Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Yanılgı Serisi: Tesadüf  (Okunma sayısı 2736 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ağustos 31, 2012, 04:13:01 ös
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 261

Bir şeyin gerçekleşme olasılığı milyarda birse o şey gerçekleşemez mi? Rastlantı nedir? Her şey tesadüf eseri mi olmuştur? Şimdi, 0 ile 1 Milyar arasında rastgele bir sayı tutun aklınızdan. Söz gelimi 567 milyon 432 tuttunuz. Peki, bu sayının gelme ihtimali neydi? Evet, milyarda bir olabilecek bir şeydi… O zaman az önce küçük çapta bir mucize gerçekleştirdiğinizi söyleyebilir miyiz?

Evrim karşıtı çarpıtmalarda sık duyarız bu tesadüfleri. Aslında bunların evrimle uzaktan yakından ilgisi yoktur. Bu nedenle bu yazı bir evrim savunması değildir.

Kendinize yeni bir ceket almak için şehre indiğinizi düşünün. Herhangi bir sıralama yapmadan, rastgele mağazaları geziyorsunuz. 10. mağazada güzel bir ceket bulup alıyorsunuz. Bu ceket hem bütçenize uyuyor, hem bedeninize uyuyor, hem zevkinize uyuyor, hem sizin yakınınızdaki bir mağazada satılıyor, hem sizden önce kimse almamış, hem de ilk 9 mağazada değil de son gezdiğiniz mağazada denk geliyorsunuz. Bu kadar değişkenin bir araya gelmesi pek olası gözükmüyor. Yani o sırayla o 10 mağazayı gezip o ceketi alma ihtimaliniz evden çıkarken neydi? Yine siz, yine mucize…

Olasılıksızlık üzerine sık verilen bir örnektir, bir maymunun rastgele klavyenin tuşlarına basarak Shakspeare’in bir eserini yazması. Oysa Shakspeare’in kendi eserini yazması daha büyük bir rastlantıdır. Çünkü rastgele tuşlara basılarak bir harf diziliminin tekrar yazılma ihtimali matematiksel olarak hesaplanabilir. Oysa aynı eserin ilk defa yazılma ihtimalihesaplanabilir mi? Shakspeare’in kendi hayatında onu etkileyen tüm faktörler bir yana,Bigbang’den başlayarak Shakspeare’in doğumuna kadar olan tüm olayların gerçekleşme ihtimalinin de hesaplanması gerekir ki imkânsız olan budur. Gene bir mucize…

Son olarak, iki çocuğunun şu hayali konuşmasını ele alalım. Bir tanesi diyor ki “Benim babam şu dağın tepesine çıkmış.” Ötekisi cevap veriyor, “Hiç kimse o kadar yükseğe zıplayamaz. Bu bir mucize…” Tüm bu örneklerde bizi yanılgıya düşüren şey, ilk durum ve son duruma bakarak kestirme çıkarımlar yapmamız.

“Evrim gerçekten oldu mu?” tartışması bir yana, sadece evrim kavramını ele alırsak,milyarlarca yıl sürmüş bir sürecin anlaşılmasının zorluğu, bu kestirme çıkarım yapma arzusu olabilir.

Ortalama bir insan kendi ömründe akıl sağlığı yerinde olarak yaklaşık 60 seneyi bizzat yaşayarak idrak ediyor. Bunun dışında birinci ağızdan dinleme olanağı bulduğu olaylar ise en fazla iki kuşak eskiye, yani dedesine kadar gidebiliyor. Bu sebeple, kendi idrak sürecine, yakınlarının tecrübelerini de ekleyerek, ortalama olarak 100 yıllık bir süreyi nispeten hatasız kavrayabildiğini söyleyebiliriz.

Bundan daha eski dönemleri doğru olarak kafamızda canlandırmak son derece zor olmakla birlikte, hayali hikâyelere ve efsanelere inanma potansiyelimiz bir o kadar yüksek. Tırnaklarınızın uzama hızında, kıtaların hareket ettiğini bir düşünsenize…

100 yıllık bir yaşam deneyimi ile 100 milyon yıllık süreçleri kavramak kolay değildir. Bu nedenle pek çok insan kıtaların hareket etmediğini, hep olduğu yerde durduğunu düşünmeye meyillidir. Bunu destekleyenkestirme cevaplara ihtiyacı olacaktır. İşte hayali hikayeler ve efsaneler bu ihtiyacı karşılar.

Evrimde anlatılan aşamalı ilerleyen süreci, yani adım adım zirveye tırmanan dağcıyı, tesadüfçüler bir anda dağın tepesine zıplayan adam olarak idrak ediyor. Belki bu nedenle, dağcıyı dağın tepesine tanrının koyduğuna dair kestirme inanç kolaylarına geliyor.

ALINTIDIR...

SAYGILARIMLA...
Tek bildiğim hiçbir şey bilmediğimdir.
(Socrates)


Ağustos 31, 2012, 04:26:19 ös
Yanıtla #1
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 730
  • Cinsiyet: Bay

Merhaba,

Ben aslında fazla takmıyorum ama buraya bir yazı yazıldığında eğer alıntı ise kaynağının yazılması lazım. Neyseki Sn Symbol alıntıdır diye not düşmüş. Bazıları onu bile yazmıyorlar. Bir de sitenin adını yazsa idi, bizde o siteye girer belki daha başka yazılardan yararlanırdık.

Saygılarımla.

http://kozmopolitaydinlar.wordpress.com/2012/08/27/yanilgi-serisi-tesaduf/
Özgürlük zeka demektir, sevgi demektir. Özgürlük sömürmeme, yetkeye boyun eğmeme demektir. Özgürlük olağanüstü erdem demektir.
Jiddu Krishnamurti


Ağustos 31, 2012, 04:40:48 ös
Yanıtla #2
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 261

Sayın Asimov,

Size çok teşekkür ederim http:// aldığınız gibi yapamadım o yüzden yazamadım size çok teşekkür ederim.Bilgisayar kullanmada biraz özürlüğüm... :)

Saygılarımla...
Tek bildiğim hiçbir şey bilmediğimdir.
(Socrates)


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
15 Yanıt
22114 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 24, 2012, 03:24:02 öö
Gönderen: Sifir
21 Yanıt
7732 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 06, 2012, 12:26:29 öö
Gönderen: Barbaros
5 Yanıt
3220 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 20, 2013, 07:17:46 öö
Gönderen: ceycet
0 Yanıt
2892 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 26, 2014, 04:45:37 öö
Gönderen: MysticMind
0 Yanıt
2063 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 26, 2014, 04:48:52 öö
Gönderen: MysticMind
0 Yanıt
2109 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 15, 2014, 11:08:52 ös
Gönderen: MysticMind
0 Yanıt
2207 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 20, 2015, 09:09:15 öö
Gönderen: MysticMind