Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Mason Sözlüğü => Terimler ve Kavramlar => Konuyu başlatan: ADAM - Haziran 15, 2011, 12:37:28 ös

Başlık: Masonlukta Alkış
Gönderen: ADAM - Haziran 15, 2011, 12:37:28 ös


Forumda değişik konular üzerindeki tartışmalara katılırken, Masonlukta özel bir yeri olan terim ve kavramlar üzerinde durmayı ister istemez bir yana bırakmıştım.

Baktım bugün başka bir konu başlığı yok beni ilgilendiren; bir terim seçeyim dedim; karşıma “alkış” çıktı.

İlginç… Biz ulusça alkış tutmayı pek severiz. Kültürümüzün bir öğesi olmuştur alkış. Olur olmaz her şeyi alkışlarız. Hele böyle gösterilerde falan, sunucu iki söz eder, neden bilmem, onu bile alkışlarız.

Yıllar önce bir yazlık ortamda yapılan bir alkışa katılmamıştım. Gösteriyi sunun da durmadan alkış istiyordu. Benim katılmadığımı görünce hayli bozulmuş bir tavırlar yanıma gelip niçin alkışlamadığımı sordu. Ben de gösteriyi beğenmediğimi söyledim. Beğenmeyişime değil de bundan ötürü alkışlamayışıma pek şaşırdı. Anlaşılan onun indinde alkış sıradan bir işti; öyle bir sevinç ya da beğeni göstergesi değil. İnsanlar bol miktarda el çırpmalıydı.

Masonlukta uygulanmakta olan alkış da bir el çırpmadır aslında; başka bir şey değil. Ancak bir de şu var: Masonlukta alkış bir beğeni ya da sevinç gösterisi değil; ritüelik bir uygulama. Masonlar bir beğeni ya da sevinç göstergesi olarak alkış tutmaz mı? Elbette tutarlar ama bunu loca çalışmaları sırasında değil, masonik çalışmaları dışında yaparlar.

Masonlukta alkış, genellikle ritüelik bir düzene uyularak, hep birlikte, belirli bir yöntemle ve belirli sayıda el çırpışıyla yapılır.

Dolayısıyla şöyle d diyebiliriz: Aslında Masonluğun çalışmalarında alkış yoktur ama el çırpmaları vardır ve bunların her biri alkış olarak anılır.

İşte bu el çırpma ya da alkış, her derecenin kendine özgüdür. Çoğu ilgili derecenin ritüelik ve simgesel sayısı ile uyuşur. Dolayısıyla genel sözlük anlamında alkış olmaktan çok ilgili ritüelin simgelerinden birinin ses çıkarılarak yansıtılmasıdır. Nitekim bu ses çıkarılarak yapılan yansıtma vuruşlarla da gerçekleştirilir ve o noktada alkış ile özdeşleşir. Ancak birçok derece ve oturumda, vuruş ile bağlantısı olmayan alkışlar da vardır.

Başa dönelim ve soralım: “Masonlukta, diğer topluluklarda olduğu gibi alkış tutulmayışının bir gerekçesi var mı?”

Benim bildiğim bir gerekçe var ama bu soruya bir başka katılımcının yanıt vermesi dileğindeyim.


Başlık: Ynt: Masonlukta Alkış
Gönderen: hailstorm - Ağustos 05, 2011, 03:52:36 öö
Biliyorum biraz geç sormuş olacağım sayın ADAM fakat tekris töreninde tekris edilen kişi "aydınlatıldıktan sonra"  Tüm Masonlar 3 defa alkışlarlar bu kişiyi.
Bunun sebebi hakkında bir bilginiz varmı acaba? ya da bir Mason üye açıklayabilirmi mümkünse ?
Aydınlandığı için tebrik anlamındamıdır bu?
Başlık: Ynt: Masonlukta Alkış
Gönderen: Supersonics - Ağustos 05, 2011, 04:08:34 öö
Sayin hailstorm, Masonlar boyle bir alkislama riti varsa bile, saniyorum bunu Mason olmayanlara aciklayamazlar yeminlerinden dolayi.

Supersonics
Başlık: Ynt: Masonlukta Alkış
Gönderen: Cornelius - Ağustos 05, 2011, 04:43:55 öö
Sayın ADAM'ın sorusu üzerine düşünürken şöyle bir sepepden dolayı olmayabileceği aklıma geldi; tarih boyunca zaman zaman Mason'ların toplantılarını ve ritüellerini gizli şekilde yapması icap ettiği için alkış tutulmaması yönünde bir karar alınmış olabilir.

Saygı ve sevgilerimle..
Başlık: Ynt: Masonlukta Alkış
Gönderen: ADAM - Ağustos 05, 2011, 12:15:23 ös

Masonluktaki alkış konusunu sanırım bu bölümün ötesinde bir başka yerde daha önce anlatmıştım.

Bunun ne olduğunun anlatılmasında hiçbir sakınca yoktur. Ancak nasıl olduğunu burada bu forumda, bu forumun kuralları uyarınca anlatmamız doğru değildir.

Masonlukta iki tür alkış vardır. Bunlardan birine ve olağan olana ritüelik alkış diyebiliriz. Her derecenin kendine özgü alkışıdır bu ve çoğu kez ilgili derecenin buruşu ile de sayısal bakımdan özdeşleşir.

İkinci tür alkış ise bir kutlama ya da onurlandırma alkışıdır. Sadece Masonluğa yeni girmiş bir kişi için uygulanmaz; yeni seçilmiş görevliler kutlanabilir; bir loca kutlanabilir ya da onurlandırılabilir; protokol konukları onurlandırılabilir. Şimdi böyle çalaklavye aklıma gelenler bunlar; başkaları da olabilir.

Bu kutlama ya da onurlandırma alkışı için evrensel ölçekte belirlenmiş yöntem; üç kez üst üste ve her keresinde üç kez el çırpmaktır. Bunu betimlemesi güç oluyor ama yöntemi o kadar güç değil.

Neden üç kez ve neden üst üste üç kez?

Masonlukta hiçbir uygulama gelişigüzel değil; her birinin bir simgesel anlamı var. bunun simgesel anlamı ise öyle pek zor değil. Biraz düşünürseniz, mason olmadanr da başarılı bir yorum yapabilirsiniz.

 
Başlık: Ynt: Masonlukta Alkış
Gönderen: papoose - Ağustos 05, 2011, 01:50:42 ös
Neden 3 kez ve neden üst üste 3 kez gerçekten merak uyandıran bir soru???

arkadaşlar tahminlerinizi bekliyorum... ben bulamadım...