Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Mustafa Necati  (Okunma sayısı 16548 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Eylül 25, 2006, 12:12:47 ös
  • Administrator
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 9553
  • Cinsiyet: Bay
    • Masonluk, Masonlardan Öğrenilmelidir

Cumhuriyetimizin Temel Taşlarından
Milli Eğitim Bakanı Kardeşimiz:
Mustafa Necati 
“Ona “oğlum” diye yandı bir ana, Yiğitler yas tuttu, “Kardeşim” diye.” 

1 Şubat 2004 Pazar günü, Beyaz Eldiven Derneği’nin bursiyerlerle gerçekleştirdiği geleneksel “ayın ilk Pazar günü” toplantısında, Pek Muhterem Koray Darga Cumhuriyetimiz’in temel taşlarından Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati Kardeş’in “yaşam öyküsü”nü, barcovision gösterisi şeklinde sundu. Darga K.in ilgiyle izlenen sunumunun özetini aşağıda sunuyoruz.


Cumhuriyet döneminin unutulmaz Devlet adamlarından biri olan Mustafa Necati, 1894 yılında İzmir'de doğdu.

İzmir İdadisi'ni bitirdikten sonra, İstanbul Darülfünunu’nun Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu ve 1914 yılında avukatlığa başladı. Avukatlığının yanısıra Kız Muallim Mektebi'nde öğretmenlik, Şark İdadisi’nde (1915-18) yöneticilik, 1919 yılında da önce Aydın Demiryolları İşletmesi Müdür Yardımcılığı, sonra da İzmir-Kasaba Demiryolları Hukuk Müşavirliği görevlerinde bulundu.

Kuva-ı Milliye’ye Katıldı

Yunan işgalinde, Mustafa Necati ateşli nutukları ile işgalciyi yıldırdı. Baskı ve zulüm nedeniyle İzmir’i terk ederek, önce İstanbul'a, sonra Balıkesir'e geçti ve Kuvayı Milliye’ye katıldı.
Balıkesir’de, dostu ve ileride Milli Eğitim Bakanlarımızdan biri olacak Mason Kardeşimiz Vasıf Çınar ve kardeşi Esat Bey ile birlikte Müdafa-i Hukuk Cemiyeti’nde çalışıyor, avukatlık yapıyor, bu arada da Darendelili Bulgurcu Mehmet Efe ile birlikte Bergama, Soma ve Akhisar cephelerinde çarpışıyor, bir yandan da Kuvayı Milliye Karargâhı’nın yayın organı ve kısa zamanda bölgenin en çok aranan gazetesi olan “İzmir’e Doğru”yu çıkarıyordu.

İdeali, Laik Eğitimdi

Mustafa Necati ve arkadaşları Balıkesir’de Baro’nun kurulmasına öncülük ettiler, ileride “Altay Spor” adını alacak Türk Ocağı Spor Kulübü’nü yönettiler. İdealleri laik eğitimden geçen gençler yetiştirmekti.

Onlara göre, yaratılacak yeni insan,

• Aklı inançtan, bilimi dinden bağımsız kılacaktı.
• Kendi aklı ile düşünüp kararlarını kendi verecekti.
• Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür olacaktı.
• Çalışacak, üretecek, yaratacaktı.

Nisan 1920 tarihinde TBMM'ne Saruhan (Manisa) Milletvekili olarak seçilen Mustafa Necati’yi, Türk Ordusu ile birlikte Karadeniz kıyılarında Pontusçu Rum Çeteleri’yle mücadele ederken de görmekteyiz.

Mustafa Necati, TBMM’de, ikinci ve üçüncü dönemlerde İzmir Milletvekili olarak ülkesine hizmet eden bir Devlet adamıdır.
Bu arada, Sivas İstiklâl Mahkemesi üyesi oldu, Amasya ve Samsun çevresinde bulundu. Sakarya Savaşı öncesinde Kastamonu İstiklâl Mahkemesi Başkanlığı’na getirildi. Silah, cephane ve asker sevkiyatı ile yakından ilgilendi, Kurtuluş Savası ve sonrasında dernek çalışmalarına katıldı, konferanslar verdi ve miting meydanlarında heyecanlı konuşmalar yaptı. Kastamonu’da bulunduğu dönemde halkla kaynaştı. Aralarındaki sevgi bağları sonucu, Belediye Meclisi’nce kentin ilk fahrî hemşerisi olarak seçildi.

Zor Görevlerin Adamı

İstiklâl Mahkemeleri boyunca, kararlarında hep insancıl davrandı, “asacak insan değil, cepheye gönderilecek asker” anlayışı içinde hareket etti. İdama mahkûm ettiği asker kaçaklarını, araya ricacılar koydurarak bağışladı ve gönüllerini kazanarak tekrar cephelere yolladı.

1923 yılı başlarında imzalanan Türk-Yunan Mübadele Anlaşması ile binlerce soydaşımız Türkiye’ye geldi. 20 Ekim 1923 yılındaki Fethi Okyar Hükümeti’nde Mustafa Necati, "Mübadele, İmar ve İskân" vekilidir. 400 bin göçmen soydaşın yerleştirilmesi gibi ağır bir görevi, birkaç ay içinde başardı. Bir gün Mudanya açıklarına 3000 muhacir gelmişti. Şiddetli bir fırtına vapuru yanaştırmadığından, muhacirleri yerlerine göndermek imkânsız görünüyordu. Vazifelilerin hiçbir tedbir almadıkları sırada, o, iki gün telgraf başında kalarak gereken emirleri verdi ve muhacirlerin yerleştiği haberini almadan yatağına yatmadı.

Her zaman olduğu gibi zor görevlerin adamı olan Mustafa Necati 1924 yılında 2. İnönü Hükümeti’nde Adalet Bakanı’dır. 1924 yılı, genç Türkiye Cumhuriyeti'nin atılımlar yılıdır. Bu yıl içinde hilâfet kaldırılmış, ülke lâik ve çağdaş hukuk sistemine geçmiştir. Buna bağlı olarak, mahkemelerin ve hakimlerin görevleri yeniden düzenlenmiş, Şeriye Mahkemeleri kaldırılmış, yargı birliğine geçilmiştir. 1000 kadar avukat, görev ahlâkına uymadıklarından meslekten ihraç edilmiş, bir devrim yasası niteliğinde olan Medenî Kanun’un hazırlıkları tamamlanmıştır.Yine bu dönemde, Mustafa Necati Türkiye Muallimler Birliği'nin Genel Başkanı’dır.

Bir Halk Çocuğu

Mustafa Necati, Kuvayı Milliye'nin idealist bir kahramanı olduğu kadar, Büyük Millet Meclisi Kürsüsü’nde de bir halk kahramanı, bir halk çocuğu idi. Balıkesir' de saltanat idaresine ve düşman istilasına karşı açılan halk mücadelesinde nasıl apoletsiz bir nefer olmuşsa, devrimlerin yapıcı mücadelesinde de keskin bir kılıç olmuştur. Her zaman güleç yüzü ile olaylara hâkim olmuş, tüm görevlerinde sistemli, programlı çalışarak etrafındakileri iş seferber-liğinde başarılı kılmıştır. Gençliğe büyük bir güven ve sevgi ile bağlanmıştı. Onlarla birlikte olmak, düşüncelerini paylaşmak, dertlerini dinleyerek çözüm bulmaktan sonsuz bir mutluluk duyardı.

Zor Görevlerin Adamı

Her zaman bu heyecanı yaşayarak, "gençleri yetiştirdik, inkilâbın zaferi biri on, onu yüz yapmaktır" derdi. Açık kalpli, samimi, cana yakın, dost bir kişiliğe sahipti.
Mustafa Necati 21 Aralık 1925 tarihinde 3.İnönü Hükümeti’nde Hamdullah Suphi Tanrıöver'in yerine Maarif Bakanlığı’na getirildi ve hayatının son gününe kadar bu görevde kaldı. Bu görevi sırasında, 13 Şubat 1925 tarihinde Resne Mahfili’ne nîyabeten, Vefa Mahfili’nde 95 matrikül numarası ile tekris edildi.

O yıllarda TBMM’de Milletvekili ve Bakan, olarak görev yapan 70 kadar Mason bulunmaktaydı. Meclis Başkanı Kâzım Özalp, Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Aras , İçişleri Bakanı Mehmet Cemil Ubaydın, bir dönem sonra Şükrü Kaya, yine bir dönem Eğitim Bakanı olan Hasan Âli Yücel bu Kardeşlerimiz’den bazılarıdır. 3 yıl 10 gün süren Bakanlığı sırasında, Millî Eğitim Bakanlığı örgütünün kurulması, öğretmenliğin gerçekten saygın bir meslek haline gelmesi, tüm okul programlarının yeniden ele alınarak Cumhuriyet' in temel ilkelerine göre düzenlenmesi, yurtiçi ve yurt-dışında yetkin öğretmenler yetiştirilerek yarı cahil ve dinci öğretmen tipinin tasfiye edilmesi O’nun eseridir. Talim ve Terbiye Kurulu Heyeti ve Güzel Sanatlar Encümeni, Sağlık ve Halk Eğitimi birimlerinin oluşturularak eğitim, kültür, din ve san’at çalışmalarının bilimsel temellere dayandırılması, Bakanlık Yayınları’nın çoğaltılması gibi girişimler O'nun zamanında başlatılmıştır.

Yeni harflerin, yeni rakamların, yeni ölçü ve tartıların benimsenmesine ilişkin yasalar hep O’nun önderliğinde hazırlanmış, TBMM'nde savunularak 11 Kasım 1928 tarihinde Bakanlar Kurulu’ndan geçirilmiştir. Atatürk'e onaylattığı "Millet Mektepleri Talimatnamesi " ile binlerce insana okuma yazma öğrenme seferberliğinde bulunulması da O'nun sayesinde olmuştur. Bu Talimatname’ye göre, 1 Ocak 1929 günü tüm Millet Mektepleri faaliyete geçecek ve yeni harflerle öğretim başlayacaktır.

Bu nasıl bir ülküdür ki, aynı gün Mustafa Necati K. bu fanî dünyaya veda edecektir.

Kızların Eğitimi

Köy okulları için Mustafa Necati’nin Meclis Kürsüsü’nden söyledikleri, Köy Enstitüleri’nin gelişine bir hazırlık gibidir:

“Köy çocuklarını köyden alıp, şehirde okutmak hatalıdır. Onun için köy çocuklarını şehirde okutmayacağız, köyünde okutacağız.”

Mustafa Necati “kızların da eğitilmesi” için çaba sarf ediyordu. Bu konuda Kürsü’den şunları söyledi:

“Türkiye Cumhuriyeti, kadın ve erkek hiçbir Türk'ün, en iyi vatandaş olabilmesi için, ilk tahsilden mahrum kalmasına razı olamaz… Kız tahsili bir tek istikamete müteveccihtir, o da Darül-fünun ve yüksek tahsile hazırlamaktır”.

Mustafa Necati Kardeş’i 1 Ocak 1929 günü, apandisit ameliyatında kaybettik.

- Sahsima ozel mesaj atmadan once Yonetim Hiyerarsisini izleyerek ilgili yoneticiler ile gorusunuz.
- Masonluk hakkinda ozel mesaj ile bilgi, yardim ve destek sunulmamaktadir.
- Sorunuz ve mesajiniz hangi konuda ise o konudan sorumlu gorevli yada yonetici ile gorusunuz. Sahsim, butun cabalarinizdan sonra gorusmeniz gereken en son kisi olmalidir.
- Sadece hicbir yoneticinin cozemedigi yada forumda asla yazamayacaginiz cok ozel ve onemli konularda sahsima basvurmalisiniz.
- Masonluk ve Masonlar hakkinda bilgi almak ve en onemlisi kisisel yardim konularinda tarafima dogrudan ozel mesaj gonderenler cezalandirilacaktir. Bu konular hakkinda gerekli aciklama forum kurallari ve uyelik sozlesmesinde yeterince acik belirtilmsitir.


Eylül 23, 2008, 12:40:32 ös
Yanıtla #1
  • Ziyaretçi

Syn: Mason

Yukarıdaki insanları, umarım ileriki zamanlarda aramayız, paylaşım için teşekkürler.

Saygılarımla.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
3 Yanıt
4147 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 28, 2008, 07:17:00 ös
Gönderen: Santander
Mustafa

Başlatan V.I.T.R.I.O.L. « 1 2 3 4 5 » Sinema

48 Yanıt
20757 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 17, 2009, 03:34:26 ös
Gönderen: sun
3 Yanıt
8532 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 25, 2018, 07:09:55 ös
Gönderen: Sertaç
203 Yanıt
135722 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 05, 2020, 01:56:51 ös
Gönderen: baran21
0 Yanıt
3368 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 09, 2009, 04:42:42 ös
Gönderen: karahan
0 Yanıt
2899 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 11, 2009, 11:47:29 ös
Gönderen: Mozart
7 Yanıt
23009 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 06, 2017, 03:33:02 ös
Gönderen: eskihalicli
5 Yanıt
10214 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 25, 2013, 07:43:03 ös
Gönderen: Waldow
5 Yanıt
5196 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 07, 2012, 11:09:52 ös
Gönderen: NOSAM33
3 Yanıt
4328 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 10, 2012, 10:32:07 öö
Gönderen: karahan