz?

Anlatmak, öğretmek, o bir başka yetenek gerektiriyor.

Bence kişi kendi başının çaresine bakmalı, kendisi öğrenme yolunu tutup öğrenmeli. Nasıl öğrenileceğini bilmiyorsa, önce öğrenmeyi öğrenmeli.

İşte Masonluğu öğrenmenin yolu bu.

Başka bir yol bilen varsa, söylesin, biz de onu öğrenelim.
 


Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: karahan - Mayıs 01, 2013, 02:41:00 ös
Haklısınız sn.adam

Benimde yıllardır forumumuzda gözlemlediğim hep farklı bir şeyler beklediğim heleki masonluğun masonluktan öğrenilir sözünün nasıl ve ne şekilde olacağını hep bekledim durudm.

Sanırım burada kabahat birazda sizde o kadar çok konununz varki masonluk ile alakalı anlatılmış nolsun daha ne yapsın sevgili masonlar hazır biri anlatıyor iken üstelikte bir harici anlatıyor ve yine üstelik fazla itiraz ve yorumda getirmediklerine göre sizin anlatımlarınız belki masonların öğreteceği şeylerdir bilinmez.

Durum mason olununcada eğer böyle ise o zaman sormak lazım kişi neden mason olmak istesin?

sevgi ve saygılarımla
Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: VARLIK - Mayıs 01, 2013, 02:47:37 ös
Sn.Adam,

Açıklamanız için teşekkür ederim.

Benim sorum, nasıl masonluğu öğreneceğim değil. Öğrenirken özellikle nelere dikkat etmem gerektiği. Örneğin hangi konular ve Başlıkları özellikle dikkate almam gerektiğini.

Kaynak olarak Masonlar.org sitesi dışında gine bu Forum da önerilen kitapları ve çevrem de yakın mason arkadaşlarımın önerdiği kaynakları kullanıyorum.

Artık dedğiniz gibi, herkez kendine :)

Saygılar,

VARLIK
Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: ADAM - Mayıs 01, 2013, 03:29:59 ös

Önce soru sahibine yanıt verelim. (O daha kolay)

Şu sıralarda Sayın enelsır Masonluğun amaçlarını g3ündeme getirmiş durumda. İrdeliyoruz. Çünkü önemli. Çünkü bilinmesi gerekli.  Buna Masonluğun ilkelerini eklemeli; onları çok iyi bilmeli. Ardından Masonluğun örgütlenme ve çalışma yöntemi gelmeli. Bunları bilince, geride bırakılmış olan Masonluğun tarihini incelemeye girmeli; özellikle insanların bu bağlamda nasıl uyutulduğunu da iyice öğrenmeli. Bunlar öncelikli olanlardır; sonra ayrıntılara girilir ki o bağlamda Masonluğa karşıtllıklar gerekçeleriyle birylikte incelenirse çok yararlı olur.

Sayın Karahan'ın dediğine gelince... Masonluğun ne olduğunu, Masonlukta neyin nasıl olduğunu bilmek başka, mason olmak başka. Bunu birçok kez tiyatro örneğini vererek anlatmamış mıydık? Bir tiyatro eseri denilince sizin aklınıza ne geliyor. Bir oyunun yazılı metni mi? Öyleyse, işte onu didikleyip duruyoruz. Ancak oyunu sahnede gördük mü? Oyuncularla, yönetmenle, ışıkçıyla, aksesuarcı ile görüştük mü? Sahne arkasında olup bitenleri izledik mi? Kulis'e girdik mi? Bakın orada bir oyuncunun makyajı yapılıyor, izledik mi? Sergileme öncesi ve sonrası da gileme kadar önemlidir; bu bağlamda deneyim edindik mi? Özetle; anlattıklarımız sadece bizdağının su üstünde görünen yanı. Masonlar diyor ki: Bir de biz varız bizde bizden içerde.
 
Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: Arais - Mayıs 01, 2013, 03:43:28 ös
Soru Sayın ADAM'a yöneltilmiş ama ben bir iki cümle ile bu konuda ki düşüçelerimi paylaşmak istiyorum.

Masonluk yolun da dikkat edilecek o kadar çok şey var ki, sayın ADAM hangisini birini size anlatsın, uçu, bucağı olmayan bir derya.Gelişim sonsuzdur ya masonluk da öyle.

 Masonlara sorulan bir soru var.

-Mason mu sunuz ?

-Olmaya çalışıyoruz. derler hep

Geçenlerde İngilizce bölüm de gezinirken sayın MASON, sayın ADAM, ve A.B.D mason bir üyemizin sohbetlerine rastladım.A.B.D.li mason üyemiz söyle diyordu.

""-Yaşım 65 masonluğu daha yeni,yeni anlayabiliyorum. Oysa ki ne büyük bir sorumluluk üstlenmişiz, tam tamam dediğimde ne kadar çok şey bilmediğimin ve yolun başında olduğumu fark ediyorum.""

Basit kuralları olmasına rağmen oldukça zor bir zanaatır masonluk.

Saygılarımla

Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: ruzber - Şubat 06, 2014, 11:39:55 ös
bu forumu iyi değerlendiren kişi kalben isterse ve şartları uygunsa mason olma yoluna girer. Sayın Adam çok doğru söyler.
Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: blackfriairs - Şubat 06, 2014, 11:53:07 ös
 Bilgi bitmek bilmeyen bir durumdur. Masonlukta böyledir. Tahminlerime göre Türkiye'de bilinen Amerika'da , Amerika'da bilinen İskoçya'da bilinmiyor olabilir. Bu sebeple öğrenme bitmeyen bir uğraştır. Öğrenmenin yaşı yoktur diyorum ve çekiliyorum.

Esenlikler
Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: Tace - Şubat 15, 2014, 09:48:21 ös
Bilgi bile bedava değildir.
Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: MERT1988 - Şubat 16, 2014, 01:13:02 ös
Mason olmak için locaya başvurmak yeterli değildir.Büyük olasılık üyelik talebi reddedilecektir.
Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: Risus - Şubat 23, 2015, 05:15:58 öö
Oldukça güzel açıklanmış. 'Hiç bir mason tanıdığım olmadan nasıl önerilirim?' diye soranlar için kısmi bir cevap olmuş. 'Hiç bir mason tanıdığım yok' gibi bir cümle oldukça saçma olur. Kişi zaten çeşitli kültür, bilim, yardım vb. faaliyetlerin içerisinde olur, çevresinde sözü geçen ve güvenilir bir kişi olur, iyi birisi olduğu ve masonluğu araştırdığı, ilgilendiği bilinirse, elbette ki mason kardeşlerden birisi, kişiyle bir şekilde irtibat kurup, gönüllü olup olmadığını anlayacaktır. He bu nasıl olur? Bir tiyatro gösterisinde tanışırlar, 'mason' olan kişi, masonluğu bilmiyormuşcasına sorular yöneltir ve kişinin düşünce gönüllülüğünü test eder. Elbette bu en basit örneği. Gerisini masonlar bilir.

(Revize edildi.)
Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: ADAM - Şubat 23, 2015, 08:35:02 öö

Üyelik talebi niçin "büyük olasılıkla" reddedilecektir?

Bu görüş bir ön yargı mı yoksa bir bilgiye mi dayanıyor?
Başlık: Ynt: Masonlukta Adaylık
Gönderen: mbulut - Şubat 23, 2015, 11:43:56 öö
Sayın MERT1988'e katılmıyorum.

Masonluğu doğru bir şekilde anlayıp,özümsemek,sabırlı, kararlı, samimi,ciddi,anlayışlı, gelişmeye açık,farklı fikirlere saygılı olmak ve ders almak, herhangi bir artniyet beslememek ve bunları uygulayacak kadar cesaretli olmak gerek..

İşte bunları benimsemiş, hayatına uygulamaya çalışan bir kişi locaya başvuracak ve reddedilecek,sanmam..Masonluk önyargılı bir kurum mu ?

Bu ara Mevlana'dan örneklere takılmış olsam da ;

Bir insan bilmiyorsa ne istediğini
Hem seni ziyan eder hem kendini
Dibini görmediğin suya dalmadığın gibi
Emin olmadığın sevgiye teslim etme kendini