Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Masonluk ile ilgili Sorular ve Cevaplar => Konuyu başlatan: MASON - Ekim 18, 2006, 02:20:19 öö

Başlık: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: MASON - Ekim 18, 2006, 02:20:19 öö
Masonluk insana neler öğretir?

Masonluk eskidir, insanlara ve milletlere önemli yardımlar yapmıştır. Sembolizim yoluyla Allahla insan ve insanla insan arasındaki ilişkileri öğretir. Masonluk insanı karekter sahibi yapar, iyiliği yayar, ahengi öğretir. Bu sayede de vasat bir insanın çok arzu edip de nadiren erişebildiği kemale, muhakeme ve mantığın yardımı ile ulaşmasına aracı olur.

Masonluk Allah sevgisi ile kalpleri ısıtır, büyük insani prensip kardeşliği ilham eder, üyelerinden söz ve hareketleriyle bu prensibe uymalarını ister. Böylece birbirlerini aydınlatarak, ihtiraslarını kontrol ederek, sefahatten iğrenerek, sefih bir kimseye kötü bir hastalıkla malul olduğu gibi acıyarak, Masonluk, Evrenin Ulu Mimarının bütün insanlığa!ilham ettiği evrensel, bir öğretidir. Bu temel üzerine kurulmayan hiçbir şey uzun ömürlü olamaz. Bu inancın hizmetkârları, onu anlayan, ona bağlı olan bütün Masonlardır. Bu inançla hareket edenler, iyi hareketleriyle, aşağı ve uygunsuz ihtirasları bırakmalarıyla, çıkarcılığı insanlık mihrabında kurban etmeleriyle insanın muktedir olabileceği iyi ahlaka varabilmek için ortak gayelere ulaşabilirler.

Şeref ve vazife, zamanın fırtınalı denizinde yolalan Masonluk gemisine yol gösteren bir sahil feneridir. Başarı sağlayacağı, mükâfat getireceği, alkış toplayacağı için hareketleri bunlara uydurmak yanlıştır. Ama "bu doğrudur, öyleyse doğru olduğu için yapılması lazımdır" zihniyeti hakim olmalıdır. Buna rağmen hata, musamahasızlık, taassup ve sefahate karşı devamlı harp halinde olmak, ancak hata edenlere acımak, müsamahasızlığa karşı bile müsamahalı olmak, cahillere öğretmek, kötü sefih insanları da tekrar kazanmak için çaba sarfetmek Masonların vazifeleri içindedir.

Allahın varlığını kabul

Ancak Masonluğun ana prensiplerinden olan müsamaha, hiçbir suretle tenkit yapılmayacaktır anlamına alınmamalıdır. Daha çocukluğundan tenkide alıştırıcı bir terbiye almış kimselerde alınganlık kalkar. Hata ve kusurlarımızın düzeltilmesi için tenkite, tenkidi hoş karşılayıp tahammül edebilmek için de sevgiye ihtiyacımız vardır.

İnsansever, felsefi, ilerici olan Masonluk, inanışının esası olarak Allahın varlığını ve ruhun sonsuz olduğunu kabul eder. Gayesi de ahlaki, politik, felsefi ve dini hakikatlerin ve bütün faziletlerin tatbikini sağlamaktır. Bunun vasıtası da tarih boyunca Hürriyet Eşitlik ve Kardeşlik olmuştur. Kanun, nizam, disiplin ve meşru otoritelere tabi olmak suretiyle Masonluk anarşiyi değil hükûmeti ve onun anayasasını desteklemiştir.

Böyle olmasına rağmen Masonluk ne bir politik parti ne de bir dindir. Onu dini bir inanç telakki edenler Masonluğun ruhunu değiştirmiş olurlar. Masonluk bütün dinlerin temeli olan ve eski devirlere ait inançları en saf şeklinde muhafaza ederek öğretir. Elinde mevcut olan herşeyin esası hakikatlere dayanmaktadır. Evrenin Ulu Mimarı tarafından ilk nesillere ilham edilen hakikatlerin bir kısmının bozulduğu ve değiştirildiği de bilinmektedir.

Masonluk evrensel ahlak esasına dayanır. Dünyanın her tarafında yaşayanlara ve her türlü inanç sahiplerine uygundur. Doğrudan doğruya insanların barış ve mutluluklarını ilgilendiren hakikatlerden başka doktrinler öğretmez. Onu politika, cizvitlik, münkirlik gibi yönlere sevketmeye çalışanlar Masonluğun gaye, safiyet ve gerçek yönünü anlamayanlardır. Bu gibi faydasız zorlama yolunu tutanlar ve Masonluğun hakiki mahiyetinden ve saf ruhundan yabancı maksatlara çekenler de vardır.

Özgürlüğe saygı

Bir insanın Mason olabilmesi için aranan nitelikler, Allaha ve ruhun ölümsüzlüğüne inanmak, iyi ahlaklı ve faziletli olmaktan ibarettir.

Masonluk insanın haysiyetini tanır ve onun lâyık olduğu hürriyetine saygı gösterir. Cehalet, itibarsızlık, cürüm ve kanunlara itaatsizlik gibi hususlara ilave olarak, insanlar arasında fark gözetmek, birini diğerinden üstün tutmak gibi şeyleri de kesinlikle kabul etmez.

Bir Masonu başkalarından ayıran en büyük nitelik onun insanlara olan sevgisidir. O, insan neslini büyük bir aile olarak tanır, bu aileyi Evrenin Ulu Mimarının ördüğü olaylar şebekesi içindeki görünmez bağlarla birbirine bağlı kabul eder. Öyleyse Masonun ilk görevi insanlara yardım olacaktır.

Eşitliğin ilk elçisi

Masonluk, üyelerine birbirlerini sevmeyi, hayatın her safhasında birbirlerine yardımcı ve destek olmayı, neşe ve zevklerinde olduğu gibi acı ve kederlerini de paylaşmayı, itibarlarını korumayı, itikat ve inanış bakımından birbirlerinin fikirlerine saygılı olmayı ve hatalarına müsamahalı olmayı öğretir.

Dinsel inanç ve kurallar insanlara kardeşliği öğretti, ama eşitliğin ilk elçisi Masonluk olmuştur. Manastırlarda eşitlik ve kardeşlik vardı, ama özgürlük yoktu. Masonluk bunu da ekledi ve insanlar için üçlü miras olan Hürriyet Eşitlik ve Kardeşliğe sahip çıktı.

Hürriyet insanın kendi üzerine olan egemenliğidir. Bu kişisel egemenlik haklarından birer parça verilerek kamu hakları oluşturulur. Kamu hakkı oluşurken, kişilerin kendi egemenliklerinden verdikleri pay herkes için aynı olmalıdır. Kişinin bu katılma payı eşitliktir. Kamu hakları herkesi korur, kişilere ışık tutar. Kişinin herkes tarafından korunması ise kardeşliktir.

İnsanı en fazla ilgilendiren şey kendi hakları, çıkarları ve görevleri ile ilgili gerçeklerdir. Masonluk da üyelerine bunları öğretmeye çalışır. Aklın gelişmesiyle insan salt kendi haklarını iyi tanımakla kalmayıp, onlara daha çok değer verir, kendi değer ve onurunu daha iyi kavrar. Bu, değer ve onur, insanı özgürlüğünü savunmaya yöneltir. Ama, özgürlük cahil ve zalim olanlar için bir beladır.

Bilgi en yüce amaç

Bilgi, karşılıklı sevgi ve zekâ ile insanların düzeyini yükselterek en iyi öğretene olanaklar sağlayarak, Masonluğun elini uzatmak istediği en yüce amaçtır. Kibir, gurur, büyüklük taslama insanın zayıflıklarıdır. Zenginlik ve mevki çok kere bu zayıflıklara etken olur. Kendini akıllı sanarak büyüklük taslamanın doğru olmadığı Masonlukta özellikle öğretilir. Boş nazariyeler kurarak gururlanmak, bilgisizlikten de kötüdür. Bilgisizlikten, hatalardan ve kusurlardan kurtulma olanağı bulunmayan bir insanın alçak gönüllülüğü, bu zayıflıkların bir kefaretidir. Yani alçak gönüllülük ile zayıflıklar birbirlerini dengelerler.

Masonluk santimantal olmayıp pratiktir. Üyelerinden nefislerine hakim olmalarını ister. Güzel sözler söyledikleri halde fena işler yapmalarını kınar. İlerleme ve yenilikte faydalı olmayı, yüksek mevki ve makamları işgal etmekten daha şerefli sayar. İnsanların yüksek kararlarını ilgilendiren hususlarda sıradan halkın sözcüsüdür.

Hakiki Mason memleketinin şerefini kendi şerefiyle bir tutar. Yurdunun güzelliğini ve itibarını arttırmaya çalışır. İyilik, şefkat ve insanlık gibi yüksek duyguların yalnız kanunlar ve nizamlarla değil, ayni zamanda toplum tarafından da desteklenmesine çalışır. Zulme baskıya karşı savaşanlar memleketlerinin şerefi için çalışıyorlar demektir.

Memleketler her zaman savaş içinde olmazlar. Memleketi için savaşta ölmek şerefi de her vakit herkese her zaman gelmez. Ama barış halinde zulümle sefaletle, cehaletle, taassupla savaşmak için her Masonun imkânları vardır. Bu yönde başarılan büyük işlere iştirak edip şerefine ortak olmak da her zaman mümkündür.
Başlık: Re: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: Itzhak - Nisan 09, 2007, 09:41:10 ös
masonluk insanları sevmeyı ve ınsanlıgı  yuceltmek adına neler yapılacagını ogretmektedirr....
Başlık: Re: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: Bozkurt - Mayıs 15, 2007, 09:03:44 ös
Arkadaslar  Masonluk Hakkında sizin düşünkülerinizi düşünmüyorum....
Başlık: Re: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: SublimePrince - Mayıs 15, 2007, 09:20:37 ös
Arkadaslar  Masonluk Hakkında sizin düşünkülerinizi düşünmüyorum....
Senin dusunmemen bir gercegin oyle olmadigni gostermez. Ben de mavi rengin mavi oldugunu dusunmuyorum ama o renk mavi ;)
Başlık: Re: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: MASON - Mayıs 16, 2007, 07:23:03 öö
Arkadaslar  Masonluk Hakkında sizin düşünkülerinizi düşünmüyorum....

Asla inanmak yada dogru oldugunu kabul etmek zorunda degilsiniz. Bilin yeter. Bizim amacimiz bilgiyi sunmak. Inanmak ve kabul etmek tamamen sizin tercihinizdir. Bunada saygi duyariz.
Başlık: Re: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: Bozkurt - Mayıs 16, 2007, 09:18:01 ös
sayın MasoN saygınıza çok tesekkur ederim size gelince sayın Sublimeprince bunu sölemek istemezdim ama çok ukalasınız biliyorum şu an bende ukalalık yaptım... benden çok daha fazla şey biliyo olabilirsiniz kabul ediyorum bu tavir bu ne yani her yazdığımın arkadasından bir yorum yapmak zorundamısın? elbette yorum yapılır ama tavırlarınız beni çok üzdü lütfen bundan sonra birbirimize daha saygılı olalım ilk başta kabul ediyorum saygısızlık yaptım...hepimiz kardeşiz hepimiz bu vatanın evlatlarıyız sizden çok ozur dilerim inşallah karşılığınıda bekliyorum saygılarımla efendim..'
Başlık: Re: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: SublimePrince - Mayıs 16, 2007, 09:36:23 ös
sayın MasoN saygınıza çok tesekkur ederim size gelince sayın Sublimeprince bunu sölemek istemezdim ama çok ukalasınız biliyorum şu an bende ukalalık yaptım... benden çok daha fazla şey biliyo olabilirsiniz kabul ediyorum bu tavir bu ne yani her yazdığımın arkadasından bir yorum yapmak zorundamısın? elbette yorum yapılır ama tavırlarınız beni çok üzdü lütfen bundan sonra birbirimize daha saygılı olalım ilk başta kabul ediyorum saygısızlık yaptım...hepimiz kardeşiz hepimiz bu vatanın evlatlarıyız sizden çok ozur dilerim inşallah karşılığınıda bekliyorum saygılarımla efendim..'
Haklisiniz ne diyeyim :) Benim en cok kizdigim seylerden bir bir konuda bilgisi olmayan birinin birseyi iddia etmesidir, ve iddia ederken hakaret etmesidir. Siz direk konuya somurgeciler, yalancilar diye girince haliyle sinirlendim.  Saniyorum sinirime yenik dustum. Kusura bakmayin. Baska topiclerde de yazmistim zaten konu hakkindaki dusuncelerimi.

Bundan sonra lutfen bir fikriniz/sorunuz varsa sorunuz, ve o fikrinizi nasil edindiginizi aciklayiniz ki biz de sizin ne acidan baktiginizi anlayalim, duzeyi seviyede tartisalim.
Saygilar
Başlık: Re: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: Ittihatci - Mayıs 17, 2007, 01:16:31 ös
sayın MasoN saygınıza çok tesekkur ederim size gelince sayın Sublimeprince bunu sölemek istemezdim ama çok ukalasınız biliyorum şu an bende ukalalık yaptım... benden çok daha fazla şey biliyo olabilirsiniz kabul ediyorum bu tavir bu ne yani her yazdığımın arkadasından bir yorum yapmak zorundamısın? elbette yorum yapılır ama tavırlarınız beni çok üzdü lütfen bundan sonra birbirimize daha saygılı olalım ilk başta kabul ediyorum saygısızlık yaptım...hepimiz kardeşiz hepimiz bu vatanın evlatlarıyız sizden çok ozur dilerim inşallah karşılığınıda bekliyorum saygılarımla efendim..'
Maalesef ki yine bilmeden konuşuyorsunuz burada sadece yazdığımız için, konuşuyormuş gibi olunamıyor, duygular net anlatılamıyor, yanlış anlaşılıyor vs... Sn. SublimePrince ukala biri değildir.  Öyle biri varsa o da benim. :P Ben neden ukalayım? Çünkü kendi bildiğim yoldan şaşmam ve hep ben bilirim mantığıyla ilerlerim. Sonra sizin yazdıklarınızda pek uygun değil di hem bilmeden yazıyordunuz hemde uygunsuz idi. Soracağınız birşey varsa başlık açıp sorabilirsiniz, kişiye yardımcı olabiliyorlar. Ama ben acemilikten yanlış giriş yaptığınızı düşünüyorum, akşama alışırsınız. ;) Tabii ki hepimiz bu vatanın evlatlarıyız. ;)


NOT: Size hoşgeldiniz diyorum. Merhaba/Hello bölümüne çoğu kişi gibi yeni bir başlık açarsanız size diğerleride hoşgeldiniz diyecektir. :)

Takviye Notu: Burada herkes Mason değil. ;) Sadece Mason ve SublimePrince nickli kullanıcılar mason...
Başlık: Re: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: MASON - Mayıs 17, 2007, 01:35:57 ös
Bizler kadar aktif olmasalarda, diger Mason Kardeslerimizde vardir. Isimlerin altindaki yildiz sembollerinden, kimlerin site tarafindan taninmis Mason oldugu anlasilabilir.

http://www.masonlar.org/masonlar_forum/index.php/topic,567.0.html
Başlık: Ynt: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: Einsof - Haziran 01, 2007, 03:43:51 ös
Bu kadar büyük manevi altyapısı olan bir birliğin sonunda gidip "Fakirler mason olamaz" dusturuna takılıp kalması ne acı değil mi?Malesef parası olmayan insanların "Allah sevgisiyle kalpleri ısınamayacak iyiliği yayamayacak ahengi öğrenemeyecek,Cehalet, itibarsızlık, cürüm ve kanunlara itaatsizlik gibi hususlara mahkum olacaktır..
Ne acı bi durum :)
Başlık: Ynt: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: Universal - Haziran 01, 2007, 04:27:24 ös
Sn Einsof,

Bu konuda lise yıllarımda (ki oldukça uzun bir geçmişe tekabül ediyor) bir felsefe hocamın söylediklerini asla unutmam,

"Düşünmek zenginlere has bir lükstür, çünkü çalışan o sırada ekmeğini kazanmakla meşguldür."

O zamanlar çok kızdığım bu sözün doğruluğunu çalışma hayatına girince gördüm.

Bir bilgi daha, Masonlar zengin değildir ama asgari olarak ortadirekten olmaları beklenir. Hatta üyelik aidatını dahi ödemekte zorlanan çok sayıda emekli olmuş kişi Masondur. Bu insanların zenginliği ise fiziki zenginlikten çok, ruhsal zenginlikten ibarettir.
Başlık: Ynt: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: Einsof - Haziran 01, 2007, 04:32:01 ös
Omnia Tempus Alit
Aktardığın söz çok güzel gerçekten..Geçen gün bi arkadaşım sence Allah nedir nasıl bi varlıktır diye sordu,bende cebinde duruyo şu anda bak görürsün dedim..İnsanlar parayla allahı neden ayrı tutarlar anlayabilmiş değilim :)
Sevgiler..
Başlık: Re: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: Genius Loci - Haziran 01, 2007, 06:20:57 ös
Bu kadar büyük manevi altyapısı olan bir birliğin sonunda gidip "Fakirler mason olamaz" dusturuna takılıp kalması ne acı değil mi?Malesef parası olmayan insanların "Allah sevgisiyle kalpleri ısınamayacak iyiliği yayamayacak ahengi öğrenemeyecek,Cehalet, itibarsızlık, cürüm ve kanunlara itaatsizlik gibi hususlara mahkum olacaktır..
Ne acı bi durum :)


sevgili einsof,
sizin bu fakirlerin mason olamayacağı dusturuna takıldınız kaldınız. sitede niçin olunamayacağına dair bir çok yazı mevcut. Sn. Omnia'nın yaptığı açıklama aslında çok güzel özetliyor.

dünya gailesiyle uğraşan, ailesinin gereksinimlerini yeterli bir şekilde karşılayamayan birisinin mason olduğunu düşünsenize, Loca'da kese dolaştırıldı ve herkes gücünün yettiğince para atıyor içine ona sıra geldiğinde oraya koyabilecek parası yok, yada muntazam ödentisini ödeyemiyor, bu onu daha fazla sorunlu hale getirmez mi?

ayrıca fakir olmayanlar mason olamıyorsa zenginler mason oluyor demektir şeklindeki mantıkta yanlış... mason olabilmeniz için, hayatınızı geçindirebilecek kadar kazanç bekleniyor, ödentileri ödeyebilme, yardımlara iştirak edebilme vs. bunun içinde trilyonlara sahip olmanız gerekmez

Omnia Tempus Alit
Aktardığın söz çok güzel gerçekten..Geçen gün bi arkadaşım sence Allah nedir nasıl bi varlıktır diye sordu,bende cebinde duruyo şu anda bak görürsün dedim..İnsanlar parayla allahı neden ayrı tutarlar anlayabilmiş değilim :)
Sevgiler..

bu görüşünüze katılamayacağım, parayla tanrıyı denklemek pek mantıklı gelmedi bana
Başlık: Re: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: Asi - Haziran 01, 2007, 06:32:47 ös
Bu kadar büyük manevi altyapısı olan bir birliğin sonunda gidip "Fakirler mason olamaz" dusturuna takılıp kalması ne acı değil mi?Malesef parası olmayan insanların "Allah sevgisiyle kalpleri ısınamayacak iyiliği yayamayacak ahengi öğrenemeyecek,Cehalet, itibarsızlık, cürüm ve kanunlara itaatsizlik gibi hususlara mahkum olacaktır..
Ne acı bi durum :)


sevgili einsof,
sizin bu fakirlerin mason olamayacağı dusturuna takıldınız kaldınız. sitede niçin olunamayacağına dair bir çok yazı mevcut. Sn. Omnia'nın yaptığı açıklama aslında çok güzel özetliyor.

dünya gailesiyle uğraşan, ailesinin gereksinimlerini yeterli bir şekilde karşılayamayan birisinin mason olduğunu düşünsenize, Loca'da kese dolaştırıldı ve herkes gücünün yettiğince para atıyor içine ona sıra geldiğinde oraya koyabilecek parası yok, yada muntazam ödentisini ödeyemiyor, bu onu daha fazla sorunlu hale getirmez mi?

ayrıca fakir olmayanlar mason olamıyorsa zenginler mason oluyor demektir şeklindeki mantıkta yanlış... mason olabilmeniz için, hayatınızı geçindirebilecek kadar kazanç bekleniyor, ödentileri ödeyebilme, yardımlara iştirak edebilme vs. bunun içinde trilyonlara sahip olmanız gerekmez

Omnia Tempus Alit
Aktardığın söz çok güzel gerçekten..Geçen gün bi arkadaşım sence Allah nedir nasıl bi varlıktır diye sordu,bende cebinde duruyo şu anda bak görürsün dedim..İnsanlar parayla allahı neden ayrı tutarlar anlayabilmiş değilim :)
Sevgiler..

bu görüşünüze katılamayacağım, parayla tanrıyı denklemek pek mantıklı gelmedi bana

Bu klasiktir. Fakir edebiyati yapmak en kolay islerden birisi.
Dinimiz bile zekat konusund, ve birden fazla konuda "kendine ve ailene bakabiliyorsan" "seni zora sokmayacaksa" "imkanin elvriyorsa" tarzi telkinlerde bulunurken bir dernegin uyelerine koydugu sartlar neden bu kadar tartisiliyor anlamiyorum.

Fenerbahce klubune de Galatasaray klubune de genelde parasi olmayanlar uye olamaz (en azindan uyelik ucretini odeyemeyecek olanlar). Hic bunlar elestirilmez ama sirf mason oldugu icin her seyi elestirilir.

Sacma geliyor bana.
Başlık: Ynt: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: Itzhak - Haziran 01, 2007, 06:55:23 ös
Masonluk oncelıkle durup durup neden fakırler mason olamıyor ? demekten sızı alıkoyar ve sebebını arastırmanız ıcın sıze ılham verır yanı gercek bılgıyı bulmak ıcın işte masonluk boyle birseydır...
Başlık: Ynt: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: LuckyEye - Haziran 01, 2007, 06:59:13 ös
Alıntı
Masonluk oncelıkle durup durup neden fakırler mason olamıyor ? demekten sızı alıkoyar ve sebebını arastırmanız ıcın sıze ılham verır yanı gercek bılgıyı bulmak ıcın işte masonluk boyle birseydır...

İlk defa duydum bu fonksiyonunu Siz nerden biliyorsunuz?
Başlık: Ynt: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: Itzhak - Haziran 01, 2007, 07:01:55 ös
Kanaatımce boyle olmalı ve masonluk bilim ve arastırmayı desteklemelı sadece yorum..Elbette Mason degılım..Anlatmak ıstedıgım Fakırler neden Mason olamıyor dıye dusunup duracagına arastırırsın ve sonuca gercek sonuca ulasırsın...Hepsi bu kadar
Başlık: Ynt: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: LuckyEye - Haziran 01, 2007, 07:03:40 ös
Anladım ifadelerinizde kesinlik ibaresi vardıda bir an için yorum olduğunu idrak edemedim
Başlık: Ynt: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: tcorbaci - Nisan 27, 2008, 02:01:55 öö
Özgürlüğe saygı başlığı altını okuyup katılmamak elde değil..

Amerika da köleliğin kaldırılmasında fikir ve eylem olarak en çok çalıştığına inandığım insan Thomas Jefferson dur ve kendisi Masondur...Kendisi bugünkü faşist Amerikan devletinin değil bundan yıllarca önce temelleri atılan Özgürlükler , Umutlar ülkesi  Amerikanın  kurucularındandır..

Elinde kölelik gibi ücretsiz bir üretim faktörü varken insanlığa yakışmayan bu müesseseyi kaldırmak için çok çalışmışır.
Başlık: Ynt: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: naacal - Şubat 01, 2009, 02:04:05 öö
masonluk bence insana, ışığı aramak için gerekli yöntemi ve düşünce sistemini öğretiyor...

saygılarımla,
Başlık: Ynt: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: ceycet - Mayıs 22, 2009, 10:40:52 öö

Bence,aldığını vermeyi öğretir.
Başlık: Ynt: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: quadriga - Haziran 30, 2009, 03:35:25 öö
O kadar açık ki maddi anlamda fakir olanların neden mason olamayacağı.

Ayrıca hiçbir insan fakirliğe mahkum değildir. İnsan sadece gözlemde bulunmalı ve kafasını kullanmayı bilmeli, gerisi gelecektir. Yani önemli olan tek şey nasıl isteyeceğini bilmektir. İnsan yeter ki ne yapıyorsa severek yapsın... Herşeyi başarır, hem maddi hem manevi olarak başarıya ulaşır, evet.
Başlık: Ynt: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: naacal - Temmuz 22, 2009, 12:11:31 öö
" Memleketler her zaman savaş içinde olmazlar. Memleketi için savaşta ölmek şerefi de her vakit herkese her zaman gelmez. Ama barış halinde zulümle sefaletle, cehaletle, taassupla savaşmak için her Masonun imkânları vardır. Bu yönde başarılan büyük işlere iştirak edip şerefine ortak olmak da her zaman mümkündür.  "

düşünüyorum ki eğer sayın mason'un yazdığı ilk yazı bir bütün olarak değerlendirildiğinde bu cümle hemen hemen tüm metni özetliyor. Barış halinde sefaletle, cehaletle, taassupla savaşmak... İşte bu savaş asıl zor olan değil mi ? zaten insanlık bu savaşı kazandığı zaman insanlık aydınlanacaktır . Bir kez daha anlıyorum ve teşekkür ediyorum dünyayı bu fikirlerle aydınlatacak insanların bu fikirler konusunda hiçbir ön yargıya sahip olmaması gerekir diye düşünüyorum ve üzerimizdeki şemsiyeyi kaldırdığımızda bizde bu şerefe ortak olacağız.

saygılarımla
Başlık: Ynt: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: popperist - Ağustos 30, 2009, 12:36:52 öö
MASON'un başlangıç yazısını okudum. İçinde kötü bir şey bulamadım. Buna göre, benim anladığım, iyilikle, mantıkla ve bilgiyle insanların barış içinde yaşamasına olanak sağlayan bir fenomen masonluk.

Ben şöyle bir şey düşünüyorum. Masonluk eskidir denmiş. Öyledir. Doğrudur. Ancak günümüzde, ve günümüz konjonkturunde, masonluğun savunduğu bu değerler de artık sistemleşip siyaset ve ahlak felsefelerinde kendine yer bulmuştur.

Bu anlamda ben Masonluğu Liberalizme yakın buldum. Ben de zaten siyaset felsefesinde liberalizmi, ahlak felsefesinde ise özgürlüğü benimsedim.

Şöyle düşünüyorum. Liberalizm, dünya gündemine oturduğu ilk zamanlarında, alaylı halk tarafından hoş karşılanmamıştı. Onun "özgürlük" tanımını, halk sanki kendi değerlerinin artık kutsanmayıp, başka değerlerin kutsandığını farzederek, hatta kendi değerlerinin (dini değerleri tabii ki) iyiden iyiye bir kenara atıldığını düşünerek algılamış ve bu özgürlüğe karşı çıkmıştı.

Sanırım bugün anti masonik yayınlarda ve propagandalarda halen masonluğun "din" karşıtı gibi görünmesinin en büyük sebebi, geçmişteki insanın mutlak dünyasına devrimlerle aniden giren liberalizmi yanlış yorumlaması sebebiyledir. Liberalizm, bugün hala aşırı dindarlarca fazla serbest bulunur, ve fazla serbest bulduğu için de fazla düşünülmeden din karşıtı kabul edilir.

Halbuki kabul şartlarında Allah'ın bir olduğuna dair bir şart var.

Benim anlamadığım, neden masonluk halkın hala süren bu endişesine yeterli yanıtı veremiyor?

Sanırım fazla uğraşma gereği duymuyor.

Bir de şöyle düşünüyorum. Masonluğun fonksiyonu, bugün eskisinden daha çok azalmıştır. Çünkü Masonluğun bu düsturlarını, bugün çok az bir farkla Liberalizm savunuyor, ve dünyayın her yerinde liberal değerler el üstünde tutulduğuna göre, masonluk liberal devrimi toplum nezdinde başarmıştır. Bu yüzden fonksiyonu eskisi kadar hissedilmez.

Eğer hala bir fonksiyonu varsa bu ne olabilir?

Şimdiden teşekkürler.


Başlık: Ynt: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: ceycet - Ağustos 30, 2009, 11:15:35 öö
MASON'un başlangıç yazısını okudum. İçinde kötü bir şey bulamadım. Buna göre, benim anladığım, iyilikle, mantıkla ve bilgiyle insanların barış içinde yaşamasına olanak sağlayan bir fenomen masonluk.

Ben şöyle bir şey düşünüyorum. Masonluk eskidir denmiş. Öyledir. Doğrudur. Ancak günümüzde, ve günümüz konjonkturunde, masonluğun savunduğu bu değerler de artık sistemleşip siyaset ve ahlak felsefelerinde kendine yer bulmuştur.

Bu anlamda ben Masonluğu Liberalizme yakın buldum. Ben de zaten siyaset felsefesinde liberalizmi, ahlak felsefesinde ise özgürlüğü benimsedim.

Şöyle düşünüyorum. Liberalizm, dünya gündemine oturduğu ilk zamanlarında, alaylı halk tarafından hoş karşılanmamıştı. Onun "özgürlük" tanımını, halk sanki kendi değerlerinin artık kutsanmayıp, başka değerlerin kutsandığını farzederek, hatta kendi değerlerinin (dini değerleri tabii ki) iyiden iyiye bir kenara atıldığını düşünerek algılamış ve bu özgürlüğe karşı çıkmıştı.

Sanırım bugün anti masonik yayınlarda ve propagandalarda halen masonluğun "din" karşıtı gibi görünmesinin en büyük sebebi, geçmişteki insanın mutlak dünyasına devrimlerle aniden giren liberalizmi yanlış yorumlaması sebebiyledir. Liberalizm, bugün hala aşırı dindarlarca fazla serbest bulunur, ve fazla serbest bulduğu için de fazla düşünülmeden din karşıtı kabul edilir.

Halbuki kabul şartlarında Allah'ın bir olduğuna dair bir şart var.

Benim anlamadığım, neden masonluk halkın hala süren bu endişesine yeterli yanıtı veremiyor?

Sanırım fazla uğraşma gereği duymuyor.

Bir de şöyle düşünüyorum. Masonluğun fonksiyonu, bugün eskisinden daha çok azalmıştır. Çünkü Masonluğun bu düsturlarını, bugün çok az bir farkla Liberalizm savunuyor, ve dünyayın her yerinde liberal değerler el üstünde tutulduğuna göre, masonluk liberal devrimi toplum nezdinde başarmıştır. Bu yüzden fonksiyonu eskisi kadar hissedilmez.

Eğer hala bir fonksiyonu varsa bu ne olabilir?

Şimdiden teşekkürler.






Sayın Popperist;

Kanımca,masonluğun siyasi bir birliktelik kaygısı yok ve hiç olmamış.Daha çok,akıl ve vicdan süzgecinden geçmiş,ahlaki bir oluşum tesis etmeye çalışıyorlar.Dolayısyla insanların siyasi kimliklerinden ziyade toplumda kabul görmüş ortak erdemler ile ilgileniyorlar.Erdemli,ahlaklı,özgeci insanlar yetiştirmeyi,insanlığın istikbali adına misyon olarak kabul ettiklerini düşünüyorum.Onun için insanlar arasında seçim yapıyorlar;mason adaylarını kendileri belirliyorlar.Bu nedenle bugüne kadar mevcut durumlarını,revizyona uğramadan muhafaza edebilmişler.Ulvi gayelerinin hedefine ulaşmasını yürekten diliyorum.


Saygılarımla
Başlık: Ynt: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: popperist - Ağustos 31, 2009, 09:46:48 ös
Siyasi birliktelik kaygısını net olarak duymayabilirler. Ancak masonluğun tarihte çoğu siyasi devrimi desteklediğini biliyoruz. Gerek Amerikan devrimi olsun, gerek Fransız devrimi olsun, masonlar aktif siyasal bir rol üstlenmişlerdir. Çoğu modern devleti şekillendiren başlıca siyasal olaylara bakarsanız, masonların da aktif olarak çalıştığını görebilirsiniz. Bizim İttihat ve Terakki içinde de mason üyeler vardı mesela.

Ve bu, sizin dediğiniz gibi "Erdemli,ahlaklı,özgeci insanlar yetiştirmeyi,insanlığın istikbali adına misyon olarak kabul ettiklerini düşünüyorum." düşüncesine uyan bir durum.

Bakın burada humanist bir düşünce var. Söz konusu devrimlerde de, hatta Türk devriminde de hümanist söylemler vardı. Yani insanlığı, daha ileri bir seviyeye ulaştırmak için çabalamak, eğer masonluğun bir düsturuysa, siyasal devrimler ve genel olarak siyasal teoriler de aynen bunu amaçlarlar.

Yani ne kadar "siyasal bir misyonumuz yok" denilse de, aslında amaçlanan "kardeşlik" siyasi konjonkture uyan bir misyondur.

Zaten başka türlü de düşünülemez. İzin verin açıklayayım.

Burada bu sayfada da "sır" "ışık" "ezoterizm" vb.. metafizik kavramlar konuşuluyor mesela. Masonların ketumluğundan, sır tuttuklarından, gizli bir öğretiden, gizemli bir "ışık" metaforundan bahsediliyor. Bunlar bir ezoterizm midir? Evet öyledir. Ezoterizm de halka inemeyeceğine göre, Masonluk hem siyasal olmadığını, ve hem de "insanlığı ileri bir seviyeye ulaştırma, insanlığın istikbali için çalışmayı" nasıl söyler?

Bunu söylerse, yani insanlık için bir idealleri olduğunu söylerlerse "siyasal" değildir diyemeyiz (Nitekim siyasete yön veren ideolojiler de, ideallerden beslenir. İdeoloji İdea'dan gelir. Tüm ideolojiler, kaba tabirle halkı belli alışkanlıkları kullanmak için ikna etmeye çabalarlar). Yok eğer böyle değilse, siyasi bir amacı yoksa, toptan "insanlık" için bir amacı olamayacağı, olsa bile bunu kitlesel eğitim vermeden, net bir ideolojiye sahip olmadan, teker teker seçtikleri bireyler üzerinden başaramazlar. Hele kabul ettikleri üyelere "burada öğrendiklerini dışarıda açıklamayacaksın" gibi şeyler söylüyorlarsa, bunu hiç bir zaman başaramazlar. Orada her ne öğreniliyorsa, ve bu halka açıklamadan nasıl "insanlığın istikbali" adına insanlığı biçimlendirecekler? Hem toplum adına bir şeyler yapıldığından söz ediliyor, hem de tam olarak ne yapıldığı saklanıyorsa, bunun bir anlamı olur mu?

Anlamı olmaz, bunun için tarihte masonlar (çoğu devrimde ve siyasal olayda) gördüğümüz üzere etkin bir rol oynamışlardır. İnsanlık için çalışmak, kapalı kapılar ardında sır tutmakla değil, siyasete yön vermekle sağlanır.

Ama bugün hakikaten böyle bir çaba içinde değiller. Bu yüzden ben yukarda masonluğun fonksiyonunu artık yitirdiğini söyledim. Bugün masonluğun yerini özgür tartışma ortamı aldı bile. Özellikle de liberalizm, insanlığın barış içinde yaşaması için yeterli asgari müşterekleri ( sizin dediğiniz erdemi, rasyonel ahlakı, özgeciliği, eğitimi, vb..) sağlıyor.

Bu sorularıma burada bir mason üye cevap verse daha iyi olur.

Başlık: Ynt: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: Genius Loci - Eylül 01, 2009, 12:38:20 öö
Sn. pooperist,

aslında yazınızda siz de bir noktayı vurguluyorsunuz.  "tarihte masonlar (çoğu devrimde ve siyasal olayda) gördüğümüz üzere etkin bir rol oynamışlardır" neden Masonluk demediniz de Masonlar dediniz?
Çünkü Masonluğun siyasi birhedefi amacı eylemi yoktur olmaz. O en saf haliyle bir ahlak okuludur. Harici alemde Masonluk yoktur orda sadece Masonlar vardır. Oyüzden Masonluk bir çok devrimi desteklememiştir, Masonlar ilerici pek çok devrimde öncü bir rol oynamışlardır.

Masonluk hem siyasal olmadığını, ve hem de "insanlığı ileri bir seviyeye ulaştırma, insanlığın istikbali için çalışmayı" nasıl söyler?
diye sormuşsunuz. illa tekamülü sağlamak için siyasal olmak mı gereklidir? Bu ahlak okulunun rahlesinden geçerek daha iyi birer insan olan, iyi insanların var olması da ve bunlara devamlı yenilerinin eklenmesiyle geçmişten geleceğe hiçbir kopukluk olmaksızın zincirin halkasını genişletmesi de nihayetinde insanlık için ve onun istikbali için değil midir?

İşte daha iyi birer insan olanlar, bu ahlak okulunun üyeleri bu gelişimleri sebebiyle harici hayatta pek çok devrimde öncü rolü oynamış olamazlar mı? Bu da nihayetinde Masonluğun bir başarısı değil midir? Bunları yaparken bir Mason illa sırları ifşa etmek zorunda da değildir. Halka açılmak için... O Masonluk'tan edindiklerini yogurur ve ortaya bir eser çıkartır. Bu eser Masonun kendisidir. Çünkü insan herkesten ve herşeyden evvel en çok kendine yardım edebilir. Kendine yardım eden ve kendinden görenini hayran bırakacak bir eser var eden, sonunda ve mutlak topluma, insana ve insanlığa yardım eder.

Ez cümle, eğer ahlak ve erdem bir gün fonksiyonunu yitirirse o gün Masonluk da fonksiyonunu yitirir.

Sevgi ve Saygılarımla.

ps: Mason üyelerin cevaplamasını istemişsiniz, ancak ben de hazzettiğim biçimiyle bir cevap vermek ve aslında uzun süren söz orucumu da bu biçimde bozmak istedim.
Başlık: Ynt: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: popperist - Eylül 01, 2009, 08:26:04 öö
Sayın SkullG

Açıklamanız gayet mantıklı.

Belki ben, masonlar ile masonluk kurumu arasında katı bir bağ farzettiğimden durumu böyle algıladım.

Ben de masonluğu, sadece bireysel amaçları olan, bireysel bir okul gibi görme eğilimindeyim. Tıpkı 12.yy Anadolu tekkeleri gibi, birey olarak okula kabul olunan insanı bir seviyeye çıkarıyor, sonra bu insan kanadıyla, toplumu (dolaylı yoldan) etkiliyor. Nasıl ki Şeyh Edebali'nin tekkesinden bir Osman Bey çıkmış ve sonuçta devlete bir düşünce temeli sağlamışsa, masonluk da tarihteki ilerici devrimlere insan kaynağı sağlamış olabilir.

Fransız devrimindeki masonik atmosfer de, yine masonluk kurumunun değil, fakat masonların kendi inisiyatifiyle ortaya koydukları bir durum olabilir. Kurumsal bir hedefin değil, fakat bireysel bir amacın ürünü olabilir bu devrimler.

O halde Masonluğun tanımında, "insanlık" gibi kolektivist terimler yerine, "insan" gibi tekil kavramlara biraz ağırlık verilmesi yerinde olacaktır. Ben, bu çelişkiyi gördüğümden biraz kafam karışmıştı.

Cevabınız için teşekkürler. Herhalde bir mason da ancak bu cevabı verebilirdi. Katılmadıkları bir yer varsa bilmek isterim.
Başlık: Ynt: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: terzi - Ocak 19, 2011, 11:11:10 ös
Sayın,Omnia Tempus Alit  sizleri tanımak ve bilgiye ulaşmak için burdayım...aklımda yaşama dair çok fazla soru var.Aslında cevap nerde yolunu en azından biliyorum..ama hala insan özelliğimi kaybetmedim:)aceleci ve hoyratım..kendi derinliklerime zaman zaman iniyorum ama ormanda kaybolmuş gibi boş bakışlar ve ruhla dolaşıyorum tanımıyorum bilmiyorum ki isimlendireyim.:)her neyse bunlar benim yaralarım..bu kadarını bilerek ekledim..belki aynı yolculuğu deneyen ve bilen vardır diye..Neyse diyeceğim o dur ki..''Düşünmek zenginlere has bir lükstür, çünkü çalışan o sırada ekmeğini kazanmakla meşguldür''sözünüze katılmıyorum.ve içlenip kızıyorum..niye???kızıyorum çünkü..siz benim önümü kapatıyorsunuz...bu güne kadar düşünenler ya da arayanlar sorumun cevabına yaklaştı ama bulamadı...belki diyorum denemeyenler bilir...yani aramaya başlarlarsa bulurlar..bugüne kadar deneyenlerden hiç umudum yok...ama insanlar bahaneler ardında yaşamaya devam ederse,asla onu bulamıyacağım...bu arada eklemek isterim..ben o çok çalışmak zorunda olanlardanım...ya da hayatı etiketi üzerinden öğrenenlerden:))dene ve yanıl...yaşam şeklim sanırım bu...yinede:)ben hala sizin düşünmek  ama benim aramak dediğim şeyi yapıyorum..yeniden saygılarımla..Konun açılış tarihine bakınca olası geç kalmış bir yazı olacak bu..ama hayatın her köşesine iz bırakıyorum..bilen beni bulsun diye...
Başlık: Ynt: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: rankarr - Ocak 20, 2011, 12:06:14 ös
Masonluk bilgiye ulaştırdığı gibi insana sabrıda öğretiyor..
Başlık: Ynt: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: ADAM - Ocak 20, 2011, 12:52:41 ös

Bu başlık altında pek çok yazılmış...

Ben o yazılmış olanları bana göre doğrularını ya da yanlışlarını hiç irdelemeden, sadece şu başlıkta soruya kendimce yanıt vermek isterim.

Masonluk insana hiçbir şey öğretmez.

Hiçbir şey öğretmez çünkü Masonluk bir öğretim kurumu değildir.

Masonluğun bir öğretisi vardır; doğru. Bu öğreti ritüellerine yansıtılmıştır. Ancak bunlar öğrenilecek şeyler değildir. Çünkü büyük çoğunluğu öz deyişlerdren, anımsatmalardan, alegorilerden ve simgesel deyişlerden oluşur.

Masonlukta masonlar bunları bir araya gelerek görüşür, irdeler, tartışır. Böylece bu öğretiye katkıda bulunur, onu çağın gereği uyarınca yorumlarla değerlendirip genişletir, yeniden biçimlenmesini sağlar. Zaten Masonluk ancak bu yüzden ancak tam olarak localarda öğrenilebilir; kitaplardan, internetten ya da burası gibi forumlardan bile değil.

Sakın yanlış anlaşılmasın... Bu forumu kesinlikle azımsamıyorum. Küçümsemiyorum. Aksine çok değerli ve çok yararlı buluyorum. Kitapları ve internetteaki doğru dürüst siteleri de öyle. Ancak tüm bunlaürdan Masonluğa ilişkin bilgi edinilir. Masonluk öğrenilmez. Masonluğiu öğrenmek için onu yaşamak gereklidir.

Masonlukta her birey kendi kendisinin öğretmenidir. Kendisinden daha bilgili ve deneyimli masonlar ona yol gösterebilir, yardımcı olabilir ama Masonluğun öğrenilmesi bireyin kendisine kalmıştır. Kimisi az öğrenir, kimisi iyi öğrenir, kimisi bir türlü öz eleştirisini yapamadığı ve ön yargıolarından sıyrılamadığı için hiç öğrenemez. Masonluk, tümünün öğrenilebilmesi için bir ortamdır.

Elbette şu da sorulabilir: Masonlukta öğrenilebilecek olanlar başka yerlerde, başka ortamlarda öğrenilemez mi?

Masonluğun böyle bir iddiası olmamalıdır.

Gerçi birtakım mason kuruluşları vardır. Masonluğun öğretisini kendilerine göre dondurmuş, bir kalıp içine sokmuş, dogmalaştırmışlardır. Onlara göre Masonlukta öğrenilecek olan şey budur ve bundan başka bir şey değildir. Hatta bu öğreti üzerinde farklı yorumlar ve değerlendirmeler yapılamaz, hiçbir yeri  değiştirilemez çünkü bunlar yapılacak olursa  o artık Masonluk olmaktan çıkar.

Ne diyebilirim k?i... Kimi masonların Masnluğa bakış açısı böyle. Hatta bunun bellenmesini bile gerekli görenler var; bazı dinlerde insanın hiç anlamadığı kutsal kitabı bellemesi gibi.

Masonluğun öğretisi elbette başka kurumlarda da bulunabilir. Çünkü Masonluk kendi başına bir öğreti yaratmamıştır. Tarih boyunca var olmuş ve kimileri var olmayı sürdüren çeşitli dinlerden, inanç sistemlerinden, felsefelerden, ülkülerden,sosyal yaşam öğelerinden,  hatta doktinlerden yararlanmıştır kendi öğretisini oluştururken. Bu öğreti olduğu gibi bırakılırsa donar, geçmişe özgü olerek kalır. Güncellenipçağa uyarlandığı sürece geçerliliğini korur. Nitekim Masonluğun öğreti kapsamı bakımından diğer birçok kurumdan farkı bu noktadadır.

Ancak Masonluk salt bir öğreti, salt birtakım ritüelik törenlerin uygulamasından ibaret değildir. Masonlukta özgürlük içinde, eşitliğin gözetildiği bir kardeşlik ortamı vardır. İnrsan Masonlukta ne öğrenirse işte o ortamda yaşayarak öğrenir.

"Masonluk insana neler öğretir?" diye bir soru sorulurken buna belirgin, açık seçik bir yanıt mı aranıyordu acaba?

Peki o zaman özetle belirteyim: Masonluk ortamı insana İNSAN olmasını öğrenmesini sağlar; İNSANLIK için insan olmasını.
   
Hâlâ "şunu öğretir" diyemedim, değil mi?

Diyemedim çünkü yanlış olur.

 
Başlık: Ynt: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: Maledictum - Ocak 21, 2011, 11:15:56 öö
 Masonluğun öğretisini yalnız bu öğretiyi alan Masonlar bilir ve bu öğreti sadece onlara özeldir yani dışa açıklanmaz...
Başlık: Ynt: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: ADAM - Ocak 21, 2011, 12:24:44 ös


Hayır... Hiç de öyle değil. Kimi masonlar açıklamayabilir. Kimileri verdikleri söze aykırı düşmeksizin açıklayabilir. Çünkü Masonluğun amaçları uyarınca bu öğretinin açıklanması, anlatılması gereklidir. Belki bu mason localarında anlatılan biçimde değil, biraz farklı bir biçimde anlatılır hatta o günün anlatısı olduğu için simgelerden ve alegorilerden arındırılarak güncel biçime getirilebilir.

Masonlar, locaülarındaki çalışmalarına ilişkin nelerin anlatılacağını ve nelerin anlatılamayacağını bilir. Bunlar özellikle locarnın "aile içi" konularıdır. Eğer Masonluğun öğretisi olarak ritüellerinden söz ediyorsak, onlara zaten herkes ulaşabilmektedir. Ayrıca kitaplarda da yazılmıştır. Dolayısıyla bu konuyu bu kadar büyütmemek, bu öğreti öğelerinin birtakım gözemler perdesi arkasında saklanmakta olduğu gibi bir yanılgıya düşmemek gerekir.
Başlık: Ynt: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: Maledictum - Ocak 21, 2011, 12:39:24 ös
Syn Adam.

 Sözü geçen simgeleri,alegorileri anlamak için eğitimli olman şart. Yoksa sözü geçen simgelerin s"sinden bile doğru anlam çıkaramazsın.Masonluğun rituellerinden bahsediyorsanız onlara ulaşmanın imkansız olduğunu söylemedim, Masonluk içindeki bu rituelleri ne kadar doğru şekilde uygularsınız ve ne kadar doğru şekilde sonuç alırsınız.

Benim bahsettiğim bu bilgilere ulaşmak imkansızlığı değil onları Mason gibi doğru şekilde anlamanız ve uygulamanızdır...
Başlık: Ynt: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: popperist - Ocak 22, 2011, 01:44:55 öö
Hakikati bilmek ve onu saklayabilmek... Bence çok zor. İllaki sızar. İnsan doğruyu bildiği halde bunu saklayamaz. Doğasına aykırı. Sır diye saklanan şeyler her neyseler, zaten bilinebilen, sızmış, açıklanmış, bilmek isteyenin bulabileceği türden şeylerdir. Saklanan bir şeyler varsa, onlar da eftenpüften  kurum içi bürokratik şeylerdir. Bilgi sızar. Hele hakikat olduğuna inanılan bir bilgi, illaki sızar.
Başlık: Ynt: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: alcyone - Ocak 22, 2011, 12:28:16 ös
Amaç hakikati bilmek ve saklamak değil, hissetmek ve ışık olmaktır.

ve

"Sır" insanın kendisidir.
Aranan da "arayan"dır.

VITRIOL.
Başlık: Ynt: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: Barbaros - Ocak 22, 2011, 02:02:29 ös
Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar kapalı olduğunu da öğreten bilge topluluk :) :)
Başlık: Ynt: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: ADAM - Ocak 22, 2011, 03:48:28 ös

Sayın Barbaros'un belirttiği nokta yine konu başlığının dışında.

Hem bu deyişin yanıtı bir başka başlık altında ayrıntılı olarak verilmişti.

Masonluğun yolu gençlere kapalı değildir. Öyle olduğunu söylemek haksızlık olur. Aksine açıktır ve masonlar da bunu tüm içtenlikleriyle istemektedir.

Ancak Masonlukta bu kuruma girecek olan kişilerle bağlantı olmak üzere birtakım kriterler vardır. bu da pek doğaldır çünkü mason örgütleri sıradan dernekler değildir. Amerika'da gençlerin Masonluğa hazırlanması için kurulmuş ve çalışmakta olan, gayet ciddi çalışmalar yapan dernekler vardır. keşke yurdumuzda da olsaydı. Ancak o derneklerin olmayışı, gençlere Masonluğa girme yolunu kapatmakta değildir.

Mason olabilmek için tüm bireysel nitelikleri taşımakta olan bir gencin karşısında tek bir engel olduğunu biliyoruz. Bu engel, ekonomik özgürlüğünü sağlamış, kendisini ve ailesine geçindirebilecek bir düzeye gelmiş olmasıdır.

Belki çok eleştirilir; bundan ötürü Masonluk parasal varlığa önem verin bir kurum olarak nitelendirilebilir. Bu da haksızlıktır çünkü bu gereklilik sadece Masonluğa giriş ve yıllık ödentileri hiç sıkıntı çekmeden ödeyebilmek demek değildir. Bu işin içinde çok daha önemli önemli öngörüler vardır ki, bu da Masonluktaki "kardeşlik" ilkesiyle ve masonların birbirlerine karşı olan yükümlülükleriyle bağlantılıdır.

Bütün bunları bir yana bırakalım; Masonluğa giriş yaşının en as 21 oluşunu da bir yana bırakalım; 25-30 yaşında Masonluğa girmiş olan çok kişi vardır. Yoksa bu yaş "genç" olarak nitelenmiyor mu? 
 
Bu da gereklidir çünkü Masonluğa girecek olan bir kişi artık meslek öğrenimini bitirmiş, biraz da sosyal ve düşünsel bilgilerle ilgilenmiş, bir hamtaş biçimini almış olmalıdır. Masonluğa girdikten sonra o taşı yontacak ve kendini yetiştirecektir. Çok şey öğrenecek ve daha önceki bilgilerinin ne denli yetersiz kaldığını kavrayacaktır.

Ancak bunları ona Masonluk öğretecek değildir. O, kendisi öğrenecektir Masonlukta.
Başlık: Ynt: Masonluk insana neler öğretir?
Gönderen: alcyone - Ocak 22, 2011, 06:01:40 ös
Masonluk bir "kendini bilme" yoludur.

Bu yolda önemli olan yolun sonuna varmak değil, yolun kendisidir ve bunun farkına varmaktır.

Yolda yürüyecek olanlar kendi başlarınadır, ve görmek isterse görür, duymak isterse duyarlar.
Masonlukta öğretmen yoktur ancak her mason bir öğrencidir.