Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Evrensel Masonluk => Loca Görevlileri => Konuyu başlatan: ADAM - Haziran 19, 2010, 12:01:41 ös

Başlık: BİR MASON LOCASININ GÖREVLİLERİ - 12
Gönderen: ADAM - Haziran 19, 2010, 12:01:41 ös



Hazine Emini

Görevi sekreter kadar ağır olmamakla birlikte, sadece loca toplantılarında değil, dışarıda da çalışması gereken, önemli bir sorumluluk taşıyan bir görevlidir bu… Çünkü her ne kadar bir masonun ödenti yükümlülüklerini zamanında yerine getirmesi gerekiyorsa da, bu konuda dünyanın hemen her yerinde birtakım aksamalar görülür ve işte onların peşinden de bu görevli koşar.

ÖMBL ve KMBL bu görevliyi  “Hazine Üstadı” olarak anıyor; şu “emin” sözcüğünden pek hoşlanmamış olsalar gerek. Oysa bence ona da gerek yok. Zaten şu “hazine” sözcüğü bence yanlış bir çeviri. Bu görevlinin Batı dillerindeki karşılığına bakarsak, Türkçesi “kasadar” gibi bir şey olmalı. Çünkü konu locanın hazinesi falan değil, kasası. Ancak burada Hazine Emini demeyi sürdürelim.

Masonlukta ödentilerin zamanında verilmesi çok önemlidir. Hazine emini de görevini bu önem gereğince yerine getirir. Bu bakımdan, derecesi, unvanı ya da niteliği her ne olursa olsun hiçbir kardeş arasında ayırım yapmaz; yapamaz. Belki onu atlatanlar olur; o ise ısrarla üzerine gider. Bundan ötürü belki ona sitem edenler hatta onu kınayanlar olur; o ise bunlara aldırmaz ve görevini yerine getirmeye çalışır.

«Peki. ödeme güçlüğü çeken üyelerin durumu ne olur?» diye sorabilirsiniz. Sanırım bu sorunun yanıtını forumdaki bir başka başlık altındaki anlatımlarımda vermiştim. Burada şöyle diyelim: Üstad-ı muhterem, hazine eminine, kimi kardeşlerden ödenti istememesini, onların kendi sorumluluğu altında olduğunu söyleyebilir. Sanırım yeterince açık…

Hazine emini, gerek topladığı gerekse büyük locaya aktardığı tutarları bir çizelgeye işler. Elbette ödentilerine yerine getirmek bakımından çok gecikenlerin adlarını üstad-ı muhtereme bildirir ama bu bildirimde bulunmakla sorumluluktan sıyrılmış değildir.

Büyük locanın tüzükleri zorunlu kılmasa bile Masonluğun gelenekleri, görev dönemi sonunda hazine emininin bir hesap raporu vermesini gerektirir. Bu rapor sadece loca üyesi kardeşlere bilgi verilmesi amacını taşır. Eleştirilebilir ama sorgulanamaz. Çünkü Masonlukta parasal işlerden ötürü aklama (ibra) işlemi yoktur.

Sekreter gibi hazine emini de görevi sona erip yerine bir başka mason seçilince kasayı ve çizelgesini ona devir ve teslim eder; böylece bu görevin de sürekliliği sağlanır.