Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonluğa Eleştiri ve Öneriler - Giriş  (Okunma sayısı 7186 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ocak 02, 2013, 08:21:12 öö
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Girmiş bulunduğumuz 2013 yılı için benim dileğim, tüm insanlığın her bakımdan biraz daha gelişmesi, daha ileri gitmesi…

Kuşkusuz insanlığın gelişmesi ve ileri gitmesi demek, önce insanın gelişmesi ve olgunlaşma yolunda biraz daha ilerlemesi demektir.

Elbette bu gelişim, olgunlaşma ve ilerlemeye Masonluk da dahildir. Masonluğun, genel olarak, şu andaki insanlığın gelişmişlik düzeyinden daha ileri bir aşamada olduğunu varsayarak yanılgıya düşmeyelim; fakat daha geri olduğunu da sanmayalım.

Gelişmenin, olgunlaşmanın, ilerlemenin önemli öğelerinden bir sorgulama, buna bağlı sayılabilecek bir diğeri de eleştiridir. Eğer bir kurum sorgulamaya gelmiyor, eleştiriye dayanmıyorsa, olduğu yere çakılıp kalmaya tutsaktır.

Eleştiri deyince bunu olumsuz anlama çekmeyin sakın. Eleştiri, gelişmeye ve ilerlemeye yarayan bir uygulama olduğuna göre aslında olumludur ama öyle olmasına özen gösterilmelidir. Eleştiri ile yerme eş anlamlı değildir; eleştiri artı ile birlikte eksiyi de göz önünde tutar ve eksinin daha da eksilip artının daha da artması için öneri getirir.

Bu giriş yazısının başlığı o yüzden eleştiriler ve öneriler.

Ben derim ki, isteyen katılımcı üyemiz, özellikle hariciler (çünkü terzinin kendi söküğünü dikemeyişi gibi bir durum olabilir bu işin içinde) genelde Masonluğu, özelde Türkiye’deki Masonluğu, hangisini isterlerse, belli açımlarından eleştirip, eleştirdikleri bu açının iyileşmesi ve güzelleşmesi bakımından öneriler getirsin. Her bir öneri üzerinde ayrı ayrı tartışalım.

Her eleştiri ya da öneri bu başlık altında belirtilecek. Ben, yetişebilirsem, bu konuyu açan kişi olarak, bu bağlamda getirilecek birbirinden farklı öneri ya da eleştirilerin her birini ayrı bir başlığa çekeceğim. Böylece o öneri ya da eleştiri üzerinde yapılacak tartışmalar birbirine karışmamış olacak. (Bakalım bunu becerebilecek miyiz?)

Keşke bu çalışmaya Forum üyesi olmayanlar da katılabilse… Aslında isteyen katılabilir ama doğrudan değil de, sitemize bir e-posta göndererek. (Bu e-posta [email protected] adresine gönderilebilir; sonra yönetim onu forum üyelerinin dikkatine aktarır. Bernim önerim böyle ama bakarsınız yönetim bu iş için bir başka, daha kolay bir yöntem bulur, uygulamaya koyar ve duyurur.)

Bu arada elbette bu çalışmaya masonlar da katılabilir. Neden olmasın?... Bir kişi kendi üyesi olduğu kurumun daha ileri gitmesi için eleştiri getiremez mi? Bildiğimce Masonlukta böyle bir yasak yok. Sadece kişilerin hadlerini bilmesi, çizmeyi aşmamaya dikkat etmesi gerek o kadar. Bu elbette hariciler için de geçerli.

Beri yanda hariciler eleştirilerini getirirken kullandıkları dile de özen göstermeli, sözcüklearini ölçerek seçmeli, kaliteyi korumayı öncelikli tutmalıdır. Forum üyesi olmayanlar katılırsa, onlardan bir de bunu bekleyemeyiz ama üyelerimizden beklemek hakkımızdır.

Haydi bakalım, bu başlık ilgi görecek mi?...

Ne kadar ilgilenen çıkarsa kabulümüzdür. İlgilenmeyenlerin de canı sağolsun!

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ocak 02, 2013, 09:22:58 öö
Yanıtla #1
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 730
  • Cinsiyet: Bay

Güzel bir konu ve yaklaşım.

Ben kendi adıma bu forumdan çok şey öğrendim. Ancak bu forumun kurucusu sayın MASON ve diğer masonların çogu yurtdışında. Türkiye'deki masonluğu temsil eden. Forum üyesi mason az.

O zaman ben şunu merak ederim veya eleştiririm.

Antimasonik anlayışın egemen olduğu Türkiye'de Türk masonlar neden kendilerini doğru bir şekilde anlatmaya, tanıtmaya çalışmıyorlar? Türkiye'de masonluk yeterince tanınsa daha fazla bir ilgi göreceğine inanıyorum.

Saygılarımla.
Özgürlük zeka demektir, sevgi demektir. Özgürlük sömürmeme, yetkeye boyun eğmeme demektir. Özgürlük olağanüstü erdem demektir.
Jiddu Krishnamurti


Ocak 03, 2013, 04:52:11 ös
Yanıtla #2
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1811

Öncelikle yeni yilda yazdigim ilk yazi oldugundan, buradan bütün Forum üyelerinin vede ziyaretcilerimizin yeni yilini kutluyorum ve daha aydinlik günlere diyorum.

Bende asimov arkadasim gibi konunun cok güzel oldugunu belirteyim ve ilk önerimle söze devam edeyim.
Bildiginiz gibi Masonlar vede Masomluk özellikle dini konularda cok hassaslar ve yine özellikle bu baglamdaki dogmalarla tarihleri boyunca karinca kararinca savasmislardir.
Özellikle Aydinlanma döneminin bircok yazari ve cizerinin Mason olmasi hatta bu dönemi bas mimarlarinin bircogunun Mason olmasini göz önüne alirsak ne demek istedigimi daha iyi anlarsiniz.

Bu baglamda ben ülkemizdeki Masonlar"dan söyle bir sey bekliyorum veya onlara söyle bir calisma öneriyorum.
Ülkemizde toplumsal bilgilendirme toplantilari yapip insanlari dini yönden aydinlatip özellikle dini dogmalara karsi bilinclendirsinler, veya soru olarak, bilinclendiremezlermi?

Saygilarimla


Ocak 04, 2013, 02:05:29 ös
Yanıtla #3
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın Tijin sorusu/önerisi ayrı bir başlığa alındı.

Lütfen burada yanıtlamayınız.

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ocak 04, 2013, 11:48:07 ös
Yanıtla #4
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 689

benim de fikrim, masonların ön yargıları yıkıp güneydoğuda özellikle gençleri bilgilendirmeli (seminer-panel). Tabi açıkça masonluk değil doğa, hayvan sevgisi verme gibi. Buralarda peygamber duası var buraya şeytan giremez bağnazlığı halkta var ve görüyoruz da buralarda kaos var.
Doğru rehberini bulana ne mutlu...


Ocak 06, 2013, 09:31:50 öö
Yanıtla #5
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Masonluğa eleştiri ve öneriler getirilmesi için Foruma sistematik bir çalışma tarzı getirdik.

Pek de ilgi görmedi sayılır.

Aslında biraz ilgi gördü görmesine de, beklentilerin çok uzağında. Sayın Asimov bir tanıtım önerisi getirdi; üzerinde pek durulmadı. Sayın Tij ve Sayın Ruzber buna benzer, topluma yönelik önerilerde bulundular. Onlara da yöneltilen soruların arkası gelemiyor.

Masonluğa yöneltilebilecek eleştiriler, getirilebilecek öneriler sadece bu kadarcık mı?

Kimi katılımcılar birtakım başlıklar altında mangalda kül bırakmıyorlardı. Hani şimdi neredeler?

Ben yardımcı olayım; ne gibi konularda eleştiri ve öneri getirilebileceğine ilişkin örnekler vereyim.

-   Masonluğun yasaları: Evrensel yasalar, özel yasalar, dernek tüzükleri, iç tüzük ve yönetmelikler gibi…

-   Masonluğun örgütlenme tarzı: Localar, büyük localar, diğer obediyanslar, ritler gibi...

-   Masonluğun çalışma yöntemi: Ezoterik çalışmalar, yarı açık çalışmalar, açık çalışmalar, ritüel uygulamaları, masonların bireysel çalışmaları gibi…

-   Masonluğun ilkeleri: Özgürlük-eşitlik-kardeşlik gibi asal ilkeler, töresel ilkeler, masonların bunlara uyma düzeyi gibi…

Daha çok şey sayılabilir. Bunların her biri genelde ya da ayrıntıda ele alınıp eleştirilebilir; günümüzün ve ülkemizin koşulları altında farklı benimsemeler, yapılanmalar, uygulamalar bakımından öneriler getirilebilir.

Kimisi buna karşı çıkarak şöyle diyebilir: “Masonlukta tüm bunlar kesin ve belirlidir. Hiçbiri değişmez ve değişemez. Bu konularda tartışılmasının anlamı ve gereği yoktur. Bunlar böyledir ve böyle kalacaktır.”

İyi de… O zaman yakın tarihlerden birinde Masonluk diye bir şey kalmayacaktır. Oysa Masonluk önemlidir, değerlidir, yararlıdır. Amaçları gerçekleşemediği sürece varlığını ve çalışmalarını sürdürmelidir. Bunun için de çağın ve yerlerin koşullarına ve gereklerine ayak uydurmalıdır. Hiç kimse bunların geçmişte hiçbir zaman ve hiçbir yerde yapılmamış olduğunu 1717 yılında Londra’da oluşturulmuş Masonluk o zaman her nasıl idiyse şimdi de her yerde öyle olduğunu söylemesin. Çünkü bu komik olur. O günden bugüne kadar süregelmiş olan değişim, uyarlanma ve gelişim bundan sonra da sürecektir.

Bu başlık da işte bu konunun irdelenmesi için ortaya atılmıştır. Sakın bu Forumun haricileri “Biz bu konulara karışamayız. Bunlar masonların işidir” demesin. Çünkü daha önce hep karışıyorlardı, en azından soru yöneltiyorlardı masonlara, eleştiriyorlardı, önerileri vardı. İşte, hodri meydan. Üstelik ummadık taşın baş yardığını da unutmasın hiç kimse.

Ancak eleştiri ve önerilerimizi getirirken akıllı olalım, özenli olalım, saçma sapan sözler etmeyelim. Dilimizin ölçüsünü de bilelim.

Bu konu sizi ilgilendirmiyorsa, o zaman ben size şunu sorarım: Bu Foruma niçin üye oldunuz ki?... Burada işiniz, niyetiniz ne? Yoksa bu siteyi bir başka amaç uğruna kullanmak için mi geldiniz? Hazır internette popüler bir site varken, üstelik özgüe söz ortamı olan bir site, Masonluk ile bağlantılı olduğu için ilgi çekeceğini bildiğinizden,  bundan kendi hesabınıza yararlanmayı mı öngördünüz? Ancak bu soruya bu başlık altında yanıt vermeyin lütfen. Bunu önce kendi kendinize bir sorun. Belki sonra bir başka başlık açmak istersiniz.

Bizim ise buradakmi konumuz Masonluktur. Başka bir şey değil. Başka konulardakie tartışmalarımızı o konulara yoğunlaşmış Forumlarda yaparız. Şimdi Masonluk üzerine yeterince bilgilendiğimizi düşünerek (arşiv yüklü) biraz da eleştiri ve önerilerimizi getirelim dedik. Sizi de paylaşmaya çağırdık. Geliyor musunuz?

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ocak 06, 2013, 10:19:26 öö
Yanıtla #6
  • Seyirci
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 286
  • Cinsiyet: Bay



Ocak 06, 2013, 10:37:36 öö
Yanıtla #7
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1731
  • Cinsiyet: Bay

Sayın ADAM sitemlerinde haklı...

Ancak,daha öncede defalarca tekrarlandığı gibi,masonların bu tartışmalara mesafeli durması haricilerinde şevkini kırıyor.

Neredeyse,Masonluk hakkındaki eleştiri ve tartışmlara sayın ADAM ve sayın Sukullg'dan başka kimse müdahil olmuyor.

Nerede kaldı Masonluk'un misyonu,toplumu aydınlatma hedefleri...

Bu tek forum sitesinde bile,katılımcılığa gayret göstermeyen masonlar,başka nerelerde misyonlarını gerçekleştirebilecekler,açıkçası bilmiyorum.

Masonlar,kendilerini ısrarla kapatmaya devam ederlerse,kendi gelişimlerini de baltalayacaklardır.


Saygılar
Ben"O"yum,"O"ben değil...


Ocak 06, 2013, 10:54:47 ös
Yanıtla #8
  • Skoç Riti Masonu
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 341
  • Cinsiyet: Bay

Ben Sn. ADAM'in bu calismasina katilmak istiyorum, inanin ictenlikle istiyorum bunu. Fakat anlamadigim bir sey var. Ben Mason kimligimle bile kendisinin one surdugu konulari elestirmekten kacinirken, bunu degerli harici uyelerimizin yapmasi ne derece dogru olur? Yani Masonlugun temel ilkelerine bir elestiri getirmek ya da bir oneride bulunma hakkini ben kendimde goremezken degerli harici uyelerimizin getirecekleri elestiriler abesle istigal olmaz mi? Kimseye sansur uygulamak degil niyetim... Biraz sacma bir ornek olacak ama bu deneme Guney Koreli bir teenager'in Kuleli Askeri Lisesinin uygulamalarini, prensiplerini elestirmesiyle esdeger benim nazarimda. Ben Sn. ADAM'in one surdugu konulardaki elestiri ve onerileri sessizce izleme hakkimi kullanacagimi belirtmek istiyorum.

En icten sevgi ve saygilarimlar
Behold! How good and how pleasant it is for brethren to dwell together in unity.


Ocak 07, 2013, 12:41:42 öö
Yanıtla #9
  • Seyirci
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 60
  • Cinsiyet: Bay

Masonluğa eleştiri konusu bana biraz abesle iştigalmiş gibi geliyor.

birincisi ; bu kadar kapalı bir örgüt hakkında zaten insanların doğru düzgün bilgisi yokken neyi nasıl eleştirecekler? hadi ilk eleştirimi yapayim ; çok gizliler.

ikincisi ; burda yapılan eleştiriler bir örgütlenme olarak masonluğun, bireysel anlamda masonların/masonun ne kadar umrunda? 

eleştiri istiyorsanız anti masonik dedikleri binlerce kaynak var, sayfalar dolusu eleştiriyorlar. peki ne oldu bu zamana kadar? bu eleştiriler masonluğa ne kattı? her şeyden önce umursandı mı?

ben masonluğun dışarıdan gelen eleştirilere karşı yaklaşımının "he canım he" ya da "it ürür kervan yürür" tarzında olduğunu tecrübe ettim.

adamlar ezoterik ritüeller altında kendilerine bir üst kimlik yaratmışlar, biz hala eleştirelim diyoruz.

bir de neyi eleştireceksin. futbol takımı değil ki bu yabancı transferlerini eleştiresin? bir film izlersin oyunculukları falan eleştirirsin. 500 yıldır kendilerini localara kapatıp tuhaf toplantılar yapan adamlardan bahsediyoruz. sorsan insanlığa ne kadar faydalı olacaklarını konuşuyorlarmış. yersen tabi..


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
28 Yanıt
11313 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 08, 2013, 08:02:37 öö
Gönderen: ADAM
10 Yanıt
6244 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 08, 2013, 12:44:11 öö
Gönderen: SEHERC
18 Yanıt
7477 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 14, 2013, 12:49:23 ös
Gönderen: Arais
5 Yanıt
4041 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 08, 2013, 12:59:54 öö
Gönderen: peacewings
0 Yanıt
2689 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 07, 2013, 08:03:19 öö
Gönderen: ADAM
8 Yanıt
4271 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 20, 2013, 01:55:31 öö
Gönderen: NOSAM33
1 Yanıt
2896 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 07, 2013, 09:38:58 öö
Gönderen: ceycet
12 Yanıt
5828 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 07, 2013, 05:18:00 ös
Gönderen: ADAM
8 Yanıt
5558 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 26, 2014, 01:48:29 ös
Gönderen: vitriol
7 Yanıt
4803 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 11, 2013, 08:09:20 öö
Gönderen: ceycet